taje 09.07.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Witajcie, Jaka opcja jest wedlug was lepsza dla goldena, ktory musi zostac sam w domu podczas nieobecnosci wlascicieli az ok 10 godzin: (i) pies zostaje w domu a raz w ciagu dnia podczas nieobecnosci wlascicieli jest wyprowadzany przez pania dochodzaca; (ii) pies w ciagu dnia hasa po ogrodzonym ogrodzie, gdzie pod zadaszonym tarasie ma takze swoja bude. Pies oczywiscie sypia w domu i przebywa w domu po powrocie wlascicieli z pracy. Dom jednorodzinny z duzym zadrzewionym ogrodzonym ogrodem. Jak ta kwestia jest rozwiazywana przez aktywnych zawodowo wlascicieli goldenow? Bede bardzo wdzieczna za wszelkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 09.07.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Powiem tak - wydaje mi sie ze jesli pies jest wyprowadzany przez wlacicieli rano i wieczorem a w ciagu tych 10 godzin jeszcze raz przez kogos - to powinno starczyc... Troche obawialabym sie zostawic psa na 10 godz na zewnatrz - to ze bude ma to super ale - raz moze mocno zniszczyc ogrod, dwa - jako pies chyba lagodny - moze byc nawet najzwyczajniej w swiecie ukradzony (znam takie przypadki ze buchneli doroslego goldena z ogrodu - wlasiciele w tym czasie byli w domu tylko zajeci swoimi sprawami) albo np. otruty (tez niestety znam takie przypadki ) wiem ze to sa jakies ekstremalne sytuacje - ale niestety sie zdarzaja Nawet najb zywiolowy pies nie bedzie hasal przez 10 godzin w ogrodzie - natomiast jesli nie bedzie to kontrolowane to moze narozrabiac - tu tez pytanie - co z psia toaleta ??? - nie wiem jakie pies ma zwyczaje - bo moze jest nietypowy i ma do tego jedno wydzielone miejsce w ogrodku z ktorego grzecznie kozysta - ale to bylby naprawde zadkim okazem jesli tak nie jest to poobsikiwane krzaki czy kupki na trawniku do najpiekniejszych widokow nienaleza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 09.07.2006 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Co do niszczenia, to z dwojga złego wolę żeby niszczył ogród niż dom, choć najbardziej martwię się, że psu będzie smutno samemu w domu. Problem jest na razie teoretyczny bo dopiero zastanawiamy się nad psem i chcemy podjąć odpowiedzialną decyzję. Od zawsze marzyłam o goldenie, a tym bardziej teraz gdy mamy do dyspozycji dom z ogrodem w lesie niedaleko od jeziora (woda, dużo wody do pływania), ale właśnie obawiam się, że golden może źle znosić naszą długą nieobecność w domu a nie chcę unieszczęśliwiać zwierzaka. Jak kwestię długiej nieobecności w domu rozwiązują właściciele innych psów delikatnych ras? Wszędzie można przeczytac, że golden nie powinien zostawać długo sam i tak sie zastanawiam, czy na goldena mogą sobie pozwolić tylko emeryci i osoby niepracujące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 09.07.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Jak kwestię długiej nieobecności w domu rozwiązują właściciele innych psów delikatnych ras? e, goldeny takie "delikatniutkie psychicznie " to chyba juz nie sa tzn. na pewno bardzo spragnione kontaktu z czlowiekiem ale jednoczesnie dosyc zrownowazone i niezbyt chyba podatne na psychiczne zawirowania - tak mi sie wydaje - goldena nie mam i nie mialam (i miec raczej nie bede - akurat te skadinac cudowne psy maja pewna ceche - ktora mnie osobiscie wyjatkowo do nich zniecheca ) ale nie o tym Na pewno warto zapewnic psu (nie tylko goldenowi) towarzystwo - wiem ze sporo wlascicieli psow dlugo samych przebywajacych w domu - kupuja(biora ze schroniska) drugiego psiaka - i jest np.1 rasowy i drugi nierasowy w sumie koszt utrzymania 2ch psow jest minimalnie wiekszy a za to podwojna radosc (i dla wlascicieli i dla samych psow) moze warto o tym pomyslec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 10.07.2006 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 a może towarzystwo dla psa, w dwójkę nie będą sie nudzićjeśli nie pies to może kot, zawsze to będzie miał z kim pogadać. dwa maluchy świetnie się dogadają i stworzą parę na całe życie, widziałam kilka takich "międzygatunkowych miłości" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.07.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 a może towarzystwo dla psa, w dwójkę nie będą sie nudzić jeśli nie pies to może kot, zawsze to będzie miał z kim pogadać. dwa maluchy świetnie się dogadają i stworzą parę na całe życie, widziałam kilka takich "międzygatunkowych miłości" no kot to tez dobre rozwiazanie - moze nawet lepsze jak sa male to sie swietnie (zazwyczaj) dogaduja i czesto przyjazn psa z kotem bywa wieksza niz kot+kot czy pies + pies pozatym w starszym wieku raczej nie beda rywalizowac - kot bedzie udawal ze ma w nosie hierarchie wiec pies bedzie szczesliwy , choc to oczywiste ze rzadzi kot i ten fakt wprowadza tez w szczescie kota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 10.07.2006 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Cześć, nasz Butch dostał swój nowy dom na jesień zeszłego roku Oczywiscie, że przy niskich temperaturach (pon. 0 st.) śpi z nami, w domu, ale poza tym, zdecydowanie lubi się wylegiwać przy swojej budzie Samotność w ciągu dnia wynagradzamy mu wieczornymi wspólnymi wygłupami w ogrodzie Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 10.07.2006 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 nasz Butch dostał swój nowy dom na jesień zeszłego roku Oczywiscie, że przy niskich temperaturach (pon. 0 st.) śpi z nami, w domu, ale poza tym, zdecydowanie lubi się wylegiwać przy swojej budzie Samotność w ciągu dnia wynagradzamy mu wieczornymi wspólnymi wygłupami w ogrodzie Śliczności piesek - podglądnęłam fotkę w Twoim wątku. A czy trudno mu było sie przyzwyczaić do budy; rozumiem, że Butch na początku mieszkał w domu? I jak wygląda ogród - nie szaleje za bardzo z nudów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 10.07.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Piękny, bo to książę i to jakiej krwi http://k9data.com i szukaj Asson Green Street, zobaczysz jego rodowód... ale zawsze pozostanie psem mysliwskim, a nie - stricte - domowym pluszakiem jak york... Butch nigdy nie lubił siedzieć w zamknięciu (czyt. w domu) zdecydowanie lepiej mu służy mieszkanie na świeżym powietrzu. Mnie kosztuje to trochę więcej pracy, bo "muszę wywozić gnój spod smoka" a na poważnie to w okolicy domku Butcha nie ma możliwości, żeby uchował się jakiś ogród Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 23.07.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 hej, my mamy labradora, a to kuzyni... więc kilka spostrzeżeń: 1. są to psy baardzo towazyskie, i uważam,że zostawianie go na tyle godzin samemu nie jest dobrym rozwiązaniem. 2. te psy MUSZĄ coś robić. są stworzone do ruchu. przez pierwsze kilka miesięcy mieliśmy demolke w domu, jak zostawialiśmy Adelę samą na 4-5h. 3.sierść jest absolutnie wszędzie. A z Goldasi to chyba tonami wylatuje. dobrze ,że mam centralny odkurzacz, bo zbiera sie tego po miesiącu na conajmniej drugiego psa. 4. psy są myśliwskie, stosowane na polowania na ptactwo wodne ( chyba, nie wiem jak Goldasie). uwielbiają wodę, wobec czego każda najmniejsza kałuża na spacerze musi zostać zaliczona . nie muszę dodawać, jak potem wygląda ukochany pies, hehe 5.jak chyba każde duże rasy, a ta szczególnie ma problemy ze stawami. jak dotąd ( cięgle rośnie ) dajemy jej specjalną karmę, która wspomaga wzrost i ma zapobiec ewentualnym komplikacjom. nie jest to tania zabawa. miesięcznie wydajemy na to ok.200pln., ale późniejsze leczenie może kosztować więcej, nie mówiąc o krzywdzie psa. a teraz "+": 1. psy są bardzo łagodne, domu raczej nie przypilnują. my kupiliśmy Adelę w celach terapeutycznych dla córki - super się sprawdziło. Jula jest bardzo "społeczna" 2.no i ja się "zmusiłem" do ruchu na świezym powietrzu. plusuf jest wiecej, mozna pisać i pisać, ale przed qpnem, zastanufcie się poważnie. a teraz nasza prawie już roczna ADELA: http://foto.onet.pl/upload/31/84/_617715_n.jpg pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyberian 23.07.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Nie ma idealnego lekarstwa na problem zostawianiania psa czy psow samych na wiele godzin. Z dwojga złego napewno lepiej zostawić dwa niż jednego. Nasze młodziaki do tej pory wietnie się soba zajmujš, bawiš się, biegajš, podgryzajš, przecišgajš zabawki i tysišc innych pomysłów. Tak więc z mojego punktu widzenia lepiej dwa. Nie ulega watpliwoci, że psy inaczej reagujš gdy właciciel jest w domu nawet gdzie dalej i czym zajęty ale jest i one to wiedzš niż wtedy gdy sš same. Trzeba żeby się poprostu przezwyczauły do tego, że wychodzicie rano a wracacie wieczorem. Praca nie może wykluczać posiadania zwierzšt.Co do ogrodu - jasne, że psy mogš niszczyć ogród, my mamy dwie jamniczki więc co o tym wiemy, jak zachowuje sie norowiec w ogrodzie gdy jest sam. Co do wydalania - w częci gdzie bedš psy nie polecam cennych iglaków jeli to samiec, podsikujš namietnie wszystkie krzaki, jednym rolinom to szkodzi a innym nie. Ja latem pod wieczór podlewam ogród i wtedy splukuje ewentualne siuki, a częć grubsza - czyli po prostu qpa - ja wolę sprzštnšć po moich psach u siebie niż wyprowadzać poza teren i tam biegać z torebkš foliowa czy papierowš i zbierać - bo w końcu teoretycznie każdy powinien po psie posprzštać.Konkluzja dla mnie taka - ja bym wzišł dwa i zabezpieczył na ten czas odpowiednia iloć przestrzeni, wody i zabawek. Powinno być OK, co do wyboru rasy - sami musicie zdecydować a juz tradycyjnie powiem, że w schroniskach aż tłoczno od rasowych psów, które się znudziły (szczeniaki, młode i dorosłe) . Jeli chcecie jakš rasę i napiszecie czego szukacie, mogę pomóc w znalezieniu takich w schronisku bez zobowišzań, że wemiecie - do obejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts