Bazhyl 16.02.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Jak tartak jest dobry, to naddatek Ci powinien doliczyć sam jak powiesz, że to na więźbę, moim zdaniem około 20cm trzeba doliczyć. Jeśli chodzi o najdłuższe elementy, to oczywiście możesz je zamówić w całości, ja miałem całe. Łaty i kontrłaty kupiłem zgodnie z kosztorysem ze strony www i zostało mi około 50 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowaliusz 16.02.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 witamMoje majstry właśnie pracują nad więźbą, nie zgłaszali mi że trzeba coś dzielić i dzielnie całe bele wciągali (bez dźwigu). Całkowity koszt więźby 12000 + robota 9500 pozdrawiam wszystkich (w galerii nowe zdjecia zapraszam:-)Proszę o radę nt pompy ciepła jaką wybrać jaka moc, ile metrów odwiertów no i może polecilibyście jakąś sprawdzoną ekipę pozdrawiamprzt rekuperatorze potrzebny Gruntowy Wymiennik Ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SEBA32 16.02.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 witam Moje majstry właśnie pracują nad więźbą, nie zgłaszali mi że trzeba coś dzielić i dzielnie całe bele wciągali (bez dźwigu). Całkowity koszt więźby 12000 + robota 9500 pozdrawiam wszystkich (w galerii nowe zdjecia zapraszam:-) Proszę o radę nt pompy ciepła jaką wybrać jaka moc, ile metrów odwiertów no i może polecilibyście jakąś sprawdzoną ekipę pozdrawiam przt rekuperatorze potrzebny Gruntowy Wymiennik Ciepła? No widzę że jesteśmy na podabnym etapie ,mojm majstrom udało się przed tym wielkim śniegiem cały dach zadeskować i położyć folie .Teraz czekamy na odwilż żeby wymurować klinkier na kominie i zaciągnąć styropian klejem.Za 3 tygodnie mam montaż okien i bramy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetan31 16.02.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 mam pytanko?? jaka jest powierzchnia dachu w Melodii??? czy możliwe żeby to było 320m2?pozdr.kajetan31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 17.02.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Tak.Jeżeli nie wierzysz,to oblicz powierzchnię rzutu dachu i pomnóż to przez 1.22 (dla dachu o kącie nachylenia 35 st.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcikowie 17.02.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 witam Moje majstry właśnie pracują nad więźbą, nie zgłaszali mi że trzeba coś dzielić i dzielnie całe bele wciągali (bez dźwigu). Całkowity koszt więźby 12000 + robota 9500 pozdrawiam wszystkich (w galerii nowe zdjecia zapraszam:-) Proszę o radę nt pompy ciepła jaką wybrać jaka moc, ile metrów odwiertów no i może polecilibyście jakąś sprawdzoną ekipę pozdrawiam przt rekuperatorze potrzebny Gruntowy Wymiennik Ciepła? No zaskoczyłeś mnie tym kosztem robocizny dachu- nam robociznę wycenili na 12 500 zł i myślałam że tanio ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowaliusz 19.02.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam w poniedziałek zaczynamy krycie dachu koszt 15500 dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 19.02.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 To zależy czym kryjesz. Jeżeli blacha to drogo , natomiast jeżeli dachówka to cena przystępna. U nas była blacha, 11 okien dachowych, obróbaka 3 kominów, rynny - koszt 9 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowaliusz 19.02.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 dachówka RUPP brąz angoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowaliusz 19.02.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 właśnie dostałem wycenę całej ceramiki na dach 16500 brutto (wziąłem tylko dwa kominki wentylacyjne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcikowie 19.02.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 A ja myślałam iż na Podkarpaciu będę miała najtańszą siłę roboczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jek 20.02.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Kajetan, w zestawieniu więźby wiązary WT1 WT2 WT3 mają podaną długość łączną i składają się one z trzech części.Długość poszczególnych części masz podaną na 26 stronie projektu.Wynoszą oneWT1 640+590+680WT2 610+590+680WT3 480+350+480Wymiary z 20 cm naddatkiem.Dla tych którzy budowę mają przed sobą zwracam uwagę na płatew P4 i osadzenie jej w wieńcu W-2 należy zostawić na nią miejsce przed wylewaniem wieńca bo potem trzeba będzie kuć a w projekcie nie jest to zaznaczone. U mnie licząc zużytą folię też wyszło 320m2 dachu.Mówiąc o kosztach robocizny dachu mówicie o samym kryciu czy postawienie więźby + krycie bo jeśli tak to jakoś strasznie tanio.Ja płaciłem 5tyś za więźbę i 8tyś za krycie blachą obróbka dwóch kominów 10 okien 4 kominki wentylacyjne rynny i myślałem że mam najtaniej(Podlasie).Czyżby ceny spadały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowaliusz 20.02.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 ja płacę 9500 za więżbę i 15500 za krycie dachówką ceramiczną z wszystkimi obróbkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati123 21.02.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Czytając o ilościach metrów kwadratowych dachu porównuje do mojej Melodii i ilości zakupionej dachówki po fakturach zakupu. Najpierw zakupiłem 290m/kw dachówki Roben Plus. W trakcie pokrywania dachówką dokupiłem 10m/kw. Zostało 7 sztuk dachówek i sterta ścinków.Dlatego zakładam, że powierzchnia mojego dachu może wynosić 280- 290m/kw.Sądząc po ilości odpadów, mniemam, że ekipa od dachu znała sie na robocie i nawet sprawiający problemy daszek wykuszu, nie "zmęczył" dekarzy.Koszt robocizny to 80 zł/m.kw.(wierzba,filia,dachówka,okna,obróbki kominów, rynny). Pozdrawiam szczęśliwych budowniczych i już mieszkających w Melodii:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgocha 24.02.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 witam wszystkich po przerwie, mieszka sie wspaniale ale przez pol roku postawic dom w takim stanie zeby zamieszkac na dole odbilo sie na psychice, jestem juz wrakiem, ale czekam do wiosny zeby podladowac sily, mysle ze dozyje pozdrawiam jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszka_s 25.02.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 A ja jeszcze raz dziękuję Tobie, mati, za zaproszenie do Waszej Melodii, to była miła i pouczająca wizyta, życzę sprawnego postępu prac i zachowania pozytywnego nastawienia. My ciągle jeszcze w "papierologii", niestety, ale już niedługo...Pozdrawiam wszystkich budujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcikowie 26.02.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 mam pytanie - Czy ktoś z Was kładący na dach blachodachówkę pamięta ile jej zużyto ?? Właśnie mam wyceniane blachę w hurtowni i chciała bym porównać ilości Z góry dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jek 27.02.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Zużyto:blachy 360m2blachy płaskiej 19 arkuszygąsiory 37 sztukmembrana 375m2taśma kalenicowa 70mwkręt farmerski 3000szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcikowie 27.02.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchat 02.03.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witam wszystkich Melodiowiczów! Od pewnego czasu zakochaliśmy sie w projekcie/domku Melodia. Śledzimy forum od 2 miesięcy i tylko upewniliśmy sie co do wyboru. Jesteśmy na etapie marzeń i planowania. Mamy działkę o powierzchni 0,15ha. Niestety jej felerem jest wjazd od południa lub zachodu. Mam pytanie do wszystkich na temat usytułowania Melodii wzgledem stron świata, czy ktoś z Was postawił dom z wejściem od południa i jak to sprawdza się w praktyce? Oczywiscie wariant lustrzany. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts