androzek 16.11.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Już odpowiadam1. Nie podwyższam ściany kolankowej bo ona jest wykonana z płyty GK na stelażu i 'wciśnięta pod dach".Nie zmieniam więc więźby i żadnych wymiarów dachu i nie będzie efektu "grzyba".20 cm - o jeden bloczek Ytonga wyżej jest "po ścianach"- z zewnątrz prawie nie widać a wewnątrz kupa przestrzeni nad głową ale na parterze- zobaczysz na kolejnych zdjęciach z budowy.2.Zgadzam się-jak nie masz dobrej ekipy to dwuwarstwowa ale nie z ceramiki - mój majster mówił że do obróbki nagorszy materiał bo się strasznie kruszy - doświadczysz tego przy wykonaniu wykusza i wierceniu dziur w ścianach - lepiej Solbet + wełna.3.A dlaczego blachodachówka skoro ładna betonowa dachówka np.Brass czy Euronit jest tańsza od dobrej blachodachówki - Euronit 19,90 za m2 (!),najdroższa Plannja Regola to ok.45zł/m2.Jednym słowem za dużo nie zaoszczędzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.11.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Czyzby już zima wśród "Melodiowców"?U mnie praca pełną parą.Dzis strop - http://www.androzek.ao.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 21.11.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 androżku czy te płyty wychodza taniej, niz strop zakładany w projekcie?Pytam bo własnie jestem na etapie adaptacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 21.11.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Zrobiłem płyty bo zależało mi na czasie.W kosztorysie "niezależnym" strop z terivy mam wyceniony na ok.30.000 - materiał i robocizna.Same płyty z transportem kosztowały mnie 16.000 ( beton sprężony) do tego robocizna 5.000 ( all inclusive )oraz należy doliczyć wykonanie wieńca i uzupełnienie betonem miejsc gdzie płyty nie mogą być - kominy i miejsca oparcia belek więźby dachu ( facet który projektował w wytwórni ( Prefabet)mógł trochę dopieścić rozmiary płyt,zrobił trochę na odpieprz ).Suma sumarum wyjdzie taniej lub w wersji pesymistycznej tak samo.Jednak czas montażu - 4 godziny i możliwość obciążania zaraz po zamontowaniu - widziałeś na zdjęciach,ze już u góry stoi cegła i Ytong - jest rewelacyjny.Wg.kierownika budowy skraca to czas montażu stropu od 3 -4 tygodnie.Ja zaczynałem 11 wrzesnia i mam nadzieję mając kredyt pogodowy od Najwyższego skończyć dach w grudniu lub początku stycznia przed mrozami.Jednak zwracam uwagę na fakt wykonania wieńca - trochę trzeba pokombinować bo w Terivie jest oczywiste - zalewa się zbrojenie razem ze stropem a tu płyty "włażą " na ścianę - przedyskutuj ten problem z inspektorem.A tak wogóle sam projekt ( rysunki) jest tragiczny.Mój kierownik budowy zjadł już zęby na budowach ale tak beznadziejnie narysowanego projektu gdzie trzeba się domyślać jak budowa ma wyglądać nie widział...Jeszcze jedno.Ja płyty zamawiałem 6 tygodni wcześniej +1 tydzień na "przetrzymanie" gdy nie było jeszcze ścian.Majster wybudował dom z dokładnością do 1 cm.Jak będziesz miał popudroka i rozjedzie się wymiar to płyty mogą nie pasować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 21.11.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Miło patrzeć androżku jak rośnie Twój dom. Nie ukrywam ,że bardzo spodobał mi się pomysł ze zmianą okien w salonie. Co do naszych dylematów "dachowych": 1. Nasze skłonności do blachodachówki opieraliśmy jedynie na przekonaniu (bo jak do tej pory nie robiliśmy żadnego szczegółowego kosztorysu)- zawsze jakoś tak się wydawało, że "normalna" dachówka droższa. Poza tym chyba należałoby odchudzić więźbę (wiec oszczędności na drewnie) bo jednak blachodachówka jest 10x lżejsza. 2.Oglądając Twoje zdjęcia przypomniałam sobie że planujemy jeszcze pozbawić wyjścia na taras pokój sąsiadujący z salonem 3.Pabloo- na tym forum jesteś chyba najbliższym mi "melodyjnym" (wyłacznie z geograficznego punktu widzenia ) , a pewnie zaczniesz wcześniej niż my, więc mam nadzieję że pozwolisz zajrzeć na swoją budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaaBaa 25.11.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Trochę mnie nie było... a tu widzę fanów Melodii przybyło... Ja osobiście jestem na etapie składania papierków do pozwolenia na budowę i załatwiania kredytu. Chcę wziąć 300 000 i muszę się w tym zmieścić. Chciałbym stan 0 zrobić samodzielnie, dalej już z pomocą ekipy, ewentualnie w ramach obniżenia kosztów porwę się na zrobienie więźby. Wszystko zależy od tego jak dużo czasu będę miał na poświęcenie się budowie. Startuję w kwietniu. Jeśli chodzi o 150 000, na pewno się za to Melodii nie wybuduje, jednak może coś mniejszego do 200 000 by się udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 25.11.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Witam!Właśnie jesteśmy na etapie wyboru projektu domu i spośród wszystkich które do tej pory widzieliśmy malodia najbardziej nam odpowiada. Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych forumowiczów:1. Koszt- czy z kwotą ok. 250.000 jestśmy w stanie wprowadzić się (zakładając że wykończymy tylko parter)2. Brakuje nam jednego małego pomieszczenia na dole (gabinet) i planujemy zrobić go w miejscu pomieszczenia gospodarczego, które chcemy przenieść do garażu, a garaż wydłużyć o ok. 1,5- 2 metrów. Co o tym sądzicie?Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 26.11.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Witam!Jeśli chodzi o 250.000 to przy zmianie technologii - suporeks + styropian,instaalcja wg.projektu i tani kocioł CO wydaje się,że można się porwać ( zakładam że jest to koszt samej budowy i papierkologia i przygotowanie budowy już jest inaczej nie starczy !)Natomiast czy ta przeróbka ma sens - mam wątpliwości - pomieszczenie gospodarcze jest małe i raczej nie nadaje się na gabinet.Teoretycznie można wydłużyć garaż ale po co tyle kombinacji.Lepiej wtedy wybrać inny projekt - np.Wierzba II,który na dole ma oprócz salonu 3 pokoje.Przeróbka na pewno będzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAZZI 28.11.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Witam wszytkich na forum dotyczącym domu Melodia. Właśnie otrzymałem pozwonienie na budowę tego domku.Powody dla którego wybrałem ten projekt są opisane przez uczestników forum, dodam tylko że dla nas bardzo wazne było optymalne zaprojektowanie ciągów kominikacyjnych i podział parteru na cześć dzienną i nocną. W projekcie zmieniliśmy sporo:1. podwyższyliśmy ściankę kolankową o 1,2 mMamy dużą działkę i wydłużenie dachu nie będzie problemem, koszty wyższe ale użytkowa na piętrze będzie sporo większa.2. zlikwidowaliśmy małą toaletę na parterze, będzie większe pomieszczenie gospodarcze ponieważ planuję ogrzewanie na piec spalający pelety. musieliśmy też przesunąć komin.3. zrobiliśmy zadaszenie tarasu w "trapez" ponieważ przy wyższych ścianach pojawiła się taka możliwość bez konieczności zaciemniania dachem salonu.4. w pomieszceniu gospodarczym na piętrze, obok łazienki, zamontujemy dodatkowe okno dachowe tak by pralnia miała wentylację. Podoba mie się pomysł z sauną , bardzo fajne rozwiązanie, ciekawe jak to będzie funkcjonowało. Materiał do budowy to keramzyt Wiem, wiem, cześć osób pewnie uważa że to eksperyment, ale chcę ścianę jednolitą i mam porządną sprawdzoną ekipę do budowy. Jak będzie solidna to dom będzie ciepły, jesli zepsują docieplę wełną. Proszę Was o opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 02.12.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Jak to podwyższyliście ściankę kolankową o 1,2 m?.Może do 1,2 m.W projekcie ścianka jest z "dykty" bo dach opiera się o wieniec który nie jest związany ze ścianką kolankową.Ja jak mówiłem podwyższyłem parter o 20 cm ,ciągle zastanawiam się nad wielkoscią pomieszczeń na poddaszu a co za tym idzie nad ścianką kolankową ale najwyżej ją przsunę 10-15 cm dośrodka,aby była wyższa i bardziej "ustawna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 04.12.2006 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Towarzysze Melodiowcy !!!Własnie skończyłem strop i wieńce.15 grudnia wchodzi cieśla.Mam pytanie do "wybudowanych"- jak wygląda poddasze-faktycznie scianka kolankowa to 90 cm ( okna na wysokości 120 ) - czy nie za mało miejsca,czy jak w projekcie wanna mieści się w łazience.Może jakieś zdjęcia?Pytam bo nie wiem czy przesunąć ściankę w głąb pokojów( żeby miała ze 100-120 cm) - niby mniej miejsca ale "optyczność i ustawność" chyba lepsza.Dla zainteresowanych - strop z płyt ze sprężonego betonu kosztował mnie ok.25000 czyli mniej o 5000 niż w kosztorysie ( same płyty z dowozem i położeniem 16000 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 17.12.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 hej hej co tam u was? ja czekam już na pozwolenie... - tylko straszne "korki" u nas w powiecie zobaczymy na kiedy to wyjdzie.. Widze androżku że pare złoty zaoszczędziłeć wklej jakieś zdjęcia swojej skarbonki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 17.12.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 3.Pabloo- na tym forum jesteś chyba najbliższym mi "melodyjnym" (wyłacznie z geograficznego punktu widzenia ) , a pewnie zaczniesz wcześniej niż my, więc mam nadzieję że pozwolisz zajrzeć na swoją budowę jeżeli tak będzie jak piszesz, to oczywiście że zapraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 17.12.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Witam Melodziastych !!!Trochę mniej się udzielam na forum,bo i czas mniej ciekawy.Drewno leży i czeka - dla zainteresowanych koszt 16.000.Cieśla się spóźnia i będzie ok. 20.12Na dole z grubsza wszystko zrobione.Brak tylko spizarki.Pozytywnie oceniam zmiany które wniosłem do projektu - inny układ okien w salonie,mniejsza spizarka,powiększony wiatrołap z drzwiami wejściowymi do holu o szrokości 1,70 i ścianka między kuchnią i salonem ( zostawiłem 3 m od wyzej wymienionej do sciany przeciwległej aby w razie czego stól z jadalni odwrócić i rozciągnąć w kierunku salonu w przypadku większej ilości gości)Ponadto zlikwidowałem wejście z garazu do wiatrołapu - teraz jest dużo miejsca.Niedługo postaram się uaktualnić zdjęcia na androzek.ao.pl.Niestety już wiem,że chyba przekroczę zakładane 150.000 przeznaczone na stan surowy.strach pomyśleć co będzie później.Na zimę umówiłem się z majstrem na wykonanie oczyszczalni ścieków i ocieplenie poddasza.Chciałbym ocieplić 18 cm Rockwool Toprock i na to 5 cm Superrock.Waham się czy zakładać okna - niby wszystko na oku sąsiadów ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 17.12.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Właśnie trochę uaktualniłem galerię na http://www.androzek.ao.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 20.12.2006 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Witam Projekt podoba mi się bardzo wizualnie i pod względem funkcjonalnym jest dla mnie prawie idealny. Prawie ponieważ miejsce za kominkiem na telewizor wraz z osprzętem jest za małe. Wykombinowałem sobie taką przeróbkę. Co o tym sądzicie? Ściana między kominem a kominkiem (przed którą bedzie stał TV) niekoniecznie musi być do samego sufitu (120-150 cm wysokości), zależy jak się bedzie to komponowało na tle schodów. Prosze o opinie http://img446.imageshack.us/img446/9926/melodiarzut1aaap3.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 21.12.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Pomysł interesujący ale kuchnia będzie za mała,nawet jeśli zmniejszysz spiżarkę - jedyne co możesz zrobić w tej sytuacji to zlikwidować ją całkiem.Ja zrobiłem inaczej jak w poprzednich postach.Jeśli jesteś zdecydowany na 100% mogę przesłać rzut dołu cobyś sobie poplanował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 21.12.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Pomysł interesujący ale kuchnia będzie za mała,nawet jeśli zmniejszysz spiżarkę - jedyne co możesz zrobić w tej sytuacji to zlikwidować ją całkiem.Ja zrobiłem inaczej jak w poprzednich postach.Jeśli jesteś zdecydowany na 100% mogę przesłać rzut dołu cobyś sobie poplanował. Poprosze o ten rzut, cos wymysle. Jestem zdecydowany na100% [email protected] Wiele kombinacji chodzi mi po glowie. Myslalem o zmniejszeniu spizarni maksymalnie tak by scianka dzialowa byla na krawedzi okraglego okienka (okienko oczywiscie zostaje w spizarni). Wydaje mi sie ze wtedy powierzchnia na meble i sprzety kuchenne bedzie taka sama jak w wersji bez zmian. Likwidacja spizarni tez wchodzi w gre, ale szkoda mi tego okraglego okienka a w kuchni jakos nie bardzo je widze... ale jesli to zrobie to spizarnia bedzie zamiast malego wc przy kotłowni. Ale to znow mi koliduje z planami bo to wc mialo byc zlikwidowane i jego kosztem powiekszona kotlownia (mozliwosc skladowania wiekszej ilosci paliwa stalego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 21.12.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Wprowadzilem kolejne zmiany, to chyba wersja ostateczna. Co sądzicie o wielkości kuchni? Bo jesli jednak za mala to skasuje spizarke i wygospodaruje na nią miejsce gdzie powinno być małe WC http://img444.imageshack.us/img444/518/melodiarzut1aaap4tb9.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 21.12.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Spokojnie.Jeszcze zmienisz 50 razy.Poczekaj spokojnie aż Tobie prześlę rzut z wymiarami ( najwcześniej jutro lub pojutrze ) i sobie wymierzysz.Kuchnia za mała !!!.Chyba że będzie symboliczna z lodówką w spiżarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts