Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Mam zakupiony projekt Melodia. Jestem na etapie adaptacji. Chciałbym wprowadzić kilka zmian: min. likwidację uskoku ściany zewnętrznej z lewej strony budynku (w narożniku między łazienką a sypialnią). Będzie to się chyba jednak wiązało ze sporymi zmianami w więźbie dachowej. A może nie - może wystarczy tylko skręcić krokiew narożną tak, aby startowała z nowej pozycji narożnika. W sumie jest to przesunięcie narożnika tylko o 30 cm.

A swoją drogą, czy nie sądzicie, że konstruktor budynku przesadził z wymiarami belek w więźbie? Krokwie narożne mają przekrój 18x24 cm, a te wiązary o wymiarach 16x22cm: jak to ukryć w więźbie, której krokwie mają 18 cm wysokości?

Czy ktoś może zlecał przeprojektowanie tej więźby?

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To znaczy jaki model,bo na razie mam tylko parter i nad nim głównie pracuję( poddasze mniej mnie interesuje bo dwa pokoje u góry są dla dzieci a dół jest jednak atutem tego projektu )Mam też dwa zrenederowane zdjęcia widoku salonu.Po niedzieli spróbuję Tobie przesłać ale czy masz już ten program?

Chodziło mi o zapisany model, tak bym mógł go otworzyć u siebie - może być tylko parter. Czekam ewentualnie na wyrenderowane screeny. Sam się chcę zabrać za wrzucenie tego gdzieś do 3d, jednak na razie nie mam czasu dlatego liczę na życzliwość :).

Cześć

Widzę,że masz podobny gust.

1/czy widziałęś coś fajnego na działkę o szer.23m.

2/gdzie stoi to Twoje cudo

Jabol

Na Twoją działkę powinny sie zmieścic projekty domów:

-dostatni http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=246&IdKolekcji=

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_246_8.jpeg

-jupiter z domusa

- saturn http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_246_8.jpeg

- agnieszka z mg projekt

Jakiego szukasz projektu z użytkowym poddaszem czy parterówke ?

Nam zależało ,żeby dół spełniał pełną funkcję tzn. salon,dwa pokoje,pełna łazienka.Z kotłownii wygospoarować można mały kibelek z wejsciem z holu.Wadą jest mały salo i mały garaż-coś za coś.Do góry nieprzywiazuję znaczenia,ponieważ jestem po 50,a dzieci i tak zrobią co będą chciały. :wink: :wink:

Witam wszystkich wielbicieli Melodii

mój projekt jest w trakcie adaptacji oczywiście mam kilka zmian:

1 zmiana okien pomieszcz 8,7,5 z 180/140 na 150/150 jednoskrzydł, byłam oglądałam te jednoskrzydłowe wyglądają optycznie na większe

2 w wykuszu okna z 90/160 na 90/230 balkonowe, wiem co się dzieje z drewnianą podłogą jeśli wyjście na taras jest tylko z salonu a ponieważ taras chcę przciągnąć "falą" na narożnik budynku aż do wykuszu będę mogłą wyjść z jadalni.

3 likwiduję oknieno okrągłe jest drogie i nie bardzo mi ono odpowiada, będzie tylko jakaś wentylacja,

4 likwiduję wyjście na taras z pom nr 7

5 kuchnia okno 150/130

6 likwiduję drzwi z holu do kotłowni

7 likwiduję drzwi z holu do kuchni-nad tym jeszcze myślę

8 likwiduję ściankę między salonem i kuchnią będzie barek do obejrzenia w wizualizacji wnętrza Zacisze pracowni Horyzont

9likwiduję wc pom nr 9 -iwększy hol i miejsce na szafę

10dokładam 1 okno połaciowe w pomieszczeniu 17 i obniżam ich usytuowanie na 120 cm od podłogi lepsza widoczność dla dzieci i optymalne naświetlenie pokoi.

najpóźniej w połowie sierpnia dostanę pozwolenie na budowę i ruszam!!!!!!!!!!

Pozdrawiam

PS może ktoś już rozpoczął budowę?

Ja zaczęłam niedawno budowę "Melodii", już mam wymurowane fundamenty, zasypane, zalane (z rurami w środku). Tylko patrzeć, a będą rosły ściany.

Na etapie wybierania projektu przejrzeliśmy setki (a nawet tysiące) projektów i ten okazał się najbliższy naszym oczekiwaniom. Nie miałam odwagi (jako laik w sprawach budowania, bez jakichkolwiek znajomych architektów, budowlańców itp.) gruntownie czegoś zmieniać, w obawie, że potem nie opanowalibyśmy koniecznych zmian np. w instalacjach, więźbie itp. Jedynie zastąpiliśmy WC na parterze na szafę wnękową + większe pomieszczenie gospodarcze. Dodaliśmy też okienko połaciowe w stryszku.

Gdybyśmy mieli pół roku temu Wasze opinie o np. oknach, pewnie zmian byłoby parę jeszcze... Ale może na to jeszcze nie jest za późno. Pomieszczenia będą też o parę centymetrów wyższe (nie wiem jak to pogodzić z projektem schodów. No i inne źródło ogrzewania i sam material na ściany niż w projekcie oryginalnym.

Myślę o ściance kolankowej, ale nie wiem, jak byłoby wtedy z bryłą domu i z oknami połaciowymi, czy nie za wysoko.

Pozdrawiam wszystkich sympatyków "Melodii"

Małgosia

Witam

Mam prośbę.Jeżeli posiadacie skaner lub wersje elektoniczną projektu Melodii prześlijcie na moja skrzynkę [email protected] projekty instalacji wod-kan,energii i gazu.Mam działkę dość wąską i przyłącza doprowadzone do 5-letnich fundamentów,które będę likwidował.Dzięki.

Andrzej z Rzeszowa

Witaj Ma.rako !

Jeśli chodzi o zmianę otworów okiennych sprawę trzeba byłoby przedyskutować z kierownikiem budowy, niektórzy pozwalają na takie niewielkie zmiany w elewacji, bardziej obawiałabum się zmiany ścianki kolankowej widziałam kiedyś dom który miał podwyższoną ściankę i nie wyglądało to z zewnątrz zbyt ciekawie, zbyt dobrze się na tym nie znam ale wydaje mi się że zmieni się kalenica i dach będzie dziwny! Ale nie jestem pewna swojej opinii.

Bardzo proszę jeśli to możliwe o jakieś zdjęcia z postępów i uwagi jak można ulepszyć ten projekt.

mieszkam 100 km od wrocławia.

Pozdrawiam

hej hej

dawno mnie tu nie bylo a watek troszke ruszyl;-)

my we wtorek bedziemy mieli stan zerowy.

projekt nadal uwazam za najblizszy moim potrzebom i wyobrazeniom... ale widze juz kilka mankamentow;-)

moje glowne zmiany:

- likwidacja wykusza w jadalni

- likwidacja spizarni (a co za tym idzie zmiana stolarki - jedno okno kuchenne, brak okraglego okienka itp)

- zamkniecie wejscia do kuchni (sciana miedzy kuchnia a hallem bedzie miala 4metry). jednoczesnie komin stojacy na srodku kuchni bedzie zlikwidowany, miast niego bedzie wentylacja jakos bokiem, nie do konca wiem jak to ma wygladac...

- pokoj nr8 bedzie duzym pomieszczeniem gospodarczym. tu bedzie pralka, suszarka, deska do prasowania... ale i miejsce na kosiarke, narzedzia (nie bede budowala dodatkowego schowka w ogordzie), zamiast okna beda drzwi balkonowe poszerzane z wyjsciem do ogrodu. tu bede mogla dzialac "domowo" majac oko na bawiace sie w ogrodzie dzieciaki... i pewnie tedy beda wbiegaly ublocone dzieciaki;-) dlatego bedzie tu tez brodzik by umyc je z grubsza nim mi wleza do reszty domu;-)

- pokoj 7 straci wyjscie na taras. imo troszke za wiele tam przejsc i bedzie klopot z ustawieniem sie z krzeselkiem by nikogo nie blokowac;-)

zadaszenia tarasu sie nie boje. mam okna na sasiedniej scianie (wschodnio-poludniowej, wiec slonecznej), a latem gdy slonce mocno prazy przyda sie cien by salon sie nie nagrzewal za bardzo;-)

- nr 12 kotlownia bedzie zmniejszona i wejscie bedzie tylko z garazu (rowniez ze wzgledu na dzieci)

- wc na dole likwiduje. w miejscu wc oraz czesci kotlowni bedzie garderoba

do tego drobne zmiany z oknami i stolarka. bede miala wymiary standardowe, zmienione mam okno w garazu (min ze wzgledu na uklad garazu na dzialce - dwa okna naprzeciwko siebie na bocznych scianach)

acha, brama wjazdowa do garazu pojedyncza tyle ze 2 sztuki, a nie jedna podwojna.

na gorze na razie likwiduje stryszek - bedzie duzy salon kapielowy, moze w czesci stryszkowej bedzie jakas silownia dla meza, czy "cuś".

zmieniam uklad okien uwzgledniajacy kierunki swiata, uklad domu na dzialce oraz... ze wzgledow praktycznych... osoba ktora ustawila dwa-trzy okna polaciowe obok siebie zrobila nam lekkie ku ku... nie dosc ze to kosztuje drozej to dostacza mniej swiatla... dlatego ja okna mam na gorze zmienione - rozstrzelone.

acha, bede miala tez, nad tarasem, powiekszony jeden z gornych pokoi. bedzie wylany wiekszy strop.

pfff... cos jeszcze?

napewno o czyms zapomnialam;-)

a, scian kolankowych nie podnosimy. naszym zdaniem powierzchnia domu bedzie i tak duza jak na nasze potrzeby, a nie chcemy uzyskac efektu "grzyba" ;-)

ktos wspominal o wielkosci pokoju dziennego. byl moment gdy zastanawialismy sie nad zmiana... min kuchnia w 8, jadalnia w 7 (wowczas mozna latwo wyjsc z jedzeniem na taras i tam konsumowac;-), z przejsciem do pokoju dziennego. wowczas przestrzen jest bardzo duza.... moim zdaniem nawet za duza;-) dlatego zrezygnowalismy z tej opcji.

Cześć wszystkim

Zawsze chętnie zbieram opinie innych budowniczych, więc chciałabym dowiedzieć się więcej na temat pomysłów larvva.

Co było powodem likwidacji wykuszu w jadalni?

Zastanawiam się też nad likwidacją wejścia do kuchni z hallu-tu decyzja jeszcze nie zapadła.

myślałam też nad przeniesieniem spiżarki ale po wymierzeniu kilku kuchni u znajomych zrezygnowałam, strasznie dużo mebli musiałabym ustawić na ściance frontowej i bocznej dzilącej hol i kuchnię zwłaszcza że oprócz tego likwiduję ściankę między salonem a kuchnią i zamierzam przedzielić te dwa pomieszczenia ladą z mebli.

To ogromne koszty!!!!

Jeśli chodzi o okna na poddaszu ja się na tym kompletnie nie znam ale po rozmowach z przedstawicielem firmy vellux i zdecydowałam że będzie to dość dobre rozwiązanie. Jeśli okaże się że popełniłam błąd -pewnie nie ostatni- będę przestrzegać innych.

dzięki za info czekam na następne wrażenia i spostrzeżenia.

- wykusz zlikwidowalam z kilku wzgledow. m.in dlatego, ze jestem typem ktory czesto przestawia meble. wykusz daje ograniczenie pola jadalni, trudno wstawic tam cos innego poza stolem (zwlaszcza przy takich wymiarach wykuszu). a tak bede stolem jezdzila po calej powierzchni.

poza tym... wykusz imo jest fajny jak jest caly przeszklony. a przy moim polozeniu domu nie ma sensu go takiego robic. dlatego lepsze bedzie juz okno.

zreszta podstawawa zaleta wykuszu jest doswietlenie... a u mnie wykusz wychodzi na strone poludniowa wiec i tak bardzo jasna. mysle ze okno sporej wszak wielkosci (180x150) dostatecznie doswietli pomieszczenie, a unikne wychladzania od bocznych, zachodnich wiatrow...

no i szybciej sie buduje dom... i dach bedzie mniej lamany (choc kopertowka ktora mamy i tak bedzie pracochlonna)

w miedzyczasie nastpil powrot do planu kuchni w linii na scianie 540 (wew wymiar krotszy, ale to ta na planie z okraglym oknem, u mnie bedzie centralnie okno 120x150) dlatego sciana ktora miala zostac 4metrowa bedzie ucieta i ciut krotsza (a zmiane nanosilismy juz w trakcie stawiania scian 8) czyli ostatni gwizdek;-)

sciane zmniejszam bo juz nie bedzie mi taka dluga potrzebna (miala na niej byc kuchnia).

acha, bede miala kuchnie tylko w jednej linii i mieszcze sie tak akurat z meblami/sprzetami. nie chce przeinwestowania w wielka kuchnie po ktorej bede biegala - potrzebuje tylko kilku szafek wiecej niz mam teraz, i tak bedzie.

uklad bedzie symetryczny, po bokach wysokie slupki lodowka i cargo, po przeciwnej stronie wezsze cargo i slupek z piekarnikiem, miedzy nimi blat roboczy ze zlewem, zmywara, plyta grzewcza i centralnie oknem)

ale fakt ze ja kuchni nie oddzielam od reszty.

teraz mialam wersje zupelnie otwarta ktora przymknelam blatem barku/wyspy i nie jestem zadowolona - lepiej mi bylo z zupelnie otwarta kuchnia. poza tym nie umiem pracowac na wyspie :roll:

co do okien polaciowych:

- zestawy kilku okien razem sa zawsze drozsze niz uklad kilku okien oddzielnie

- na stronach producentow (chyba nawet veluxa) mozna zobaczyc jak sie uklada swiatlo wpadajace do pokoju przez okno. dwa obok siebie daja mniejsze pole oswietlonego pokoju niz dwa rozstrzelone. aby uzyskac efekt dwoch okien rozstrzelonych trzeba wstawic trzy obok siebie.

ale moge i ja sie mylic;-) pewnie okaze sie "w praniu" ;-)

pfff... sie napisalam;-)

a jak u reszty? budujecie juz? na jakim etapie jestescie?

Cześć wszystkim!

Właśnie powstają ściany, musieliśmy szybko zdecydować o rozmieszczeniu i wielkości okien i drzwi. Chcieliśmy zamienić na typowe wymiary, bo to troszkę taniej. Kierownik budowy zaakceptował to, trochę dopasował, żeby otwory u góry były na jednej linii. Dlatego mamy teraz część okien na parterze nieco innych (większych, hurra!). Wymiary 180/140 zamienione na 180/150. W wykuszu 90/160 zamienione na 90/180, przy hp obniżonym do 60. W spiżarce będzie okno prostokątne 60/90, hp 140, a w kuchni 180/120, hp 110. Drzwi na taras wyższe o 10 cm.

Nad górą oraz ściankami działowymi (i otworami drzwiowymi) jeszcze myślimy. Zwłaszcza, jeśli chodzi o łazienki, bo nie zaplanowaliśmy jeszcze ich "umeblowania". Nie wiem, co się zmieści pod ukosami, trudno będzie wstawić kabinę/wannę. Zwłaszcza, że pralkę chcemy na górze, ze względu na strych do suszenia prania.

Mam problem, jak zaplanować miejsce na lodówkę, bo chętnie nie dawałabym ściany działowej między salonem a kuchnią tak wysokiej. Chcielibyśmy, żeby przez okno kuchenne było widać z salonu las. Ale w salonie musi się zmieścić pianino, więc ścianki szkoda nie stawiać przynajmniej na wysokość pianina. Salon nie jest zbyt ustawny, nawet, gdy trzeba uwzględnić tylko wypoczynek, sprzęt TV i muzyczny oraz pianino.

Pozdrawiam

Małgosia