androzek 24.04.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Ilość miejsca na tv 50 cali ( a taki jest przy odległości 4 m optymalny) w tym narożniku jest znikoma - chyba około 1 m.Nie mia więc szans na logiczne rozmieszczenie sprzetu HC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 24.04.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 z tego co wstępnie mierzyłem wychodzi że TV 42 cale się zmieści, a co do głośników, to po prostu będę je musiał dostosować do ilości miejsca. Poza tym w melodii nie ma szans na uzyskanie jakiegoś super dźwięku audio- salon otwarty na kuchnię i korytarz, więc raczej bym nie inwestował w jakiś drogi sprzęt. A czy ktoś może planuje lub umieścił głośniki podtynkowe? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 24.04.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Co do audio to zawsze można pokusić sie o zestaw bezprzwodowy co rozwiązało by problem. Jasne że nie będzie to super jakość ale i tak gabaryty tego pokoju na wiele nie pozwalają pod względem akustycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 24.04.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Ja osobiście zestaw kina i TV już mam więc kwestia jedynie rozmieszczenia. Nie widzę również opcji, bym posiadał więcej niż 1 TV (chciałbym, by rodzina przebywała jednak w jednym miejscu, jeśli będzie oglądać telewizję). Żona w odróżnieniu ode mnie, nie lubi zasypiać przy TV - najwyżej będę spał na kanapie . Jeśli miałbym kupować bezprzewodowe głośniki, to raczej bym pozostał przy tych wbudowanych w TV . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 24.04.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mam pytanie ile metrów wyszło wam na więźbe dachową? Ja przedłużałem krokwie o 1m, oraz zamawiałem łaty i kontr łaty i wyszło mi 14,36 metra. I zastanawiam sie czy to nie duzo zważywszy na to że krokwie zostały zmienione na rozmiar 8x16 pod blachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 24.04.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 mnie wyszło 18m3 ale ja mam przedłużony garaż a wymiary zostały takie jak w projekcie- oczywiście dużo zostało- kilka krokwii itp, w zestawieniu w projekcie jest to źle policzone (myślę że zostało ze 3m3, więc jakieś 2 tys- po prostu super ). Aha w tym pokoju nad garażem też jest błąd i nie da się zrobić okien tak jak są w projekcie, więc jak komuś zależy na takim rozmieszczeniu okien, to może to zmienić na etapie zamawiania więźby pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 24.04.2008 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Najlepiej niech ilość obliczy cieśla.Ja zamawiałem sam i nic nie zostało.Generalnie lepiej zrobić zapas,ponieważ uważam,że1/ okap w projekcie jest za mały2/jego wielkość wynika z krycia,czyli wielkosci dachówki,a więc na etapie krycia możemy dopiero zdecydowąc się na wielkość okapu (różnica ok.25cm}-czyli czy chcemy np. 75cm,czy 100cm)-przy blachodachówce ten problem nie występuje3/większość z nas robi ścianę dwuwarstwową(ocieplenie styropianem),a więc okap trzeba zrobić o kilkanaście cenymetrów większy.U mnie okap wyszedł 103 cm,czyli po ociepleniu pozostanie 90 cm (OK)Jak zamawiałem 1/murłaty z obrysu wieńca-czyli od załomu do załomu + 0,5m2/krokwie 8-do każdej z zestawienia dodałem 0,5.Wszystko to zsumowałem i podzieliłem przez największą krokwię 8 (oczywiście+0,5m)3/krokwię 10- wg. zestawienia + 0,5m do każdej4/krokwie narożne + 0,7m5/kleszcze wg.zestawienia +0,5 m (jezeli podwyższasz ściankę kolankową o 25cm to + 1.0m )6/słupy +0,3m (jezeli zwiększaś kolankową o 0,25 to + 0,5m)7/Wymian trapezowy wg.rysunku-element poziomy +0,5m,ukośny +0,5m (tutaj zapas może był u mnie za za duży,ale lepiej nie ryzykować)8/inne pierduły zwiększałem o 0,5m (jezeli elementy były krótkie,a w przekroju jednakowe} to odpowiednio sumowałem i zamawiałem większe elementy.Przeważnie cieśle zalecają wymiary zwiększać o 20-30cm,ale szczególnie jeżeli chodzi o krokwie przyjął bym zapas ,który wyżej określiłemŁat 1200m,kontrłat 400m.Łaty lepiej mocniejsze.9/foli dachowej 7 rolekx75m,ewentualnie 6 i póżniej dokupić z 55mGeneralnie projekt dachu jest do .... chociaż nie mam wykuszu.Ze względu na większy okap niż w projekcie i dużą ilość odpadów (dach kopertowy) musiałem domówić jeszcze paletę,czyli ok.18m,kw dachówki.Odpadów drzewa zostało około 1m3.Jeżeli komuś zostają krokwie to niech cieśla lepiej wyjętkuje konstrukcję i da kleszcze (prostopadle do kleszczy w projekcie) między krokwiami 10,które są między wymianami trapezowymi.Jak liczyć przy rozliczeniu z cieślą powierzchnię dachu.Zmierzyć po obrysie dach,policzyć powierzchnię tak otrzymanego rzutu i pomnożyć przez 1.221(jeżeli dach ma 35%} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti333 25.04.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Witam wszystkich, od jakiegoś czasu śledzę forum, gdyż bardzo podoba nam się projekt Melodia i zamierzamy zacząć budowę na wiosnę a jeśli się uda to jeszcze w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti333 25.04.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Mamy zamiar oczywiście wprowadzić kilka zmian: większość zmian pokrywa się z tymi jakie wprowdziliście u siebie, mamy zamiar powiększyć pomieszczenie gospodarcze o jakiś metr, co wiąże się z wydłużeniem dachu. Czy ktoś wprowadził takie zmiany i jak to u was wygląda? Martwi mnie, że prawie każdy narzeka na projekt dachu. Chcielibyśmy zrobić jedną lukarnę w pokoju nad garażem. Co o tym myślicie? Oglądałam zdjęcia i mam pytanie czy przy budowie według projektu pokoje na piętrze nie będą zbyt małe. Zastanawiam się czy nie zrobić tylko dwóch pokoi na górze. Bardziej podobają mi się schody murowane, tylko czy nie będą zbyt strome. Ale się rozpisałam, te forum to prawdziwa kopalnia wiedzy. Pozdrowienia dla dzielnych budowniczych Melodii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberttro 25.04.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Chcielibyśmy zrobić jedną lukarnę w pokoju nad garażem. Co o tym myślicie? Oglądałam zdjęcia i mam pytanie czy przy budowie według projektu pokoje na piętrze nie będą zbyt małe. Witam. Buduję Melodię bez podnoszenia ścian kolankowych i wydaje mi się, że jedynym małym pokojem (małym w sensie przestrzeni nad głową) jest pokój, który się znajduje nad dwoma pokojami z parteru. Na szczęście ja mam tam sporą lukarnę, na którą uparła się żona i chwała jej za to. Jeśli chodzi o lukarnę nad garażem to nie bardzo widzę ją nad bramą wjazdową, jest tam dosyć nisko wiązar trapezowy, natomiast połać boczna jest na ukos podzielona przez krokiew narożną, tą symetryczną do koszowej. http://www.roberttro.webpark.pl/PA130013.jpg http://www.roberttro.webpark.pl/PC070043.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolo79 25.04.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Ja również od ponad roku śledzę forum Melodii. Czytam wszystkie posty i czerpię z nich wiedzę potrzebną mi do zbudowania wymarzonego domku. Mam już pozwolenie na budowę i zgromadzone na działce materiały na fundamenty. Na chwilę obecną jestem na etapie wybierania ekipy. Mam do Was pytanie od którego bedzie uzależnione czy w tym roku zrobić tylko fundamenty czy postawić cały stan surowy. Powiedzcie mi ( tutaj zwracam się z pytaniem bezpośrednio do osób aktualnie budujących) czy z sumą 150-180 tyś można bez problemów postawić stan surowy otwarty (w tym robocizna ok.50-60 tyś)? Bedę wdzięczny za każdą odpowiedz. Z góry serdeczne dzięki. tolo79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 25.04.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Powiedzcie mi ( tutaj zwracam się z pytaniem bezpośrednio do osób aktualnie budujących) czy z sumą 150-180 tyś można bez problemów postawić stan surowy otwarty (w tym robocizna ok.50-60 tyś)? wydaje mi się że będzie ciężko przy takim koszcie robocizny, chociaż dużo zależy też od materiałów- co ściany, pokrycie dachu. Pamiętam że ja też próbowałem się wcześniej zorientować co do kosztów- niestety rzeczywistość okazała się okrutna pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolo79 26.04.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 ja mowię tylko o stanie surowym otwartym , więc pokrycie dachu na razie papa i bez jakiegokolwiek ocieplenia.Buduję zgodnie z projektem z bloczka gazobetonowego o szerokości 36cm. materiał liczyłem tak:ok 15 tyś więźba (720-760 zł/m2)ok 30-35 tyś ściany ( 17 zł bloczek 36cm i 11 zł bloczek 24)ok 15-20 tyś stropok 25 tyś fundamenty ( (10 tyś- bloczki i stal) i do tego beton, piach i ocieplenie)ok 20 tyś (beton na strop, stęple, zbrojenie stropu i inne...) czy moje wyliczenia są błędne, czy może nie wziąlem w swoich kalkulacjach innych ważnych składników. pozdr.tolo79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 26.04.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 ja do stanu surowego otwartego zaliczałem też ostateczne pokrycie dachu- ale w sumie nie chodzi o definicję, tylko zapewne o to czy możesz przerwać na zimę przy takim etapie. Więc bez pokrycia myślę że to jest jak najbardziej realne- czyli np. możesz sobie też darować schody jeśli mają być wylewane i zrobienie ich w terminie późniejszympozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 26.04.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 tolo79 uważam że będzie ciężko się wyrobić w 150-180tyś. Ja bym oscylował w kwotach 180-220tyś. To zawsze jest tak że to co się zakłada, niekiedy koszta zakładane trzeba pomnożyć nawet przez dwa a to ze względu na to że ceny zmieniają się z dnia na dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 28.04.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Załóż że będzie 240 kzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 29.04.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Androżku, nie pamiętam czy podawałeś, a nie mogę znaleźć - ile płaciłeś za schody? Zacząłem szukać i ceny mnie zabiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 30.04.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Chiba cóś koło 17 kzł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agunia_P 03.05.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Witam po przerwie.. Nareszcie i ja mogę się pochwalić zdjęciami naszej Melodii. Nie mogłam już doczekać się dachu ale wreszcie jest i teraz domek nabrał wyglądu.Dzisiaj mąż układa rury odkurzacza centralnego i może rury do wentylacji mechanicznej, teściu robi elektrykę na górze. Niestety ja nie mogę im pomagać bo dziecko ma wiatrówkę....szkoda bo najchętniej spędzałabym tam cały wolny czas, szczególnie że pogoda sprzyja budującym.. Oto nasza melodia:http://www.agunia_p.ao.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 08.05.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Melduję posłusznie o zakończeniu akcji "strop". Zdjęć nie ma bo jakoś pasja fotograficzna się skończyła. Dla zainteresowanych, którzy jeszcze nie są na tym etapie budowy: zużyliśmy 18 m. sześć. betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts