Mandzur 29.04.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Witajcie! Widze, że na naszym farum "cisza" zapanowała - pewnie wszyscy rozpoczeli dłuuuugi majowy wekend! U mnie tez na budowie przestój, zabrakło mi bloczków betonowych na wykończenie wykuszu. Moja piwniczka prawie gotowa, jeszcze dzień może dwa i ekipa beirze się za ściany. Oczywiśie jak dowiozą mi z Czech bloczki?! Czy u was też takie problemy z materiałami? Ostatnio nawet miałem problem z kupieniem cementu, jak już znalazłem to wziąłem na zapas. Oto kilka fotek z mojej budowy.http://mandzurek.fotosik.pl/albumy/178731.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniaserf 29.04.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Witam , wczoraj w końcu rozpoczeliśmy budowę MELODI.Narazie w sobotę koparka zebrała czarnoziem a po niedzieli zaczynamy prace przy ławach.Zdięcia na http://www.heniaserf.ao.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mandzur 29.04.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Witajcie! Widze, że na naszym farum "cisza" zapanowała - pewnie wszyscy rozpoczeli dłuuuugi majowy wekend! U mnie tez na budowie przestój, zabrakło mi bloczków betonowych na wykończenie wykuszu. Moja piwniczka prawie gotowa, jeszcze dzień może dwa i ekipa beirze się za ściany. Oczywiśie jak dowiozą mi z Czech bloczki?! Czy u was też takie problemy z materiałami? Ostatnio nawet miałem problem z kupieniem cementu, jak już znalazłem to wziąłem na zapas. Oto kilka fotek z mojej budowy.http:http://mandzurek.fotosik.pl/albumy/178731.html melodia - Pozostałe - Fotosik.pl//mandzurek.fotosik.pl/albumy/178731.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 30.04.2007 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Taki miałem weekend,że po mszy ( inaczej staruszek by mi nie pomógł ) 10 godzin tyrałem na budowie.Przygotowaliśmy dom pod układanie styropianu.Dziś punktualnie (!!!!!) o 7.00 zjawili się fachowcy.Jutro mają wolne ale 3.robią resztę styopanu i rurki.Dziwni jacyś z tą punktualnością i na dodatek każdy wie co robić a i sikają jakoś rzadko żeby przerw w pracy nie było... Heniaserf - nie ma żadnych zdjęć pod wskazanym adrese.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heniaserf 30.04.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Witam.Nie wiem czemu nie ma zdięć jak wpiszę http://www.heniaserf.ao.pl to są a z strony forum nie , postaram się to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 01.05.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 haniaserfsłuchaj masz literówkę w adresie , po pl powinno być bez kropki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 01.05.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 1400 bloczków i 14 m3 B 20 betonu na ławy,240 ton piachu na zasypanie ( jeden duży wykop na głębokość ław ),16 m3 B 12,5 na chudziak 10 cm. Teraz "robi się" Ytong - będzie jedna warstwa dodatkowo bo salon za niski a podłoga ma być 20 cm a nie 15 jak w planie bo na dole wszędzie podłogówka. bazyhl na początku postu androżek napisał ile bloczków i ile betonu mu poszło a w dzienniku harryy81-ego masz pdane wymiary bloczka i ile kupował wymiar tego bloczka to 36x24x12 wydaje mi sie że trzeba ok 1500szt. - tyle ja mam zamiar kupić przynajmniej..... Muszę wrócić do powyższego tematu ponieważ naszły mnie wątpliwości. Tak sobie liczę ile tych bloczków i wyszło mi, że na jeden poziom potrzebuję ok. 230 sztuk. Chyba się zgadza ponieważ u Androżka na zdjęciach widzę 6 warstw, a zużył 1400 sztuk. Pytanie - jeśli bloczek ma wysokość 12cm, do tego 1cm zaprawa, to jak ma mi wyjść (70cm (odliczam 30cm na ławę) +48cm nad poziom gruntu) 118cm ściany ? Po podzieleniu na 13 mam 9 warstw. Może chodzi tutaj o głębokość posadowienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 01.05.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Uprzejmie donoszę o pierwszych pracach jakie własnoręcznie wykonaliśmy na naszej działce.Wczoraj zabawilismy się w geodetów i wyznaczylismy miejsce,gdzie stanie NASZ DOM! W tym celu przetrzebilismy co nieco drzewostan, powbijalismy paliki z wyciętych uprzednio brzózek, pociagnęlismy sznurki i po zachodzie słońca "chodziliśmy" po "kuchni|", "salonie" i "garażu" . Zrobiliśmy to głównie po to , aby wiedzieć, które drzewka musimy wyciąć a które uda się zaoszczędzić. Było całkiem fajnie, jedynie temperatura (+3 stopnie) i silny wiatr nie pozwalały uwierzyć, że to majówka... Aha- wczoraj w końcu podpisaliśmy umowę z ZE na przyłącze kablowe. Chciałoby się powiedzieć jak w pewnym "męskim" dowcipie: "i co k...., dało się?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaelloj77 01.05.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Czy mógłby ktoś wysłać mi zdjęcia poddasza Melodii? Bardzo proszę Moj e-mail: [email protected] Oglądałem już kilka zdjęć, ale chciałbym jeszcze. Mam pytanie do jaendrju: Czy wystawiłeś juz dom w surowym stanie? Widze ze jesteś z Rzeszowa, chciałbym zobaczyć ten domek w realu. Mam małe wątpliwości co do poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 01.05.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 bazhyl mi mój fachowiec mowił żebym też kupił 1500 bloczków, a warstw mówił że bedzie 7... niewiem może to i zalezy od głębokośći posadowienia. Podał mi też że narazie na fundamenty mam kupić 40 pretów fi 12, 100kg fi 6 i drut wiązałkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larvva 01.05.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 witam,od jakiegos czasu probuje dorzucic linki ze zdjeciami melodii, ale niestety nieskutecznie. linki sa dlugie i nie w formacie jpg. wrzuce wiec pelne linki do zdjec. niestety niektorym moze sie przez to rozwalic strona - usune wiec pliki za kilka dni, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larvva 01.05.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 melodia (zdjec najnowszych nie mam, ale zawsze to jakis obraz) niestety linki wklejaja sie pociete. ale pewnie poradzicie sobie ---wyciete---- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 01.05.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Dziś wrzuciłem zdjęcia drzwi.Odnośnie zdjęć poddasza - nie oddają prawdy,to trzeba zobaczyć w naturze !Pokój nad garażem ma po podłodze 25 m2 a użytkowej tyle samo co drugi pokój na górze - tamten jest "obszarowo" mniejszy ale wyższy.W każdym razie dwa ładne pokoje.Obejrzałem zdjęcia larvy i jestem trochę zdziwony co robi rura od kanalizy w hallu ( o ile dobrze zobaczyłem ) - przecież pion idzie w małym wc na dole które większość przerabia na garderobę.Ponadto pokój nad garażem bez okien nie wygląda ciekawie ( nie wiem co tam larva planuje ).Ten mały otwór jak mniemam jest wejściem do przestrzeni nad wejsciem do domu czyli nad podbitką.Przestrzegam przed zmniejszaniem ilośc okien na poddaszu.Jest tyle żeby zapewnić dobre oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larvva 02.05.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 ta rura poprostu nie zostala przez architekta wlasciwie zagospodarowana. niestety... ja mam zmiane - kotlownia jest mniejsza i wylacznie z wejsciem z garazu. nie mam wc dolnego ani garderoby w tym miejscu. dlatego ta rura leci srodkiem sciany;-) ale bedzie zabudowana. na razie ten hall - sporo powiekszony wzgledem pierwotnego - bedzie pelnil funkcje "biegalni" dla dzieci. maluchy poki co i tak nie beda bawily sie same na gorze, tylko beda przychodzily do nas na dol (zycie zazwyczaj toczy sie w dziennej czesci;-) niech maja wiec przestrzen. pozniej moze bedzie tu garderoba... a moze stol bilardowy )) zgadzam sie - zdjecia poddasza nie oddaja tego co widzi sie na wlasne oczy. pokoje na duze, jesli maja to byc sypialnie, sa imo duze. pokoj nad garazem ma dwa okna:-) tylko nie sa uchwycone na zdjeciu. sa osadzone naprzeciwko siebie na bocznych scianach. pokoj jest dobrze doswietlony. bylismy juz na gorze i kazde pomieszczenie ma dosc swiatla. inna rzecz ze to nasza sypialnia wiec nie potrzeba tu swiatla bardzo mocnego;-) my zmienilismy ustawienai okien. ilosc okien pozostala bez zmian o ile dobrze pamietam, lub mamy jedno wiecej niz w projekcie. ale zrezygnowalismy ze zbitek po 2 okna obok siebie. oddzielajac okna przerwa doswietla sie lepiej pokoj. takei wytyczne nawet podaja producenci okien, nie wiem czemu w projecie byly takie zbitki (nawet 3 obok siebie). acha. w ustawieniu i wielkosci okien uwzglednialam funkcje pokoju oraz strony swiata. powinno wiec byc ok;-) na sciance nad wjazdem do garazu nie ma okna, bo tam bedzie zabudowa malej garderoby umiejscowionej "na plecach" lozka (ten pokoj to moja sypialnia). tak, dziura to takie wejscie, ale z niego moze zrezygnujemy. mamy dosc miejsca na "pierdoly" caly jeden dolny pokoj to pomieszczenie gospodarcze - tu tez beda szafy bo tam jest sporo miejsca. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mandzur 02.05.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Witam! Mam pytanie - czy ktoś pokrywał dach dachówką ceramiczną karpiówką? Byłem już w kilku hurtowniach, gdzie podali mi wstępny kosztorys i zesaiwienie potrzebnych materiałów, ale różnice są duże nie tylko w cenach , ale i w ilościach. Zastanawiam się też, czy wybrać dachówke naturalną czerwoną czy lepiej z powłoką. Nasz majster twierdzi, że mamy wybrać wedle uznania, ale jaka jest trwalsza? Mam też pytanie do Androżka - na twoich zdjęciach widziałem, że w pokoju nad salonem okna dachowe nie są obok siebie. czy takie rozmieszczenie okien to względy estetyczne czy chodzi o lepsze oświetlenie pokoju? Mamy zamiar właśnie na tej stronie dachu zamontować solary i nie wiemy czy zmiesczą się jesli pozostaną trzy okna jak na projekcie. niestety nie udało mi się otworzyć zdjęć Larvvy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larvva 03.05.2007 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Mandzur, z informacji jakie otrzymalam umiejscowienie 3 okien razem jest duzo drozsze i klopotliwe w montazu, natomiast efekt doswietlenia wcale nie jest wiekszy niz przy umiejscowieniu dwoch okien z przerwa. jesli planujesz solary to uklad okno-solar-okno wydaje sie byc optymalny. my prawde powiedziawszy do solarow tez sie przygotowujemy:-) aby otworzyc fotki, trzeba skopiowac caly adres (aktywny/podswietlony na czerwono jest tylko fragment. nastepnym razem postaram sie zrzucic fotki na jakis serwer z krotszym adresem lub poprostu w formie jpg. dachowke mamy z powloka. ponoc te bez powloki szybciej nalezy oczyszczac... choc pewnie co czlowiek to opinia i doswiadczenie;-) a czy karpiowka... ja juz nawet nie pamietam jakiej firmy dachowke mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaelloj77 03.05.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Bardzo dziękuje za zdjecia które umieściła larvva. Ja zamierzam na poddaszu wylać strop betonowy (tzn. jeszcze sie zastanawiam), stąd pomieszczenia trochę się zmniejszą. Ale jak pisał Androzek, że pomieszczenia są spore, to mnie troche uspokaja. Nie wiem jak jeszcze wygląda łazienka. Czytałem wczesniej na forum ze jest problem z wstawieniem kabiny prysznicowej (ze wzgledu na wysokość). To prawda? Androzek ładne drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larvva 03.05.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 prawde powiedziawszy nie wiem jak wyglada sprawa kabiny. na gorze nie mamy prysznica. skos jest jednak dosc spory i to z dwoch stron (chyba ze ktos zostawil sobei stryszek, wowczas tylko jeden skos). prysznic "wchodzi" pewnie tylko na sciane miedzy lazienka a pokojem "nad czescia dzienna" rafaelloj77, a moze prysznic bezkabinowy? lub tylko kilka scianek prysznicowych? murowanych? my na dole mamy prysznic bez kabiny w ogole. fakt, ze tam na sam prysznic mamy przeznaczone okolo 3m2 plus zapas na "zabryzganie" woda;-) co do zmian - nie pamietam juz czy pisalam - m.in zdecydowalismy sie na inny bieg schodow. teraz wejscie jest od strony dziennego pokoju. w projekcie schody koncza sie przy narozniku z drzwiami do pokoju oraz drzwiami do lazienki... zreszta drzwi lazienkowe postanowilismy "otwierac" do wewnatrz, by uniknac kolizji na korytarzu gornym. przy dwojce rozbrykanych malych synow i korytarzu dosc waskim napewno ktorys oberwalby drzwiami... takie ustawienie drzwi umozliwilo tez prostrzy montaz kontaktow do zapalania swiatla nad schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larvva 03.05.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 rzeczywiscie ladne drzwi:-) przyznam ze patrzylismy na takie, choc ostatecznie zrezygnowalismy z szybek. mamy wejscie od bocznej strony, doswietlenie marne... choc ladne te szybki:-) fotka nr 53 to widok z pokoju na kuchnie, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaelloj77 03.05.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Prysznic bezkabinowy?? Hehe, czemu nie. Widziałem taki jeden murowany z szklanych lukswerów z delikatnym odcieniem koloru, całkiem nieżle to wygląda. A ja dalej z tym poddaszem..... A powiedz mi Larvva, (wiadomo że zdjecia nie odzwierciedlają rzeczywistości) czy tak ogólnie na tym poddaszu jest sporo miejsca? I czy skosy nie utrudniają użytkowanie? Ciągle mam z tym dylemat psychiczny (tak to nazwe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts