Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam pytanie odnośnie ogrzewania domu; jaki piec wybraliście (zastanawiamy się nad piecem na paliwo stałe i chyba trzeba będzie powiększyć trochę kotłownie- wydłużamy garaż o jakiś metr, chyba nie

powinno to mieć wpływu na wygląd domu),

czy ogrzewanie podłogowe dać tylko w salonie, kuchni i łazience (słyszałam że w pokojach nie jest zbyt korzystne). Na górze chyba nie będziemy go dawać. Co myślicie o odkurzaczu centralnym, ja chcę ale mąż uważa to za bezsensowne(czy to duży koszt w takim domu).

1) Ja będę miał kocioł kondensacyjny Vaillanta, który mam nadzieję będzie bezproblemowo współpracował z kominkiem z płaszczem wodnym. Rozwiązanie takie ponieważ chcę mieć kominek, a z drugiej strony chcę mieć pełną wygodę - bez potrzeby dorzucania do paleniska. Jak gaz zdrożeje do takiego stopnia, że mnie nie będzie stać na to paliwo zacznę wycinać okoliczne lasy ;)

2) Zapewne będzie to miało niewielki wpływ na bryłę budynku, jednak przyilnuj architekta, by nieczego nie przeoczył.

3) Ja zrobiłem całą instalację na grzejnikach, dodatkowo 3 obiegi podłogówki w miejscach gdzie przewidziane są kafle (WC, łazienka, kuchnia, jadalnia, hall - żona nie lubi jak jej zimno w stopy. Po całości z podłogówką bym nie pojechał (wyjątek - pompa ciepła).

4) Odkurzacz centralny to dobre rozwiązanie, chociaż koszt zapewne przewyższa 10-krotnie koszt zwykłego odkurzacza. Ja nie zdecydowałem się jednak na takie rozwiązanie ponieważ w zupełności wystarcza mi standardowy mały odkurzacz (mimo swoich wad).

mam pytanie odnośnie ogrzewania domu; jaki piec wybraliście (zastanawiamy się nad piecem na paliwo stałe i chyba trzeba będzie powiększyć trochę kotłownie.

Kotłownia to także moje obecne zmartwienie. Docelowo nasza Melodia będzie zasilana ciepłem z elektrowni ale to niestety kwestia 1-5 najbliższych lat. Nitka ciepłownicza kończy się 30m od naszego domu ale gmina chyba nie ma kasy na projekt albo zostawia sobie coś do zrobienia na rok wyborów samorządowych. Jeśli by to była kwestia 1 roku to bym jeszcze wytrzymał z samym kominkiem ale jeśli to potrwa dłużej to będę zmuszony kupić jakiś piec na paliwo stałe. Dodatkowo będę potrzebował kogoś do zaprojektowania i wykonania kotłowni. i Niepotrzebnie wydam kilka ładnych tysięcy. Przy podłączenia tylko wymienników z elektrowni wszystko miałbym zrobione w ramach umowy przyłączeniowej.

mam pytanie odnośnie ogrzewania domu; jaki piec wybraliście

to chyba też nasz największy problem, ale na chwilę obecną jesteśmy zdecydowani na kocioł gazowy (chyba kondensat) kominek z wymuszonym rozprowadzeniem i na wszelki wypadek komin główny zostawiamy pod kocioł na paliwo stałe (jak ceny gazu zaszaleją :evil: )

Co myślicie o odkurzaczu centralnym, ja chcę ale mąż uważa to za bezsensowne

a u mnie na odwrót- żona uważa że to bezsensowne :)

na chwilę obecną zrobiłem instalację na 3 gniazdka- koszt ok. 300 zł i tak na razie zostanie. Jednostka i akcesoria to będzie coś ok 2.5 tys.

pozdrawiam

witam po dlugiej przerwie, jestem na etapie czekania na teriwe, majstry mnie wkurzaja bo umowione bylo 30 tys za stan surowy dodac trzeba bylo 1500 za grzebanie sie w blocie przy fundamentach 800 zl za podniesienie fund. o 2 bloczki 500 zl za taras a teraz 1400 zl za chudziak nie wiem czy robia mnie w balona czy wy tez tak mieliscie. jutro podpisuje umowe o kominek i czekam w kolejce. mam pytanie co macie na podlodze w salonie zastanawiam sie czy dac plytki i ogrzewanie podlogowe czy panele i grzejniki pokarzcie jakies fotki podlogi polaczenia kuchni z salonem pozdrawiam

malgocha: jedna rada, ale się sprawdza - wszystko trzeba zapisywać w umowie, każdą pierdułkę jaką chcesz aby Ci zrobiono. Wzory umów na stan surowy otwarty/zamknięty można znaleźć w internecie - są tak szczegółowe, że wykonawca nie podyskutuje.

Dlatego podpisując umowę na kominek również proponuję zapisać wszystkie szczegóły, bo znając życie policzą Ci później za każdą kratkę, półkę, obróbkę itp dodatkowo.

U mnie w kuchni planuję gres polerowany który "płynnie" będzie wchodził do salonu. W salonie parkiet merbau z wstawkami (okolice kominka, okna tarasowego itp) tego samego gresu co w kuchni.

Odkurzacz centralny - jestem na tak. Wykonałem instalację na 5 gniazdek+szufelka. Koszt 450 PLN

Chyba mam trochę szczęścia do ludzi (fahofcuf ) bo wiedząc,że trzeba skrupulatnie wszystko dokumentować większość prac było jednak dogadywanych i wykonywanych "na gębę" i powodów do narzekania nie mam.

Odkurzacz centralny mam - fajna zabawka ale można żyć bez tego.

W kuchni gres "z glancem przechodzący do holu i salonu z "plackami" merbau

Witam.

My też zdecydowaliśmy się na odkurzacz centralny 3 gniazda + szufelka w wiatrołapie. Na razie koszt nie jest wielki (ok 400 zł)..odkurzacz będzie później...mam nadzieję że kaska jeszcze będzie.

Androzku czy mógłbyś umieścić zdjęcie schodów na forum Melodii? :-)

Pozdrawiam

Agunia_P

Androzku..mam pytanie odnośnie kolektora pionowego dla pompy ciepła..ile metrów odwiertu jest u Cebie?

Co do ao.pl chyba jest jakaś prawidłowość..starsze albumy wycięło..nowsze chyba nie..

http://www.ma.ska.ao.pl - dziala

http://www.agunia_p.ao.pl - działa

http://www.agapinek.ao.pl - działa

reszta niestety nie .... :-(

Pozdrawiam

Agunia_P

na kominek mam umowe 1800 wklad, juz zaplacilam, potem 5.500 kominek z podwojnym wkladem na drewno 1,20dl j 120 zl od punktu plus material jezeli chce rozprowadzenie na iunne pomieszczenia. na caly dom wyszloby okolo 2 tys i zastanawiam sie powaznie czy nie zrobic takiego awaryjnego ogrzewania bo to roznie bywa.nie mam za duzo kasy ale przy tych wadatkach 2 tys w jedna czy druga to juz chyba niewiele