Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Pisałem juz o tym ale jeszcze raz napiszę.

Zostało mi wełny z dachu o grubości 18 cm i takową połozyłem od spodu na strop w garażu.POza tym oczywiście stelaż i płyty g-k.Jako że obnizyłem podłogę i pierwotna wysokość to 3 m więc teraz mam 2,80 i ciepło w pokoju nad garażem co polecam innym :D

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich budowniczych i właścicieli Melodii.

Dołączyłam do grona szczęśliwych posiadaczy projektu i poszerzam grono na śląsku.

Cieszę się, że mogę uzyskać tak wiele informacji na temat budowy. Z moim mężem przymierzamy się do budowy ok. listopada.

Obecnie będziemy składać projekt u architekta do adaptacji i mamy jeszcze wiele wątpliwości co zmienić itd. Pewnie spotkam się z niezadowoleniem wielu osób ale likwidujemy wykurz :-), chcemy zmniejszyć ściankę dzielącą kuchnię od pokoju i ustawić ją po przeciwnej stronie, tak aby komin stanowił oddzielny filar co naszym zdaniem da więcej przestrzeni. Czy ktoś może zastosował takie rozwiązanie?

Dodam, że w Tychach to będzie druga Melodia, na ulicy obok też rodzinka buduje ten sam projekt. Byliśmy u nich na budowie, ale nie mają wewnątrz jeszcze ścian działowych, poddasze jest puste, na górze jest tylko położona sama wieźba dachowa i w dodatku jest to lustrzane odbicie, dlatego nie mamy jeszcze pełnego wyobrażenia jak wygląda dom w środku.

Stąd kieruję pytanie do sąsiada w Dąbrowie Górniczej - czy jego dom jest w bardziej zaawansowanym stadium i zgodnie z Panującym zwyczajem na forum można odwiedzić i zobaczyć domek :D.

Zastanawiamy się nad podniesieniem poddasza o 2 pustaki, widzieliśmy dom z podniesionym poddaszem, ale zastanawiamy się czy rzeczywiście jest sens i fajnie byłoby zobaczyć dom gdzie to poddasze jest nienaruszone.

Ostatnie pytanie do wszystkich, trochę jestem zasmucona powierzchnią salonu, czy znajdzie się tam miejsce oprócz kanapy na stół i 6 krzeseł? :D

Pozdrawiam wszystkich i czekam na Wasze wskazówki.

Pozdrawiam

Ania

Witam,

Jeśli chodzi o ozdobny wykurz to likwiduję go, ponieważ kompletnie nie ma dla mnie sensu w kuchni, gdyby był w miejscu zamiast okna w salonie na pewno by pozostał. W kuchni zamierzam mieć barek lub ladę z hokerami, a w salonie chciałam mieć stół i krzesła pod kątem przyjmowania gości, dlatego zastanawiam się czy się zmieści?

Pozdrawiam

Witam!

Mam pytanie dotyczace scian zewnetrznych czy jest sens budowac z pustakow porotherm 30pw? jezeli roznica w cenie miedzy 30 a 25 wynosi ok 5tys zl. Czy lepiej przeznaczyc te roznice na docieplenie np. welna mineralna.

Pozdrawiam.

Moim zdaniem jeśli 30pw daje odpowiednią izolacyjność cieplną wydałbym te 5 tysięcy. Jeśli już budować z tego materiału to należałoby wykorzystać jego właściwości.

no na początku tez tak kombinowałem, ale z każdym z kim do tej pory rozmawiałem twierdzi, że to nie jest tego warte, że to i tak za wiele nie daje te 5cm, a biorąc pod uwagę to że i tak trzeba ocieplić to skłaniam się chyba jednak do tego 25cm.

Chciałam zapytać, ponieważ nie mam czasu na sprawdzenie całego forum, czy drzwi zewnętrzne o wymiarach z projektu - 2,3 m wysokość to normalny wymiar, ponieważ wydają mi się zbyt wysokie? Czy ktoś zastosował inny wymiar?

Dzięki i pozdrawiam

Chciałam zapytać, ponieważ nie mam czasu na sprawdzenie całego forum, czy drzwi zewnętrzne o wymiarach z projektu - 2,3 m wysokość to normalny wymiar, ponieważ wydają mi się zbyt wysokie? Czy ktoś zastosował inny wymiar?

Dzięki i pozdrawiam

Tak jak napisał przedmówca - przeszklenie powoduje zwiększenie wymiaru otworu. Przeszklenie jest stosunkowo drogie, więc można z niego zrezygnować (zmniejszyć otwór), trzeba się jednak liczyć z brakiem poziomu górnej krawędzi drzwi i okna (jeśli to komuś przeszkadza).

Witam wszystkich fanów projektu Melodia !!

Jest to mój pierwszy post i mam nadzieję nie ostatni :D Chcemy zakupić ten projekt ale jak wiele osób to sugerowało chcielibyśmy (ja i żona) zobaczyć domek na żywo. Dlatego mam pytanie czy ktoś z was zgodziłby się pokazać nam swój domek, oczywiście najlepiej jakby to było w promieniu do 150 km od Kalisza.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

pozdrawiam

Zbyszek

Mam pytanie do tych którzy nie podwyższali scianki kolankowej a mianowicie czy ocieplali tą drugą sciankę na poddaszu i strop w tej pustej przestrzeni - jak sie nie myle androżku ty też miałes takie ścianki.

Pytanie napisałem bez sensu ale nie wiem jak ten mur się nazywa....

o to michodzi.

http://img75.imageshack.us/my.php?image=dsc00044kz7.jpg