Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doświaczenia z kolektorami próżniowymi WATT

Recommended Posts

Witam

Mamy już zakupiony właśnie taki zestaw. W tym tygodniu będzie montowany.

Z doświadczeń sąsiadów, którzy już zamontowali wiem że sprawdza się doskonale. Usytuowany na stronie południowej od 10 rano już zapewnia ciepłą wodę, po południu potrafi zagrzać zbiornik 300 litrowy na 45-60 stopni C.

U nas takie obserwacje będę przeprowadzał gdzieś na jesieni. Chociaż obserwację temperatury może będę prowadził już gdzieś za 2 tygodnie.

Sam zestaw CPC MAX na stronie firmy WATT to ok. 8100 zł brutto, do tego dochodzi jeszcze montaż (średnio od 1500 do 2500) oraz rurki do połącznia kolektorów i stacji solarnej ew. inne drobne modyfikacje. Jeżeli chodzi o robociznę to można jeszcze się targować (np. bez faktury itp.), bo w zestawie jest wszystko oprócz rzeczonych rur.

Co dopłat z gminy to takowe gdzieś istnieją ale na razie sa w trakcie przymiarek (nie wiem czy już to realizują), zresztą zobacz w tym wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=934&postdays=0&postorder=asc&start=19680

Słyszałem również że gmina Kraków uruchomiła system dopłat, ale niestety nie znam szczegółów.

• 10 months później...

witam, jak macie poustawiane parametry w sterowniku ?

chodzi mi o temperature załaczenia i wyłączenia pompy czas pracy ?

jaką temperaturę osiąga zasobnik 300 l w słoneczny czerwcowy dzień okolo godziny 18 ?

czy temperatura kolektora na wyświetlaczu sterownika jest taka sama jak na zegarze analogowym w zestawie solarnym z pompą ?