Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Seba32 mam pytanko - czy podnosiłeś ściankę kolankową a jeśli nie to czy jest wystarczająco miejsca na poddaszu ?

Dziś byłem u architekta - zaśpiewała za adaptację 1400 jeśli nie będzie wiele zmian - to taka kwota wyjściowa. Będę wdzięczny za informację ile to was kosztowało. W zasadzie zmieniam tylko na poddaszu przeznaczenie pomieszczeń i przesuwam ścianę w salonie 0.5 metra wstronę tarasu.

Witaj

My podnośiliśmy ściankę kolankową o jeden pustak i mamy dom poszerzony o 1 metr .Miejsca jest naprawdę duuuuużo po podłodze wychodzi 135 m2.

Za adaptację zapłaciłem 2000 ale gościu załatwiał mi wszystko .Nie byłem w żadnym urzędzie ,otrzymałem wszystkie dokumenty wraz z pozwoleniem na budowę .

Na etapie fundamentów wprowaź sobie parę peszli fi 50 do pomieszczenia gospodarczego na jakieś kable ,rury (np do nawadniania) bo ja zrobiłem sobie tylko na kable a teraz i tak musiałem podkopywać się pod fundamentem żeby wprowadzić sondy do PC .

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedż . A jaki jest koszt podniesienia poddasza i czy więżbe zmieniałeś.

koszt to dodatkowy rząd pustaka , nie pamiętam może z dwie palety oraz trochę dłuższe krokwie żeby się grzyb nie zrobił :D .Na dalszym etapie więcej zapłacisz za wylewki ,podłogówkę ,panele bo będzie więcej m2.

więźbę mam wg projektu

Pozdrawiam

Tak interesuje mnie. Wybierzemy dachówkę cementową lub blachodachówkę, bo ceramiczna w ciemnych kolorach jest okropnie droga. :D

Witam po długiej przerwie. Za kompletne pokrycie zapłaciłem 17 380 zł( dachówka akcesoria folia) a jest to właśnie ROBEN MONZA PLUS ANTRACYT prościej to dachówka ceramiczna czarny mat.

Tak interesuje mnie. Wybierzemy dachówkę cementową lub blachodachówkę, bo ceramiczna w ciemnych kolorach jest okropnie droga. :D

Witam po długiej przerwie. Za kompletne pokrycie zapłaciłem 17 380 zł( dachówka akcesoria folia) a jest to właśnie ROBEN MONZA PLUS ANTRACYT prościej to dachówka ceramiczna czarny mat.

witam,

skrabal, czy możesz pokazać zdjęcie swojego dachu? kupiłam tą samą dachówkę lecz póki co leży na składzie i czeka na swój czas :) jestem ciekawa jak wygląda po położeniu

Witam wszystkich. Dziś otrzymałem projekt i mam za sobą pierwsze rozmowy z architektem , pierwsza wycena na SSO, poskładane papiery do uzgodnień- więc wszystko powoli zaczyna nabierać tempa. Proszę o informację czy 40.000 za SSO to przystępna cena czy trochę za wiele. Dzięki za ewentualne uwagi.Pozdrawiam.

zgadzam się z kowaliuszem, dogadaj wszystko a najlepiej podpisz z nimi umowę zawierajacą dokładny zakres prac. Moja ekipa wyparła się kilku prac jak np izolacja i ocieplanie fundamentów, rozszalowywanie, nie mówiąc o narzędziach które mieli mieć ... a jak sie z nimi umawialiśmy to twierdzili, że zrobią wszystko wręcz kompleksowo

No i wyszło szydło z worka. Może ja czegoś nie rozumiem, ale dogadać się z majstrem nie mogłem i mu podziękowałem :evil: . Dla niego SSO to mury, ale bez dachu, choć jeszcze 2 dni temu mówił co innego. Jakieś szaleństwo. Na szczęście papierki do pozwolenia się zbierają i to nawet dość sprawnie - aż dziwne, bo okres urlopowy .

Inna ekipa wyceniła wstępnie dach na 60000 z ich materiałem. Mają projekt i dokładnie wycenią co za ile. Widziałem jak robią i nawet ok. Krycie dachówka cementowa Brass grafitowa - mają po 23 zł / m2 z błyszczącą powłoką. Zostaje tylko ekipa do murów, mam kilka telefonów to podzwonię po urlopie. Jeśli macie jakieś uwagi chętnie wysłucham.

A pamiętasz może ile poszło Ci bloczków fundamentowych, a ile ściennych , bo w kosztorysie przesłanym z projektem nie jest to jednoznaczne.

PS fajne schody wyszły. Jak można zapytać ile kosztowały , bo żona się na takie uparła i ciekaw jestem ile nas to będzie kosztowało. :D (oczywiście można na PW) Sorki, że tak dopytuję, ale mam nadzieję, że mnie rozumiecie... ;)

No i wyszło szydło z worka. Może ja czegoś nie rozumiem, ale dogadać się z majstrem nie mogłem i mu podziękowałem :evil: . Dla niego SSO to mury, ale bez dachu, choć jeszcze 2 dni temu mówił co innego. Jakieś szaleństwo. Na szczęście papierki do pozwolenia się zbierają i to nawet dość sprawnie - aż dziwne, bo okres urlopowy .

Inna ekipa wyceniła wstępnie dach na 60000 z ich materiałem. Mają projekt i dokładnie wycenią co za ile. Widziałem jak robią i nawet ok. Krycie dachówka cementowa Brass grafitowa - mają po 23 zł / m2 z błyszczącą powłoką. Zostaje tylko ekipa do murów, mam kilka telefonów to podzwonię po urlopie. Jeśli macie jakieś uwagi chętnie wysłucham.

Cena jak za dachowke cementowa b. dobra my w u. roku placilismy za blachodachowke 30zl.m.b blacha fincostal profil vega

A pamiętasz może ile poszło Ci bloczków fundamentowych, a ile ściennych , bo w kosztorysie przesłanym z projektem nie jest to jednoznaczne.

PS fajne schody wyszły. Jak można zapytać ile kosztowały , bo żona się na takie uparła i ciekaw jestem ile nas to będzie kosztowało. :D (oczywiście można na PW) Sorki, że tak dopytuję, ale mam nadzieję, że mnie rozumiecie... ;)

Jeśli chcesz wiedzieć ile nam poszło bloczków to się dopisze :)

Kupiliśmy bloczki betonowe (B20) Dł 39 wysokość 24 szer. 14

Poszło nam ich 1890 szt

Budujemy z pustaka Porotherm 30 Winenberga i jesteśmy na etapie oczekiwania na wykonanie stropu a poszło nam już ok. 1700 szt tegoż pustaka + 1 palera 3/4 i + jedna paleta 1/2

Ściany wewnętrzne robimy jednak z SOLBETU

Pamiętam też iż na ławy poszło nam 22 kubiki betonu :)

Witaj jogibabu16!

Moja dachówka też jeszcze na paletach ale za tydzień już ma być na dachu. Jeśli chodzi o jej wygląd na dachu to jest Super, widziałem kilka dachów pokrytych właśnie nią i każdy był ładny.

Wracając do kosztów to moja ekipa za całość(więźba+krycie+rynny) bierze

50 zł ma m2 czyli nie całe 15000 PLN

wojcikowie w którym rejonie Rzeszowa budujecie??? Można was odwiedzić???

Pozdrawiam wszystkich Melodyjnych

Mam pytanko odnośnie wszystkich użytkujących lub planujących bramy garażowe. Generalnie na forum nieustannie przewijał się wątek zwiększenia bramy garażowej do 5m. Nie wgłębiałam się w szczegóły ale właśnie doszliśmy do etapu bramy i pojawiła się kwestia czy może jednak nie dwie bramy, a jeśli jedna to może jednak mniejsza. No i stąd moje pytanie czy faktycznie jest jakiś problem z mniejszą bramą? U nas jest troszkę problem ze wzmocnieniem konstrukcji jako że generalnie kanadyjczyki są konstrukcją lekką i wahamy się czy jednak nie mniejsza, choć tak szeroka brama na pewno daje większy komfort. Bardzo proszę o jakieś konstruktywne wnioski, każda uwaga, jak sami wiecie jest bardzo cenna.

My prawie już doszliśmy do wniosku że zlikwidujemy spiżarkę. Czynię to z wielkim bólem, ale okienko okrągłe zostanie nawet bez spiżarki :)

pozdrawiam wszystkich Melodiowiczów

Szydełkowa ;)