Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam ogromną prośbę do SEBA i androżka i innych, któryz zdecydowali się na PC w Melodii.

Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami z pompą ciepła?

WIem, że temat już siętu pojawiał, ale my ciągle się wahamy.

A konkretnie zastanwiam się, czy zyski są na tyle duże, żeby pchać się w większe wydatki... Jak u was wyglądała cena zakupu i jak wyglądają rachunki za prąd?

Pytam, bo przeglądając rózne miejsca można znaleźć tyle samo przeciwników co zwolenników tego rozwiązania. Każdy wysuwa jakieś teoretyczne argumenty, a ja wolałbym wiedzieć jak to wygląda w praktyce w takim domu, jaki my chcemy budować...

Z góry dzięki za Wasze uwagi i spostrzeżenia.

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3739099

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam ogromną prośbę do SEBA i androżka i innych, któryz zdecydowali się na PC w Melodii.

Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami z pompą ciepła?

WIem, że temat już siętu pojawiał, ale my ciągle się wahamy.

A konkretnie zastanwiam się, czy zyski są na tyle duże, żeby pchać się w większe wydatki... Jak u was wyglądała cena zakupu i jak wyglądają rachunki za prąd?

Pytam, bo przeglądając rózne miejsca można znaleźć tyle samo przeciwników co zwolenników tego rozwiązania. Każdy wysuwa jakieś teoretyczne argumenty, a ja wolałbym wiedzieć jak to wygląda w praktyce w takim domu, jaki my chcemy budować...

Z góry dzięki za Wasze uwagi i spostrzeżenia.

Po pierwsze primo:Jest wątek o PC - około 200 stron ale zgadzam się,że przebrnąć go jest ciężko.

Po drugie primo:Jak już wielokrotnie pisałem miałem do wyboru - gaz z butli,prąd - żadnych eko :o groszków nie rozważałem,liczy się wygoda i bezobsługowość.

Po trzecie primo :Przeciwnikami są ci którzy pompy nie mają.

Po czwarte primo:Są dwie opcje-ortodoksyjni oszczędzacze - PC+reku+50 cm

:D styro na ścianie i 200 cm na podłodze i dachu oraz eko olewacze czyli ja - ściana 36,5 Ytong 1w,okna 1.0.Ci pierwsi zwiększając nakłady początkowe minimalizują koszty ogrzewania do zupełnego minimum ( słyszałem o domu o dużej powierzchni - 300 m2 z kosztami rocznymi ogrzewania 400 zł (?!).Ci drudzy (ja) dochodzą do wniosku,że przy tym klimacie 1300 - 1800 zł za rok (sezon ) ogrzewaniea nie rujnuje ich budżetu.A wygoda użytkowania PC jest porażająca.Jak się klimat oziębi to sobie Melodię docieplę 20 cm wełny.

Po piąte primo: Ani chwili nie żałuję wyboru PC,mój instalator w zeszłym roku zamontował 60 PC Nibe,Danfos.To o czymś świadczy.Przerabiałem już niedowierzanie i lęk przed PC wśród moich znajomych i rodziny.5 na 6 po wizycie u mnie zdecydowało się na PC.Wszystkiego czego nie znamy boimy się.PC to nie nowość!!!Może w Polsce.

Po szóste primo:PC ma sens tylko w przypadku podłogówki,broń Boże nie robić grzejników np.w sypialni i na poddaszu ( jak mówią starzy "fahofcy")- to ciężki grzech.

Po ........primo- zaoszczędź na wyposażeniu i zainwestuj w PC,pogadamy za dwa lata i będziesz mi dziękować,że Cię namówiłem na PC :D :D :D

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3750647

Witam Wszystkich

Androżku powiedz mi jak ustawiłeś PC (grzejesz tylko w taniej taryfie czy ustawiłeś stałe grzenie? i drugie pytanie jak radzicie sobie z wilgocia na oknach dachowych pozdrawiam i czekam na odpowiedź

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3754014

Witam

Proszę o opinie dotyczące pokoju nad garażem, u nas ma to być sypialnia ścianka kolankowa jest na wysokość 95cm jak myślicie czy usytuowanie łóżka pod skosem będzie dobrym pomysłem ? Czy lepiej przenieść łóżko na ściankę dzielącą sypialnię z łazienką?

Gniazdka mam rozplanowane właśnie pod skosem mają być po obu stronach łóżka a antenę do telewizora na ściance dzielącej z łazienką. Więc jest to ostatni moment na przeniesienie kabli

Z góry dziękuję

[/b]

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3754161

Witam Wszystkich

Androżku powiedz mi jak ustawiłeś PC (grzejesz tylko w taniej taryfie czy ustawiłeś stałe grzenie? i drugie pytanie jak radzicie sobie z wilgocia na oknach dachowych pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Te sumy które podałem są orientacyjne i raczej bliższe 1300 a nie 1800 zł za sezon.Grzeję w obu taryfach i zaznaczam że nie dokonuję cudów w programowaniu PC jak to inni potrafią.Wychodzę z założenia,że nocą jest chłodniej a w ciągu dnia cieplej i sterownik pompy się do tego przystosowuje.Jedyne nad czym pracuję to ilość włączeń.Szczerze mówiąc nie wiem,czy nie wystraczyłaby pompa o mocy 8 kW ( moja 10 ) bo w styczniowe mrozy do minus 23 stopni pompa miała duży zapas ( nie działała non stop a maks.12 h ) a jeśli ktoś ociepli ściany to nie powinno być zupełnie problemu.

Jaka wilgoć na oknach?Od wewnątrz? - nie powinno być,chyba że dom schnie.Ponadto w oknach Fakro mam wydajne "wietrzałki" i dodatkowo wentylację pomieszczeń na poddaszu ( dachówki kominkowe z przewodem i koncówką w postaci anemostatu w każdym pomieszczeniu na górze coby regulować wypływ powietrza )

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3754290

Witam

Proszę o opinie dotyczące pokoju nad garażem, u nas ma to być sypialnia ścianka kolankowa jest na wysokość 95cm jak myślicie czy usytuowanie łóżka pod skosem będzie dobrym pomysłem ? Czy lepiej przenieść łóżko na ściankę dzielącą sypialnię z łazienką?

Gniazdka mam rozplanowane właśnie pod skosem mają być po obu stronach łóżka a antenę do telewizora na ściance dzielącej z łazienką. Więc jest to ostatni moment na przeniesienie kabli

Z góry dziękuję

[/b]

Trzeba brać pod uwagę,że ścianka kolankowa po wykonaniu ocieplenia - łącznie 25 cm przynajmniej plus do tego dochodzi stelaż na płyty g-k nie jest wysoka Biorąc pod uwagę nie tylko spanie w łóżku ale także inne czynnosci :wink: bezwzględnie proponuję łóżko na ścianie łączącej z łązienką.

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3754309

Androżku jest to wysokość już ze ścianką regipsową na szczęście ocieplenie poddasza mamy już dawno za sobą :D

Teraz pracujemy nad regipsami, następne w kolejności kominek, kafle w holu i kuchni, drzwi wewnętrzne, podłogi dębowe-stolarz nad nimi już pracuje, i całe mnóstwo innych rzeczy. Wydaje się że to już prawie dom ale jeszcze mnóstwo rzeczy do zrobienia.

Ale wracając do spraw łóżkowych zrobię sobie łóżko ze styropianu który pozostał z ocieplenia zewnętrznego i sprawdzę czy nie jest zbyt nisko biorąc pod uwagę oczywiście i inne czynności :oops:

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3755030

Widzisz Androżku ja nastawiłem na grzanie tylko w tańszej taryfie od 3 do 6 i od 13 do 15 temperaturę w domu utrzymuję od 19 do 20 stopni woda użytkowa na 50 stopni całą dobę bez cyrkulacji rekuperacje włączyłem i w ten sposób bardzo wychłodziłem dom (musze pomyśleć czy nie załączać rekuperatora tylko w jakiś godzinach nocnych. okna mam Roto są też wywietrzniki ale woda i tak sie gromadzi (pewnie troche związane to z dosuszaniem ale bardziej z różnicą temperatur w środku i na zewnątrz budynku. Androżku powiedz jescze co znaczy że pracujesz nad ilością włączeń? pozdrawiam wszystkich
https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3756956

Widzisz Androżku ja nastawiłem na grzanie tylko w tańszej taryfie od 3 do 6 i od 13 do 15 temperaturę w domu utrzymuję od 19 do 20 stopni woda użytkowa na 50 stopni całą dobę bez cyrkulacji rekuperacje włączyłem i w ten sposób bardzo wychłodziłem dom (musze pomyśleć czy nie załączać rekuperatora tylko w jakiś godzinach nocnych. okna mam Roto są też wywietrzniki ale woda i tak sie gromadzi (pewnie troche związane to z dosuszaniem ale bardziej z różnicą temperatur w środku i na zewnątrz budynku. Androżku powiedz jescze co znaczy że pracujesz nad ilością włączeń? pozdrawiam wszystkich

Co do temparatury - moja żona w Twoim domu chodziłaby w futrze.Dla mnie optymalna temperatura to 21,5 C w salonie,19 C w sypialni,wiatrołapie i pomieszczeniu gospodarczym oraz 23 C w łazienkach ( głównie dolnej ).Aby róznicować temperatury w pomieszczeniach mam Danfoss Wellnes System - elektrozawory na pętlach oraz bezprzewodowe mierniki ( i regulatory ) temperatury w każdym pomieszczeniu.To rozwiązanie może trochę purystów pompowych przerazić ( podobno może zmniejszać COP ) ale daje mi to elastyczność temperaturową ( piękne określenie :D ).Natomiast optymalnie dla mojej żony to 25 C przy której to temperaturze ja najnormalniej zdycham - całe szczęście ,że występuje tylko po rozpaleniu kominka a więc rzadko.Moja pompa - Nibe Fighter 1240 ma dynks w regulatorze - tzw stopniominuty,którymi można pośrednio regulować ilość włączeń - zamysł - mniej włączeń ale dłuższa praca pompy - to lepiej niż krótko i często ( sprężarka !!! ).Nie wiem jak jest u Ciebie.Miałem nawet ponad 1000 włączeń na miesiąc aktualnie zszedłem do ok.500.Wodę w zasobniku mam około 48 C i oczywiście recyrkulację włączam tylko podczas wizyty gosci ( taki szpan :D )

Odnośnie okien - tym bardziej jeśli masz reku to nie powinno być parowania.Coś z wentylacją nie halo.Moja siermieżna wentylacja grawitacyjna nie dopuściła nigdy do parowania szyb od wewnątrz,musiałbyś mieć szyby jednowarstwowe żeby różnica temperatur powodowała rosę.

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3757311

Dziękuje Androżku za wyczerpującą odpowiedź musze chyba zawezwać jakiegoś fachowca od pomp viessmana żeby mi to poustawiał ja niestety nie mam możliwości regulowania temperatury w poszczególnych pomieszczeniach chyba że ręcznie zmniejsze przepływ na odpowiednim obwodzie ale odradzano mi takie rozwiazanie. Co do temperatury to każdy ma inna wrażliwość nam z żona taka temperatura pasuje natomiast w łazienkach dogrzewam grzałką ww grzejniku (tak myślę że to może być przyczyna nienaturalnie wysokiego zużycia prądu)
https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3757589

Dziękuje Androżku za wyczerpującą odpowiedź musze chyba zawezwać jakiegoś fachowca od pomp viessmana żeby mi to poustawiał ja niestety nie mam możliwości regulowania temperatury w poszczególnych pomieszczeniach chyba że ręcznie zmniejsze przepływ na odpowiednim obwodzie ale odradzano mi takie rozwiazanie. Co do temperatury to każdy ma inna wrażliwość nam z żona taka temperatura pasuje natomiast w łazienkach dogrzewam grzałką ww grzejniku (tak myślę że to może być przyczyna nienaturalnie wysokiego zużycia prądu)

1.Wejdź na wątek "pompa ciepła,spostrzeżenia,uwagi" - na pewno podpowiedzą co i jak.

2.Rzeczywiście regulowanie przepływu tylko przez tłumienie przepływu jest niedobre,z tego co wiem u mnie jest zero-jedynkowo - zawór otwarty lub zamknięty.

3.Oczywiście w łazienkach mam grzałki w drabinkach - po 600 W - w zasadzie włączam tylko w łazience na dole - proponuję kupić za kilka groszy licznik zużycia - podłąćz do gniazda grzałki i będzie wiadomo ile zużywa.

4.Aby określić zużycie prądu przez pc - trzeba zainstalować podlicznik - jeszcze go nie mam ale chyba się skuszę.

5.Co to znaczy nienaturalne zużycie prądu?

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3757648

Androżku otóż wg mnie zużycie miesięczne w 1 sterefie 300 kWh i 700 w drugiej sterfie to dla rodziny 3 osobowej dużo. Duże zużycie w drugiej strefie sugeruje że nabija to pompa używanie piekarnika i płyty grzewczej umiarkowane zajzżę na wątek o którym mówisz może znajde jakieś odpowiedzi

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3758040

Twoje zużycie to pikuś.Przy mojej menażerii elektryczno-elektronicznej mam od 1168 droga / 2000 kwh tania - okresie listopad 2008-styczeń 2009 ( wtedy były mrozy do 23 C natomiast latem 336/650 też za 2 miesiące Jak widzisz proporcje droga/tania taryfa są ok.1:2.

Przez rok zużyłem prądu za 4291 zł co daje średniomiesięcznie 358 zł.Totalnie antyekologiczne zachowanie :cry:

https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3758526

w rypinie jest producent kominkow z piaskowca, my za swoj rustykalny z dodatkowym przedluzeniem i druga polka do drewna z rozprowadzeniem ciepla przez nawiewy na cala gore dalismy niecale 10 tys.zl. co do ubikacji goscinnej po roku uzytkowania nigdy w zyciu bym jej nie zlikwidowala bardzo ssie sprawdza ale to indywidualne potrzeby kazdego.pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/57118-projekt-melodia-pracownia-krajobrazy/page/85/#findComment-3759555