Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie Melodiowcy.

Jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Chciałbym poruszyć temat tarasu a dokładnie jego zadaszenia. Lubimy spędzać dużo czasu na świeżym powietrzu i taras jest dla nas bardzo ważnym elementem domu.Wpadłem ostatnio na pomysł przedłużenia dachu nad tarasem o około 1,3 metra bez zmiany kąta nachylenia. W ten sposób zamiast 2,5 metrowego zadaszenia udało by się zadaszyć 3,5 metra tarasu a to już jest wielkość jak dla mnie satysfakcjonująca. Idąc dalej, przy podwyższeniu ścianki kolankowej o jeden bloczek (zastanawiamy się nad taka opcją) można by zadaszyć około 3,75 metra tarasu a przy dwóch bloczkach 4 metry. Wyliczenia zrobiłem przy założeniu, że na końcu tarasu dach a właściwie podbitka będzie na wysokości 2 metrów.

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że w ten sposób jeszcze bardziej zacienimy salon od strony tarasu, ale wydaje mi się, że okna na ścianie z wykuszem i tak dostatecznie go doświetlają. Zastanawiam się również jak zmiana taka wpłynie na wygląd elewacji chociaż dla mnie bardziej liczy się efekt funkcjonalny niż estetyczny.

Początkowo myślałem o wybudowaniu osobnej altany na działce razem z domkiem narzędziowym, ale w tej chwili skłaniam się bardziej do większego zadaszenia tarasu.

Ciekawym pomysłem jest również zrobienie takiego "podwójnego" kominka - jeden w rogu salonu a drugi w rogu tarasu w miejscu wyjścia z pokoju nr 7. Można w tym przypadku wykorzystać ten sam komin. Wtedy taki zadaszony taras z otwartym "kominko-grillem" na chłodniejsze wieczory to naprawdę niezła frajda.

Co o tym sądzicie?

Jeśli, jak piszesz, akceptujesz zmianę bryły budynku to zadaszaj taras. ja bym się nie pokusił na takie rozwiązanie, jednak wyłącznie w związku z zepsuciem bryły całości. W moich oczach taka opcja będzie wyglądała brzydko, jednak o gustach się nie dyskutuje. Z kominkiem na tarasie pomysł jest OK.

Widzialam wydluzony taras w Melodii ale wlasciciel zrobil tam dodatkowa konstrukcje(nie wydluzal calej polaci dachu tylko "dorobil" dodatkowy wiekszy daszek nad samym tarasem.Cos w tym stylu(zdjecie z forum-dom MARS) :

http://img63.imageshack.us/img63/3622/78d69d70500f71e6.th.jpg

Osobiscie bardzo mi sie to spodobalo i sama zastosowalam taki myk u siebie :-) Jak pisze Bazyhl kazdemu moze podobac sie co innego wiec decyzja zalezy tylko do Ciebie :-))

Przy takim zadaszeniu jaki proponuje kakusek to zadaszamy cały taras. Szkoda jest zabierać w lato słońce z całości tarasu. Przy rozwiązaniu o jakim mówi kris_ST taras mamy częściowo zadaszony. My mamy w ten sposób zadaszone jakieś 3.5 metra. W lato można się poopalać, a jak pada grilować pod zadaszoną częścią. Podniesienie o budynku o dwa pustaki wraz z wydłużeniem okapu dachu wcale nie zmieniło ogólnej bryły budynku. Nie ma tu mowy o cieniu w oknach, a wręcz zalety. Podczas deszczu nie zaciekają okna ja również nie brudzi się dolna część elewacji. Same plusy!![/code]

klamka zapadła. Projekt kupiony, obecnie już obrabia go projektant. Reszta formalności jak na razie odpukać idzie jak burza. Od pierwszego stanięcia w progach urzędów minęło 6 tygodni a ja mam już wszystkie wstępne papiery. Pozostały zudy i występuję o pozwolenie na budowę.

Moje zmiany to:

1. Piwnica 60 metrów z wejściem z garażu, przeniesienie do niej kotłowni.

2.Likwidacja spiżarni

3.Zamiast wc na parterze spiżarnia lub garderoba.

4.Podniesienie parteru o jeden pustak.

5.Lukarna w pokoju nr.17

6. Powiększenie bramy garażowej do 5m.

Oraz inne drobiazgi.

Ekipa budowlana zamówiona, zaśpiewali sobie za stan surowy z piwnicą 38k.

Mam nadzieję po roztopach dołączyć do grupy budującej aktywnie :D

Pozdrowienia dla Wszystkich a szczególnie dla sympatycznych "sąsiadów" ze Smug.

A nas trochę przyblokowała zima... Nie mamy podjazdu ani murków oporowych planowanych na naszej działeczce ale liczymy że jeszcze jesień wróci. W przeciwnym razie zostanie parkowanie poza działką i zamiana butków na kaloszki ;)

Tak podsumowując zmiany w projekcie, to:

1. Zmieniliśmy bramę na 5m

2. Zlikwidowaliśmy spiżarkę w kuchni, ale okrągłe okienko zostało. W tym miejscu zrobimy gipsową półkę na wino i książki kucharskie.

3. Wydłużyliśmy okna w wykuszu.

4. Zlikwidowaliśmy wc na parterze. Będzie tam szafa wnękowa + spiżarka albo garderoba, jeszcze nie wiadomo

5. Powiększyliśmy trochę łazienkę na dole kosztem pom. gosp.

6. Na górze zamiast tego dziwnego połączenia z łazienki zrobiliśmy garderobę z wejściem z pokoju nad salonem

7. powiększyliśmy nieco ścianę w łazience kosztem pokoju nad garażem tak żeby zmieścił się bidet obok wc

8. Schody będą proste z wejściem od salonu, ale z 2-3 stopniami zaokrąglonymi i wydłużonymi w stronę hallu.

Poza tym miszmasz ze wszystkiim jest straszliwy i ogólnie razem z przesileniem jesiennym zaczynamy mieć przesilenie budowlane, ale nie tracimy hartu ducha ;)

W piątek będziemy mieć propozycje zabudowy kuchni. Chyba zdecydujemy się na Nolte. Koszt większy niż polskich mebli ale jakość bezcenna. Ale to się jeszcze okaże.

Na razie najgorszym widmem jest podjazd i wyrobienie się przed całkowitym zasypaniem. Wszystko byłoby już pozamiatane, gdyby nasza pani architekt, która robiła adaptację nie bawiła się z tym 7 m-cy, ale 3, jak było zakładane. No ale to się jeszcze okaże.

Mam pytanie odnośnie tarasu, a w zasadzie wejścia do domu. Z tyłu zostawimy jak jest w projekcie, ale z przodu zastanawiamy się nad wydłużeniem w stronę okna kuchennego. Przy zostawieniu tego tak jak jest wychodzi że otwierając drzwi wejściowe można będzie łatwo spaść. A poza tym czy zostawić zaokrąglenie czy z niego zrezygnować...Łatwiej ułożyć glazurę na prostym... No i odwieczny problem, z czego taras. Z tyłu chyba płytki, ale z przodu? Trochę ślisko. Może kostka brukowa, albo jakiś kamień na taras? W Bruk-becie mają fajne płyty kamienne takie porowate. Z czego macie i jak się sprawdza?

pozdrowienia dla wszystkich :)))