rataj75 26.10.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 My jeszcze nie mieszkamy, ale bardzo cieszy to, co już jest http://www.rataj75.ao.pl Obecnie kładzie się glazura w łazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxi 26.10.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 (edytowane) Rataj75 proszę bardzo napisz jaką masz dachówkę i drzwi zewnętrzne. Dachówka wygląda super. I jeszcze prosimy o zdjęcia wewnątrz Melodii . Domek z zewnątrz wygląda bardzo elegancko ciekawa jestem jak będzie wewnątrz. U nas na razie panowie murują ściany fundamentowe ale i tak się cieszę że coś się ruszyło. Edytowane 26 Października 2010 przez proxi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rataj75 27.10.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Dachówka to Ruppceramika, Sirius kolor brązowy a drzwi http://www.door-system.pl/index_zew.html kolor orzech DS32 bez przeszkleń. Miło mi, że się podoba. W środku dopiero się zaczyna dziać, aktualnie na topie jest łazienka jak już będzie można coś zobaczyć to się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxi 27.10.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 A mogę cię jeszcze Rataj75 spytać o koszt dachu (dachówka + ułożenie), bo cenę drzwi znalazłam na ich stronie ,Z góry dziękuję [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rataj75 29.10.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Niestety faktury mamy u ksiegowej i nie pamietam ceny dachówki, jeśli chodzi o sam koszt położenia dachu, to też nie pomogę, ponieważ my rozliczaliśmy się za całość tj za fundamenty, ściany, dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_ST 29.10.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 (edytowane) U mnie koszt dachu wygląda mniej więcej w ten sposób (dachówka Rupp Ceramika Rubin 13V kolor tekowy): - dachówka +gąsiory+dachówki wentylacyjne+kominki wentylacyjne - 18500 zł - okna + akcesoria dachowe + orynnowanie - 19 000 zł - drewno na więźbę (bez deskowania) - 12 700 zł - robocizna - 16 000 zł Czyli razem około 66-68 tys. dochodzą jeszcze blachy do więźby, śruby, gwoździe itp. pozdrawiam kris_ST. p.s. a jak wam się podoba Melodia z zadaszonym tarasem? Edytowane 29 Października 2010 przez kris_ST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gałek 02.11.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 (edytowane) Witam wszystkich. Po długiej nieobecności u nas na budowie cały czas coś się działo, a to ocieplenie domu, podbitka no i nasz kominek. W galerii http://www.galek.ao.pl udokumentowanie fotograficzne naszych prac.Pozdrawiam wszystkim i życzę wytrwałości Edytowane 2 Listopada 2010 przez Gałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz_lisinski 11.11.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 WitamRuszyliśmy z budową Melodyjki miesiąc temu. Idzie sprawnie. Projekt piękny.Poszukuję budowniczych, którzy chcą się podzielić wrażeniem z podnoszeniem ściany kolankowej.Mam pomysł na 3 bloczki porothermu w górę (razem 75 cm) z jednoczesnym wydłużeniem krokwi dachu, co może pomóc.Może ktoś w niedalekich okolicach Opola buduje ten domek i chce się podzielić doświadczeniem i podjętymi decyzjami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 12.11.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Nie wiem czemu ma służyć podnoszenie ścianki kolankowej aż o 75 cm.Chyba,że w domu mieszkają 2 rodziny.Jedna na dole,druga u góry.Zgadza się,że wydłużenie krokwi pozwoli w pewnym sensie uniknąć efektu "grzyba" ale....mój znajomy wybudował dom wg gotowego projektu i podciągnął ścianę kolankową o chyba 50 cm.Nie wydłużył krokwi ( dom wygląda jakby grzybek - nieproporcjonalnie i nieforemnie ) ale okna dachowe na poddaszu w pokojach dzieci wyszły na wysokości chyba 160 cm.Makabra.Czujesz się jak w celi,jest światło ale widoku na zewnątrz dzieci już nie mają.Moja rada - nie cuduj a jak już koniecznie musisz i chcesz ,podnieś ściankę o 1 Ytonga.Ale przede wszystkim pooglądaj gotową Melodię a potem zadecyduj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 12.11.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Witam wszystkich po długiej przerwie..., my już sobie mieszkamy od marca b.r. domek w środku mamy wykończony w 95%, zostało nam jeszcze utwardzić teren wokół domu + wymurować ogrodzenie. Pozdrawiamy wszystkich budujących oraz cieszących się z melodii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 13.11.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Hej,My zostawiamy na zimę nasz domek w stanie surowym otwartym, też jestem na etapie uzdadniania i zamawiania fachowców. U mnie wyspa będzie na pewno, ja chciałabym, aby była prostopadle do dalonu a mąż równolegle. Już sama nie wiem jakie rozwiązanie jest lepsze, zostaje kwestia wymiarów aby w wykuszu swobodnie zmieścił się stół.Ao jakiej wyspie myślałaś, czy masz jakiś projekt?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 13.11.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Witam wszystkich. Po długiej nieobecności u nas na budowie cały czas coś się działo, a to ocieplenie domu, podbitka no i nasz kominek. W galerii http://www.galek.ao.pl udokumentowanie fotograficzne naszych prac. Pozdrawiam wszystkim i życzę wytrwałości Witam, Oglądałam Wasz album i chciałam spytać co sądzisz o wylewanych schodach, my zastanawiay się nad tym rozwiazaniem i czy w nektórych miejscach nie jest za wąsko? Bardzo proszę podpowiedz jak to zostało zrobione konstrukcyjnie? Myślę że po wykończeniu będą wyglądały bardzo ładnie. Może masz zdjęcia robione z góry? Pozdrawiam MZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 14.11.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Witam,Co sądzicie o kominkach gazowych. Wcześniej nie braliśmy takiej możliwości pod uwagę jednak na pewno w naszym wypadku kominek tradycyjny nie będzie w pełni wykorzystany (kwestia palenia kilka razy w roku), nie wyobrażam sobie też czyszczenia, przykładania i sprzątania przy nim, bardziej chodzi nam o fajny efekt wizualny a kominek gazowy też daje ciepło. Może ktoś ma taki w swoim domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 15.11.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witam, Co sądzicie o kominkach gazowych. Wcześniej nie braliśmy takiej możliwości pod uwagę jednak na pewno w naszym wypadku kominek tradycyjny nie będzie w pełni wykorzystany (kwestia palenia kilka razy w roku), nie wyobrażam sobie też czyszczenia, przykładania i sprzątania przy nim, bardziej chodzi nam o fajny efekt wizualny a kominek gazowy też daje ciepło. Może ktoś ma taki w swoim domku? Moja żona boi sie gazu a i ja za nim nie przepadam.W moim kominku pali się kilka razy w roku,nie demonizujmy sprzątania po paleniu,dla mnie przyjemność.Moim zdaniem nic nie zastąpi widoku palącego się ognia w prawdziwym kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchat 15.11.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witam Wszystkich.Mam pytanie do wszystkich mieszkających o koszt instalacji wodno-kanalizacyjnej i co. Ile Was kosztował - materiał + robocizna. Dostałem wycenę przy czytaniu której spadłem z krzesła. Niestety muszę chyba zmienić hydraulika. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_ST 15.11.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witam Ruszyliśmy z budową Melodyjki miesiąc temu. Idzie sprawnie. Projekt piękny. Poszukuję budowniczych, którzy chcą się podzielić wrażeniem z podnoszeniem ściany kolankowej. Mam pomysł na 3 bloczki porothermu w górę (razem 75 cm) z jednoczesnym wydłużeniem krokwi dachu, co może pomóc. Może ktoś w niedalekich okolicach Opola buduje ten domek i chce się podzielić doświadczeniem i podjętymi decyzjami. Pozdrawiam Witam. Ja podniosłem ścianę kolankową o 2 bloczki (50 cm) jeśli chciałbyś zobaczyć nasz dom to zapraszam do Piotrkowa Trybunalskiego. Z Opola spory kawałek, ale może przy okazji. Obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego. Uważam, że nasza Melodia wygląda dobrze i potwierdzają to osoby oglądające w realu nasz dom. Krokwie zostały wydłużone i w tej chwili okap ma 1 metr (jeszcze bez rynny). Dom wygląda proporcjonalnie. W ogóle uważam, że dla zachowania proporcji istotna jest również wysokość cokołu i wysokość kondygnacji a patrząc na zdjęcia Melodii użytkowników tego forum to różnie z tym bywa. My niestety nie będziemy mieli dla siebie dwóch pokoi na dole i łazienki i głównie z tego powodu postanowiliśmy powiększyć przestrzeń na górze. Efekt jest świetny. Widziałem wcześniej Melodię zrobioną według projektu. U nas przede wszystkim jest więcej miejsca nad głową, oczywiście powierzchnia pomieszczeń też jest dużo większa. Co do okien o których pisze Androżek też nie ma problemu, po prostu wędrują niżej na połaci i można sobie przez nie wyglądać. Można też bardziej optymalnie rozmieścić okna dla lepszego doświetlenia pomieszczeń. My np. montujemy okno na stryszku co przy ścianie kolankowej robionej według projektu nie było by możliwe. Ogólnie po wybudowaniu Melodii stwierdziliśmy, że jest to duży dom. Warto obejrzeć go w realu bo powierzchnia użytkowa w projekcie ma się nijak do powierzchni podłóg. Jeżeli ktoś chce mieć więcej miejsca na górze to uważam, że można to zrobić nie psując bryły budynku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 15.11.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Witam Wszystkich. Mam pytanie do wszystkich mieszkających o koszt instalacji wodno-kanalizacyjnej i co. Ile Was kosztował - materiał + robocizna. Dostałem wycenę przy czytaniu której spadłem z krzesła. Niestety muszę chyba zmienić hydraulika. Pozdrowienia Ja również przyłączam się do pytania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_ST 15.11.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Pompa ciepła+bufor+osprzęt kotłowni (STIEBEL ELTRON) - 25 800Podłogówka z automatyką - 14 400Robocizna - 6000 Suma: 46 200 Wymiennik gruntowy - 7800Robocizna - 2500 Suma: 10300 (bez koparki) Instalacja wodno - kanalizacyjna - 2800Robocizna - 2000 Suma: 4800 Wentylacja nawiew.-wywiew. z rekup.Centrala wentylacyjna - 6780Kanały i inne akcesoria - 4500Robocizna - 2200 Suma: 13480 Razem: 75 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gałek 16.11.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witam, Oglądałam Wasz album i chciałam spytać co sądzisz o wylewanych schodach, my zastanawiay się nad tym rozwiazaniem i czy w nektórych miejscach nie jest za wąsko? Bardzo proszę podpowiez dz jak to zostało zrobione konstrukcyjnie? Myślę że po wykończeniu będą wyglądały bardzo ładnie. Może masz zdjęcia robione z góry? Pozdrawiam MZ Schody mamy wylewane z betonu. Czy są wygodne? Pewnie w przyszłości bedziemy je przeklinali nie raz, bo z reguły schody zabiegowe nie są wygodne ale zato są śliczną wizytówko domu. Pewnie jak się je zabuduje w drewnie będą super. Co do wykonania to robione były przez mojego murarz zgodnie z projektem. Postaram się zrobić inne ujecie zdjęć to będą bardziej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 16.11.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Schody mamy wylewane z betonu. Czy są wygodne? Pewnie w przyszłości bedziemy je przeklinali nie raz, bo z reguły schody zabiegowe nie są wygodne ale zato są śliczną wizytówko domu. Pewnie jak się je zabuduje w drewnie będą super. Co do wykonania to robione były przez mojego murarz zgodnie z projektem. Postaram się zrobić inne ujecie zdjęć to będą bardziej widoczne. Dziękuję a odpowiedz i będę wdzieczna za zdjęcia, my zastanawiamy się aby zlikwidować drzwi wejsciowe do sypialni i aby schody były mniej strome, ale takie schody o ścianie proste nie bardzo mi się podobają i już sama nie wim co robić. Na szczęście mam jeszcze trochę czasu bo dopiero na wiosnę będziemy zajmowali się wykończeniem. Ewentualnie muszę spotkać się z firmą wykonującą konstrukcje chodów, może oni ewentualnie coś zaproponują A może ktoś jeszcze podzięli się ze mną swoimi spostrzezeniami na temat swoich schodów, czy są wygodne, czy w tej chwili zdecydowaliby się na inne:) Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts