androzek 12.02.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Telewizor na ścianie przylegającej (prostopadłej) do kominkowej z podwójnym oknem ( drzwiami balkonowymi w miejsce potrójnych ).Dachówka średzka miedziana angobowana ( z glancem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A myślał z was ktoś o zrobieniu z jednej lukarny zamiast okna dachowego? W zimie widzę że takie okna dachowe są przysypane sniegiem wiec chyba dość ciemno jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 12.02.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Dachówka średzka miedziana angobowana ( z glancem ) Też myśle o jej zakupie, zastanawiam sie tylko czemu ten kolor jest taki tani według innych Robena (tanszy nawet od czerwieni naturalnej). Ten kolor miedzainy tak srednio mi odpowiada, wola raczej ceglaste (nawet bardziej pomaranczowe) tylko zastanawiam sie czy przy opalaniu eko-groszkiem taka jasna dachowka mi sie nie "zakopci". Ta miedziana jest duzo ciemniejsza, wydaje mi sie ze nie bedzie tak widac jak sie "zakopci"... Jak myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 12.02.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A myślał z was ktoś o zrobieniu z jednej lukarny zamiast okna dachowego? W zimie widzę że takie okna dachowe są przysypane sniegiem wiec chyba dość ciemno jest. Myslalem o lukarnie ale podoba mi sie tak jak jest i nie chce nic zmieniac. O sniegu faktycznie nie pomyslalem ale moze jak w srodku bedzie ciepło to bedzie topniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A myślał z was ktoś o zrobieniu z jednej lukarny zamiast okna dachowego? W zimie widzę że takie okna dachowe są przysypane sniegiem wiec chyba dość ciemno jest. Myslalem o lukarnie ale podoba mi sie tak jak jest i nie chce nic zmieniac. O sniegu faktycznie nie pomyslalem ale moze jak w srodku bedzie ciepło to bedzie topniał? Jakby topniał to znaczy okna do d..y. Od paru dni patrzę na okna sąsiadow i nigdzie nie topnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Dachówka średzka miedziana angobowana ( z glancem ) Też myśle o jej zakupie, zastanawiam sie tylko czemu ten kolor jest taki tani według innych Robena (tanszy nawet od czerwieni naturalnej). Ten kolor miedzainy tak srednio mi odpowiada, wola raczej ceglaste (nawet bardziej pomaranczowe) tylko zastanawiam sie czy przy opalaniu eko-groszkiem taka jasna dachowka mi sie nie "zakopci". Ta miedziana jest duzo ciemniejsza, wydaje mi sie ze nie bedzie tak widac jak sie "zakopci"... Jak myslicie? zakopci ci się tylko wtedy jak będziesz miał źle zrobiony komin, a jak się juz zakopci to i tak będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 12.02.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Ktoś już robił lukarnę.Poptarz na forum.Ja nie jestem zwolennikiem lukarn.Natomiast podoba mi sie moja dachówka,zdjęcia cyfrowe nie oddają prawdziwej barwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 12.02.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 To mój ideał kolorystyki całego domu: http://img477.imageshack.us/img477/316/0363dfbkk7.jpg PS Co to za kolor dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 12.02.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Widziałem cóś podobnego w hurtowni.Dachówka "robiona" na starą i nieco podniszczoną ale kosmicznie droga i nie wiem jakiego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 13.02.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 A myślał z was ktoś o zrobieniu z jednej lukarny zamiast okna dachowego? W zimie widzę że takie okna dachowe są przysypane sniegiem wiec chyba dość ciemno jest. Pozdrawiam forumowiczów. Zamilkłam na długo a to dlatego, że na jakiś czas zamieniłam swoje dotychczasowe mieszkanie na poddasze w pieknym mieście Lwowie, gdzie niestety dostęp do internetu nie jest jeszcze tak łatwy jak w Polsce. W naszej mansardzie są okna dachowe fakro i sprawują się znakomicie. Nie wiem jak to działa, ale ten leżący na nich śnieg wcale nie powoduje że w mieszkaniu jest ciemno. Za to jak już spłynie...hmmm...widok rozgwieżdżonego nieba nad łóżkiem jest naprawdę fantastyczny... Moim zdaniem Melodia z lukarną traci "charakter", ale oczywiście ( i tu kolejny raz zgadzam się z androżkiem) o gustach sie nie dyskutuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Tak się mowi że o gustach się nie dyskutuje, a jednak sie dyskutuje nieustannie O lukarnie nie myslałam ze wzgledu na to ze mi siie podoba, tylko ze wzgledu na komfort uzytkowania. Z tym ze nie jest ciemno to trochę mnie uspokoiłaś Upiorka. Nigdy nie mieszkałam z dachowym oknem więc nie wiem jak to jest. To że pięknie widac gwiazdy to niewątpliwie plus okien dachowym, ale minus ze niewiele więcej mozna zobaczyc przez nie. Jak ma się piękny widok przez okno to moze jednak warto rozważyc lukarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 14.02.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Verunia ja tez mam dylamat z lukarnami .Opinie sa takie ze przy oknach dachowych jest wiecej swiatla niz przy lukarnie.Ja jeszcze obawiam sie zbytniego nagrzewania sie poddasza-planuje tam pokoje dla dzieci oraz nocnych "odglosow"przy hulajacym wietrze.Podobno to kwestia dobrej izolacji poddasza i bedzie ok wiec troche sie uspokoilam. Pewnie kompromisem byloby zostawienie i okien dachowych i dorobieniu np jedenj lukarny (mi i to i to sie podoba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 14.02.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 To że pięknie widac gwiazdy to niewątpliwie plus okien dachowym, ale minus ze niewiele więcej mozna zobaczyc przez nie. Jak ma się piękny widok przez okno to moze jednak warto rozważyc lukarnę Faktem jest że mieszkanie w którym sa wyłacznie okna dachowe moze się z czasem znudzić, bo rzeczywiscie poza niebem niewiele widać ( u nas gałezie wysokich drzew z kępami jemioły i stadami wron!) Mimo to w naszej Melodii dachu nie zmieniamy, choćby z tego powodu, że tak naprawdę "mieszkać" bedziemy na parterze. W naszym założeniu poddasze ma pełnic funkcję sypialną, więc widok nocnego nieba w pełni nas satysfakcjonuje. Nie jestem przeciwnikiem lukarn, ale uważam że jest wiele ładnych projektów , w których jest poddasze z lukarnami, dla mnie urok Melodii to między innymi TAKI właśnie dach-bez lukarn. P.S. Walentynkowe pozdrowienia dla wszystkich kochających i kochanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 14.02.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 WitamBuduję Melodię z lucarną balkonową w miejce okien połaciowych (w elewacji ogrodowej).Jest to moja decyzja,ponieważ mam działke wąską,ale długą na 84m.Adaptacja nie jest pracą jakiegoś architekta.Sam narysowałem kilka kresek (przy wódce),a kolega,który jest konstruktorem i ma papiery na adaptację tzw. "projektów gotowych" pod tym się podpisał.Mam już fundamenty i na wiosnę ruszam z murami.Myślę,że na czerwiec Melodię przykryję.Dopiero wtedy zobaczę dom w realu.Ponieważ mam taras od strony południowo-zachodniej zadaszenie nad tarasem wydłużyłem.Myślę,że urozmaci to elewację ogrodową.Spowoduje jednak dodatkowe koszty:slup i drugi układ koszowy na dachu.Ze względu na szerokość działki musiałem zlikwidować wykusz-może to i dobrze.Przerażają mnie ceny-za ulożenie dachówki jeszcze jesienią brali po 40zł,dziś nie chcą zejść poniżej 55zl.Jak tak dalej pójdzie to mi nawet mama nie pomoże. pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.rako 14.02.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witajcie wszyscy "Melodiowcy"! Dawno mnie nie było, a tu tyle się już na Waszych budowach dzieje!!! Dyskutowaliście o wprowadzanych do projektu ciekawych zmianach. Niestety jako pierwsza z budujących Melodię musiałam przecierać drogę sama (w połowie sierpnia dom już stał i czekał na cieśli, a wszelkie zmiany w bryle musiałam podejmować w lipcu szybko, z dnia na dzień chwilowo bez Internetu. Potem duży przestój, bo więźba + cieśle dali 2 miesiące opóźnienia. Teraz też tydzień ekipa jest, dwa nie ma i tak w kółko. Ale i tak: DOM STOI POKRYTY DACHEM, MA WSZYSTKIE OKNA, BRAMĘ GARAŻOWĄ, od początku roku 2007 grzejemy kozą, a kolejni fachowcy układają elektrykę, hydraulikę, a na dniach podłogówkę. Czas nadrobić straty. 1. DWIE LUKARNY- od strony wykuszu w pokoju nad tarasem oraz od strony tarasu w drugim z mniejszych pokojów. Bryła domu (dachu) jest teraz inna (niestety mniej grzybkowata), ale całkiem niezła - tak mówią wszyscy. Pokoje zyskały niezwykle na urodzie, a widoki ...... 2. Zmniejszyliśmy spiżarkę, żeby zmieściła się lodówka. Jest więcej przestrzeni, a na nasze potrzeby taka spiżarka wystarczy. Okno w spiżarce prostokątne. 3. Likwidacja WC na dole i powiększeniu pom. gosp. oraz hallu (będzie tam wbudowana szafa) 4. Na stryszku okno - tam będzie prasowalnia i suszarnia. 5. Dodatkowe okno połaciowe w pokoju z lukarną. 6. Trochę zmian w wymiarach i położeniu okien. Drzwi tarasowe - suwanka. 7. Przemieszczenie drzwi od obu łazienek, żeby lepiej zaplanować wnętrze. 8. Skrócenie ścianki między kuchnią a salonem (więcej miejsca na stół) 9. Kominek zamierzamy dać maksymalnie z brzegu (a nawet nieco wystawać będzie pod schodami), zeby kącik TV powiększyć - jeszcze myślimy. 10. Taras wejściowy prostokątny (żeby było łatwiej i taniej) 11. Likwidacja przypór. Postaram się dołączyć zdjęcia, ale najpierw je zrobić, bo najaktualniejsze mam z początku stycznia Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ma.rako ,czekam z niecierpliwością na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.rako 15.02.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Veruniu! Z przyjemnością i wzruszeniem prześledziłam historię budowy Twojego pierwszego domku. Bardzo mi się podoba i domek i ogród i wiele Twoich pomysłów i rozwiązań. Myślę, że i w Melodii (jeśli się na nią zdecydujesz) uda Ci się zrealizować swoje zamierzenia i będzie równie urocza, w Twoim stylu. Ja jestem świeżo po wypadku samochodowym i nie mogę bywać na budowie poza weekendami, kiedy to zawozi mnie mąż (wcześniej jeździłyśmy z moją sunią codziennie! nawet gdy wracałam z pracy bardzo późno!). Zdjęcia zrobię więc w sobotę i umieszczę je zaraz potem. Na dziś mam tylko bez okien połaciowych, z pierwszych dni stycznia, więc nie ma pełnego efektu (toteż nie daję ich). Kilka słów o Melodii. Wybraliśmy ją po dłuuuugich rozważaniach, mimo, że jest odrobinę za duży jak na nasze potrzeby. Ale miejsce, w którym domek staje jest tak piękne, że liczymy w przyszłości na dłuższe odwiedzanie nas przez syna z żoną (od paru miesięcy jest wnuk), a w przyszłości córkę (teraz 14-letnią). Mamy też dużego psa. Braliśmy pod uwagę tylko projekty ze: spiżarką z oknem, dużym pom. gosp., podwójnym garażem i dodatkowymi 2 pokojami na dole poza salonem. Pasuje nam bardzo zadaszony taras i istnienie stryszku. Podoba nam się niewymyślna bryła domku. Co do zmian, to dziękujemy niebiosom za decyzję o lukarnach - podjętą w szaleńczym pośpiechu, jak i wiele innych, bo budowa szła na począku w zawrotnym tempie, a ekipa zadawała mi codzienie po kilka trudnych pytań (np. rolety czy nie, gdzie i jakie otwory, gdzie kanalizacja i kominek). Nie zdawałam sobie sprawy, że o wykończeniówce trzeba decydować już przy fundamentach - jestem zielona w temacie "budowanie" . Ponieważ rozmyślasz o lukarnach - oba pokoje z lukarnami są teraz prześliczne. Okna od lukarn wyszły panoramiczne, bo tak więźba pozwoliła najłatwiej (190 szerokie, 115 wysokie). Widok przez nie zapiera dech, a i samo wnętrze pokoju jest ciekawe. Przy dachu nachylonym o 30 stopni połaciowe nie są tak "widokowe" jak przy np. 40 stopniach. W mieszkaniu z poddaszem, które niedawno sprzedaliśmy kąt dachu był ze 40 stopni, więc przez połaciówki było widać nie tylko niebo. Przy bardziej płaskim dachu jest gorzej. Mieliśmy tam pokoje i tylko z połaciówkami i tylko ze zwykłym oknem i z oboma rodzajami okien. Najlepsze rozwiązanie - to ostatnie! Dlatego powtórzyliśmy je w obu mniejszych pokojach na górze w Melodii. Nad garażem tylko połaciowe, ale tam ewentualnie kiedyś będzie siłownia lub coś w tym rodzaju. W dodatku widok tam monotonny - głównie na las. Podwyższyliśmy o jeden bloczek parter - widzę, że wielu budujących to robi. W ogóle dużo drobnych zmian pokryło się ze zmianami forumowiczów, a że podejmowaliśmy je całkiem niezależnie, utwierdza mnie to w ich zasadności. To tyle. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 15.02.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 1. DWIE LUKARNY- od strony wykuszu w pokoju nad tarasem oraz od strony tarasu w drugim z mniejszych pokojów. Bryła domu (dachu) jest teraz inna (niestety mniej grzybkowata), ale całkiem niezła - tak mówią wszyscy. Pokoje zyskały niezwykle na urodzie, a widoki ...... 2. Zmniejszyliśmy spiżarkę, żeby zmieściła się lodówka. Jest więcej przestrzeni, a na nasze potrzeby taka spiżarka wystarczy. Okno w spiżarce prostokątne. 3. Likwidacja WC na dole i powiększeniu pom. gosp. oraz hallu (będzie tam wbudowana szafa) 4. Na stryszku okno - tam będzie prasowalnia i suszarnia. 5. Dodatkowe okno połaciowe w pokoju z lukarną. 6. Trochę zmian w wymiarach i położeniu okien. Drzwi tarasowe - suwanka. 7. Przemieszczenie drzwi od obu łazienek, żeby lepiej zaplanować wnętrze. 8. Skrócenie ścianki między kuchnią a salonem (więcej miejsca na stół) 9. Kominek zamierzamy dać maksymalnie z brzegu (a nawet nieco wystawać będzie pod schodami), zeby kącik TV powiększyć - jeszcze myślimy. 10. Taras wejściowy prostokątny (żeby było łatwiej i taniej) 11. Likwidacja przypór. Widzę, że mamy podobne wizje: 2. my też 3. u nas też 8. u nas też 9. my też 10. u nas też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ma.rako, dziękuje za takie miłe słowa.W sobote jadę do Poznania zobaczyć i wybrać działkę. Jak tylko Melodia będzie pasowac do działki i otoczenia to kupuję ten projekt na pewno. Przejrzałam juz chyba wszystkie projekty w internecie i i lepszego od Melodii dla naszych potrzeb nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 15.02.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dzis dostałam wstępny kosztorys stanu surowego naszej Melodii od pierwszej firmy, która nas na to namówiła Jestem przerażona... W wielkim skrócie: - roboty ziemne - 7586,80zł - fundamenty+sciany fundamentowe+zasypanie piaskiem +podkład betonowy wewnątrz - 41580.68zł !!! - ściany zewnętrzne (YTONG gr.36,5cm) - 47658,27zł - ściany działowe - 2779,18 zł - strop (TERIVA) - 27666,45zł - kominy - 8226,41zł - więźba dachowa - 17934,29zł - pokrycie dachu (blachodachówka) - 37 147,68zł - obróbki blacharskie i orynnowanie - 6 577,81zł razem - 210 958,60zł (w tym 7%VAT) I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts