wojcikowie 29.09.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Z niecierpliwością czekam na zdjęcia! Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxi 30.09.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Witam wszystkich, Mam do was pytanie: czy zmienialiście wymiary okien bo wg mnie wszystkie okna w projekcie są oknami nietypowymi a co za tym idzie wszystkie będą droższe? Nam udało się załatwić wszystkie papiery związane z mediami i teraz walczę z adaptacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 30.09.2009 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Kupowałem okna w Oknoplast Kraków i nie było tam pojęcia standard. Przyjechali, pomierzyli, wykonali, cena była normalna. Wcześniej na etapie adaptacji zmieniłem wymiary okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowaliusz 30.09.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 tak teraz nie ma już pojecia okna standardowe chyba ż chcemy zakupić w markecie budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxi 01.10.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 jeżeli chodzi o okna to jest różnica, ja wiem że oni wykonają każde ale mają swoje wymiary standardowe i jeżeli okno różni się o parę centymetrów czy to w górę czy w dół to jest wyższa cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 01.10.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 U mnie nie było różnicy, do wyceny były np. liczone m2 szkła niezależnie od wielkości po takiej samej cenie za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania041087 03.10.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2009 A ja zazdroszczę wszystkim co mają już dach u nas niestety nie zdążymy w tym roku zakończymy etap na płycie. A od nowego roku kryjemy śliczną dachóweczką Serdeczne pozdroweinia http://www.ania041087.ao.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 06.10.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Proszę o rad ę które drzwi wybrać?http://www.drzwi-cal.pl/drzwi_zewnetrzne/cal_500.html Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oczek 08.10.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 My mamy CAL-a ale 261 w złotym dębie - nam się podobają i na razie jesteśmy zadowoleni. Użytkujemy dopiero 4 miesiące.http://www.drzwi-cal.pl/drzwi_zewnetrzne/cal_261.htmlPozdrawiamy Melodiowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 08.10.2009 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Oczek dziękuję za odpowiedź dzisiaj zamówiłam CAL235 niestety na żywo ich nie widziałam mam nadzieję, że się nie rozczaruję. Wasze też są bardzo ładne zastanawiałam się nad 3 modelami CAl 235,225 i 261 Pozdrawiam melodiowiczów może jakieś zdjęcia z Waszych realizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rataj75 08.10.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witamy. U nas dokumenty o pozwolnie już złożone, materiał zakupiony. Grodzimy naszą działeczkę by wiosną ruszyć pełną parą. Swoją drogą ile czasu zajeła Wam budowa do momentu wprowadzenia się? Chcemy ruszyć w marcu 2010, a wprowadzić się najpóźniej w marcu 2011, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 08.10.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Ja osobiście wybrałbym termin 03.10-09.11. Budynek sobie przezimuje w stanie surowym zamkniętym i na spokojnie sobie wykończycie. Im szybciej tym mniej czasu na kontrolowanie budowlańców i generalnie większy stres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_ST 11.10.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Witajcie Melodiowcy.Jesteśmy na etapie adaptacji projektu. Chciałbym poruszyć temat tarasu a dokładnie jego zadaszenia. Lubimy spędzać dużo czasu na świeżym powietrzu i taras jest dla nas bardzo ważnym elementem domu.Wpadłem ostatnio na pomysł przedłużenia dachu nad tarasem o około 1,3 metra bez zmiany kąta nachylenia. W ten sposób zamiast 2,5 metrowego zadaszenia udało by się zadaszyć 3,5 metra tarasu a to już jest wielkość jak dla mnie satysfakcjonująca. Idąc dalej, przy podwyższeniu ścianki kolankowej o jeden bloczek (zastanawiamy się nad taka opcją) można by zadaszyć około 3,75 metra tarasu a przy dwóch bloczkach 4 metry. Wyliczenia zrobiłem przy założeniu, że na końcu tarasu dach a właściwie podbitka będzie na wysokości 2 metrów.Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że w ten sposób jeszcze bardziej zacienimy salon od strony tarasu, ale wydaje mi się, że okna na ścianie z wykuszem i tak dostatecznie go doświetlają. Zastanawiam się również jak zmiana taka wpłynie na wygląd elewacji chociaż dla mnie bardziej liczy się efekt funkcjonalny niż estetyczny.Początkowo myślałem o wybudowaniu osobnej altany na działce razem z domkiem narzędziowym, ale w tej chwili skłaniam się bardziej do większego zadaszenia tarasu. Ciekawym pomysłem jest również zrobienie takiego "podwójnego" kominka - jeden w rogu salonu a drugi w rogu tarasu w miejscu wyjścia z pokoju nr 7. Można w tym przypadku wykorzystać ten sam komin. Wtedy taki zadaszony taras z otwartym "kominko-grillem" na chłodniejsze wieczory to naprawdę niezła frajda.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 11.10.2009 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Jeśli, jak piszesz, akceptujesz zmianę bryły budynku to zadaszaj taras. ja bym się nie pokusił na takie rozwiązanie, jednak wyłącznie w związku z zepsuciem bryły całości. W moich oczach taka opcja będzie wyglądała brzydko, jednak o gustach się nie dyskutuje. Z kominkiem na tarasie pomysł jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 11.10.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Widzialam wydluzony taras w Melodii ale wlasciciel zrobil tam dodatkowa konstrukcje(nie wydluzal calej polaci dachu tylko "dorobil" dodatkowy wiekszy daszek nad samym tarasem.Cos w tym stylu(zdjecie z forum-dom MARS) : http://img63.imageshack.us/img63/3622/78d69d70500f71e6.th.jpg Osobiscie bardzo mi sie to spodobalo i sama zastosowalam taki myk u siebie Jak pisze Bazyhl kazdemu moze podobac sie co innego wiec decyzja zalezy tylko do Ciebie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 12.10.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Przy takim zadaszeniu jaki proponuje kakusek to zadaszamy cały taras. Szkoda jest zabierać w lato słońce z całości tarasu. Przy rozwiązaniu o jakim mówi kris_ST taras mamy częściowo zadaszony. My mamy w ten sposób zadaszone jakieś 3.5 metra. W lato można się poopalać, a jak pada grilować pod zadaszoną częścią. Podniesienie o budynku o dwa pustaki wraz z wydłużeniem okapu dachu wcale nie zmieniło ogólnej bryły budynku. Nie ma tu mowy o cieniu w oknach, a wręcz zalety. Podczas deszczu nie zaciekają okna ja również nie brudzi się dolna część elewacji. Same plusy!![/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazhyl 12.10.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Przy melodii to raczej generalnie chyba nie zaciekają okna i nie brudzi się elewacja. Ja nic nie podwyższałem, nie wydłużałem i również nie mam tego tyu problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchat 13.10.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 klamka zapadła. Projekt kupiony, obecnie już obrabia go projektant. Reszta formalności jak na razie odpukać idzie jak burza. Od pierwszego stanięcia w progach urzędów minęło 6 tygodni a ja mam już wszystkie wstępne papiery. Pozostały zudy i występuję o pozwolenie na budowę. Moje zmiany to: 1. Piwnica 60 metrów z wejściem z garażu, przeniesienie do niej kotłowni. 2.Likwidacja spiżarni 3.Zamiast wc na parterze spiżarnia lub garderoba. 4.Podniesienie parteru o jeden pustak. 5.Lukarna w pokoju nr.17 6. Powiększenie bramy garażowej do 5m. Oraz inne drobiazgi. Ekipa budowlana zamówiona, zaśpiewali sobie za stan surowy z piwnicą 38k. Mam nadzieję po roztopach dołączyć do grupy budującej aktywnie Pozdrowienia dla Wszystkich a szczególnie dla sympatycznych "sąsiadów" ze Smug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gałek 15.10.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam dodałem kilka zdjęć z budowy naszej melodii. Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości. http://www.galek.ao.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szydełka 15.10.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A nas trochę przyblokowała zima... Nie mamy podjazdu ani murków oporowych planowanych na naszej działeczce ale liczymy że jeszcze jesień wróci. W przeciwnym razie zostanie parkowanie poza działką i zamiana butków na kaloszki Tak podsumowując zmiany w projekcie, to: 1. Zmieniliśmy bramę na 5m 2. Zlikwidowaliśmy spiżarkę w kuchni, ale okrągłe okienko zostało. W tym miejscu zrobimy gipsową półkę na wino i książki kucharskie. 3. Wydłużyliśmy okna w wykuszu. 4. Zlikwidowaliśmy wc na parterze. Będzie tam szafa wnękowa + spiżarka albo garderoba, jeszcze nie wiadomo 5. Powiększyliśmy trochę łazienkę na dole kosztem pom. gosp. 6. Na górze zamiast tego dziwnego połączenia z łazienki zrobiliśmy garderobę z wejściem z pokoju nad salonem 7. powiększyliśmy nieco ścianę w łazience kosztem pokoju nad garażem tak żeby zmieścił się bidet obok wc 8. Schody będą proste z wejściem od salonu, ale z 2-3 stopniami zaokrąglonymi i wydłużonymi w stronę hallu. Poza tym miszmasz ze wszystkiim jest straszliwy i ogólnie razem z przesileniem jesiennym zaczynamy mieć przesilenie budowlane, ale nie tracimy hartu ducha W piątek będziemy mieć propozycje zabudowy kuchni. Chyba zdecydujemy się na Nolte. Koszt większy niż polskich mebli ale jakość bezcenna. Ale to się jeszcze okaże. Na razie najgorszym widmem jest podjazd i wyrobienie się przed całkowitym zasypaniem. Wszystko byłoby już pozamiatane, gdyby nasza pani architekt, która robiła adaptację nie bawiła się z tym 7 m-cy, ale 3, jak było zakładane. No ale to się jeszcze okaże. Mam pytanie odnośnie tarasu, a w zasadzie wejścia do domu. Z tyłu zostawimy jak jest w projekcie, ale z przodu zastanawiamy się nad wydłużeniem w stronę okna kuchennego. Przy zostawieniu tego tak jak jest wychodzi że otwierając drzwi wejściowe można będzie łatwo spaść. A poza tym czy zostawić zaokrąglenie czy z niego zrezygnować...Łatwiej ułożyć glazurę na prostym... No i odwieczny problem, z czego taras. Z tyłu chyba płytki, ale z przodu? Trochę ślisko. Może kostka brukowa, albo jakiś kamień na taras? W Bruk-becie mają fajne płyty kamienne takie porowate. Z czego macie i jak się sprawdza? pozdrowienia dla wszystkich )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts