androzek 14.01.2007 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 No i co Melodziaki !?.Wysłałem niektórym "materiały poglądowe" i cisza,może zrezygnowaliście?.Mogę służyć jeszcze zdjęciami ale ze względu na kąt obiektywu może nie być widać proporcji wnętrz.Wreszcie od czwartku jest cieśla,inny bo poprzedni świętował i zapomniał o mojej budowie.Dobrey że nikt mi nie podpieprzył drewna króre czekało na niego miesiąc na budowie!!!.W miarę wzrostu więźby będę uaktualniał zdjęcia w mojej galerii i dzielił się spostrzezeniami (oczywiscie jak chcecie )Przewidywany termin zakończenia dachu około połowy lutego ( i tak pewnie się nie uda ).Do tego czasu chcę zrobić POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 No więc pomierzyłam i salon jest o 0,5m szerszy od mojego obecnie i to dobrze. W jadalni troche mało miejsca , nie wiem czy zmiesci sie moj stoł, moze wykusz powiekszyć? Zastanawiam się teraz nad ścianką miedzy kuchnią a salonem. Wcześniej chciałam żeby jej nie było, tylko taka z mebli w formie barku, ale teraz mam dylemat , bo dom zrobi sie taki na przestrzał, czego bardzo nie lubię. To znaczy z zewnatrz jak sie patrzy na okno to widac drugie okno na przeciwległej scianie w salonie. Wyjście na taras zrobie tak jak Androżek, tylko że przesunięte bardziej w lewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 14.01.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Moja spiżarka jest mniejsza.Dlatego jadalnia jest większa i zmieści sią tam mój aktualny owalny stól z miejscem dla 6 osób - wykusza nie ma sensu zwiększać - koszty !!!.Ścianka między kuchnią i salonem jest mniejsza - tak żeby między nią a przeciwległą ścianą zostało 3 m - przy natłoku gości odwracam stół i rozciagam go od jadalni do dużego salonu - te 3 m szerokości zapewnia wygodę w poruszaniu się przy stole.Jak jadę na budowę to ciągle mierzę - co innego projekt nawet z wymiarami a co innego natura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariel 20.01.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Witam wszystkich! Budujemy Melodie od września i jesteśmy na etapie więźby dachowej. Domek wygląda super!!! Nie robiliśmy żadnych większych zmian na parterze, oprócz tego ze zlikwidowaliśmy mniejsze wc i trochę powiększyliśmy pom. tech. więcej przeróbek będzie na poddaszu. Obecnie zastanawiamy się czy papa na dachu to lepszy wybór niż folia??? Oczywiście pod dachówkę ceramiczną. Co o tym myślicie??? [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.01.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Deski i papa to stara technologia i aktualnie ze względu na cenę drewna droga.Tańsza i nie gorsza jest folia ale dobra.Wybór należy do ciebie.Ja aktualnie też robię więźbę i będę miał folię prawdopodobnie Aquatec 115. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 20.01.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 czesc my zaczelismy 20 pazdziernika i 20 grudnia mialem dach i jeszcze zdzayli mi wkopac oczyszczalnie. zmienilem wykusz na prostokatny (w trakcie kopania fundametow sprawy formalne zalatwilem w trakcie (40 dodatkowych rysunkow - 400 zl i zmiana pozwolenia na budowe koszmarne sa te przepisy) zalety zmainy wykuszu: duza prostokatna jadalnia nie ma problemu ze stolemdrugie okna 180 x 150 dla nas o wiele ladniejszy wyglad zewnetrzny majster sie smial ze taki wykusz szesciokatny to oltarzyk Linia dachy jest prostra i znacznie ladniejsza (dla nas) teraz zmienilbym go jeszcze inaczej:( skracajac nieznacznie spizarke tak aby zmiescilo sie boczne okno. dla tych co jeszcze nie zaczeli proponuje rozwazyc zmiane wykuszu polegajaca na wydluzeniu x 2 srodkowego fragmentu wiecej miejsca na stol a salonowi to nieprzeszkada kuchnie od salonu odzielam 3,5 m akwarium (mam przygotowany juz blat) mialo byc 4 m ale musialem pojsc na kompromis ze stolem od strony salonu na gorze dolozylem lukarne mamy wspanialy widok na wawoz i przez lukarne lepiej mii sie patrzy bedzie tam gabinet/pokoj goscinny z zewnatrztez bardzo urozmaica dach dobry pomysl dal tych co nie maja wegla w pomieszczeniu gospodarczym (my kominek + elektryczne piece akumulacyjne) to przedzielenie pomieszcenia gospodarczego na pol (ruchome drzwi ?) w czesci do ktorej wchodzi sie od holu zrobimy garderobe brakowala na nia miejsca w projekcie, druga czesc bedzie pelnic role pomieszcenia gospodarczego. Likwidacja okienka w spirzarni mamy ja od poludnia nie moze byc tam zacieplo. pozostale elementy w miare zgodne z projektem budujemy z keramzytu. najgorsze przed nami .... pzdr marcin moze wieczorem wrzuce pare zdjec malgosia chyba raczej nie dasz rady w tych pieniadzach moze cos mniejszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 20.01.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 paru juz takich jest poczytaj tu:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63985&highlight=projekt+melodiapzdr marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 20.01.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 upssss troche przesadzilem ... Tak o 50% zaczelismy 25.9 czyli miesiac wczesniej niz napisalem pare fotek (wersja odbicia lustraznego) widok z tarasu na salon i jadalnie z prostokatnym wykuszem (jeszcze bez stropu ale z blatem na akwarium) http://img165.imageshack.us/img165/8243/dscf12258ls.jpg no i elewacje ( po tych przerobkach sam nie wiem czy to jeszcze z zewnatrz MELODIA, za to wewnatrz niewiele zmienialismy) http://img201.imageshack.us/img201/5649/dscf18719db.jpg http://img92.imageshack.us/img92/9872/dscf18727nm.jpg http://img440.imageshack.us/img440/727/dscf18738xl.jpg pzdr marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.01.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Bardzo fajnie że są zdjęcia Melodii oprócz mojej.Co do wykusza - kwestia gustu.Domek z dachówką wygląda fajowo.Ja przez cieślę mam miesiąc spóźnienia a zaczynałem 11.09.2006.Proszę o "sprawozdania zdjeciowe " z postępów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Fajnie ten domek wygląda, coraz bardziej jestem przekonana do tego projektu.Ja też myslę o prostokatnym wykuszu. Twoj jaka ma szerokość?Myślę jeszcze jak zrobic gorę , bo tak naprawdę potrzebuje tam dwa duże pokoje zamiast trzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 20.01.2007 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 nie sadzilem ze watek jest na biezaca sledzony.. co do opoznien to ja mialem 3 miesiace majster mial zaczac na poczatku lipca a przyszedl pod koniec wrzesnia i jeszcze podniosl robocizne o 8 tys wykusz ma dlugosc 2,5 m (szerokosc tyle co wykusz czyli 90 cm), ale tak jak pisalem przy moim ustawieniu wzgledem slonca przydalo by sie okienko od strony frontowej w tym wykuszu. nie moglem go wysunac dalej waska dzialka 22,7 m, ale moglemskrocic troche sciane spizarki. (nie iwem czy to nie byla by duza zmiana w projekcie, zmienil by sie dach. duzo zdjec nie mam w duzej mierze budowalem na telefon 350 km od domu mialem robote, gdy powstawaly mury, zona donosila kase, a kolega z hurtowni dowozil materialy. widzialem w zasadzie jak zaczeli lac fundamenty, potem stan zero, potem strop, a potem calosc do dachu. Przy dachu juz bylem na miejscu. Dla chetnych podesle wiecej zdjec na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 21.01.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Interesuje mnie już zrobione poddasze.Jaką robisz ścianę kolankową - wg.projektu czy porządną z bloczków i przede wszystkim jakiej wysokosci.Mnie wychodzi 95 cm i zastanawiam się czy zrobić wyższą.Proszę o zdjęcia,każde mnie ucieszy i coś wniesie do mojej budowy.I pytanie do Mariela - jakie planujesz zmiany na poddaszu - bardzo mnie to interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariel 21.01.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Zmiany na poddaszu; przedpokój na wprost wejścia ze schodów, szerokość przedpokoju równa szerokości schodów. Po lewej stronie przedpokoju duży pokój z garderobą, po prawej następny pokój i łazienka. Łazienka będzie w pokoju nad garażem. Nam potrzebne są dwa pokoje na poddaszu, więc z trzech zrobimy dwa. Ścianke kolankową będziemy stawiać po ociepleniu dachu. Będą murowane z porothermu 25. Będą to rózne wysokości w zależności od rozmieszczenia kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ch 21.01.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2007 Pare osob prosilo o zdjecie poddasza i tu jest problem techniczny do tej pory nie zrobilem ani jednego zdjecia na poddaszu Wogole widze ze nie mam zdjec z wnetrza postaram sie to nadrobic i podesle w najblizszym czasie. Co do sciany kolankowej to mysle ze zrobie to "najlepsza " metoda na swiecie czyli na "OKO", juz po wylaniu posadzek. Gore pozostawilismy (nie liczac dodanej jednej lukarny) bez zmian. W zasadzie uklad nam odpowiada na razie mamy 2 szkraby 1,5 i 3 latka wiec z czasem pojda na gore do swoich pokoi, a na teraz dostana pokoj przy tarasie. Z czasem pewnie trzeba bedzie przyjac babcie pod dach i wtedy ten pokoj przekaze sie wlasnie jej. Dlatego uklad melodi bardzo nam odpowiad. W zasadzie rozmawialismy juz o projekcie indywidualnym zrobilismy plan jak ma wygladac dom i jakie ma byc rozmieszcenie pomiesczen gdy nagle JEST! Idealnie pasowal do tego co wyrysowalismy nieprawdopodobne (fakt ze w odbiciu lustraranym, ale to zaden problem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 22.01.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Czy stosował ktoś (lub ma zamiar) strop monolityczny? W projekcie jest gęstożebrowy, który (wydaje mi się) będzie znacznie lżejszy od monolitu. Mam jednak zapasy drutu na cały strop więc szkoda by tego nie wykorzystać... Zastanawiam się jednak bo ściany będą z BK 24 cm (czyli cieńsze niż w projekcie), strop monolit (czyli cięższy) i do tego dachówka cementowa... Da redę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 22.01.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 ... Jaką robisz ścianę kolankową - wg.projektu czy porządną z bloczków ... A jaka wogóle jest w projekcie, jaka wysokość i z jakiego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akwasek 22.01.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Szukam kogoś kto budije MELODIĘ niedaleko Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 22.01.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Tu masz cały wątek dotyczący Melodii: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Harry81 23.01.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ostateczna decyzja zapadła. Przed chwilą zamówiłem projekt! Wkrótce zakładam dziennik budowy PS Ile czekaliście na dostarczenie projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 27.01.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2007 Ściany jako takiej nie ma bo jest tylko wieniec,w projekcie jest sciana kolankowa z płyt g-k o wysokosci ok 100 cm ale można ją sobie dowolnie przesuwać.Ja będę robił solidniejszą z suporeksu.Najnowsze zdjecia na http://www.androzek.ao.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts