androzek 16.04.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 PS. Jaki wymiar ma twoje wyjscie na taras? Nie zalujesz ze nie masz 3 skrzydel? Było robione z premedytacją - podwójne standartowe okno czyli 180 cm.Po tym okresie uzytkowania jeszcze bardziej utwerdziłem się że decyzja była słuszna.Gdybym nie miał na drugiej scianie czegosc podobnego byłoby bunkrowato a tak jest dużo światła a i miejsce na tv jest jak znalazł.Kwestia gustu i priorytetów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 16.04.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Agapinek dziwie się jak majster nie wie co robić, w projekcie są wyraźne instrukcje co i jak po koleji robić. Zwłasnego doświadczenia powinien wiedzieć jak to zrobć. Wiem że nie zawsze się wszyscy do tego stosują ale bo faktycznie w niektórych przypadkach dobry majster ma więcej racji z doświadczenia niż projektant w biurze. U nas garaż oraz kotłownia jest niższa względem reszty pomieszczeń i jeden bloczek. Brama obecnie ma wymiary 5000 x 2250. Natomiast w salonie otwór pozostał bez zmian 2700. pzrd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 16.04.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Informację wyslałem na priva,ale jeszcze raz.MAJSTER MA RACJĘ.Wiercenie w bloczkach nie ma sensu i logicznego uzasadnienia.Cegła pełna spokojnie wystarczy.Lepiej przeniesie ona obciążenie nadproża niż słup betonowy (inaczej pracuje na obciążenie mur,a inaczej słupbetonowy).AGAPINKU - śpij spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 16.04.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 O jaendrju Jak tam twoj dach? Nie moge sie doczekac fotek Ja tez chce miec szerokosc bramy na 5 metrow i teraz zglupialam-ma to byc jakos dodatkowo wzmocnione czy nie? Mam jeszcze pytanie do uzytkownikow garazu-czy taka szerokosc jak w projekcie czyli 564 jest wystarczajaca?Czy mozna swobodnie zaparkowac i wysiasc z 2 samochodow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 17.04.2008 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Z Focusa i Yariski mozna swobodnie wysiąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 17.04.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Informację wyslałem na priva,ale jeszcze raz. MAJSTER MA RACJĘ.Wiercenie w bloczkach nie ma sensu i logicznego uzasadnienia.Cegła pełna spokojnie wystarczy.Lepiej przeniesie ona obciążenie nadproża niż słup betonowy (inaczej pracuje na obciążenie mur,a inaczej słup betonowy). AGAPINKU - śpij spokojnie Rozmawiałem ze znajomym i dokładnie takie same wnioski - cegła przy ceramice bądź BK, ewentualnie jeśli Agapinek buduje z silikatów wystarczą bloczki silikatowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 20.04.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Mam zamiar umieścić w salonie kino domowe 5.1 i zastanawiam się jak to sensownie rozmieścić. Pomieszczenie jako takie warunki akustyczne ma średnie, jednak nie zamierzam mieć w domu więcej niż 1 TV. Moja koncepcja jest następująca: http://bazhyl.yoyo.pl/tv.jpg Jeśli ktoś z Was będzie miał jakieś uwagi będę wdzięczny za przedstawienie ich na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.04.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 A gdzie kanapa?.Jeśli tyłem do okna tarasowego to może być problem ze światłem ( rolety?).Przy tym układzie okien nic innego nie zrobisz chyba że....telewizor powiesisz na dobudowanej ściance przy kominku która będzie zasłaniała schody i inaczej rozmiścisz kolumny.( kominek można nieco przesunąć w prawo bez przesuwania komina.)Ja bym bezwględnie proponował takie rozwiązanie.Kominek i tv masz na jednej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 20.04.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Muszę to jutro na żywo przeanalizować. W tym momencie mam już wyprowadzone rurki do płaszcza od kominka, więc zbytnio go nie przesunę, a w sumie przydałoby się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberttro 20.04.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Witam. Dawno nie odwiedzałem forum ale odkąd prace wykończeniowe wziąłem w swoje ręce nie mam na nic innego czasu. Cieszę się, że tu tak gwarno. Przez ostatnie dwa miesiące udało mi się wieczorami i w soboty wykonać instalacje elektryczną, otynkować garaż (tu się uczyłem tynkowania) i poddasze. Od jutra zaczynam tynkowanie parteru. Zdecydowałem się na tynki cementowo-wapienne (gipsowe wydawały mi się trudniejsze do wykonania), które wykończę gładzią gipsową ale dopiero po posadzkach i zamontowaniu płyt GK na sufitach. Jeśli chodzi o kino domowe w salonie, to jak dla mnie jedyna wada Melodii. Wspólnie z żoną podjęliśmy decyzję, że w salonie zostanie tylko telewizor i sprzęt audio stereo, w rogu naprzeciw kominka. Kino domowe instalujemy w sąsiadującym z salonem pokoju gdzie można normalnie rozmieścić głośniki, łatwo go zaciemnić i jest sporo miejsca na duży telewizor czy ekran dla projektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 22.04.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 W końcu i u nas mury zaczęły rosnąć. Nie powiem, jestem pod wrażeniem tempa-po trzech dniach roboczych ściany kuchni, salonu i pokoje na parterze wymurowane do wysokości stropu-dziś mają zalać nadproża. Przeraziłam się czytając o tych wzmocnieniach przy wjeździe do garażu, bo u nas też żadnego zbrojenia nie było... Skorzystaliśmy z podpowiedzi i zrobiliśmy "boczki" z cegły pełnej- mam nadzieję że to wystarczy. Już na tym etapie wprowadziliśmy zmiany: wszystkie okna na parterze 180x150 (oczywiście bez pom. gosp. , garażu i łazienki), pierwotny plan zrobienia drzwi zewnętrznych w pom. gospodarczym upadł-zostajemy przy ścianie z oknem. Zlikwidowaliśmy wejście do kuchni z holu i powiększyliśmy wiatrołap jak Androżek. No i dość istotna zmiana-komin "kominkowy" na środku ściany między kuchnią i salonem "zintegrowany" z kominem wentylacyjnym kuchennym (czyli dwa kominy zamiast trzech) Tym sposobem nie mamy dylematu braku miejsca na TV w salonie-cała ściana prostopadła do wyjścia na taras do dyspozycji. Mam nadzieję dziś co nieco sfotografować to zaktualizuję album na ao.pl ( tylko jaki ja tam miałam adres??? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 22.04.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Już na tym etapie wprowadziliśmy zmiany: wszystkie okna na parterze 180x150 (oczywiście bez pom. gosp. , garażu i łazienki) W kuchni raczej polecam zrobić niższe okno ponieważ będzie kłopot z meblami/zlewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 22.04.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 W kuchni raczej polecam zrobić niższe okno ponieważ będzie kłopot z meblami/zlewem. Nie planuję zabudowy na ścianie z oknem. Meble i AGD będą na ścianie sąsiadującej z holem i salonem (zlikwidowane wejście z holu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 22.04.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Nie chcę pisać o vacie,ale dzisiaj miałem telefon z US.Panienka chce by wytwórca betonu napisał jaki koszt stanowi transport i pompa w cenie sprzedawanego betonu.Z jednej strony ma rację,ale w ten sposób możemy się doczepić do każdego materiału przywożonego przez hurtownię na budowę.W fakturze nie mam żadnej wzmianki o transporcie i pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 23.04.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Faktycznie na żadnej z faktur nie istnieje pozycja transport (o ile to nie jest druga strona kraju). Podejrzewam że pani z US chce sie wykazać i szuka dziury w całym. Wydaje mi się że trzeba udać sie osobiście do pani i wytłumaczyć jak to z tym jest, bonie sądzę że ktokolwiek będzie chciał się bawić w dzielenie faktur w ten sposób. p.s. u nas strop zalany (faktura też tylko na beton bez pompy i transportu). Zaplanowane mamy rozpoczęcie więźby dachowej na piątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 23.04.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 I jak Bazhyl z ustawieniem TV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 23.04.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 I jak Bazhyl z ustawieniem TV? Ano myślę intensywnie cały czas... Chciałem wszystkie kable wpuścić w tynk, tynkowanie mi się przesunęło o 2 tygodnie, więc mam jeszcze trochę czasu, do długiego weekendu podejmę decyzję. Oba rozwiązania - Twoja propozycja i moje mają plusy i minusy. Szczerze mówiąc chciałem mieć salon otwarty na przedpokój, natomiast powieszenie TV na ścianie oddzielającej salon od kuchni ma trochę wad jak na przykład problem z sensownym ustawieniem mebli. W tym momencie wygrywa raczej poniższa koncepcja (mam nadzieję, że uda mi się przesunąć przynajmniej o 20cm w prawo kominek): http://bazhyl.yoyo.pl/salon.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 23.04.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Nie bój się zasłonić holu ścianką.W końcu patrzenie na schody z salonu to taka sobie przyjemność.Ja od razu założyłem że salon i część "kawowo-kominkowa"musi mieć trochę intymności i dlatego ściana z podświtlanymi półkami.Jednak parwdopodbnie gdybym budował jeszcze raz byłoby tak jak Tobie proponuję ale oczywiście zrobisz jak uważasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 23.04.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Kończę ten temat,ponieważ szkoda pisać.Byłem w US i walczyłem,ale Panienka lat 60 powiedziała,że w tej sprawie z nią nie wygram.Rok temu się nie doczepiali,ale teraz jeden z US w Polsce zwrócił na to uwagę.Transport dawniej był na 22% .Musiałem pójść do wytwórcy betonu,żeby wyrzucił poszczególne składniki.Zadałem jej pytanie.Jaka jest różnica między betonem,a innymi materiałami masowymi,które to hurtownie dostarczają na budowy za frico.Nikt nie pisze,ponieważ transport jest w cenie wyrobu.Dystrybucja jest składnikiem cenotwórczym wyrobu.BABA mnie rozbawiła odpowiedzią.Czasami dostawcy na terenie miasta dostarczają materiał bezpłatnie.SZKODA GADAĆ.Mialem jej jeszcze powiedzieć,że powinna beton rozbić na piasek,piaseczek,żwirek,cement i PLATYFIKATOR-bo on przecież był dawniej na 22%.KONIEC TEMATU-szkoda forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 23.04.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 ja planuję w ten sposób rozmieścić kino domowe: http://images31.fotosik.pl/228/7c7a8d90be7a1e08.jpg daleko temu rozwiązaniu do ideału, ale niestety salon jest jaki jest- niezbyt ustawny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts