Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Generalnie ZE podchodzi do tematu tak, że jak jest w okolicy linia napowietrzna to proponują zawsze napowietrzną. Musisz im wytłumaczyć dlaczego chcesz mieć kabelek. Argumentuj to niskim budynkiem (praktycznie można powiedzieć, że jest parterowy). Ja przepycham się z Enionem już 3 miesiąc, ale widać koniec - ten argumento do nich trafił :).

Otóż taką argumentację zawarliśmy od razu we wniosku, ale efekt był j.w. Dziwiłam się że androżek czeka na prąd juz drugi rok, ale przy okazji zdobywania informacji w ZE dowiedziałam się w czym rzecz. Otóż procedura była następująca: kazano nam napisać odwołanie od decyzji z prosbą o zmiane warunków przyłaczenia z napowietrznego na kablowe. Wniosek zostanie rozpatrzony ponownie i jeśli ZE łaskawie sie zgodzi rozpoczyna sie procedura projektowa. W błogiej nieświadomosci trwałam myśląc, że to można sobie ot tak kabelek w ziemię zakopać...ZE ogłasza przetarg na wykonanie projektu przyłącza w tzw. części przedlicznikowej (czyli od słupa-przypominam: 30cm od narożnika działki) do skrzynki w ogrodzeniu. Ten kto wygra przetarg robi projekt przyłacza, uzgadnia to w ZUD i to właśnie trwa owe magiczne dwa lata...Oczywiście inwestor (czyli my )mamy we własnym zakresie zrobić projekt części tzw zalicznikowej czyli od skrzynki do domu...Zniechęceni tą perspektywą zasięgnęliśmy języka w biurze projektowym. Dowiedzieliśmy się ,że jesli ten sam projektant będzie nam robił projekt przyłącza przed- i zalicznikowego (które i tak musimy zrobić) to różnica w kosztach będzie rzędu 200zł. Uzbrojeni w taką informację wrócilismy do ZE, gdzie w naszym wniosku odwoławczym dokonalismy stosownego wpisu, że dokumentację projektową wykonamy we własnym zakresie. Pewne Dobrze Poinformowane Źródło w ZE stwierdziło, że skróci to czas oczekiwania na przyłącze praktycznie do czasu dostarczenia projektu...W takim razie czy warto pożałować tych 200zł? Teraz wszystko w rękach naszego projektanta, który powiedział że ze wzgledu na urzędowe terminy powinno to potrwać ok 3-4 miesięcy.

Jak to dobrze,że na Ukrainie Dzień Kobiet jest świętem państwowym i dniem wolnym od pracy! :lol: :lol: :lol: Tylko dzięki temu mieliśmy czas na załatwianie "magicznej skrzyneczki" ( jak to pieszczotliwie nazwał ją androżek)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś może mi powiedzieć ile zużył łącznie stali. W zestawieniu materiałów jest 1,8 tony przy stropie Teriva. Ja bede miał monolit ale jest dopiero w trakcie adaptacji, a stal chce kupić już bo drożeje. Byłem u zbrojarza i na cały dom wyliczył:

0,3 tony fi 16

0,9 tony fi 12

0,3 tony fi 6

Jakoś mało mi się zdaje. Wydawało mi się że przy monolicie wejdzie znacznie wiecej niż przy Terivie... Może w "oryginale" dom jest przezbrojony?

Harry81, otrzymałeś jakieś podpowiedzi? A może możesz się podzielić swoimi wyliczeniami? :) U mnie na pewno nie będzie monolitu, ale waham się czy nie wdrożyć takiej opcji jak u androzka, więc bardziej zależy mi na fundamentach.

Odpowiedzi nie otrzymalem. Wyglada na to ze wszystko wyjdzie w trakcie budowy. Wyliczen nie mam, pojechalem do zbrojarza pokazalem projekt. Powiedzial kup tyle 12, tyle 16 a ta 6 co masz powinna wystarczyc. Dolozylem 50% do tego co powiedzial bo wydalo mi sie to za malo i kupilem... Nawet jak zostanie (w co watpie) to odsprzedam z zyskiem przy obecnych cenach stali...

A może i mam ;)

Rozumiem, że wymiana nastąpiła gdzieś na boku :), można liczyć na podesłanie zestawionka odnośnie dachówek?

Może wyglada to jakby Androzek cos sugerowal :D ale faktycznie boków nie było :D

Skoro tak mówicie :D

Odpowiedzi nie otrzymalem. Wyglada na to ze wszystko wyjdzie w trakcie budowy. Wyliczen nie mam, pojechalem do zbrojarza pokazalem projekt. Powiedzial kup tyle 12, tyle 16 a ta 6 co masz powinna wystarczyc. Dolozylem 50% do tego co powiedzial bo wydalo mi sie to za malo i kupilem... Nawet jak zostanie (w co watpie) to odsprzedam z zyskiem przy obecnych cenach stali...

Rozumiem, że ilości które podajesz dotyczą ław+strop+nadproża+wieńce etc.?

Rozumiem, że ilości które podajesz dotyczą ław+strop+nadproża+wieńce etc.?

Tak, ma wystarczyć na wszystko.

Jako że u nas na forum cichutko chciałem dorzucić swoje trzy grosze.Dziś zostały wstawione okna - podgląd na http://www.androzek.o2.pl oraz po wizycie kuzynki i pod jej naciskiem zrezygnowałem ze spiżarki - zamiast tego będą dodatkowe szafki kuchenne typu cargo.Będzie może mniej praktycznie ale bardziej przestronnie.Ponadto dach ocieplam do szczytu i robię stryszek na graty.Ileż to dziwnych pomysłów powstaje w trakcie budowy !!!

mam do Was ogromną prośbe, zaczynam w tym roku budowe Impresji

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=329

jest troche podobna do Melodii z zewnątrz jak i wewnątrz i w związku z tym prosze o rzuty z dokładnymi wymiarami tego domku jeśli nie byłoby problemu,porównam sobie np.wielkość wykuszu, a jak budującym Melodie podoba się Impresja ;-)

[email protected]

Jako że u nas na forum cichutko chciałem dorzucić swoje trzy grosze.Dziś zostały wstawione okna - podgląd na http://www.androzek.o2.pl oraz po wizycie kuzynki i pod jej naciskiem zrezygnowałem ze spiżarki - zamiast tego będą dodatkowe szafki kuchenne typu cargo.Będzie może mniej praktycznie ale bardziej przestronnie.Ponadto dach ocieplam do szczytu i robię stryszek na graty.Ileż to dziwnych pomysłów powstaje w trakcie budowy !!!

Androżku link z deka nie teges. Sympatycznie już wygląda Twoja melodia.

zrezygnowałem ze spiżarki

Też o tym myślałem. Problemem jest okrągłe okno - bardzo mi sie podoba z zewnatrz i nie zamierzam go likwidowac. Nie wyobrazam sobie go jednak od srodka miedzy meblami kuchennymi...a w spizarce pasuje jak ulał.

zamiast tego będą dodatkowe szafki kuchenne typu cargo

nie słyszałem o takich... cargo nasuwa domysły, że są dość pojemne...

jest troche podobna do Melodii z zewnątrz jak i wewnątrz i w związku z tym prosze o rzuty z dokładnymi wymiarami tego domku l

Wysłałam Wam rzuty Melodii na podany adres. Bardzo podobny ten domek do Melodii-te same założenia, nieco mniejsza powierzchnia no i chyba trochę mniejsze możliwości przeróbek (np. zamiana otwartej kuchni na chociaż częściowo oddzieloną od salonu, inne schody) Zakładam jednak, ze skoro decyzja zapadła to taki właśnie domek Wam odpowiada. Pozostaje życzyć cierpliwości w realizacji.

Cieszę się że Upiorka żyje !!!Taka cisza na forum że aż w uszach dzwoni.Od dziś mam odwierty pod pompę ciepła - razem 240 m.Z ciekawszych doniesień - zwinął się umówiony na czerwiec wykończeniowiec,może wyjdzie jak z cieślą który odpoczywał po sylwestrze 3 tygodnie,przyszedł inny i był doskonały...

Cieszę się że Upiorka żyje !!!

Oj żyje, żyje, tylko u nas narazie nic się nie dzieje (przynajmniej w temacie budowy) więc i pisać nie mam o czym. Po raz setny, niee-ileśsetny ogladam projekt i dojrzewam do ostatecznych (chyba :-? ) zmian. Na dzień dzisiejszy nasza Melodia ma wygladać następująco:

- likwidujemy wykusz-zamiast niego okno w jadalni takie jak w salonie

- likwidujemy okno w spiżarni, jej wielkość pozostaje bez zmian

- drzwi balkonowe zmniejszamy na dwuskrzydlowe

- komin "kominkowy" likwidujemy, będzie na pograniczu kuchni i salonu,mniej więcej na środku (na tyle na ile to nie koliduje z więźbą)-tym samym kominek na tej właśnie ścianie a i problem umieszczenia TV rozwiązany)

- likwidujemy wejście z holu do kuchni-rozwiązuje to problem umieszczenia sprzętów kuchennych bez zmniejszania spiżarki (uznałam że w tym domu jest stosunkowo mało przestrzeni gospodarczej wiec ta spiżarka mi się przyda)

- likwidujemy wejście z holu do pomieszczenia gospodarczego,które pozostaje bez zmian-planujemy jedynie zamiast okna zrobić drzwi zewnętrzne

- saunę przenosimy do pokoju nad garażem-tam też będzie łazienka

- zamiast łazienki na górze będzie pralnia z suszarnią, miejsce do prasowania-pomieszczenie to bedzie połączone ze stryszkiem (nie będzie ścianki działowej)-tam będzie garderoba

- zmieniamy wielkość bramy garażowej (5500x2250)

takie sa efekty mojego urlopu :D

Androżku, Twój dom wyglada coraz ładniej-jaki masz kolor okien, złoty dąb?

A i owszem okna Trocal 5 komorowe z brązową ( a nie srebrną ) uszczelką między szybami złoty dąb k= 1.0 w/m.Za wszystko ok. 12 kzł.Do tego mosiężne klamki z kluczykiem.Jest git.

Ale kaszana z tymi zmianami Upiorko !.A i tak powtarzam 10x - nie likwiduj wykusza !!!Nie wiem czy nie przepłacisz za bramę o szerokości 5,5 m.Standard to 5 metrów ,Twój rozmiar na zamówienie ( przynajmniej głównych producentów )

A my wczoraj zamówiliśmy projekt. Nie da się tego raczej odkręcić - decyzja zapadła, budujemy Melodię. Na działce co prawda doprowadzona tylko woda, ale termin skończenia uzbrojenia przewidziany na koniec czerwca, do tego czasu może, powtarzam może, uda się załatwić adaptację i złożyć wniosek o pozwolenie na budowę. Jesteśmy, a przynajmniej jedno z nas, niepoprawnymi optymistami :lol: Pozdrowienia.

PS Harry czy żyjesz?

A pewnie że żyje. Ale słabo się czuje jak patrze na ceny... W tym tygodniu biały BK w hurtowni w ktorej kupowalem w listopadzie po 6,35 był już po 9 PLN i na zamówienie...

A dodatkowo mam jeszcze dylemat, folia czy deskowanie i papa...? Ale w sumie do dachu jeszcze daleka droga i mam czas na myslenie.

Androzek, na twojej fakturze z dachowkami jest 500 uchwytow. Rozumiem, ze to chodzi o takie druty do spinania zwane klamrami czy spinkami? Producent zaleca spinanie co trzeciej dachowki... Jak to bylo u Ciebie?