jaendrju 11.09.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 U mnie tynkarze nie liczyli.Liczyłem sam,tynkarze w tym czasie wiechowali. Wyszło-610m.kw..Dom bez wykuszu.Na górze antresola jak u Androżka.90cm przykryłem schody od strony salonu.Ścianka 90cm na poddaszu z ceramiki- tynkowana.Nie tynkowałem tylko stropu w garażu,bo będę ocieplał styropianem.W obliczeniach odejmowałem otwór garażowy,a otwory okienne-okna zamontowane (drzwiowe nie) wliczałem do powierzchni.Można tak,a można odjąć i wtedy tynkarze doliczają za szpalety okienne.Za tynkowanie 8.000 + cement 250 -1200 kg + 1800 kg wapna + 2 wywrotki piasku + narożniki ,czyli 8.000+ 600 + 800 +900+200,czyli około 10.500.Tynkarzy miałem bardzo dobrych,tynki gąbkowane,ale i tak będę przecierał stabilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 11.09.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Z czego robiliście instlację wodną i grzewczą.Jaki piec. O co Jaendrju pytasz... Ja powoli się przymierzam do kotłowni... Ja, zdecydowany przeciwnik solarów (do dziś), zastanawiam się nad systemem z solarami :|. Wolf ostatnio stał się mocno konkurencyjny i za cenę 15000 mam kotłownię z solarami (z montażem). Może mi ktoś wybić z głowy ten pomysł? Dodatkowo kominek z płaszczem wodnym pracujący we współpracy z kotłem kondensacyjnym (mam nadzieję, że się dogadają), więc tym bardziej zastanawiam się nad tą energią z słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 12.09.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 O ile jestem za solarami pomimo tekstów "kiedy to się zwróći" po doświadczeniach szwagra jestem przeciwnikiem kominka z płaszczem wodnym.Podliczmy - kominek z obudową,całą instalacją - 18 kzł,do tego szwagier postawił wiatę na drewno ( dużo drewna ) 18 kzł = 36 kzł.Za tę sumę mamy różne bajery - m.in pompa ciepła lub dobry piec i dużo solarów ( koniecznie dobre próżniowe ) lub odjazdowe ocieplenie domu.Poza kosztami - kotłownia w salonie i ciągłe czyszczenie kominka - temperatura spalania dość niska.Szwagier żałuje.Co do ekonomiki - być może drewno jest tańsze ale im więcej chętnych tym droższe,zależy w którym rejonie Polski się mieszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 12.09.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 U mnie sytuacja wygląda nieco inaczej: - oboje z żoną lubimy atmosferę jaką daje kominek- koszt instalacji dla 19kW kominka zamknie się w 6000zł- drewno mam niemal za darmo- skład drewna według mojej koncepcji powinien wynieść mnie nie drożej niż 3000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 12.09.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Tynki gipsowe Kanauf zakończone. Całość z garażem wyszła 637.5 m2.Tynki góra wyszła 178,5 m2, dół z garażem 459m2. Dużo aż sam nie sądziłem że aż tyle mogło tego nalecieć. Ale liczyłem sam z majstrem. Do obliczeń wliczyliśmy łazienki, kotłownie, garaż, no i oczywiście trzeba pamiętać o tym że nasz budynek jest podniesiony o 2 pustaki a garaż i kotłownia jest jeszcze wyższe o jeden bloczek. Odliczane były tylko drzwi wewnętrzne, zewnętrzne oraz brama garażowa.Czas prac 6 dni - a kasa duża.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 12.09.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 U mnie sytuacja wygląda nieco inaczej: - oboje z żoną lubimy atmosferę jaką daje kominek Oj Bazhyl, nie wiem czy Wam się nie znudzi ta atmosfera jak przyjdzie codziennie wybierać popiół i szorować szybkę My zdecydowanie odrzuciliśmy pomysł płaszcza wodnego, choćby ze względu na to że przy naszym trybie życia (wracamy z pracy późnym popołudniem lub wieczorem) rozpalanie w kominku w celu nagrzania domu uważam za głupi pomysł. Kominek tak-bo też lubimy "atmosferę", ale wyłącznie w celu rekreacyjnym-rozpalany wtedy gdy będziemy mieli ochotę, a nie po to by nam się instalacja zwróciła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 13.09.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Aby nie było wątpliwości - ja nie chcę grzać tylko kominkiem - chciałbym mieć jednak możliwość zaoszczędzenia kilku złotych jak nie będzie mnie stać na gaz lub mieć możliwość ogrzania domu jak już ruscy zakręcą kurek. Poza tym mam zamiar używać kominka jak będę miał ochotę, jeśli nie będę jej miał mój kocioł Vaillanta czy innego Wolfa załatwi sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 13.09.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 miedz,alu-pex(jaki),na rozdzielacze,czy ....i itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 15.09.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 U mnie:- Alu-pex jakiś włoski bodaj, z tego co rozmawiałem z różnymi instalatorami na pewno nie warto brać chińszczyzny z marketów- dwa rozdzielacze- 3 obiegi podłogówki na RTL'ach- miedź mam przy połączeniu kominka w salonie z kotłownią, ponieważ załą aparaturę przeniosłem do kotłowni, by w razie awarii nie demolować salonu- grzejniki Purmo VC- głowice Valvex- co do kotłowni - najprawdopodobniej będzie to Wolf - kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 15.09.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Przemasik dzięki za wyliczenia u mnie narazie poszło 6 palet tynku Baumit jakość naprawdę super ściana gładka jak szyba ale wydajność na worku 3,75m a wychodzi dużo mniej 6 palet x 40 worków =240 x 21,90zł =5280,00 + robocizna 14 zł za m2 w łazienkach tynk cem-wap jeszcze nie położony i cen też nie znam.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 15.09.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Słuchajcie jakich firm macie bramy bo jesteśmy na etapie wyboru bramy, cenowo u nas to wygląda tak: od 5500 wiśniowskiego do 7000 normstahl z napędem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 15.09.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Normstahl złoty dąb oczywiście z napędem o szerokości 5 m.Proponuję zawęzić poszukiwania do Wiśniowskiego,Normstahla i Hormanna lub dokładnie obejrzeć daną bramę u sąsiada,zapytać o serwis i niezawodność.Normstahla wybrałem bo był pośrodku z cena między Wiśniowskim i Hormannem oraz ma nająłdnieszy złoty dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 16.09.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 U nas Wiśniowski-szerokość oczywiście 5 m, kolor orzech-idealnie pasuje kolorem do okien Oknoplastu w tym samym kolorze. Polecam salon Oknoplastu w Siedlcach-z Mińska nie jest daleko a podejście do klienta baaardzo pozytywne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 16.09.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 U nas też Normstahl złoty dąb szerokość 5m a wysokość 2,25m wiec trochę wyższe niż u innych. Cena 6500 z napędem oczywiście, zakupiona w Łochowie, wraz z oknami Brügmann i drzwiami wejściowymi URZĘDOWSKIEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
droopy 18.09.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 mam pytanie dotyczące izolacji ścian fundamentowych. Czy trzeba je ocieplać styropianem ? ? czy wystarczy posmarować jakimś czarnym "mazidłem" i zabezpieczyć folią. W części podpiwniczonej mam opisane ze styropian i tu się wydaje rozsądne, ale pozostałe ściany?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 18.09.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Ocieplić należy cały fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 19.09.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Dzięki za podpowiedzi odnośnie bramy, jak na razie prowadzimy z żoną pertraktacje z handlującymi.... Mam jeszcze jedno pytanie - okno w kuchni czy robiliście pod wymiar który jest podany w zestawieniu (1,3X1,8 ) czy inny? - bo trochę te okno wydaje się za niskie, przez co wygląda jak bunkier. Natomiast z drugiej strony jeżeli je podwyższyć nie wiadomo czy zmieści się blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 19.09.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 U nas okno w kuchni ma taki sam wymiar jak w salonie i pokojach na dole. Nie planowaliśmy zabudowy pod oknem kuchennym dlatego problem "czy się zmieści" nie istniał. Dzięki likwidacji wejścia do kuchni z holu mamy zabudowę na całej ścianie sąsiadującej z holem + wyspa równolegle do zabudowy przyściennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 19.09.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 U nas również wymiaru okna nie zmienialiśmy. W kuchni, salonie i pokojach są identyczne. Dzięki temu zastosowaniu blat kuchenny wejdzie na pod okno.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 19.09.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 U mnie w kuchni okno jest mniejsze niż w pokojach i salonie (wysokość), ponieważ w innym przypadku, albo będzie wyżej, albo nie zmieści się blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts