androzek 17.11.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Malinov witam, kolejną Melodię na Dolnym Śląsku!!!!! co do wc na dole uważam że zupełnie zbędne jest małe WC znajomi którzy mają parterówkę mają 2 toalety na dole a i tak wszyscy goście chodzą do tej większej ). U nas powolutku kończymy ociepelnie budynku i mimo wcześniejszych założeń wykańczania tylko dołu i przeprowadzki przed świętami bierzemy się za regipsy na górze, co niestety opóźni przeprowadzkę. Trochę boję się bałaganu przy późniejszych pracach na górze i zamieszkanym dole. Trudno coś za coś. W sobotę byliśmy rozejrzeć się za kominkiem i jak się podoba to i kosztuje zastanawiamy się nad wkładem bezramowym Hajduk (od 4557,00 do 5477,00) i Austroflamm ( 7500,00 zł) są piękne Liczę na podpowiedzi czy warto wydać tyle kasy na wkład kominkowy? Pozdrawiam wyrazy szacunku dla Androżka zakończył budowę a nadal jest aktywny na forum i wspomaga budujących. DZIĘKUJEMY Dziękuję za uznanie,Wpadam czasami na forum choć mieszkam juz ponad 2 lata,jak ten czas leci.... Odnośnie kominka.Tyle kasy za wkład to dużo ( jak dla mnie ) Jeśli jednak ma cieszyć oko i sam w sobie jest małym dziełem sztuki to warto.Jeśli Was stać to zaszalejcie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SEBA32 17.11.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Po głębszym przemyśleniu doszliśmy z żoną do podobnych wniosków. Definitywnie rezygnujemy z tego małego WC na parterze. ma.ska Właśnie się dopatrzyłem, że Twoja melodia powstaje w okolicach Złotoryi. To rzut kamieniem od nas. Nie będziesz miał nic przeciw, jak kiedyś przy okazji zajrzymy do Ciebie na budowę? Bardzo chciałbym zobaczyć ten projekt już wybudowany... A co do kominka. Wszystko zależy od Waszego gustu. My jeszcze nie jesteśmy na tym etapie, ale wstępny rekonesans pokazał, że wkład to wydatek rzędu 5000 PLN, więc cena Hajduka dość normalna... pozdrawiamy wszystkoch melomanów Zapraszam także do nas kawałek dalej ,mamy kuchnię z wyspą .Kominek robię sobie sam będzie cały z płyty gipsowej (na kamień już mnie nie stać ) za wkład zapłaciłem 2500 a bedzie wyglądał tak http://agdopole.pl/photos/4b030d4f6651e.jpg Z miesiąc się wprowadzamy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinov 18.11.2009 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Zapraszam także do nas kawałek dalej ,mamy kuchnię z wyspą .Kominek robię sobie sam będzie cały z płyty gipsowej (na kamień już mnie nie stać ) za wkład zapłaciłem 2500 a bedzie wyglądał tak http://agdopole.pl/photos/4b030d4f6651e.jpg Z miesiąc się wprowadzamy Pozdrawiam Seba, dzięki za zaproszenie Ja często się bujem w okolice Opola, więc chętnie skorzystamy. Tym bardziej, że masz u siebie kilka rozwiązań, które mnie bardzo kuszą i chciałbym je zobaczyć w praktyce (o ile dobrze pamiętam masz pompę ciepła i układ nawiewowy z rekuperatorem, zgadza się?). A tak na marginesie - w jakim programie robiłeś tą wizualizację z kominkiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma.ska 18.11.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Malinov zapraszam gościłam już 2 osoby z naszego forum, wprawdzie SEBA32 ma bardziej zaawansowany stan budowy ale rozwiązania są trochę inne. moje zmiany są myślę widoczne na zdjęciach w albumie to np likwidacja :wejścia do kuchni z przedpokoju - likwidacja ściany między salonem a kuchnią będzie wyspa, przeniesienie spiżarki do małego wc podzielenie pom gospodarczego tak że powstała mała pralnia, do kotłowni mam wejście tylko przez garaż i nie widzę innej potrzeby-mam piec gazowy kondensacyjny. górna łazienka powiększona o strych. na tym etapie apsolutnie nie żałuję SEBA jaki to wkład możesz dać jakieś namiary ? Czy jest to wkład żeliwny czy stalowy? wygląda bardzo ładnie ) cena też mi się podoba. I czekamy na zdjęcia domku jeśli można oczywiście prosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinov 18.11.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dziekuje za zaproszenie, ma.ska Jak tylko będziemy się z żoną wybierać w stronę Wrocławia, nie omieszkamy zajechać do Ciebie na budowę (oczywiście po wcześniejszej konsultacji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rataj75 19.11.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Po głębszym przemyśleniu doszliśmy z żoną do podobnych wniosków. Definitywnie rezygnujemy z tego małego WC na parterze. ma.ska Właśnie się dopatrzyłem, że Twoja melodia powstaje w okolicach Złotoryi. To rzut kamieniem od nas. Nie będziesz miał nic przeciw, jak kiedyś przy okazji zajrzymy do Ciebie na budowę? Bardzo chciałbym zobaczyć ten projekt już wybudowany... A co do kominka. Wszystko zależy od Waszego gustu. My jeszcze nie jesteśmy na tym etapie, ale wstępny rekonesans pokazał, że wkład to wydatek rzędu 5000 PLN, więc cena Hajduka dość normalna... pozdrawiamy wszystkoch melomanów Zapraszam także do nas kawałek dalej ,mamy kuchnię z wyspą .Kominek robię sobie sam będzie cały z płyty gipsowej (na kamień już mnie nie stać ) za wkład zapłaciłem 2500 a bedzie wyglądał tak http://agdopole.pl/photos/4b030d4f6651e.jpg Z miesiąc się wprowadzamy Pozdrawiam Jeśli za miesiąc przeprowadzka, to w domku już pewnie wiele zrobione, a w galerii zdjęć jakoś tak mało Prosimy o więcej. Niestety sami nie mamy czym sie jeszcze chwalić. Mamy pozwolenie na budowe i czekamy....wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szydełka 19.11.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Wreszcie się zmobilizowałam. Wrzuciłam kilka zdjęć na szydelka.ao.pl Album pod tytułem jak z kilku desek zrobić melodię.... Etap wykańczania jest już trochę bardziej zaawansowany, może uda się zrobić kilka nowych zdjęć. Jak będą to wrzucę, może i jutro. Pozdrowienia dla wszystkich melodiowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchat 20.11.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Pieknie rozkwitła Wasza melodia od czasu kiedy ją oglądaliśmy. Życzę dalszej cierpliwości i siły. Czy już wybraliście kibelki Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szydełka 20.11.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Witaj Marchat, jeśli pytasz o sam fajans, to wybraliśmy na dół serię iryda cersanitu (kibel, bidet i umywalka)i victoria z rocci na górę (kibel i bidet) a umywalka jest kwadratowa diverta, bo ta z victorii była brzydka. Ogólnie to trochę namieszaliśmy, zwiększyliśmy trochę przestrzeń łazienki na dole kosztem pomieszczenia gospodarczego i będzie w niej: wanna narożna 150x100, prysznic, umywalka, kibel i bidet. Na górze będzie ten sam zestaw ale bez wanny. Co do pryszniców, to wzięliśmy jedną chińszczyznę z leroy merlin z radiem, sauną itp. Zobaczymy jak się będzie sprawować. Mąż sobie taką wymyślił i koniec. A na dół też z LM prysznic kaliope firmy dushy. Pewnie też chińszczyzna. Ale w promocjach jedna kosztowała 2300, druga 1900. Koła, nie koła mają fajne prysznice ale za podwójną cenę, więc w razie czego wolę za kilka lat wymienić całość niż topić tyle kasy. A ta kaliope ma bardzo fajny kształt i ogólnie wygląd. Po pierwszych miesiącach użytkowania będę mogła powiedzieć czy warto czy nie. Natomiast jeśli chodzi o płytki to dół - Zebrano Opoczno, góra chyba sensual blue z paradyża. Dół się robi na górę jeszcze trzeba wymierzyć kafelki. Natomiast do kuchni zdecydowaliśmy się mimo wielu negatywnych opinii na chiński gres z LM - yukon szaro-grafitowy. Ładniejszego i bardziej pasującego do naszej kuchni nigdzie nie znalazłam nawet za kilkukrotnie wyższe pieniądze. Natomiast dzisiaj boksowaliśmy się ze schodami. Miały być jednozabiegowe, okazało się że nie bardzo, bo jedna strona wychodzi za stromo, lepiej proste. Proste się jednak nie mieszczą, bo albo wąskie stopnie, ale wysokie podstopnice. Stanęło na tym, że prawdopodobnie jednak najlepszym rozwiązaniem są dwuzabiegowe. W końcu pokazałam naszemu wykonawcy schody androzka i chyba u nas będą podobne. Powoli zaczynam popadać w obłęd. Trochę tego za dużo na raz a czasu jakby trochę za mało. Wykańczanie z całą pewnością wykańcza a efekt i tak często jest skutkiem sumy wielu wypadkowych i nie zawsze wszystko wychodzi idealnie jak sobie człowiek wymyśli. Chyba trzeba się z tym pogodzić, to człowiekowi łatwiej się żyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemasik 20.11.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Według naszych wyliczeń schody jednozabiegowe wychodzą bez wiekszych problemów. Polecam zerknąć do naszego albumu na zdjecie nr.60 http://przemasik.ao.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SEBA32 21.11.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 malinov Tak mam pompę i reku ,przyjedź jak będzie zimno to sobie zobaczysz jak to pracuje To zdjęcie znalazłem gdzieś w sieci u producenta tych wkładów ( tę ramę robię sobie z płyty gipsowej i poaluję ją na jakiś podobny kolor bo kamień jest mi teraz trochę za drogi ) ma.ska Ten wkład kupiłem latem na allegro http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=649180&p=0&gr_id=27977 ale teraz już go nie widzę ,chyba się sprzedały . rataj75 Postaram się niedługo dodać zdjęcia do albumu ,pozostał mi tylko salon do pomalowania i położyć panele ,biały montaż w łazienkach no i drobne wykończenia ,jakiś listwy lampy itp ale to zajmuje najwięcej czasu . Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szydełka 21.11.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Witajcie, pochwalcie się jakie macie odnośnie schodów - ich szerokość, oraz szerokość stopnia i wysokość podstopnicy. Zależy mi na tym, żeby schody były wygodne. Jak u Was z ich funkcjonalnością? Czy po pewnym okresie użytkowania coś byście w nich zmienili? Bardzo proszę o jak największą ilość uwag od osób już użytkujących. Mi wychodzi że najlepiej wsadzić tam windę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 22.11.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam Czy nie macie problemu z "wylewaniem" sie wody z rynien?Pytam bo mam prawie taki sam domek (poszezony o okolo 1,5 ) i oprocz rynien po bokach domu dekarze upieraja sie do wstawienia dodatkowej rury twierdzac ze jest to zbyt duza polac dachu .Ta trzecia rura spustowa usytuowana jest u mnie od frontu tam gdzie jest slup podpierajacy dach od garazu.Niezbyt mi sie to podoba gdyz bedzie ona centralnie widoczna i bardzo bedzie sie wybijac gdyz rynny mam grafitowe a elewacje planuje smietankowa.Najchetniej nie zakladalabym tej rury ale nie mam pewnosci czy faktycznie dwie rynny po bokach domu poradza sobie ze zbieraniem wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SEBA32 22.11.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Szydełko U nas schody są naprawdę wygodne ,ostatnio wnośliśmy na górę meble i wypoczynek i nie było żadnego problemu ,poniżej masz projekt ,nie wiem czy coś odczytasz bo wyszło niewyraźnie http://agdopole.pl/photos/4b093dba32d4d.jpg kakusek Mam dom poszerzony o 1 metr i nic się nie wylewa z rynien bez problemu wystraczą 4 tak jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rataj75 22.11.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Witam . Macie może doświadczenia z przydomową oczyszczalnią ścieków. U nas będzie z drenazem. Mam dwa typy :- http://www.szakk.pl/family-3000-osoby-drenaz-p-124.html- http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=820907116lub ewentualnie - http://www.szakk.pl/family-2000-osoby-pakiety-wbox-p-141.htmlPozwolenie na oczyszczalnie jest , miejsca na działce dosć ,warunki glebowe ok ,więc warto powalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 22.11.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Seba dziekuje .Wlasnie przegladnelam sporo Melodii i wiekszosc obchodzi sie bez tego spustu po srodku .Kurcze nie wiem czy moi fachowcy az tak przewrazliwieni ze sie upieraja ze musi byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gałek 23.11.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam wszystkich serdecznie.Planuje zakup okien dachowych. Będę wdzięczny jeżeli podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami, ponieważ nie wiem na okna jakiej firmy sie zdecydować.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szydełka 24.11.2009 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Galek my mamy Roto wysokoosiowe. Na razie jeszcze nie użytkujemy na co dzień. Ale jak na razie są całkiem całkiem. Gdybyśmy wybierali jeszcze raz to pewnie te same. Poza tym że nasi budowlańcy je trochę poobijali - no ale to już nie wina producenta. Jak chcesz to zapraszamy do Lublina na oglądanie - u nas już wykończeniówka, nie wiem na jakim etapie u Ciebie Z Białej niedaleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gałek 26.11.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Szydełka dzieki wielkie za informację muszę rozejżeć się za ofertami i porownać ceny ale własnie roto jest chyba najtańsze a nie odbiega wcale jakoscią od fakro czy veluxa. Dzięki za zaproszenie jeżeli bedę planowalł wyjazd w okolice Lublina to na pewno się odezwę. Pozdrawiam życze powodzenia i wytrwałości w wykańczaniu melodii. http://www.galek.ao.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szydełka 27.11.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Galek, Roto powiedziałabym że przewyższa fakro. Za cenę 1-krotnie lakierowanego Fakro masz 5-krotnie lakierowane Roto. Chyba tak to jakoś było. W każdym razie dość szczegółowo bawiłam się w porównywanie parametrów (wtedy jeszcze miałam na to czas i jakościowo jest lepsze Roto. Byliśmy zresztą w Lubartowie w ich fabryce i naprawdę okna są super. Pooglądaj, popytaj po znajomych. Fakro się mocniej rozreklamowało i ceny mają wyższe. A tak szczerze mówiąc to wszystkie są dość porównywalne i wybór jest w dużej mierze kwestią gustu. Gdybym drugi raz wybierała na pewno znowu wzięłabym wysokoosiowe, w melodii to bardzo przydatne żeby się później przy otwieraniu nie klepać oknem po głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts