mati123 24.01.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Mam pytanie do osób, które mają już położoną "hydraulikę"z ogrzewaniem podłogowym.Jaka ilość rur alu-pex ( lub jakiejkolwiek innej) jest potrzebna do wykonania instalacji co i cwu.Pozdrawiam szcześliwych budowniczych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 25.01.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 witam wszystkich przegladając to forum zdecydowalismy sie kupic projekt melodia, posiadamy juz dzialke budowlana , obecnie czekamy na przyłącza zastanawia nas ile trzeba wziąść kredu na stan surowy moze ktos jest na bieżąco w tych sprawach prosimy o wskazówki, bardzo proszę o kosztorys takiego domku [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 25.01.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Mam pytanie do osób, które mają już położoną "hydraulikę"z ogrzewaniem podłogowym. Jaka ilość rur alu-pex ( lub jakiejkolwiek innej) jest potrzebna do wykonania instalacji co i cwu. Pozdrawiam szcześliwych budowniczych.... Wszystko zależy jaki od tego jak rozplanujesz ogrzewanie - jeżeli same kaloryfery bez podłogówki to ilości są niewielkie ale jeżeli zdecydujesz się jak my na ogrzewanie podłogowe całego dołu to w naszym przypadku dodatkowo wyszło 5 pętli po 100 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jek 25.01.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Stan surowy zamknięty melodii nakrytej blacho dachówką bez działki oczywiście to koszt 200tyś a dokładniej :papiery 7stal 4deski 4beton 17piasek 200ton 3bloczki 3pustaki 20teriva belki pustaki 14okna 13okna dachowe 14blacha na dach 18więźba 10brama garaż 7drzwi 3robocizna 30robocizna dach 15rynny 5i jakieś 20 tyś na resztę drobniejszych rzeczy dachówka to jakieś 30 tyś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 27.01.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 witam pytanie kieruje do wszystkich którzy mają kominek z dgp: jak macie rozprowadzone rury doprowadzające powietrze i jakie pomieszczenia ogrzewaciei czy sprawdza się dgp w melodii, bo fachowcy zaczynają mnie uświadamiać że będzie to drogi interes i do tego nie wiadomo czy sie sprawdzi.,a ja jestem już na skraju... zrezygnowania z kominka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 28.01.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 mam prośbę widzialem ze macie kosztorys do banku bardzo bede wdzieczny jak mi ktos podesle na email z góry dziekuję [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_ST 05.02.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Witam wszystkich. Ostatnimi czasy coś kruchutko się z wątkiem zrobiło. Czyżby wszyscy zajęci budową, w takie pogody???? . My Melodię mamy dopiero w planach i póki co śledzimy uważnie wątek i nabieramy doświadczenia dzięki cennym uwagom Melodiowiczów. Czytałem ostatnio sporo o wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i zastanawiam się w jaki sposób można by rozprowadzić w Melodii całą instalację i gdzie umieścić centralę wentylacyjną. Fachowcy doradzają umieścić centralę gdzieś po środku budynku i w miejscu gdzie nie przebywają ludzie. Oglądając projekt i wasze cenne zdjęcia przyszło mi do głowy, że rury od nawiewów można by schować za ścianką kolankową a na centralę może udałoby się znaleźć miejsce nad schodami. Czy jest tam jakaś wolna przestrzeń pomiędzy sufitem a dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SEBA32 05.02.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Witam wszystkich. Ostatnimi czasy coś kruchutko się z wątkiem zrobiło. Czyżby wszyscy zajęci budową, w takie pogody???? . My Melodię mamy dopiero w planach i póki co śledzimy uważnie wątek i nabieramy doświadczenia dzięki cennym uwagom Melodiowiczów. Czytałem ostatnio sporo o wentylacji mechanicznej z rekuperatorem i zastanawiam się w jaki sposób można by rozprowadzić w Melodii całą instalację i gdzie umieścić centralę wentylacyjną. Fachowcy doradzają umieścić centralę gdzieś po środku budynku i w miejscu gdzie nie przebywają ludzie. Oglądając projekt i wasze cenne zdjęcia przyszło mi do głowy, że rury od nawiewów można by schować za ścianką kolankową a na centralę może udałoby się znaleźć miejsce nad schodami. Czy jest tam jakaś wolna przestrzeń pomiędzy sufitem a dachem? Witaj Mój wykonawca polecił mi aby centralę podwiesić w garażu pod sufitem ,pod dachem jest dużo miejsca ale trzeba go baaardzo dobrze ocieplić żeby np latem centrala się nie nagrzewała .U mnie będzie montaż reguperatora za ok 1,5 miesiąca to powklejam zdięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcikowie 05.02.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Jakiej firmy zastosujesz rekuperator - podaj więcej szczegółów i ceny szczególnie projektu montażu i samego rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_ST 06.02.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Seba32, jeśli mnie wzrok nie myli, to w twojej melodii będzie tylko jeden komin - ten kominkowy. Instalujesz pompę ciepła, czy dom ogrzewany będzie kominkiem? Sam zastanawiam się nad pompą i mam dylemat co z kominem w kotłowni. Można by go odpuścić i zaoszczędzić pare groszy, ale kto wie jakie nadejdą czasy. Co do reku, to rzeczywiście słuszna uwaga, latem można by mieć saunę dzięki nagrzanej centrali, chociaż myślę, że latem i tak wentylacja odbywać się będzie poprzez otwarte drzwi i okna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SEBA32 09.02.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Seba32, jeśli mnie wzrok nie myli, to w twojej melodii będzie tylko jeden komin - ten kominkowy. Instalujesz pompę ciepła, czy dom ogrzewany będzie kominkiem? Sam zastanawiam się nad pompą i mam dylemat co z kominem w kotłowni. Można by go odpuścić i zaoszczędzić pare groszy, ale kto wie jakie nadejdą czasy. Co do reku, to rzeczywiście słuszna uwaga, latem można by mieć saunę dzięki nagrzanej centrali, chociaż myślę, że latem i tak wentylacja odbywać się będzie poprzez otwarte drzwi i okna . Witam Mam tylko jeden komin kominkowy ,na komin w kotłowni mam fundament więc zawsze można dostawić . Będę miał pompę ciepła a kominek będzie zwykły bez płaszcza wodnego.Co do reku to mam w planie zrobić dodatkowo GWC żeby latem mieć chłodne powietrze ale do trzech tygodni spotkam się z instalatorem więc będę więcej wiedział .U mnie deskują dach ale pogoda jakoś mi nie sprzyja , Za cztery tygodnie montują mi okna ,bramę i drzwi wejściowe . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryczki 10.02.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam Wszystkich! My już mieszkamy w "Melodii" od kwietnia ale dopiero tydzień temu odkryłam to forum (szkoda bo widzę, że ominęło nas wiele cennych uwag). Proszę o dodanie naszego domku do mapy Melodii znajdujemy się w Wołczkowie koło Szczecina. Nie mamy jeszcze podbitki, prosiłabym o jakieś porady w tej sprawie bo nie możemy się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryczki 10.02.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam! My już w "Melodii" mieszkamy od kwietnia ale dopiero tydzień temu odkryłam to forum. Proszę o dodanie naszego domku do mapy znajduje się w Wołczkowie koło Szczecina gmina Dobra. Pozdrowienia dla naszego sąsiada z Dobrej. Nie mamy jeszcze podbitki chętnie skorzystam z waszych porad w tej sprawie.Pozdrowienia Gośka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryczki 10.02.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 mam pytanie do wszystkich którzy mają pompę ciepła: czy budowaliście komin w kotłowni czy tylko wentylacje prosze powiedzcie jak macie zrobione kominy i z czego w całym domu pozdrawiam My mamy pompę ciepła i tylko jeden komin "kominkowy" (schidel rondo). w kotłwni mamy tylko wentylacyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oczek 11.02.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 A my do Bydgoszczy do Androzka jeździliśmy "Melodię" oglądać, a "Melodia" tuż za płotem;) No tak blisko dwóch Melodii to chyba w kraju nie ma. Można się wprosić na oglądanie i obgadanie bliższych szczegółów korzystania z Melodii? Poprosimy o ewentualną zgodę i kontakt na priv. Pozdrawiamy. PS U nas wylewają posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcikowie 12.02.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Pochwale się, a co tam................Właśnie kupiliśmy pustaki na nasz domek - po ponad 2 tygodniach poszukiwań znaleźliśmy najtańszy skład budowlany który zaproponował nam 4,60 zł brutt za pustaka POROTHERM 30 P+W WIENERBERGER.Ufff mamy już za sobą pierwszy poważny zakup i pierwszy stres - a tyle jeszcze przed nami .................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Upiorka 13.02.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 O rany, a rok temu kupowaliśmy porotherm 25 za 7,50/szt. i cieszyliśmy się że zdążyliśmy uciec przed podwyżką... My wykańczamy się wykończeniówką: "robią się" podwieszane sufity, jutro przyjeżdżają gresy, kupione całe AGD, wkład do kominka, zamówione meble do kuchni, drzwi wewnętrzne, parapety i schody Rintal. Koncepcje wykończenia wnętrz zmieniają się co chwila-wczoraj doszliśmy do wniosku, że najpierw powinno się wybierać płytki a potem do nich zamawiać projekt domu . Dużo za nami, dużo przed nami... Chyba nie zdążymy z przeprowadzką przed powiększeniem się rodziny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludi.ns 14.02.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 WITAM mam pytanie czy ktoś budował lub buduje melodie z pustaka "solbet"???bede wdzieczny za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 15.02.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Pustak firmy Solbet jak każdy inny ma standardowe wymiary. I czy to bedzie Solbet, H+H, czy też inny pustak bedzie wygladał tak samo jak również miał właściwości cieplne podobne. My budowaliśmy z Solbetu. Zapraszam do galerii http://www.przemasik.ao.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetan31 16.02.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 witam szanownych budowniczych domku Melodia,mam pyatnko w sprawie więźby dachowej? w projekcie w zestawieniu podane sa wymiary netto,ile powinienem jeszcze wliczyc naddatku na zacięcie każdego elementu?? Następnie pozycje WT1-2 są o niespotykanej dł,musi być techniczna możliwość podzielenia tych belek na połowę bo chyba takich dł nie znajdę na rynku,a jeśli trzeba je dzielić to w którym miejscu w projekcie najlepiej to zrobić że dach sie nie zawalił)?? ile potrzeba łat dachowych i desek na deskowanie dachu?? będe bardzo wdzięczny za pomoc pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts