Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po 1,5 roku od zamieszkania mamy przytykanie się kanalizacji: co 2-3 tyg zaczyna się od bulgotania w rurach kanalizacyjnych, po jakimś czasie woda wolniej spływa z umywalek, wanny itp. Doraźnie przetykamy spiralą (kupiliśmy taką 20m), ale tak dalej być nie może :x Po 2 tyg znowu się zaczyna :evil: Syf i smród w całym domu: tu przetykamy, tam wybija itd Po 2 godz sprzątanie każdego pomieszczenia z kanalizacją :cry:

Obserwacja i szukanie przyczyny niezbyt wiele nam wniosły:

1. wrzucone duże rzeczy, odpadki - obecnie bardzo tego pilnujemy, niestety problem jest dalej

2. wypróżnianie szamba - też bez związku, przy dopiero co opróżnionym jest tak samo

Teść po licznych już interwencjach jest przekonany, że problem tkwi na dworze: w domu ponoć kanalizacja jest zrobiona OK, problematyczny odcinek to między domem a szambem (ok. 12-13m). Tam są rury 16 cm na głębokości ok 1 metra (spadek jest ponoć dobry). Położono je bez jakiejś osłony czy zabezbieczenia.

Myślimy, czy nie ma zwężenia światła rur w którymś miejscu - kanalizacja biegnie ok. 10m pod ścieżką i podjazdem do garażu (przy czym samochody stawiamy na podjeździe rzadko, przeważnie są w garażu) Czy sam fakt uzytkowania podjazdu dawać może taki naciska na rury, że zwęziło się światło?

Pomóżcie proszę! Jak się diagnozuje taki problem, nie wiemy jak znaleźć przyczynę: nie chcemy rozkopywać kostki brukowej na podjeździe i wybebeszać rur, jeśli są może jakieś mniej bolesne metody dojścia do przyczyny problemu?

Może jakieś firmy kanalizacyjne mają coś w rodzaju sondy, którą możnaby wprowadzić do wnętrza i sprawdzić co tam się dzieje...

Jakimś pośrednim rozwiązaniem może byłoby zrobienie studzienki rewizyjnej tuż za wyjściem rury z domu, żeby stamtąd przepychać aż do szamba i uniknąć ciągłego brudu w domu...

Bo w przyszłym roku mają nam robić kanalizację i jak zostanie mi to przepychanie co 2 tygodnie to się chyba zastrzelę :-?

Ratunku!!!

https://forum.murator.pl/topic/57131-%C5%9Bmierdz%C4%85ca-sprawa-kanalizacja-si%C4%99-przytyka/

...Tam są rury 16 cm na głębokości ok 1 metra (spadek jest ponoć dobry)...

witaj Sówko

jaki jest ten spadek ? ile % ?

lub ile na tych ok. 12-13m ujście jest niżej od wlotu (przy założeniu, ze teren jest płaski ... ale obawiam sie ze nie jest płaski ...)

pzdr

a masz gdzieś po drodze do szamba założoną rewizję??

jeśli tak to odkryj ją i patrz na którym odcinku jest to przytkanie??

a jeśli nie... to tą żmijką próbuj od strony szamba, czyli ten płaski odcinek

spenetrowac..... na pewno pomoże....

albi spróbuj węza w woda i ciśnieniem ją potraktuj /znaczy rurę/

a po drugie sprawdź jakie masz zuzycie papieru toaletowego??

i jaki papier toaletowy używasz.... najlepszy w związku z zatykaniem kanalizy jest najzwyklejszy szary...

i przypilnuj, żeby do kanalizy nie wrzucac nic innego oprócz papieru toaletowego...

fi 16 to naprawdę duża średnica.... troszkę sie dziwię....

I nie ustawiaj spłuczek na minimalne zużycie wody.

Tak zrobił mój kuzyn bo chciał oszczędzac i tak zatkał kanalize ze musieli odkopywać rury.

Rury się wgniatają (sam mam przygniecioną od ujscia drenu).

Tyle że ja mogę zajrzec do niej od rowu i widze wgniecenie (spłaszczenie).

I nie ustawiaj spłóczek na minimalne zużycie wody.

Tak zrobił mój kuzyn bo chciał oszczędzac i tak zatkał kanalize ze musieli odkopywać rury.

Rury się wgniatają (sam mam przygniecioną od ujscia drenu).

Tyle że ja mogę zajrzec do niej od rowu i widze wgniecenie (spłaszczenie).

no w tym przyopadku mam ustawioną spłuczkę na minimum, ale....

jak wywożą szambo to między jednym kursem a drugim.... walnę kilka wiaderek do muszli klozetowej.... i aż huczy....

a później dodaje Septifos do muszli.... nie żreją....

...walnę kilka wiaderek do muszli klozetowej.... i aż huczy....

I to mi sie wydaje bez sensu.

Niby oszczędasz troche wody a w zamian wlewasz ją wiadrami.

Do tego kupujesz jakieś środki.

Nie lepiej to nastawić spłuczki na standart i mieć spokój ??

Dzięki za podpowiedzi!

Spadek mam w kierunku szamba na pewno (teren Podbeskidzia). Wody nie oszczędzamy, bo mamy studnię dosyć świeżą i chcemy ją maksymalnie używać dla dużego "obrotu" wody. Z tym papierem to się zdziwiłam: kupowałam dotychczas jakieś takie najdroższe delikatne, żeby były cieniutkie i się szybko rozpadały, a tu piszecie, że jest odwrotnie... :roll:

Muszę spróbować z preparatami, poszukam jakichś przeżeraczy :o

Nie mam pojęcia jak Wy zaglądacie do tych rur: przecież to jest metr pod ziemią: wchodzicie w jakiś dół, do szamba, żeby oko przyłożyć :wink: Sama bym chętnie zajrzała ale jak...

Nie słyszeliście o firmach z jakims "sprzętem" do zaglądania w rury? Najchętniej wzięłabym takiego "szambo-kominiarza" z dużą metalową szczotą, żeby w to wlazł 8)

Nie mam żadnej rewizji po drodze z domu do ujścia rury do szamba i tu mam problem... Dlatego myślę o rozkopaniu tego tuż za domem i założeniu jakiejś studzienki.

A myslicie że problem się pogorszy jak nam założa na wsi kanalizację? Może poświęcić trochę bruku i kazać im podłączać rury tuż za ścianą domu?

Jeżeli masz dostępną rewizjeprzy domu to mogli by do ciebie podjechać panowie z wozem ciśnieniowym tzw. WUKO. Z tego co opisałeś to moze być albo:

1) złe ułożenie tych rur,

2) nie ułożenie zbrojenia na podjeździe nad rurami.

po pierwsze primo)

odkopywanie całego ciągu i ułożenie go od nowa.

po drugie primo)

wystarczyło że wjechał wóz meblowy przy przeprowadzce i po ptokach, albo przyczepka z ziemią pod trawę. Była rura jest gniot.

WUKO mają takie długie węże fi 10, jżeeli masz rewizję to na puste szambo mogą wszystko ciśnieniowo przepchać, a jeżeli się powtórzy to niestety odkrywka.

Spadek mam w kierunku szamba na pewno ...

Sówko - na ogół kanalizacje kładzie sie ze spadkiem ... problem jest w tym, ze lepiej gdy spadek ten jest mały ... niz za duzy ... :-?

gdy spadek jest zbyt duzy woda nie spycha kloaki powoli ... ale z większa siła i skuteczniej ... a tylko "przeleci" nad nią szybko jak wodospad, zostawiając czesci przyklejone do dna ...

zapytam inaczej ... czy te rury układał hydraulik ?

pzdr

W każdym razie lepiej problem rozwiązać przed zimą. Na temat zamarzania patrz http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1283523 Co prawda piszesz, że kłopoty masz już 1,5 roku a więc zima za Tobą. Ale uwierz, że kłopoty z kanalizacją lepiej rozwiązywać latem

Sowka - a może po prostu rura załamała się "raz a dobrze"?

Wykopałeœ rów , ułożyłeœ kanalizę, potem po tym sobie pojeŸdziłeœ i w którymœ miejscu (najpewniej przy kielichu) rura się załamała. A może dla ułatwienia przy układaniu i wymierzaniu wyjšłeœ uszczelkę, a potem zapomniałeœ jš wsadzić z powrotem?

Sowka

Są specjalne kamery do monitorowania przykanalików, nie jest to tania impreza, ale w sposób jednoznaczny uzyskasz odpowiedź co się dzieje.

Wystarczy, że w trakcie układania kostki na podjeździe zbyt mocno zawibrowano grunt, nastapiło uniesienie rury i przełamaniie spadku.

J

...walnę kilka wiaderek do muszli klozetowej.... i aż huczy....

I to mi sie wydaje bez sensu.

Niby oszczędasz troche wody a w zamian wlewasz ją wiadrami.

Do tego kupujesz jakieś środki.

wytłumaczę....

Nie lepiej to nastawić spłuczki na standart i mieć spokój ??

wytłumaczę....

szambonurek nie zmieści na 1 raz... za mała beczka, albo za duże szambo.... i musi obrócić 2 x a ja w międzyczasie kilka wiadereczek.... dla lepszego samopoczucia.... nie oszczędzam wody. ale szambo.../kosztowna rzecz/...pozdrówka