atryda 09.07.2006 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Witajcie Upatrzyłem sobie działeczke, i mam małą wątpliwość, ale po kolei.Fakty:1. Jest dokument 1998 że grunt stracił status ziemi rolnej wydany przez odpowiedni organ.2. Jest plan zagospodarownia uchwalony przez gminę w styczniu 2006 , który mówi że teren przeznaczony jest pod zabudowę domkami jednorodzinnymiparter+poddasze użytkowe, małe sklepy, nieuciążliwą działalność usługową itd.3. Ziemia jest 3 klasy i prawdopodobnie moja upatrzona działka leży na właściciela który zanim je wytyczył miał tego wszystkiego razem ponad 0,5ha Pytania. 1. Czy moge się tam bezproblemowo budować (gaz 50m , wodociąg 3m, kanalizacja przechodzi przez działkę, słup elektryczny na działce),czy też konieczne bedzie wystapienie o zgode do organy nadrzednego nad gminą Bo w tej chwili wygląda mi na tzw. "jajeczko częściowo nieświeże"z jednej strony jest informacja o utracie statusu ziemi rolnej i nowy plan zagospodarowania , a z drugiej nie ma żadnego papierka że jest to działka budowlana, a z tego co zdążyłem dziś wyczytać jest jakiś "myk" z ziemia wyższych klas że wojewoda czy starosta powiatu musi wydać jakies dodatkowe zgody na zabudowę.(Jakby uchwalając nowy plan zagospodarowania gmina nie mogła tego załatwić hurtem dla całego terenu który w planie stracil status rolny. ) I druga sprawa kredyt.Chce podpisać umowę przedwstępną aby mieć czas na ewentualne formalnościurzędowe (choćby te o których pisałem na wstępie) + kilka 4-5 tygodni naprzyznanie kredytu , a druga strona chce wyznaczyć dokładny terminzapłaty pozostałej części należności, a ja tak na prawdę to znam tylkoczas przyznania kredytu, bo ile bedzie trwało uzyskanie WZ szczególniejeśli potwierdzi się informacja o wymaganej zgodzie wojewody czystarosty to czasu tego nie da się dokładnie ustalić.!A dopiero wtedybede mógł te informacje przekazać do banku co jest jednym z warunkówuzyskania kredytu.Może poradzicie jaki zapis wprowadzić do umowy aby nie nadziać się najakąś minę? PozdrawiamAtryda Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/57114-kredyt-na-zakup-dzia%C5%82ki-a-warunki-zagospodarowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts