Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak grube ocieplenie w ścianie trójwarstwowej?

Recommended Posts

Projektantka właśnie kończy dla mnie projekt indywidualny. W zasadzie wszystko jest już dla mnie do zaakceptowania poza kwestią ścian, a właściwie ich ocieplenia. Zdecydowałem się na ceramikę, prawdopodobnie maxa 29 cm, na wierzchu cegła 12 cm, natomiast nie jestem przekonany do propozycji projektantki odnośnie ocieplenia. Proponuje on tylko 5cm warstwę styropianu, do tego 1cm dylatację. Proszę o potwierdzenie:

1. czy te 5cm styropianu to nie za mało

2. czy dylatacja jest w ogóle wskazana w przypadku styropianu

3. jaką warstwę styropianu musiałbym zastosować, aby uzyskać współczynnik przenikalności cieplnej = 0,25 (projektantka twierdzi, że przy ociepleniu 5cm + 1cm dylatacji jest on zachowany)

Po pierwsze ściana którą proponuje projektantka ma wspł U= 0.5

to trochę za mało do spełnienia normy

po drugie warstwa nośna ściany z ceramiki 29 to lekka przeasada chyba że budynek 4 piętrowy z stropami bardzo obciążonymi.

aby uzyskać U=0,25 to trzeba dać styropianu 14 cm

co przy 29 nośnej 14 styropianu i 12 elewacyjnej plus tynki daje scianę bez mała 60 cm (toż to bunkier)

ta dylatacja jest nieuzasadniona.

propozycja moja to

pustak max 19 lub uni 25 , 14 styropian , cegła modularna 9cm tynk ,lub klinkier (jak kogo stać):grin:

ten układ który proponujesz ma wspł U=0,27 bardzo dobrze:grin:

natomiast czy 19 jest wątłe to trzeba przeliczyć znająć wymiary domu i jego obciążenie (w przypadku 1 strop, poddasze użytkowe sufit lekki, podwieszany, dach ceramiczyny to spokojnie wystarcza 19 )

czy na elewacji będzie klinkier czy cegła i tynk?

My co prawda budowaliśmy z suporeksu, ale też zastanawialiśmy się nad grubością styropianu. Sami z siebie do 6cm z projektu dodaliśmy drugie 6cm "z przesunięciem", żeby szczeliny się nie pokrywały. Ostatecznie jest 24+12+12. Mamy nadzieję, że będzie ciepło. Pozdrawiam.

Właśnie rozmawiałem z projektantką. Będzie 25 cm pustaka U + 2x6cm styropianu + 12 cm cegły + tynk. Czy może mi ktoś obliczyć dokładnie jaki to daje współczynnik przenikalności cieplnej? Opcjonalnie także dla wersji z 14 cm styropianu i 10cm cegły. Dzięki z góry.

Ja daje UNI 25 cm + welna 20 cm + pustka 3 cm + cegla modularna 9 cm. Ceramika tradycyjna, nieporyzowana.

Może duzo, ale koszt ocieplenia na etapie budowy jest moim zdaniem na tyle nieznaczny, ze warto dac grubsze ocieplenie. O efektach napisze po pierwszej zimie, za rok, a najlepiej za dwa.

Tylko nie piszcie po co tyle ocieplenia, ze to za duzo, bo wy macie mniej. Ja daje 20 cm welny i bez obaw czekam mroznej zimy i upalnego lata. A kotwy? Zamawiam i wykonują mi dowolny wymiar.