Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jesteśmy (wraz z mężem) wielkimi fanami MELODII - na razie niestety tylko na etapie przygotowań do budowy - więc nie mogę jeszcze podzielić się z Wami naszymi doświadczeniami budowlanymi. Chętnie jednak korzystam z Waszych :) Wielkie dzięki za zdjęcia, które umieszczacie na bieżąco. Oglądam je z wielką radością - to prawie jak bym widziała mój domek. Nie ukrywam, że chętnie obejrzelibyśmy domek również na żywo :) Może ktoś z "okolic wielkopolski" się zgodzi :) ?

Mam ogromna prośbę do wszystkich którzy mogą mi pomóc i przesłać rzuty z wymiarami pomieszczeń? Będę bardzo wdzięczna. W tym roku chcielibysmy zakończyć tzw papierologię i musimy ustalić ostatecznie zmiany do projektu.

Wszystkich ciepło pozdrawiam

kasia

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Androzku - dzięki wielkie za zaproszenie ! Możesz być pewny, że przyjedziemy. Szczerze mówiąc liczyłam cicho, że się zgodzisz :) Niedługo będziemy wybierać się nad morze - myślę, że przy tej okazji byłoby najlepiej.

A przy okazji - jestem pod wrażeniem postępów na Twojej budowie!

Witam wszystkich po ponad miesiącu milczenia - ostra jazda w pracy, jak zwykle w czerwcu, a na budowie trzeba codziennie być i zaopatrywać! Trochę przybyło domków w różnym stadium zaawansowania... :lol:

U mnie tempo wolne, bo ekipa przerzedzona - ludzi do pracy nie mają. Ale tynki wewnętrzne już mam (cementowo wapienne, przefilcowane), zewnętrzne też są, ale na razie bez pucu. Trwa ocieplanie poddasza, ale chyba jeszcze z miesiąc pociągnie się ten etap. Czekam na parapety wewnętrzne już ze dwa miesiące!!!! Żałuję, że nie zamówiliśmy granitowych, bo te kamieniarz wycinał tylko 2 tygodnie i już są (niestety leżą w garażu).

Pompa ciepła się w piątek podłączy, jest alarm, jest oczyszczalnia. Schody się robią, kominek zaplanowany z nieodległymi terminami. Niby jakoś idzie do przodu, ale niestety ogrooomny bałagan wewnątrz i na zewnątrz, co działa przygnębiająco. Lista tego, co jeszcze konieczne do zamieszkania jest baaaardzo długa. :( :cry:

Mieliśmy w planach w wakacje sami popracować i wykończyć co się da (żeby zmniejszyć koszty), a nawet zamieszkać w początkach sierpnia, a tu zapowiada się dłuższy poślizg i nici z wykańczania swoimi siłami.

Trochę długi ten mój post. A zamierzałam tylko odpowiedzieć Roberttro (o więźbie do lukarny). Mam zestawienie w Excelu; zaraz je odszukam i wyślę (o ile to jeszcze aktualne - od 17 czerwca minęło 10 dni!). Rysunki są tylko na papierze, więc wymagają dłuższych zabiegów, a nie mam chwilowo skanera.

Mam pytania:

Czy kupowaliście gdzieś (tanio) słupki do ogrodzenia z siatki? Albo zamawiali kostkę granitową taniej niż po 250 za m2?

Czy ktoś z Was porywa się na samodzielne kładzenie gresu lub parkietu przemysłowego (ew. mozaiki), choć nigdy wcześniej tego nie robił?

Pozdrawiam

ma.rako

Gres kładłem po wprowadzeniu się do mieszkania 14 lat temu na balkonie.Obok kładli "fahofcy".Może się chwalę ale mnie wyszło prosto a ich fugi trochę się porozjeżdżały.Jeśli podłoże jest równe to naprawdę nie trzeba filzofii i doktoratu żeby to zrobić.Chyba jednak w salonie i innych reprezentacyjnych miejscach bałbym się zaryzykować ( docinki żony)

W całym mieszkaniu kładłem parkiet przemysłowy,robiłem to pierwszy raz.Nie wyszło źle ale nie wyszło idealnie.Praca jest "upierdliwa"Jednak jak ktoś ma czas i zdolności to dlaczego nie?

Witam wszystkich, budujących melodie, ja zaczynam we wrześniu. Czy jest ktoś z okolic Poznania, kto buduje ten dom, lub ma już zakończoną budowę. Bardzo chciałbym obejrzeć ten dom. Jestem na etapie adaptacji projektu i wyboru materiałów budowlanych. Zastanawiam się nad keramzytem. Jakie są wasze opinie na jego temat?

Pozdrawia

sila77

[email protected]

My mamy już prawie zbudowany - z keramzytu. Bardzo sobie chwalę tę decyzję - znam w sąsiedztwie kilka już zbudowanych, które zimowały z lokatorami. Rozważaliśmy porotherm, ale cieszymy się ze zmiany decyzji na keramzyt. Materiał mniej kruchy niż porotherm, a bardzo ciepły - nawet w dotyku. Z keramzytu buduje to na tym wątku Melodii jeszcze na pewno parę osób. Jeśli jednowarstwowa ściana - wymaga dokładnego położenia (dobrej ekipy), ale łatwo się docina materiał.

Pozdrawiam

ma.rako

Już od środy chcę wylać strop,ale co dwie,trzy godziny pojawiają się opady.Dla stropu gęstożebrowego lanie w taką pogodę to samobój.Ekipa trochę marudzi,ale przestałem się tym przejmować .Przeszła chwilowo na inną budowę,Nie chcę mieć wylane żebra i podciągi,a na pustakach stropowych żwirek.Lanie przełożyłem na poniedziałek.

Dla tych co szukają oszczędności na budowie-nie róbcie stropu gęstożebrowego-Strop monolityczny jest od 30-40% tańszy.

jabol

Witam. Ten deszcz, też mnie zaczyna denerwować. Moja ekipa właśnie miała skończyć na innej budowie zalewanie stropów i od poniedziałku zacząć stawiać ściany u mnie ale chyba znowu wszystko się przesunie. Złość łagodzi fakt, że wczoraj wreszcie znalazłem od dawna poszukiwaną dachówkę i skład, który ma ją od ręki. W związku z tym mam pytanie do posiadaczy RuppCeramiki Sirius 13 lub Robena średzkiej falistej (mają podobne wymiary i krycie) jaki należy wziąć zapas sztuk w związku ze startami na krawędziach dachu. Ile tej dachówki faktycznie wam poszło?

Kochani, byłam, widziałam i jestem zauroczona. Melodia to piękny dom -bez dwóch zdań. Zdecydowanie większy niż sobie wyobrażałam :)

Androzku jeszcze raz ogromne dzięki za czas i zaangażowanie w pokazanie nam domu :) :) :) Na żywo jest dużo piękniejszy niż na zdjęciach. Powiększenie bramy według mnie to świetny pomysł. Ciekawa jestem dalszych efektów i prac wykończeniowych. Mam nadzieję, że zdjęcie będą pojawiać się na bieżąco.

Pozdrawiam wszystkich

Kasia

Witam wszystkich, budujących melodie, ja zaczynam we wrześniu. Czy jest ktoś z okolic Poznania, kto buduje ten dom, lub ma już zakończoną budowę. Bardzo chciałbym obejrzeć ten dom. Jestem na etapie adaptacji projektu i wyboru materiałów budowlanych. Zastanawiam się nad keramzytem. Jakie są wasze opinie na jego temat?

Pozdrawia

sila77

[email protected]

Witaj,

nasz domek MELODIA także budujemy z keramzytu. Material jak każdy inny ma swoje wady i zalety, ale w obecnej sytuacji jest juz w takiej samej cenie jak porotherm (był znacznie droższy). Polecam wybór tylko na ściany zewnetrzne, na ściany wewnetrzne jest niestety zbyt kruchy, uważam że ściany grubosci 11,5 cm to za mało. Stosunkowo szybko się buduje i jest łatwy w obróbce, natomiast ważne żeby ekipa była solidna ponieważa zaprawę kładzie się tylko w poziomie. Jestem zadowolony z wyboru, myślę że domek będzie odpowiednio ciepły bez docieplenia wełną mineralną ( poprosiłem o kosztorys z ciekawości i dostalem info : koszt 20 000 pln).

Pozdrawiam

Mazzi

Witam. Ten deszcz, też mnie zaczyna denerwować. Moja ekipa właśnie miała skończyć na innej budowie zalewanie stropów i od poniedziałku zacząć stawiać ściany u mnie ale chyba znowu wszystko się przesunie. Złość łagodzi fakt, że wczoraj wreszcie znalazłem od dawna poszukiwaną dachówkę i skład, który ma ją od ręki. W związku z tym mam pytanie do posiadaczy RuppCeramiki Sirius 13 lub Robena średzkiej falistej (mają podobne wymiary i krycie) jaki należy wziąć zapas sztuk w związku ze startami na krawędziach dachu. Ile tej dachówki faktycznie wam poszło?

Ja kupuję Sirius 13 - 3700 sztuk.

Sirius 13 był naszym faworytem do wczoraj, bo właśnie wczoraj namierzyliśmy dach, który nam najbardziej odpowiadał kolorystycznie. Była to Nibra H14 w brązie. Niestety dla kogoś kto jeszcze miesiąc temu planował zakup dachówki betonowej ta dachówka okazała się zbyt droga. Skończyło się na tym, że wybraliśmy dachówkę tego samego producenta w tym samym kolorze ale inny wzór. Nibra F10 jest większa - 10szt/m2 i tańsza od H14 i Siriusa 13.

Moja ekipa od stawiania ścian szaleje, postawili mi wszystkie ściany nośne w 4 dni, została im tylko zabawa z wykuszem. Na placu budowy w kolejce czekają kominy TONA a we wtorek przyjedzie strop. Jak tak dalej pójdzie to w sierpniu będzie dach. Na http://www.roberttro.ao.pl zamieściłem kilka nowych fotek z drugiego dnia stawiania ścian.

Fajna ta czerwona kopara roberttro !

Wykańczam.Wannę Ravak,ceramikę,kabinę Koło i zestaw Roca kupiłem przez internet - około 1300 zł taniej niż w Castoramie.Ze względu na podłogówkę będę miał drewno warstwowe - parkiet 11 mm.W sklepie jest ale jak chcesz kupić to nie ma i trzeba czekać.Podobnie z kaflami ( przynajmniej Paradyż ) - nie wszystko jest od ręki choć jest na wystawie.Tak więc pozorna obfitość...

Jak zobaczycie na zdjeciach - http://www.androzek.ao.pl - majster gładzi gładź gipsową takę zaje...ście białą masą z zapaloną przy ścianie lampą żeby było widać wszelkie nierównosći.Uruchomiona już jest pompą ciepła- aktualnie wygrzewa się automatycznie podłogówka.

Odradzam "architektów" wnętrz - niepotrzebnie wydana forsa ( u mnie łazienki ) lepiej przejrzeć gazety i samemu coś wymyśleć.

Suma sumarum koniec sierpnia to dla mnie wyścigi - zaplanowane są podłogi,kominek,meble kuchenne,schody i drzwi.

Publikujcie zdjęcia !!!!!!!!!!!

Witam serdecznie,

Na 90% kupimy projekt Melodia. Zanim jednak to zrobimy czy ktos z was ma dokladne wymiary pomieszczen?

Bede niezmiernie wdzieczna.nawigacja

Podaje maila:

[email protected]

Ja co prawda jestem jeszcze na etapie wybierania projektu a Melodia jest bardzo kusząca tylko nie wiem czy wymiary pomieszczeń będą odpowiednie dlatego mam prośbę jak koleżanka wyżej mój mail: [email protected] z góry dziękuję.

Edytowane przez marsjan