beti333 16.05.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 witam po przerwie, dzięki Robertto za odpowiedź , rzeczywiście lukarna nad garażem to chyba nie najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti333 16.05.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 mam pytanie odnośnie ogrzewania domu; jaki piec wybraliście (zastanawiamy się nad piecem na paliwo stałe i chyba trzeba będzie powiększyć trochę kotłownie- wydłużamy garaż o jakiś metr, chyba nie powinno to mieć wpływu na wygląd domu),czy ogrzewanie podłogowe dać tylko w salonie, kuchni i łazience (słyszałam że w pokojach nie jest zbyt korzystne). Na górze chyba nie będziemy go dawać. Co myślicie o odkurzaczu centralnym, ja chcę ale mąż uważa to za bezsensowne(czy to duży koszt w takim domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 16.05.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 1) Ja będę miał kocioł kondensacyjny Vaillanta, który mam nadzieję będzie bezproblemowo współpracował z kominkiem z płaszczem wodnym. Rozwiązanie takie ponieważ chcę mieć kominek, a z drugiej strony chcę mieć pełną wygodę - bez potrzeby dorzucania do paleniska. Jak gaz zdrożeje do takiego stopnia, że mnie nie będzie stać na to paliwo zacznę wycinać okoliczne lasy 2) Zapewne będzie to miało niewielki wpływ na bryłę budynku, jednak przyilnuj architekta, by nieczego nie przeoczył. 3) Ja zrobiłem całą instalację na grzejnikach, dodatkowo 3 obiegi podłogówki w miejscach gdzie przewidziane są kafle (WC, łazienka, kuchnia, jadalnia, hall - żona nie lubi jak jej zimno w stopy. Po całości z podłogówką bym nie pojechał (wyjątek - pompa ciepła). 4) Odkurzacz centralny to dobre rozwiązanie, chociaż koszt zapewne przewyższa 10-krotnie koszt zwykłego odkurzacza. Ja nie zdecydowałem się jednak na takie rozwiązanie ponieważ w zupełności wystarcza mi standardowy mały odkurzacz (mimo swoich wad). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti333 16.05.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roberttro 16.05.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 mam pytanie odnośnie ogrzewania domu; jaki piec wybraliście (zastanawiamy się nad piecem na paliwo stałe i chyba trzeba będzie powiększyć trochę kotłownie. Kotłownia to także moje obecne zmartwienie. Docelowo nasza Melodia będzie zasilana ciepłem z elektrowni ale to niestety kwestia 1-5 najbliższych lat. Nitka ciepłownicza kończy się 30m od naszego domu ale gmina chyba nie ma kasy na projekt albo zostawia sobie coś do zrobienia na rok wyborów samorządowych. Jeśli by to była kwestia 1 roku to bym jeszcze wytrzymał z samym kominkiem ale jeśli to potrwa dłużej to będę zmuszony kupić jakiś piec na paliwo stałe. Dodatkowo będę potrzebował kogoś do zaprojektowania i wykonania kotłowni. i Niepotrzebnie wydam kilka ładnych tysięcy. Przy podłączenia tylko wymienników z elektrowni wszystko miałbym zrobione w ramach umowy przyłączeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 16.05.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 mam pytanie odnośnie ogrzewania domu; jaki piec wybraliście to chyba też nasz największy problem, ale na chwilę obecną jesteśmy zdecydowani na kocioł gazowy (chyba kondensat) kominek z wymuszonym rozprowadzeniem i na wszelki wypadek komin główny zostawiamy pod kocioł na paliwo stałe (jak ceny gazu zaszaleją ) Co myślicie o odkurzaczu centralnym, ja chcę ale mąż uważa to za bezsensowne a u mnie na odwrót- żona uważa że to bezsensowne na chwilę obecną zrobiłem instalację na 3 gniazdka- koszt ok. 300 zł i tak na razie zostanie. Jednostka i akcesoria to będzie coś ok 2.5 tys. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgocha 16.05.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 witam po dlugiej przerwie, jestem na etapie czekania na teriwe, majstry mnie wkurzaja bo umowione bylo 30 tys za stan surowy dodac trzeba bylo 1500 za grzebanie sie w blocie przy fundamentach 800 zl za podniesienie fund. o 2 bloczki 500 zl za taras a teraz 1400 zl za chudziak nie wiem czy robia mnie w balona czy wy tez tak mieliscie. jutro podpisuje umowe o kominek i czekam w kolejce. mam pytanie co macie na podlodze w salonie zastanawiam sie czy dac plytki i ogrzewanie podlogowe czy panele i grzejniki pokarzcie jakies fotki podlogi polaczenia kuchni z salonem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedynak.g 17.05.2008 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 malgocha: jedna rada, ale się sprawdza - wszystko trzeba zapisywać w umowie, każdą pierdułkę jaką chcesz aby Ci zrobiono. Wzory umów na stan surowy otwarty/zamknięty można znaleźć w internecie - są tak szczegółowe, że wykonawca nie podyskutuje.Dlatego podpisując umowę na kominek również proponuję zapisać wszystkie szczegóły, bo znając życie policzą Ci później za każdą kratkę, półkę, obróbkę itp dodatkowo.U mnie w kuchni planuję gres polerowany który "płynnie" będzie wchodził do salonu. W salonie parkiet merbau z wstawkami (okolice kominka, okna tarasowego itp) tego samego gresu co w kuchni. Odkurzacz centralny - jestem na tak. Wykonałem instalację na 5 gniazdek+szufelka. Koszt 450 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 17.05.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Chyba mam trochę szczęścia do ludzi (fahofcuf ) bo wiedząc,że trzeba skrupulatnie wszystko dokumentować większość prac było jednak dogadywanych i wykonywanych "na gębę" i powodów do narzekania nie mam.Odkurzacz centralny mam - fajna zabawka ale można żyć bez tego.W kuchni gres "z glancem przechodzący do holu i salonu z "plackami" merbau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agunia_P 17.05.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Witam. My też zdecydowaliśmy się na odkurzacz centralny 3 gniazda + szufelka w wiatrołapie. Na razie koszt nie jest wielki (ok 400 zł)..odkurzacz będzie później...mam nadzieję że kaska jeszcze będzie. Androzku czy mógłbyś umieścić zdjęcie schodów na forum Melodii? Pozdrawiam Agunia_P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 17.05.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Coś ao.pl chyba nawaliło.Założę chyba nowy album tylko może doradzicie gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 17.05.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 http://www.ma.ska.ao.pl Androżku spróbuj opublikować swój album ponowqnie na ao u mnie są zdjęcia publikowałam je 13.05.2008 bo wcześniej też znikły i od tego czasu już są i nic się z nimi nie dziejepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agunia_P 17.05.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Androzku..mam pytanie odnośnie kolektora pionowego dla pompy ciepła..ile metrów odwiertu jest u Cebie? Co do ao.pl chyba jest jakaś prawidłowość..starsze albumy wycięło..nowsze chyba nie.. http://www.ma.ska.ao.pl - dziala http://www.agunia_p.ao.pl - działa http://www.agapinek.ao.pl - działa reszta niestety nie .... Pozdrawiam Agunia_P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 17.05.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 4x60 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgocha 18.05.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 na kominek mam umowe 1800 wklad, juz zaplacilam, potem 5.500 kominek z podwojnym wkladem na drewno 1,20dl j 120 zl od punktu plus material jezeli chce rozprowadzenie na iunne pomieszczenia. na caly dom wyszloby okolo 2 tys i zastanawiam sie powaznie czy nie zrobic takiego awaryjnego ogrzewania bo to roznie bywa.nie mam za duzo kasy ale przy tych wadatkach 2 tys w jedna czy druga to juz chyba niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 18.05.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Bardzo prosze o podanie jaka jest dlugosc kalenicy w Melodii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 18.05.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 wydaje mi się że coś ok 70 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 18.05.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Dzieki to mam problem bo musze miec przynajmniej 150 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 18.05.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 150 cm czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 18.05.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Zetka ale sie dogadalysmy hehehe.Chodzi mi o dlugosc tej kalenicy na glownym dachu(nie wszystkich kalenic).Z rozpedu skojarzylam "Twoje" 70 jako cm ale teraz wydaje mi sie ze to cos bardzo krotkawo by bylo wiec jest nadzieja ze kalenica w Melodii ma min 150 cm?Prosze o odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts