Gość 15.02.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dzis dostałam wstępny kosztorys stanu surowego naszej Melodii od pierwszej firmy, która nas na to namówiła Jestem przerażona... W wielkim skrócie: - roboty ziemne - 7586,80zł - fundamenty+sciany fundamentowe+zasypanie piaskiem +podkład betonowy wewnątrz - 41580.68zł !!! - ściany zewnętrzne (YTONG gr.36,5cm) - 47658,27zł - ściany działowe - 2779,18 zł - strop (TERIVA) - 27666,45zł - kominy - 8226,41zł - więźba dachowa - 17934,29zł - pokrycie dachu (blachodachówka) - 37 147,68zł - obróbki blacharskie i orynnowanie - 6 577,81zł razem - 210 958,60zł (w tym 7%VAT) I co Wy na to? też jestem przerażona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 15.02.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 No cóż rosnie jak na drożdżach ( cena ).Stan zero - ok.30.000Ytong na ściany 33.000 (!!!) 400 36,5 ( też działowe ) - troszkę u góry na działowe i kolankową suporeksu Sciany i strop razem ok.66.000Dach i poddasze ok.64.000W tym robocizna za wsio ok. 38.000Czyli razem ok.160.000Ażeby zamknąć 12 kzł okna Trocal dół,12 kzł okna dachowe Fakro,7,5 kzł brama Normstahl ,4 kzł dzrwi wejściowe AFB czyli 160.000 + 36.000 = 196.000Początek robót wrzesień 2006 jutro definitywnie kończę dach.Nie uwzględniłem tylko rynien.Jeśli ta cena za surowy otwarty to masz 51.000 drożej - chiba cóś za drogo !!! Albo nie nadążam za cenami.Zakupiłem wełnę 300 m2 każdej Rockwool Toprock 18 cm i Superrock 5 cm za 13.000 tydzień temu - drogo li to czy tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.rako 15.02.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dzis dostałam wstępny kosztorys stanu surowego naszej Melodii od pierwszej firmy, która nas na to namówiła Jestem przerażona... W wielkim skrócie: - roboty ziemne - 7586,80zł - fundamenty+sciany fundamentowe+zasypanie piaskiem +podkład betonowy wewnątrz - 41580.68zł !!! - ściany zewnętrzne (YTONG gr.36,5cm) - 47658,27zł - ściany działowe - 2779,18 zł - strop (TERIVA) - 27666,45zł - kominy - 8226,41zł - więźba dachowa - 17934,29zł - pokrycie dachu (blachodachówka) - 37 147,68zł - obróbki blacharskie i orynnowanie - 6 577,81zł razem - 210 958,60zł (w tym 7%VAT) I co Wy na to? Upiorko! Musiałabym poszperać w moich zestawieniach (szczegółowo zapisuję każdą wydaną kwotę z komentarzem na co) i podsumować ile każda z powyższych pozycji kosztowała, ale na mój gust są one u Ciebie w kosztorysie znacznie zawyżone. Moja ekipa została mi polecona jako dość droga, ale dobra. Zaopartywałam się w hurtowniach zupełnie losowych, w pośpiechu, niespecjalnie się targując. Gównie na telefon, bo pracuję. Budujemy z keramzytu, który nie jest tani. Mamy położoną dachówkę ceramiczna, a nie blachodachówkę (co wychodzi drożej). Podnieśliśmy stan zerowy o dwa bloczki fundamentowe, co kosztowało więcej (bloczków, piasku, spoiw, robocizny). Podnieśliśmy o bloczek parter. Dodaliśmy lukarny (więcej więźby, dachówki, gąsiorów i koszy, płyt OSB itp, oraz robocizny). Rynny są metalowe, nienajtańsze. Gotowa podbitka. Wyszło tylko o kilkanaście tysięcy więcej, ale razem ze wszystkimi oknami (wersja PVC obustronny kolor, więc nietania), bramą garażową, wylaną posadzką w garażu, pucem na lukarnach i oszprycowaną elewacją, węglem do kozy na zimę i częścią materiału na posadzki, rozprowadzoną instalacją odkurzacza i częścią rur i kabli elektrycznych). W dodatku za część materiałów otrzymam zwrot (faktury na 22% VAT). Dlatego myślę, że można to wybudować taniej, ale rozliczając etapami robociznę, a zaopatrując uważnie samemu. Życzę wytrwałości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.rako 15.02.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Aha, nie podałam, że wliczyłam też w koszty opłacanie przez 7 miesięcy nietaniego kier. budowy, zakup baraku, a nawet takie śmieszne pozycje jak środki do przepędzenia szerszeni, które chciały zamieszkać w baraku, koszt wywozu kontenera śmieci budowlanych i tym podobne, nie ujęte w kosztorysie Upiorki. A takich dodatkowych wydatków jest też troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 15.02.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dziękuję ma.rako za słowa otuchy. Mam nadzieje że ta budowa nas nie przerośnie ( i to nie tylko w sensie finansowym). Dla uzupełnienia dodam, że pozycja "pokrycie dachu" obejmuje również koszt okien dachowych, ale i tak niewiele to zmienia. Najbardziej zdziwiła mnie kwota za stan zero: 50 tys??? Koszmar... Trzeba będzie poszukać innych chetnych do zbudowania naszego domku... A propos wzrostu cen: w hurtowni usłyszeliśmy, ze np. cena styropianu wzrosła o 40% w stosunku do roku 2006... Nic dodać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 15.02.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witam po dłuższej przerwie....- ale jeszcze jesteśmy razem z żona studentami i własnie mieliśmy sesje... widzę że grono fanów melodii się powiększa, a wiec bardzo dobrze. U nas wszystko zatrzymało sie w listopadzie po oddaniu projektu do adaptacji... takie kolejki są w biurze ale podobno pozwolenie ma byś pod koniec lutego.. upiorka stan zero to jeszzcze nic ale wg mnie za m2 pokrycia dachu koszt prawie 130zł to juz troche przesada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgocha 16.02.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 ile metrow kwadratowych ma stryszek bo w projekcie nie jest podane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 16.02.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Nie podano bo tam nie ma powierzchni użytkowej.Jak mi postawią działowki to prześlę zdjecie jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgocha 16.02.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 jak przejade most od strony torunia to potem mam sie kierowac w lewo tak jak do miasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgocha 16.02.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 podoba mi sie tez dom na kazda pogode ale chyba bedzie drozszy od melodii? marzenia marzenia tak to jest jak sie ma pruchno w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 17.02.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Daj mi Twój mail to prześlę mapkę jak dojechać.Odnośnie projektu M08 - zależy jak to ma ustawioną działkę w kierunku południa,ponadto jak pokój na poddaszu może mieć 6,7 m2 powierzchi użytkowej - to chyba dla psa.Na pewno będzie droższy.Mnie nie podoba się "przeładowana" góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 17.02.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Dach skończony.Aktualne foto na http://www.androzek.ao.plTeraz kolej na ściany działowe u góry i oczyszczalnię scieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgocha 18.02.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 mam pytanie do androzka jako fachowca po lewej stronie domu jak konczy sie garaz jest niewielkie zalamanie czy mozna to zrobic jednym ciagiem w ten sposob powiekszylby sie jeden pokoj na dole i prosciejsze byloby w budowie czy na to potrzebne jest zezwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 18.02.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 W pełni rozumiem dlaczego projektant zrobił to załamanie.Wygląda znacznie lepiej niż gdyby od tej strony była jednolita ściana a tak jest pewne urozmaicenie.Z pewnością trzeba m ieć zgodę od projektanta.Jednak poza tym trzeba zmienić więźbę.Wydaje się,że zmiana ta podrożyłaby budowę a nie uczyniła tańszą.Wniosek - gra nie warta świeczki - pokój byłby większy o ok.1,5 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.rako 18.02.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 ile metrow kwadratowych ma stryszek bo w projekcie nie jest podane? Po podłodze ma u mnie 4.13 (ścianka od łazienki) na 3.38. Ale po ociepleniu dachu, tynkowaniu, założeniu sufitów zostanie najwyżej 4.00 na 3,25. Ja będę dawać niziutką ściankę kolankową (ok. 0.50 wysokości, żeby ukryć słupek podpierający krokiew i dla łatwiejszego dotarcia). Wtedy mi zostanie około 3.40 na 2.65. Teraz jest dużo miejsca wokół i w górę, ale mi dojdzie 12 cm podłogi, bo mam podłogówkę + muszę ukryć rury 6 cm. Wtedy przestrzeni ubędzie - robiłam próby rozkładając styropian 12 cm, wtedy robi się ciaśniej. Ale mam nadzieję, że dwie suszarki wejdą + deska do prasowania oraz centralka elektryczna. Przy cieńszej wylewce, bez podłogówki i braku grubych rur może być parę centymetrów więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.rako 18.02.2007 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Jutro próba ciścieniowa kanalizacji!!! To przybliża dzień zalewania posadzek!!!Może w końcu nadejdzie ta wspaniała chwila przeprowadzki! Przesyłam kilka linków do realizacji Melodii (ssz - wersja z 2 lukarnami). Widok z zewnątrz z trzech stron:http://img525.imageshack.us/my.php?image=img7114qe1.jpghttp://img525.imageshack.us/my.php?image=img7121ix4.jpghttp://img525.imageshack.us/my.php?image=img7126ke0.jpg Widok od wewnątrz na jedną z lukarn (tę na ściance z wykuszem):http://img525.imageshack.us/my.php?image=img7139wy7.jpg Jadalnia, spiżarka i fragment okna kuchennego od wewnątrz. Na (uszczebionej) ściance pomiędzy salonem a kuchnią widać gniazdo odkurzacza :http://img411.imageshack.us/my.php?image=zdjcie025lm7.jpg Jutro postaram się zamieścić trochę daszych zdjęć (w wygodniejszej do oglądania formie). Pozdrowienia dla wielbicieli Melodii (zainteresowanych projektem przybywa!!! - w sobotę nawet gościliśmy na budowie kolejnych ze startem na wiosnę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 19.02.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Bardzo mi sie podoba opcja z lukarnami. My z żoną bardzo sie nad tę opcją zastanawiamy. Dodatkowo myslimy również o opcji podniesienia dachu-poddasza o jeden lub dwa pustaki. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 19.02.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ma.rako, mam prośbę: czy mogłabyś podać wysokość ścianki oddzielającej stryszek od łazienki? Ciągle się zastanawiam nad przeznaczeniem tego pomieszczenia i ta informacja bedzie dla mnie bardzo cenna. Przemasik- mamy ten sam dylemat. Podczes rozmowy z człowiekiem z firmy budowlanej usłyszeliśmy, że podniesienie poddasza o jeden pustak nie wpłynie na wygląd zewnętrzny domu, natomiast o dwa- zniekształci proporcje i konieczne bedzie wydłużenie krokwi aby temu zapobiec. Ogladałam zdjęcia domu androzka, który podwyższył parter i rozumuję sobie, że gdybyśmy podnieśli poddasze o taką samą wysokość, to nasz dom z zewnątrz wygladałby tak samo (bo różniłby sie tylko położeniem stropu względem ścian zewnętrznych), dobrze myślę? Jeśli tak, to dla mnie dom androżka wygląda pięknie, więc my pewnie zdecydujemy się na podwyższenie poddasza. Nie zależy nam na powiększeniu jego powierzchni a na podwyższeniu ścianki kolankowej (w projekcie g-k), przez co zyskalibyśmy więcej miejsca "nad głową". Ma.rako, androżku i wszyscy, którzy macie juz swoje Melodie "pod dachem"- jaka jest Wasza opinia o wysokosci pomieszczeń na poddaszu? Mój mąż jest dosyć wysoki, a z racji mojej profesji wiem, że powtarzające się urazy głowy nie są czymś pożądanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 19.02.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Jeszcze raz:Podwyższyłem ścianę o jeden pustak Ytonga czyli 20 cm,jak widzisz nie zaburzyłem istotnie bryły budynku.Ścianki kolankowej jako takiej nie ma - wg.projektu jest dykta którą możesz przesunąć w kierunku środka i nie masz 90 cm jak w projekcie a np.120 cm kosztem podłogi - do indywidualnej analizy.Ja robię z suporeksu i u mnie będzie ( zgoda żony ) ok.94 cm .Dach opiera się na wieńcu który ma ok.20 cm wysokości a miejscami więcej lub wcale .Tak więc podwyższenie wieńca spowoduje taki sam efekt jak podniesienie ściany jeszcze o jeden pustak i niekorzystny efekt "grzyba"- przed tym przestrzegam.Natomiast co do wysokości na górze jest dobrze - 2 pokoje po ok. 13 m2 są sympatyczne - poziom sufitu można regulować w trakcie wykonywania więźby - mam 10 cm więcej.Z pokoju o powierzchni 10 m2 zrezygnowałem i po połączeniu z holem będzie antresola.Poziom okien można zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.rako 19.02.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Wysokość ścianki na stryszku i w ogóle wysokość nad głową na poddaszu podam, jak zmierzę (może jutro lub pojutrze, a może dopiero w sobotę).Na oko jest bardzo wysoko, tj. w miejscach, gdzie sufit będzie poziomy swobodnie może być standardowa wysokość pomieszczeń. Najwyższe miejsca są, mam wrażenie, jeszcze wyżej.W pokojach nienadgarażowych tego poziomego sufitu niestety nie byłoby w wersji bez lukarn za wiele (ile, też zmierzę). Też wahaliśmy się, czy podnieść o bloczek poddasze, ale wyszło na niepodnoszene. Jakoś tak z grubsza nam to tłumaczono: więźba jest w tym dachu ciężka, a więźba opiera się na wieńcu, a nie na ściance, zatem krokwie wystawałyby wtedy mniej i dom wyglądałby bardziej jak z czapką na głowie. Zależało nam, żeby wystawała spora obwódka dachu, bo nie chowamy krokwi pod podbitkę, ale chcemy je wyeksponować. Poza tym nie potrzebujemy aż tyle powierzchni na górze, tym bardziej, że dodanie lukarn powiększyło 2 pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts