Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt MELODIA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

Mam decyzje o warunki zabudowy, wybieram projekt.

Z setek projektów najbardziej podoba mi się melodia, mam jedno ALE, moja druga połówka chce mieć w WC okno małe ale okno, może ktoś dokonywał zmian związanych z WC, pomieszczenie na piec jest małe, 8 m2 wydaje mi się ciut za małe, piec i bojler wejdzie a opał??

Mieszkam koło Torunia, może mieszka już ktoś w domku, chciałbym zobaczyć jak wygląda na żywo a głównie chodzi mi o moją drugą połówkę, proszę o odpowiedź, pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witatam.

Na etapie adaptacji jeszcze wszystko możecie zmienić tak jak wam się podoba. My w swojej melodii rozmieszczenie pomieszczeń mamy zmienione zgodnie z naszymi upodobaniami np. powiększona kuchnia, kotłownia, podwyższona ścianka kolankowa, schody zabiegowe itp. Musicie porozmawiać ze swoim kierowmikiem budowy albo architektem, a napewno da się zmienić rozmieszczenie zgodnie z waszym gustem. Pozdrawiam

Rozmawiałem z kierownikiem, mówił że projekt b.dobry i jeśli zacznę zmieniać nic z tego dobrego nie wyjdzie.

Może ktoś robił WC w innym miejscu z oknem??

Proszę o odpowiedź, muszę zdecydować który projekt wybrać a jest ciężko...

Masz na dole dużą łazienkę z oknem, druga jest na górze, też z oknem, nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym oknem w WC. Większość ludzi budujących Melodię likwiduje WC (jeśli myślimy o tym samym) i robi z tego pomieszczenia spiżarnię, garderobę lub szafę. Z rozmieszczeniem WC i łazienek związane jest usytuowanie pionów kanalizacyjnych i wentylacyjnych. Trzeba patrzeć również na to co jest wyżej, zmieniając dół możemy mocno skomplikować sytuację na górze. W ogóle jeśli chodzi o zmiany układu ścian na dole to nie ma za dużego pola do popisu bo większość z nich to ściany konstrukcyjne - raczej nie do ruszenia. Lepiej chyba szukać innego projektu.

• 2 weeks później...

Witam

Ja mam dach pokryty blachodachówką rukki i cały deskowałem i papowałem. Jest to napewno dobra dodatkowa izolacja cieplna i wygłuszająca oraz pewna stabilizacja całego dachu. Folia po kilku latach zmiennej temperatury na poddaszu straci swoje właściwości a wręcz się kruszy. Z tego co mi wiadomo to dużo osób właśnie nie deskuje i papuje dachów pod dachówkę nie wiem czym jest to spowodowane. Na pewno jest to spory koszt deski, papa i robocizna. Jeżeli chodzi o mnie to uważam że jest to warte zachodu. Pozdrawiam

Witam

Ja mam dach pokryty blachodachówką rukki i cały deskowałem i papowałem. Jest to napewno dobra dodatkowa izolacja cieplna i wygłuszająca oraz pewna stabilizacja całego dachu. Folia po kilku latach zmiennej temperatury na poddaszu straci swoje właściwości a wręcz się kruszy. Z tego co mi wiadomo to dużo osób właśnie nie deskuje i papuje dachów pod dachówkę nie wiem czym jest to spowodowane. Na pewno jest to spory koszt deski, papa i robocizna. Jeżeli chodzi o mnie to uważam że jest to warte zachodu. Pozdrawiam

Nie do końca bym się z tym zgodził:

1. Dodatkowa izolacja cieplna - pomiędzy deskami a wełną powinna być przestrzeń wentylacyjna, jeśli tego nie masz to współczuję a jeśli masz to zimne powietrze hula ci pod deskami i izolacja cieplna z tych desek żadna.

2. dodatkowa warstwa wygłuszająca - przy 30 centymetrowej warstwie wełny dodatkowa izolacja akustyczna z desek? Mam wątpliwości co do tego, że one są jeszcze w stanie coś wyciszyć. Może jak deszcz lub grad dzwoni w blachodachówkę to coś tam mniej słychać, ale dachówki? Wydaje mi się, że ten deszcz lub grad i tak głośniej będzie dzwonił w szyby okien.

3. Pewna stabilizacja dachu - przy dachówce nabija się setki metrów łat na dachu średnio co 30 centymetrów. Łaty mają przekrój 6x4 centymetry. Być może się mylę, ale wydaje mi się, że ten argument ze stabilizacją też nie do końca trafiony.

4. Ja sam się wahałem, czy deskować i papować dach. Po przestudiowaniu wielu treści w necie i wysłuchaniu opinii fachowców zdecydowałem sie na membranę. Stwierdziłem, że równie ważna jak izolacja jest wentylacja dachu. Jak jej nie będzie to po pewnym czasie wszystko zacznie ci gnić. Zimą w strefie poddasza zawsze tworzyć się będzie wilgoć na styku ciepłego i zimnego powietrza. Membrana jest po to, żeby tę wilgoć odprowadzić. Co do kruszenia się membrany to słyszałem a takich przypadkach, ale tylko w przypadku wystawienia jej przez długi okres czasu na działanie promieni słonecznych. Radziłbym raczej sprawdzić co zostanie po kilku latach z papy położonej pod blachą. Latem temperatura pod blachą może przekraczać +80 stopni. Jeżeli papa jest słabszej jakości to po kliku latach odparuje z niej cały bitum i zostanie tylko osnowa (tektura lub materiał).

Ja zdecydowałem się na membranę i wcale nie uważam tego za błąd. Jeżeli zresztują się deski ze stropu to oczywiście można zrobić deskowanie na dachu. Jest to jednak spory koszt i trzeba się zastanowić, czy jest uzasadniony. Należy jednak pamiętać, żeby zapewnić wentylację pomiędzy deskowaniem a wełną i nie kupować taniej papy, bo pewnie wytrzyma dużo krócej niż membrana.

• 2 weeks później...