model 10.07.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Witam Serdecznie. Odrazu na początku piszę iż jestem zielony w tej tematyce Najpierw przedstawie potrochu swój problem. Rodzice zamierzają kupić dom z przyległym do niego budynkiem produkcyjno-usługowym o powierzchni 100m2. Ja chciałbym zamienić sobie ten budynek na swoje mieszkanie i sobie w nim zamieszkać. Słyszałem że trzeba posiadać jakieś zezwolenia czy coś takiego aby dokonać takiej adaptacji. Prosił bym o jakąś ścieżkę którą muszę przebyś, aby dokonać takiej adaptacji. Jestem niestety zielony w tej tematyce, więc jak ktoś będzie taki wyrozumiały i napisze mi co i jak to był bym bardzo wdzięczny. Wystarczy mi chociaż informacja od czego zacząć, gdzie najpierw się udać z tym moim problemem (np. do jakiego urzędu itd). Z Góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc i informacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 10.07.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Wydzial Architektury w U.M. - tam dowiesz się wszystkiego.Albo zatrudnij architekta (albo kogoś innego z uprawnieniami), i tak się bez niego nie obejdzie.powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mszczucki 13.08.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2006 Pierwsza rzecz, która trzeba zrobić to wystapic o warunki zabudowu do wydziału architektury i urbanistyki. Najlepie wniosek o takie warunki złożyć wraz ze wstępną koncepcję rozbudowy/przebudowy obiektu istniejącego. Na tym etapie można zrobić to samemu (nie trzeba podpisu uprawnionych projektantów) niemniej jednak wypełnienie formularza danymi doytyczącymi parametrów budynku może być kłopotliwe. Potem się czeka 2miesiące albo i dłużej, bo urząd może sobie pozwolić na to, a następnie trzeba sporządzić projekt budowlany.Jeśli jeszcze są jakieś pytanie chętnie udzielę informacji.Michał Płonkaarchitekt z łodzi[email protected]602 821 038 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts