Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Czy ktoś z Was zmieniał usytuowanie łazienki na poddaszu? Zastanawiam się nad umieszczeniem jej między pokojami 15 i 17, czyli w wolnej przestrzeni nr 14. Jeśli tak, to czy w trzeba w takiej sytuacji pomniejszyć któreś z sąsiadujących pomieszczeń? Łazienka wg projektu zajmuje u nas południową ścianę i troszkę szkoda mi takiego nasłonecznienia na łazienkę.

Pozdrawiam

Witam

Nie zrobiłem tego,ale też nad tym myślałem.Masz wtedy łazienkę nad łazienką dolną,czyli wszystkie piony wodno-kanalizacyjne do wykorzystania.Łazienka będzie wprawdzie mała,ale z tej w projekcie też nie ma większej korzyści-nieustawna. Zrobisz jak chcesz,ale wszedł bym lekko w pomieszczenie nad garażem między słupem,a kominem-miejsce na WC lub natrysk.

Żeby zabezpieczyć doświetlenie ciągów komunikacyjnych musisz pokój od strony ogrodowej zrobić w "androżkowy" sposób.

Dziękuję, Jeandrju. Wiem, że Androżek to spiritus movens tego forum, wczytuję się w pytania, i w odpowiedzi, ale nie wiem na czym polega w tym przypadku „androżkowy” sposób w odniesieniu do pokoju od strony ogrodu. Może dlatego, że chyba jeszcze nie wiem gdzie będzie ogród, może dlatego, że mamy wersję lustrzaną projektu. Pamiętam, że jedna z możliwości to pozbycie się ścian w jednym z pomieszczeń na górze, powiększenie przestrzeni ogólnodostępnej, hallu. Druga możliwość to być może rozbicie okien tak, by dawały lepsze oświetlenie. Czy o to Ci chodziło?

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. Chyba nie wchodzi to u nas w grę: mąż chce mieć duże pomieszczenie na górze składające się z dwóch połączonych pokoi. Teraz właśnie jestem na etapie zastanawiania się jak to rozsądnie połączyć. Jeśli łazienka na poddaszu jest nad łazienką dolną, to połączyć można tylko 16, 18 i 19. Jeśli łazienka na poddaszu pozostaje wg projektu, to istnieje możliwość połączenia 17, 14 i 15. Nie wiem jak układają się skosy i stąd moje wątpliwości dotyczące takich łączonych pomieszczeń: być może będą duże, ale np. w połowie takiego pomieszczenia będzie przewężenie wynikające z konstrukcji dachu (nie planujemy podnoszenia poddasza) i okaże się, że pomieszczenie, choć duże, wcale nie jest takie wygodne i praktyczne.

Witam

Antresola to najlepsza zmiana w projekcie.Docenisz jak zrobisz.Jej brak powinien być od dzisiaj karalny.

Jezeli Twój wybrany chce lotnisko to połącz 16,18,19 i walnij mu 5 okien dachowych wysokoobrotowych.Może jest malarzem i szuka przestrzeni i światła.Tak duze pomieszczenie z tak dobrym doświetleniem może mieć rzeczywiście swój specyficzny klimat i urok.Część łazienki włącz do lotniska (wyrównanie ściany),a z pozostałej zrób garderobę ,której brak jest na dole (zachowaj wejście do garderoby tak jak jest do łazienki).Łazienkę zrób tak jak myślałaś wcześniej.Będzie napradę OK.

Antresola to najlepsza zmiana w projekcie.Docenisz jak zrobisz.Jej brak powinien być od dzisiaj karalny.

.

Dobrowolnie poddam się karze w takim razie, bo chyba nie do końca wiem jak może wyglądać antresola, o której piszesz :lol: . Poza tym wydaje mi się, że antresola może wpływać na zwiększenie kosztów ogrzewania. Mylę się?

Nie rozumiem co znaczy antresola w tym przypadku. Czy jest to po porostu części poddasza, która nie została oddzielona drzwiami od schodów i salonu, czy raczej ta antresola powstaje, gdy rezygnuje się z wylewania części stropu np. nad salonem.

Witam

Nie jest to typowa antresola i masz rację,że być moze zwiększy koszt ogrzewania.Ma jednak swój urok.Tworzy przestrzeń otwartą na górze -miejsce na TV i "kącik wypoczynkowy".Nie chciiałem,żeby góra kojarzyła się tylko z "sypialnią",czyli korytarz i same drzwi.

Z tego co piszesz,chcesz przenieść łazienkę.Antresola doswietli wtedy również układ komunikacyjny - schody i korytarz.

Ja tak zrobiłem.Najlepiej zapytaj się Androzka.On z tym żyje kazdego dnia.

Jezeli łazienkę zostawiasz tak jak jest w projekcie to z pomieszczenia gdzie wczesniej planowałaś łazienkę zrób garderobę,,bo garderoby w projekcie brak.Co do duzego pokoju z dobrym doświetlenie to moze być ciekawie,chociaż niska ściana kolankowa i mały kąt nachylenia dachu nie sprzyja ,zeby z poddasza zrobić naprawdę coś bardzo ładnego.

Witam,

Ja troche z innej beczki. Prosze o rade w sprawie schodow - czy ktos z was zrobil lustrzane odbicie od tego co jest w projekcie? Czyli pierwszy stopien jest na wprost od wyjscia z wiatrolapu a na gorze wychodzi sie naprzeciwko wielkiego pokoju nad garazem?

Moze macie jakies zdjecia?

aga

PS. szczegoly budowy na http://www.pawelion.ao.pl

Witam,

Ja troche z innej beczki. Prosze o rade w sprawie schodow - czy ktos z was zrobil lustrzane odbicie od tego co jest w projekcie? Czyli pierwszy stopien jest na wprost od wyjscia z wiatrolapu a na gorze wychodzi sie naprzeciwko wielkiego pokoju nad garazem?

Moze macie jakies zdjecia?

aga

PS. szczegoly budowy na http://www.pawelion.ao.pl

agapinek, widze że będziemy mieszkać niedaleko siebie:), no i budujemy podobne domy :D , ja buduje Natalie z mg projekt :D

ps- w jakim kolorze masz listwe łączącą klinkier na kominie?

pozdrawiam

Magda

witam wszystkich,

w przyszlym roku planuje budowe domku, na dzien dzisiejszy, po przegladnieciu tysiecy projektow, okazuje sie ze najprawdopodobniej bedzie to Melodia, w kazdym razie jest ona najbardziej zblizona do moich wyobrazen, szczegolnie jesli chodzi o uklad pomieszczen wewnatrz.

I w zwiazku z tym pytania:

- czy ktos juz mieszka w tym domku?

- jesli tak, to jakie wrazenia, co by zmienil, a czego nie

- czy ktokolwiek myslal, by w miejscu wykusza przy kuchni, tam gdzie stol, postawic ogrod zimowy, odpowiednio wiekszy, by caly stol tam sie zmiescil?

- jak rozwiazujecie problem telewizora w salonie? przy oryginalnym projekcie niezbyt jest tam na niego miejsce...

- i najwazniejsze - jaki koszt stanu surowego zamknietego?

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi i sugestie :)

a przede wszystkim:

czy moze ktos z wroclawia lub okolic jest w trakcie budowy lub juz mieszka w melodii?

czy istnialaby mozliwosc podjechania i zobaczenia na zywo?

MAPA "KLUBU MELODIA":

http://www.tinyurl.pl?DG55P4bT

Z tego co wiem, to dwie melodie możesz sobie już pooglądać w zaawansowanym stadium.