androzek 18.03.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2007 Oryginalna więźba ma 4 słupy które oparte są na podciągach.Nie wyobrażam sobie zmiany projektu oryginalnego żeby nie było tych słupów.Więźba jest jak wcześniej wspominałem "pancerna" a krokiwe "koszowe" są wielkie.Jedyna co można zmienić to drobne elementy konstrukcyjne w wieńcu.Lepiej nie kombinować i zostawić jak jest.Jutro spróbuję zrobić panoramę poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jas0 19.03.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 ...Nie wyobrażam sobie zmiany projektu oryginalnego żeby nie było tych słupów... Niestety Melodia ma trochę błędów (a raczej nadgorliwości) w więźbie: min. zastosowano tam wiązary trapezowe podparte na słupach! Stosuje się albo słupy, albo wiązary. W układzie wiązary trapezowe + słupy, te ostatnie (tj. słupy) po 2 latach będą wisiały w powietrzu! Po prostu drewno wyschnie a wiązary będą utrzymywały słupy w z zawieszeniu nad podłogą. Moim zdaniem najlepiej (tj. najtaniej) jest zrezygnować z wiązarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 19.03.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Na pewno masz dużo racji - więźba jest przedobrzona ale mój kierownik budowy kontaktował się z projektantem i ten nie zgadzał się na żadne zmiany więźby ( chodziło o drobne zmiany ).Pewnie można ją przeprojektować ale okoniem może stanąć projektant.PS. Osobiście bym się bał usunąć słupy - te wielkie wiezary trapezowe na nich się opierają i dla mnie ich likwidacja to zapadniecie się dachu ( ocena laika ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 20.03.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam wszystkich Melodiowców, mam do Was pytanie, czy moglibyście udzielić mi informacji na temat wyliczeń dotyczących materiałów z informacją o ewentualnych zmianach w stosunku do projektu: 1) Ile stali Wam wyszło fi6, fi12, fi162) Ile betonu w fundament3) Ile bloczków betonowych (jaki wymiar)3) Ile m2 ścian nośnych4) Ile m2 ścian działowych Jestem na etapie liczenia i chciałbym zweryfikować swoje umiejętności. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.03.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Niestety,jedyne co wiem to ilość bloczków standartowych betonowych - 1400, inne rzeczy zapisuję tylko jako koszt,bez ilosci.Żaden pomiar wykonany przez hurtownie ( ilość Ytonga,dachówek ) nie sprawdził się,zazwyczaj policzone było za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.03.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Na stronie http://www.androzek.ao.pl nowe zdjęcia poddasza.Na wniosek majstra zmieniłem wejście do schowka.Pierwotnie było z łazienki ale ja będę go traktować jak garderobę i wejście będzie z pokoju obok.Dzięki temu łazienka zyskała istotnie na ustawnosci,wejdzie nawet i wanna i kabina.Dla koneserów ostatnie zdjęcie to moja oczyszczalnia - jest wysoka i wchodzi obok domu,czyli idelanie na mojąwąską działkę ( 23 m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 20.03.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Niestety,jedyne co wiem to ilość bloczków standartowych betonowych - 1400, inne rzeczy zapisuję tylko jako koszt,bez ilosci.Żaden pomiar wykonany przez hurtownie ( ilość Ytonga,dachówek ) nie sprawdził się,zazwyczaj policzone było za mało. Adrożku jakie wymiary ma bloczek standardowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 20.03.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 -ławę robiłłem poszerzoną 35x55-16,5 m3 B20 Jaendrju - ja osobiście mam ławę 30x60, więc proste pytanie - czy ta ilość betonu była odpowiednia, czy proponowałbyś coś zmienić (dodać, dolać etc. )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.03.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Cholera nie wiem chyba szerokość 24,na fakturze jest "14" w czwartek może zmierzę i powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 21.03.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 1400 bloczków i 14 m3 B 20 betonu na ławy,240 ton piachu na zasypanie ( jeden duży wykop na głębokość ław ),16 m3 B 12,5 na chudziak 10 cm. Teraz "robi się" Ytong - będzie jedna warstwa dodatkowo bo salon za niski a podłoga ma być 20 cm a nie 15 jak w planie bo na dole wszędzie podłogówka. bazyhl na początku postu androżek napisał ile bloczków i ile betonu mu poszło a w dzienniku harryy81-ego masz pdane wymiary bloczka i ile kupował wymiar tego bloczka to 36x24x12 wydaje mi sie że trzeba ok 1500szt. - tyle ja mam zamiar kupić przynajmniej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 21.03.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Pablooo-exe dzięki za odświeżenie odpowiedniej części. Zastanawiam się tylko dlaczego na chudziak idzie więcej betonu niż na ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 21.03.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 1400 bloczków i 14 m3 B 20 betonu na ławy,240 ton piachu na zasypanie ( jeden duży wykop na głębokość ław ),16 m3 B 12,5 na chudziak 10 cm. Faktycznie mi tez cos tu nie gra. Według moich obliczeń chudziaka wejdzie jakies 5-6 m3. Androżek, prosimy o wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 21.03.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Chudziak między fundamenty 10 cm czyli 0,1 m x 145 m2 = 14,5 m3 betonu natomiast ławy mam o szerokości chyba 40 cm.i wyszło ile wyszło.Żadnych sztuczek nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 21.03.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Chudziak między fundamenty 10 cm czyli 0,1 m x 145 m2 = 14,5 m3 betonu natomiast ławy mam o szerokości chyba 40 cm.i wyszło ile wyszło.Żadnych sztuczek nie było. Wszystko jasne, ja liczyłem chudziak pod ławą fundamentową. Apropos tego właśnie chudziaka, wiele osób doradza, by w związku z piaszczystym podłożem dać sobie spokój z chudziakiem i lać od razu ławy... Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 21.03.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Każdy zrobi jak chce.Ja zrobiłem i mam poczucie pewności,że fundamenty są zrobione solidnie.Naprzeciwko mnie też jest budowa.Do wykopów wrzucono bez ładu i składu krzywe zbrojenie i zalano jakimś takim chudzienkim betonem.Dom jest wielki.Czy sprawdzi się po latach solidnośc mojej konstrukcji czy bylejakośc sąsiedniej nie wiem.Śpię spokojnie a koszt nie był duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 22.03.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Odebrałam dziś propozycję umowy z Zakładem Energetycznym na dostawę prądu. Wielkie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłam, że prąd owszem, dostarczą, ale linią napowietrzną, choć wnioskowaliśmy o kabelek pod ziemią ze skrzynką w ogrodzeniu. Ponieważ nie bardzo mamy ochotę robić to smieszne "coś" na dachu żeby nam do tego podczepili kabelki, to będziemy się starali (tzn. Upiorek będzie się starał ) negocjować zmianę umowy. Myślę że się uda...Na pewno się uda! P.S. Upiorek (jak zapewne nietrudno się domyslić) to mój mąż Generalnie ZE podchodzi do tematu tak, że jak jest w okolicy linia napowietrzna to proponują zawsze napowietrzną. Musisz im wytłumaczyć dlaczego chcesz mieć kabelek. Argumentuj to niskim budynkiem (praktycznie można powiedzieć, że jest parterowy). Ja przepycham się z Enionem już 3 miesiąc, ale widać koniec - ten argumento do nich trafił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 22.03.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Czy ktoś może mi powiedzieć ile zużył łącznie stali. W zestawieniu materiałów jest 1,8 tony przy stropie Teriva. Ja bede miał monolit ale jest dopiero w trakcie adaptacji, a stal chce kupić już bo drożeje. Byłem u zbrojarza i na cały dom wyliczył: 0,3 tony fi 16 0,9 tony fi 12 0,3 tony fi 6 Jakoś mało mi się zdaje. Wydawało mi się że przy monolicie wejdzie znacznie wiecej niż przy Terivie... Może w "oryginale" dom jest przezbrojony? Harry81, otrzymałeś jakieś podpowiedzi? A może możesz się podzielić swoimi wyliczeniami? U mnie na pewno nie będzie monolitu, ale waham się czy nie wdrożyć takiej opcji jak u androzka, więc bardziej zależy mi na fundamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 22.03.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 A może i mam Rozumiem, że wymiana nastąpiła gdzieś na boku , można liczyć na podesłanie zestawionka odnośnie dachówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 22.03.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Żadnych boków nie było.Harry dostał.Daj mi adres emajla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 22.03.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 OK, na PW poszedł mój adres mailowy. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts