Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

Ja buduję domek bardzo podobny do Melodii - Natalię.

Przyznam się że nie zaproszona obserwuję wasz wątek ( podsłuchy-podglądy teraz takie modne) :)

Wybaczcie wścibskość ale każda rada jest na wagę złota (ach ten kryzys - tylko zloto w cenie) :wink:

Przyłączam sie do prośby o kosztorys. Gdyby ktoś zechciał mi go przysłać byłabym b. dżwięczna.

[email protected]

Pozdrawiam

Aneta

• 2 weeks później...

Hej, witamy wszystkich Melodiobudowniczych! :D My mamy już naszą Melodię (lustrzane odbicie) w Bobrowcu koło Piaseczna (jesli można to poprosimy o naniesienie na mapkę). Dzisiaj będzie skończona kostka przed domem, a wewnątrz trwają prace wykończeniowe. Są już tynki i podłogi, teraz przed nami schody, malowanie, montaż sprzętów w łazienkach i kuchnia.

Jest to nasz pierwszy domek, a przed budową nie byliśmy tak sprytni żeby szukać informacji na forach, dlatego pewnie popełniliśmy jakieś błędy ale i tak jest super. W porównaniu z tym co czytaliśmy na forum to zmian zrobiliśmy niewiele - obniżyliśmy o jeden bloczek poziom garażu, okrągłe okienko zamieniliśmy na kwadratowe, zlikwidowaliśmy drzwi z hallu do pomieszczenia gospodarczego, dołożyliśmy kilka przewodów w kominach (do rozprowadzenia ciepła z kominka i wentylacji), zmieniliśmy rozmieszczenie okien na poddaszu. Niestety nasza ekipa budowlana przez pomyłkę zrobiła nam o 10cm wyższy parter przez co mamy problem z "wciśnięciem" schodów, ale stolarz już sobie z tym poradził (będą jednak dość strome).

Jeśli chodzi o zmiany których nie zrobiliśmy a chcielibyśmy zrobić to zdecydowanie uprościlibyśmy schody przed wejściem (są okrągłe), za to za nic nie zmienilibyśmy kształtu tarasu od strony ogrodu - jest rewelacyjny. Drzwi na taras z pomieszczenia 7 zostawiliśmy. U nas w tym pomieszczeniu będzie pokój gościnny i myślimy, że gościom będzie miło jak będą mogli o poranku wyjść na taras :)

Musimy trochę poczytać o tym jak zrobić swoją galerię i wrzucimy fotki.

Pozdrawiamy :D

Oj wre, wre. U nas kończą tynki wewnętrzne, jeśli pogoda nadal będzie sprzyjać to zrobimy co,podłogówkę i wylewki. Studiuję forum i dokształcam się w temacie docieplenia poddasza. Później już tylko to co ponoć wykańcza...Jak widzę minę Upiorka gdy wchodzimy do sklepu z gresami czy drewnem na podłogę to już widzę że będzie ciężko...A meble, AGD,oświetlenie...ufff trudny orzech do zgryzienia...No i schody-temat schodów męczy mnie najbardziej-jakie?,kto ma je zrobić?

Pytanie za 100 punktów: ściankę kolankową na poddaszu robimy z płyt G-K. Kiedy powinno się je montować: przed wylaniem posadzek czy po?

My również ściankę kolankową robiliśmy po wylaniu posadzek.

Dziś po wielkich wzmaganiach uruchomiliśmy piec. Szkoda gadać piec firmy DEFRO na eko groszek miał 3 awarie! Pierwsza to wymiana podajnika, druga wymiana wentylatora, a w sumie dwóch wentylatorów co wynikała z trzeciej usterki jaką się okazał sterownik!! Szkoda gadać. Zobaczymy co będzie jutro rano!

Poddasze już ocieplone i przez awarie pieca czeka na ciepełko i możliwość szpachlowania i przycierania tynków G-K..

Przed nami najtrudniejszy wybór: drzwi. Wyceniono nam drzwi w dwóch wersjach ekonomiczna 10 tysiaków oraz taka jak się nam podoba 25 tysiaków :-(

No a już najwyższy czas zamawiać. Tymbardziej że schody już zamówione może jeszcze w tym roku je zamontyjemy.

Witam szanownych budowniczych...

Dawno, nawet przyznam sie szczerze, że bardzo dawno mnie tu nie było i po przeczytaniu zaległego forum czuję się przywołany do tablicy.

Moja nieobecność była spowodowana trybem pracy zawodowej i stąd braki....

Oczywiście jak mnie nie było, budowana Melodia również została zaniedbana.

Do tej pory mam stan surowy zamkniety i taki stan istnieje od kilku miesięcy.

Na dachu sliczna ceramika Robena kolor kasztan-wybierała żona pod moją nieobecność, okna z Oknoplast Kraków.Mam zastrzeżenia do montażu okien ale firma zobowiązałą się do wykonania wszelkich poprawek i po długim weekendzie wchodzą ponownie

Teraz rozpoczynam etap elektryki, hydrauliki i tyków, posadzek.....mam nadzieje,że do końca roku dam rade.....oczywiście studiując forum....

Postaram się w najbliższym czasie uzupełnić forum o zdjęcia.

Pozdrawiam forumowiczów!!!

Jestem jednym z tych którzy regularnie zaglądają na forum lecz do tej pory bez aktywnego w nim udziału. Jeśli jest na forum ktoś kto posiada kosztorys to bardzo proszę o kopie e-mailową - [email protected] , z góry dziękuję. Zaczynam budowę na wiosnę i każda informacja jest cenna. Pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich Melodiowiczów, forum rzeczywiscie jakoś mniej aktywne. każdy pewnie ostro buduje. Mam pytanie: jak zrobic poprawnie drenaż wokół MELODII? zamierzak wykopać wokół budynku rów o głębokości 1m i w odleglosci od budynku 1 m. Włożę tam rurę drenażową fi100 lub 150 i całość wyprowadzę jedną końcowką w kierunku spadkowym dzialki. Pomóżcie proszę, nie wiem co mam zrobić z rynnami... czy podpiąć je do drenażui wstawić jakąś studzienkę na końcu?