Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do tych którzy nie podwyższali scianki kolankowej a mianowicie czy ocieplali tą drugą sciankę na poddaszu i strop w tej pustej przestrzeni - jak sie nie myle androżku ty też miałes takie ścianki.

Pytanie napisałem bez sensu ale nie wiem jak ten mur się nazywa....

o to michodzi.

http://img75.imageshack.us/my.php?image=dsc00044kz7.jpg

u nas nie wolnej przestrzeni, gdyż mamy strop wylany nad wejściem po całości tak jak również nad tarasem. Ocieplenie będzie 12cm styropian.

Witam fanów melodii.

Zakupiłem projekt pół roku temu i postanowiłem wprowadzić następujące zmiany:

1 likwidacja drzwi na taras zpomieszczenia 7

2 brak kominka (mniej kurzu ,więcej miejsca na telewizor)

3 podłoga wgarażu obniżona o 15 cm (mocne nachylenie podjazdu jest niepraktyczne i żle wygląda część pomiędzy podjazdem a schodami wejściowymi)

4 drzwi pomiędzy garażem a kotłownią przesunięte na środek garażu (nie jest wtedy utrudnione otwieranie tych drzwi podczas parkowania dłuższych samochodów u mnie otwierają się one na garaż)

5 kanał w garażu (lubię pomajstrować przy samochodzie)

6 drzwi wejściowe 2.1m

7 okna w wykuszu 115 szerokości, betonowe słupki pomiędzy nimi zastępuje stalowymi schowanymi w oknach

8 schody na poddasze lane

9 ściana w salonie przedłużona tak aby przysłonić schody zostawiam 130cm na wejście z holu do salonu (można wykorzystać miejsce pod schodami na różne schowki/szawki których brak w holu)

10 na poddaszu wejście do pom.19 z pom.16

11 spiżarnia skrócona o 60 cm tak aby odległość od okna kuchennego do ścian poprzecznych była taka sama po obu stronach okna (można to porownać u Przemasika na 27 zdjęciu jest tak jak w projekcie a u Roberto na 70 zdjęciu jest tak jak u mnie dodatkowo u Jedynaka na 41 zdjęciu widać jaki jest widok z jadalni na kuchnie i w połowie przysłoniete okno nie wygląda najlepiej a skracając ściane okno będzie w całości widoczne)

12 na poddaszu ściane pomiędzy holem a pom. 15 i18 przesunąc w strone holu tak żeby schował się w niej słóp podtrzymujący wiązar trapezowy

13 pokrycie dachu blachodachówką

Budowa jest na etapie oczekiwania na więżbę a znajduje sie w Białej Podlaskiej prosze Roberto o umieszczenie na mapce.

Sprawdziłem,sprawdziłem.

Może jutro dołączę zdjęcia Melodii i trawki dookoła niej która wyrosła w ciągu miesiąca.

Aktualnie wciąż wykładam garaż korkiem.Efekt doskonały ale pracy dużo.Ponadto posiadam już psa wielorasowego z przewagą labradora - wabi się Czesia.Tez pstryknę jej zdjęcie.Póki co mieszka w garażu ( do domu nie ma wstępu )

Pozdrawiam budujących którzy sa tak zajęci,że ich nie ma na forum.

Androżku, czuję się wywołana do tablicy ;).

Krótka relacja: u nas stan surowy zamknięty. Obecnie spełniam się rysując kredą na ścianach (tudzież podłodze) miejsca na gniazdka, kontakty itp. Nie zdawałam sobie sprawy że na tym etapie budowy nalezy już podjąć wiele strategicznych decyzji na temat ostatecznego wyglądu pomieszczeń, rozkładu mebli, itd,itp. Sen z oczu spędza mi temat schodów- chyba jedyna opcja to zrobienie ich tak jak w projekcie i tu Androżku prosba: poprosze o opinię i fotki holu -zastanawiamy się nad przedłużeniem ścianki w salonie tak jak Ty. Czy hol nie jest wtedy zbyt ciemny? Jak wyglada wejście do salonu od strony holu? Jesli wolisz poproszę o mail na priv.

Z planów na jesień: instalacja elektryczna, hydraulika,co i tynki wewnętrzne.

Do bardziej zaawansowanych w budowaniu i mieszkajacych pytanie: ile płaciliście za ocieplenie poddasza (z płytami g-k)?

Pozdrawiam.

Bardzo mi miło Upiorko,że się odezwałaś.Może trochę zdjęć z budowy?Z tymi decyzjami strategicznymi - tak,już teraz musisz wiedzieć gdzie co będzie - zwąłszcza kuchnia - gdzie kuchenka,mikrofala,lodówka.Ponadto jaki tv,czy wisżący,stający,kable do kina domowego,kable do sieci komputerowej a może jakieś kamerki IP coby sobie będąc w Australii zobaczyć co się dzieje w Siedlcach :lol:

PS Daj mi na priva Twój mejl.

Cieszę się, że niektórzy już mają prawie za sobą budowę domu i mogą się pochwalić takimi zdjęciami.

My zaczynamy budowę dopiero w listopadzie i wszystko przed nami.

Chciałam zapytać ponieważ jestem na etapie wyboru kierownika budowy, nie mam nikogo znajomego z takimi uprawnieniami, spotkałam się z jednym kierownikiem który wycenia się na 3000 zł netto, czy to dużo?

Będę wdzięczna za info ile was ta usługa kosztowała.

Cieszę się, że niektórzy już mają prawie za sobą budowę domu i mogą się pochwalić takimi zdjęciami.

My zaczynamy budowę dopiero w listopadzie i wszystko przed nami.

Chciałam zapytać ponieważ jestem na etapie wyboru kierownika budowy, nie mam nikogo znajomego z takimi uprawnieniami, spotkałam się z jednym kierownikiem który wycenia się na 3000 zł netto, czy to dużo?

Będę wdzięczna za info ile was ta usługa kosztowała.

Na kierowniku (dobrym) bym nie oszczędzał, jeśli ten człowiek będzie pojawiał się często na budowie i dbał o każdy szczegół budowanego domu to cena jest dobra. Jeśli to kierownik od uzupełniania dziennika i pojawiania się na budowie od czasu do czasu to jest bardzo drogi.

Zetka79 pokazała zdjęcia jej Melodii.Wydaje się,że podniesienie góry o ileś tam pustaków przyniosło dobry efekt użytkowy ale zły wizualny ( na zewnątrz ).Dom wygląda grzybowo-bunkrowaty z malutką bramą garażową,okienkiem kuchennym i mikro drzwiami wejściowymi.Po prostu otwory te zginęły w bezmiarze murów.Nie podoba mi się ( ważne że podoba się osobie któa będzie w niej mieszkać :) ).Nadal uważam,że dla średnio wysokiej rodziny miejsca na górze jest dość bez podnoszenia murów.

Proszę przyjąć mój głos jako jeden z licznych a nie wymądrzanie się alfy i omegi.

Abstrahując od faktu, że mogę zrobić zdjęcie tak, że dom będzie wyglądał "bunkrowato", a także mogę zrobić tak że brama zdominuje cały front, to chciałbym nawiązać do jednej kwestii:

Wydaje się,że podniesienie góry o ileś tam pustaków przyniosło dobry efekt użytkowy ale zły wizualny

:o :o :o

Problem w tym, że ścianka nie została podniesiona nawet o 1 cm :D , więc jeśli ktoś rozważa takie rozwiązanie, to proponowałbym może nawet obniżenie ścianki, gdyż okazuje się że nawet budowa zgodnie z projektem może wywołać efekt "grzybowo-bunkrowaty" :wink:

pozdrawiam