Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Witam,

U nas również ściany 24 poroterm + 15 ocieplenia nie było zmian w fundamentach.

dziś zasypało dolnyśląsk, mróz w nocy -10 niestety trzeba było odpallić piec ciekawe jakie będą rachunki za gaz :-?

kominek dopiero będze zamawiany wybór padł na Hajduk Volcano AT

http://hajduk.com.pl/foto_duze/FD1_1002.jpg

czy ktoś zna ten model lub w ogule kominki Hajduka??

Na chwilę obecną nasi wykonawcy walczą z regipsami na poddaszu został pokój nad garażem i szpachlowanie.

Fabryka Cal zgubiła nasze drzwi zewnętrzne zamawiane 2 miesiące temu :evil:

W ramach przeprosin mały dodatkowy rabat 5%. A czas oczekiwania 07-15 styczeń 2010.

Pozdrawiam ciepło

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ku przestrodze!!!

Jeśli jesteście przed regipsami na poddaszu proponuję zastanowić się nad zabudową szpalet oken dachowych. Jest bowiem kilka sposobów.

U mnie początkowo zabudowa taka jak u Kowaliusza ale bardzo źle czułam się wchodząc na poddasze widziałam skrzyneczki , "trumienki" takie trochę głupie skojarzenie ale zabudowa zasłaniała okno i mimo 3 okien mało doświetlone pomieszczenie miałam wrażenie, że jestem na strychu a nie na poddaszu mieszkalnym. Najgorzej było w łazience. Ponadto miałam wrażenie, że zachaczy się głową o zabudowę nie widać było nieba.

Zmiana na zabudowę podobną jak u Androżka czyli ścięta poziomo górna część szpalety nawet nie wyobrażacie sobie jaka jest różnica zupełnie inny komfort użytkowania.

Po świętach zamieszczę zdjęcia, dla zainteresowanych

Pozdrawiam

Ku przestrodze!!!

Jeśli jesteście przed regipsami na poddaszu proponuję zastanowić się nad zabudową szpalet oken dachowych. Jest bowiem kilka sposobów.

U mnie początkowo zabudowa taka jak u Kowaliusza ale bardzo źle czułam się wchodząc na poddasze widziałam skrzyneczki , "trumienki" takie trochę głupie skojarzenie ale zabudowa zasłaniała okno i mimo 3 okien mało doświetlone pomieszczenie miałam wrażenie, że jestem na strychu a nie na poddaszu mieszkalnym. Najgorzej było w łazience. Ponadto miałam wrażenie, że zachaczy się głową o zabudowę nie widać było nieba.

Zmiana na zabudowę podobną jak u Androżka czyli ścięta poziomo górna część szpalety nawet nie wyobrażacie sobie jaka jest różnica zupełnie inny komfort użytkowania.

Po świętach zamieszczę zdjęcia, dla zainteresowanych

Pozdrawiam

Od początku namawiam wszystkich na takie ukształtowanie ściany wokół okna dachowego ( pion od dolnej krawędzi i poziom od górnej ),nawet kosztem minimalnie mniejszej izolacji wokół okna.Światło na poddaszu jest bezcenne!!!

Witam

Ciarki przeszły po plecach jak odczytałem apel ma.ski 'Ku przestrodze!!!' Zabrzmiało bardzo poważnie więc z uwagą przeczytałem, a że ma.ska posłużyła sie moim przykładem jako źle zrobionej zabudowy okiem dachowych spieszę donieść że jest to chyba kwestia indywidualnego poczucia estetyki niż konkretnych korzyści wynikających z rodzaju zabudowy.

Po pierwsze: odpowiednie doświetlenie uzyskamy jedynie przesuwając lub dokładając okna (my w pomiesczeniu 2.3 środkowe przenieśliśmy na strone pn - decyzję chwalimy za każdym razem jak jesteśmy w tym pokoju a jesteśmy często gdyż jest to pokój córki, a w pomiesczeniu 2.4 dodaliśmy jedno na stronę wsch) w ten sposób góra jest równomiernie doświetlona.

Po drugie komfort użytkowania dadzę raczej okna wysokoosiowe my takich nie mamy - pewnie to bym zmienił ale z drugiej strony zastanawiam się jak z takich okien zrzucić zalegający śnieg? to właściwie tyle a wracając do skojarzeń ma.ski no cóż......:-) pozdrawiam świątecznie

W temacie regipsów i okien dachowych zgadzam się z ma ska w 100%. Ilość światła w pomieszczeniu to nie tylko rozmieszczenie okien ale i szerokość kąta wpadania światła a przy tak zrobionych zabudowach jak u Androżka jest go więcej pod i nad oknem a po odbiciach promieni od sufitu i ścian jest jaśniej w całym pomieszczeniu.

Zastanawiam się nad jeszcze jedną sprawą.Czy w oknach dachowych podwójnych i potrójnych jest jakiś powód dla którego się robi zabudowę krokwi znajdujących się między oknami równo z powierzchnią ścian? Chyba nie chodzi o wielkość ocieplenia bo na bokach te krokwie nie są ocieplone albo są ocieplone minimalnie.Tak samo minimalnie chciałbym je ocieplić od frontu. Denerwują mnie te wąskie wystające zabudowy między oknami psujące cały urok połączenia paru okien obok siebie. Czy ktoś widział takie rozwiązanie że te krokwie nie są tak mocno obudowane do środka ?

I jeszcze jeden problem poruszany wcześniej trochę nie na czasie bo na zewnątrz mróz.Przelewanie się wody przez rynny.Większość pisze że u nich się nie przelewa a u mnie się leje przy krokwi koszowej.Patrząc na rzut dachu i umiejscowienie rynien widać ze jedna rynna spustowa ( ta przy garażu) obsługuje ponad 35% powierzchni dachu a pozostałe trzy tylko po jakieś 20% każda.Drugą rzeczą jest nachylenie rynien przy dachu. U mnie dachowcy chcieli żeby to ładnie wyglądało i dali minimalny spadek co w połączeniu ze sporą odległością końca rynny (przy krokwi koszowej tu gdzie się leje)do rynny spustowej a także dwa zakręty rynien spowalniające spływającą wodę daje efekt przelewania wody przez rynnę na jej końcu. Piszę ciągle o tej samej rynnie biegnącej w około garażu zamierzam tam dać jednak jeszcze jedną rynnę spustową bo nachylenia rynien już nie zmienię.

Wspomnę jeszcze że wstawienie takiej blachy rozbijającej strumień wody spływający po koszu troszkę pomógł (pomysł zaczerpnięty od kogoś z tego wątku) ale woda nadal się przelewa.

[/b]

Witam,

Kowaliuszu przepraszam jeśli Cię uraziłam nie to było moim celem. Oczywiście, że zabudowa Twoich okien jest prawidłowa ale moim zdaniem lepiej jest ściąć górną szpaletę. Niestety w trakcie budowy nie mozna wszystkiego przewidzieć.

u mnie jednym z pewnie wielu błędów jest budowa otworów drzwiowych które muszę przerabiać aby zamontować futryny regulowane.

dla zainteresowanych opiszę problem.

Jeszcze raz przepraszam jeśli kogokolwiek uraziłam.

Pozdrawiam życzę szampańskiej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku.

Witam wszystkich budujących MELODIĘ.

Właśnie dołączyłem do forum by podobnie - podzielić sie uwagami oraz mieć możliwość podpytwania w razie konieczności.

My zaczynamy budowę jak tylko pogoda na to pozwoli. Wszelkiego rodzaju uzgodnienia wraz z pozwoleniem na budowę już są. Czekamy na wiosnę.

Serdecznie pozdrawiam!

jacobi

Moja MELODIA będzie miała 60m2 podpiwniczenia, gdyż teren mamy skośny i aż samo się prosi żeby zrobić piwnicę zamiast zasypywać przestrzeń piachem. Nasi budowlańcy za wybudowanie całej murarki chcą 30000. Cieśla następne 30000 za więźbę oraz położenie dachówki - na gotowo. Wiem że są to sprawdzeni fachowcy, którzy zajmują się profesją po kilkanaście lat.

Pozdrawiam

Pierwsze zdjęcia, jeszcze nie Melodii, ale na wiosnę się zacznie.

http://www.kris_st.ao.pl/

a tutaj moja koncepcja przedłużenia dachu nad tarasem:

http://images41.fotosik.pl/240/9d57d1130373ed86.jpg

Zadaszone będzie 4 metry tarasu - na końcu 2 metry do podbitki . Taras będzie większy niż w projekcie 8x6 m a zadaszona część drewniana z modrzewia syberyjskiego coby w nóżki było ciepło :).

Witam,

Utknęłam na klatce schodowej prosze o pomoc

bieg schodów mam odwrócony tak jak SEBA i brakuje mi pomysłu na ściany klatki schodowej. Boję się troche gładzi i zwykłej farby żeby nie było za chwilę paluchów, tynków strukt też nie chcę bo kojarzą mi się bardziej z elewacją.

Moje schody będą podobne do Seby czyli drewno+stal nierdzewna. może ktoś z Was widział coś ciekawego myślę nad kostkami gipsowymi takie z castoramy, mam dostęp do szkła, stali.

Bardzo mi się podoba połyskująca tapeta z srebrnymi wzorkami ale mąż tapety nie chce.

Prosze o podpowiedź

Witam

Prosze o pomoc wszystkich którzy wykorzystują do ogrzania Melodiii pompę ciepła. Zupełnie nie moge poradzic sobie z jej ustawieniem.

Chcę mieć całą dobe 19 stopni. mam zamontowany czujnik wewnętrzny który nie bardzo chce reagować na wzrost temperatury powyżej ustawionej wartości. Inaczej mówiąc pompa ma tendencje do przegrzewania pomieszczeń. Krzywe u mnie nie maja zastosowania gdyż zamontowany jest czujnik wewnetrzny. W jakich godzinach macie włączona pompę czy pracuje cały czas i jak wentylujecie dom. U mni rekuperator bardzo wychładza nawet na trybie nocnym nie ma tez możliwości czasowego wyłączenia wentylacji - jak to sprawdzic w celu ewentualnej reklamacji do wykonawcy. Czy kominiarz potrafiłby wykonać pomiary i stwierdzić poprawność wykonania wentylacji. prosze o pomoc