Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Jak wygląda u Was wyprowadzenie pionów - czy wyprowadzacie ponad dach i systemowy kominek? Dotychczas myślałem, że mam 4 kominki i do tego podłącza się piony, ale dziś się okazało, że to tak nie funguje. Zastanawiam się czy dokładać kominki, czy może próbować rozwiązać to w inny sposób. U Androżka nie widzę wprowadzenia pionu K1 - Androżku możesz podpowiedzieć jak to u Ciebie wygląda?

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podziekowalismy majstrowi,skurwiel myslal ze za 25 tys wybuduje dom w lakierkach i bialych rekawiczkach, same problemy, ale mam umowe z ekipa na 34 tys stan surowy na nasze warunki to drogo bez dachu, ale interesuje mnie tylko material a z tamtym wariatkowo mialabym murowane tym bardzij ze dwa dni temu maz juz wyjechal za granice do pracy a sama z synem z tym majstrem nie poradzilabym sobie. a czas leci. miesiac mam przez gnoja w plecy. z kredytem oczywiscie jeszcze nic nie wiadomo tez zaczyna mnie ten polbank wkurzac a gotowka topnieje pozdrawiam

podziekowalismy majstrowi,skurwiel myslal ze za 25 tys wybuduje dom w lakierkach i bialych rekawiczkach, same problemy, ale mam umowe z ekipa na 34 tys stan surowy na nasze warunki to drogo bez dachu, ale interesuje mnie tylko material a z tamtym wariatkowo mialabym murowane tym bardzij ze dwa dni temu maz juz wyjechal za granice do pracy a sama z synem z tym majstrem nie poradzilabym sobie. a czas leci. miesiac mam przez gnoja w plecy. z kredytem oczywiscie jeszcze nic nie wiadomo tez zaczyna mnie ten polbank wkurzac a gotowka topnieje pozdrawiam

dobrze że udało ci sie znaleźć inną ekipę, nie wiem w jakim budujesz regionie ale u mnie 34 tys za stan surowy bez dachu to naprawde okazyjna cena :wink:

pozdrawiam :D

Magda

Straszna cisza nastała na forum. Mam nadzieje że każdy coś działa na swojej budowie.

U nas obecnie jest już stan zerowy i powoli mury idą w górę. W związku z tym mam kilka pytanek;

1. jakich wymiarów powinien być otwór do bramy garażowej 5000x2250

2. jakie kominy stosowaliście (polecają mi Schiedla) czy to dobry wybór?

3. jakich wymiarów stosowaliście okna dachowe 78x118 czy 78x140 ?

pytań jest obecnie tak wiele że sam ich nie mogą spamiętać

Przejeżdżaliśmy w ostatnią sobotę przez Zielonkę i nie mogliśmy nie obejrzeć (ponownie) Melodii Androżka :). Mam nadzieję że sąsiedzi donieśli że jakieś podejrzane typy kręciły się wokół domu ;). Upiorek biegał (hihi, to za dużo powiedziane-biegać ze złamaną nogą raczej trudno) z aparatem i strzelał fotki. Rozwiały się nasze wątpliwości co do wielkości okien. A propos: jaką wielkość mają Twoje okna w garażu, pomieszczeniu gospodarczym i łazience, bo chyba nie są wg projektu?

My póki co uzbroiliśmy się w licznik prądu i blaszak, czekamy na rozpoczęcie prac-zapowiedziane na 15.04. Bob budowniczy postanowił podwyższyć cenę o....20%... :evil:

Dla wszystkich budujących - tak mi się przypomniało-kupcie tyle wełny żeby ocieplić strop ( sufit ) w garażu.To daje komfort cieplny w pomieszczeniu nad....Z powodu podwyższenia przeze mnie wysokości garażu mogłem sobie bez problemu pozwolić na dodanie 18 cm wełny.Jeśli u góry ma być sypialnia moze być zimno ale jesli pokój dzieciaka jak u mnie to warto ten koszt ponieść.

Planuje rozmieszczenie szaf na poddaszu.Mam podobny domek do Melodii dlatego Was zaczepiam :D Nie wiem czy dobrze zrobilam ale kazalam poprzesuwac sobie drzwi tak aby za nimi mozna bylo zamontowac szafy wnekowe.Czy uwazacie ze nie powinnam zabierac "miejsca" pokojowi w normalnej wysokosci i planowac szafy w skosach czy tak jak sobie planuje bedzie dobrze?Boje sie ze dajac szfy w skosach nie bede tam w stanie zmiescic zadnych wiszacych ubran no i bedzie tam duzo mniej miejsca. :roll:

Bez tego programu nie da rady otworzyc mojego pliku ale moze inaczej to przedstawie.Mam rysowany projekt na wzor domu Natalka

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/natalia/rzuty.php

Wlasciwie uklad pokoi jest identyczny tylko roznia sie metrazem.Chodzi mi o te dwa sasiadujace pokoje po lewej stronie.U mnie pokoj od frontu ma po podlodze 26 metrow( pow.uzytkowej 15,6) ten za nim 30 m (uzytkowej 18,8) a ten w ksztalcie L ma na przeciw drzwi lukarne balkonowa i po podlodze 26 m a uzytkowej 19 m

Czy wobec tego dobrym pomyslem jest dac szafy wnekowe zaraz za drzwiami do poki i czy lepiej kombinowac cos w skosach?Okna w pokojach sa po jednym na kazdej polaci dachy wiec musialabym chyba robic 2 okna kolo siebie gdybym chciala dac szafy pod skosy.Boje sie ze w takiej szafie bedzie malo miejsca na wszystkie ubrania-szczegolnie te wiszace.

Widze ze wiekszosc osob robi scianki -przedscianki z plyt gipsowo-kartonowych.

Czy nie zastanawialiscie sie aby zrobi8c taka przedscianke z pustaka?Nie wiem czy wychodzi to wtedy taniej ale moze nie trzeba wtedy ocieplac tej dalszej powierzchni dachu?

Ja chce dac scianki na wysokosci 1,20 bo uwazam ze te pokoje na poddaszu sa jak dla mnie za duze (pow po podlodze wyszla 120 metrow)

witam, dzis rusza trzecia ekipa, chyba wszystkich przeraza woda w wykopach nie wiem jak ci beda robic. mam pytanie wybiegajace dla mnie chyba w nierealna przyszlosc czy ci z was co zrezygnowaliscie z pom. gosp. zostawiliscie okragle okno? w pierwszej wersji mialo byc podpiwniczenie wiec pom gosp nie bylo potrzebne ale po zastan. chyba i tak z niego zrezygnuje tylko nie wiem czy to okragle okno nie bedzie ni w pip ni w oko moze jakies fotki?dzis w koncu nie pada moze uda sie cos zrobic bo cxzas leci i mieszkanie w sklepie staje sie coraz bardziej realne acha wczoraj podpis. umowe z polbankiem poszlo nawet sprawnie dzis do sadu zalatwic hipoteke i pierwsza transza przejdzie w ciagu 7 dni roboczych dawno nie odzywala sie betty m sympatyczna dziewczyna pewnie zajeci sa budowa pozdrawiam

Jeśli nie będziesz robić spiżarki moim zdaniem nie ma sensu decydować się na okrągłe okno. Przestrzeń w tym wypadku najkorzystniej zagospodarować tak jak u Androżka. Jak będzie okno nie będzie możliwości powieszenia szafek.

Ja zapłaciłem za okno z Oknoplastu - Platinum około 500zł netto.

Cześć,

mam zamiar kupić projekt melodia (już byłam zdecydowana na inny projekt, ale... trafiłam na melodię i... sami wiecie ;)). Problem jednak polega na tym, że mój mężuś jest dość wysoki (ma prawie 2 metry) i zastanawiam się jak użytkowe dla Niego będzie poddasze - pomóżcie, proszę ;)

Pozdrawiam