ewkabz 10.07.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Witam, od jakiegos czasu jestem posiadaczką 6000metrów ziemi w doskonałym wrecz miejscu. Minusem jest to, ze centralnie przez środek działki biegnie ta wielka linia przesyłowa. Zbudowana została w czasach głębokiej komuny gdzie nikt nikogo nie pytał o pozwolenie na tego typu inwestycje. No i chciałabym cos z ta ziemią zrobić - budować tam się nie da, a działki w tym miejscu sa warte 100 zł za metr!! Więc oczywiscie nikt tego kupić nie chce, bo prądu każdy się boi.Czy może ktoś udzielić mi informacji, czy są jakies podstawy prawne aby elektrownia mogła wykupić ode mnie tą ziemie lub zapłacic mi odszkodowanie za korzyści utracone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bosia 10.07.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 W tym watku forumowicz gegus podal ciekawy link, gdzie byc moze znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie; http://www.dom-projekty.com/index.php/article.1053.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkabz 10.07.2006 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 dzięki bosiu ale już tam zaglądałam, niestety nie odnosi się to do mnie, bo w tamtym przypadku chodzi o to że linię chcą wybudować a w moim że linia już jest i co ja mam z tym fantem zrobic może jeszcze jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bosia 10.07.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 dzięki bosiu ale już tam zaglądałam, niestety nie odnosi się to do mnie, bo w tamtym przypadku chodzi o to że linię chcą wybudować a w moim że linia już jest i co ja mam z tym fantem zrobic może jeszcze jakieś rady? Przeczytalas ifo spod cytowanego linka? Napisano tam m. inn. Sposobem na uregulowanie stosunków między właścicielem a przedsiębiorstwem, do którego należą urządzenia, jest ustanowienie na rzecz przedsiębiorstwa służebności gruntowej za wynagrodzeniem. W uchwale z 17 stycznia 2003 r. (sygn. III CZP 79/02) Sąd Najwyższy potwierdził dopuszczalność ustanowienia służebności dostępu do słupa energetycznego. Taką samą służebność można odnieść do innych urządzeń przesyłowych. Wynagrodzenie za bezumowne korzystanie Dopóki nie dojdzie do ustanowienia trwałego tytułu do korzystania z nieruchomości, dopóty właścicielowi należy się wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z gruntu. Takie roszczenie przedawnia się z upływem 10 lat. Jeśli więc przedsiębiorstwo przesyłowe korzysta z gruntu np. 30 lat, właściciel może żądać wynagrodzenia za ostatnie 10 lat, bo wcześniejsze należności już się przedawniły. Sąd Najwyższy potwierdził to w dość już licznych orzeczeniach (np. wyroki z 18 czerwca 2004 r., sygn. II CK 259/0). Akceptuje też co do zasady metodę ustalania tego wynagrodzenia w wysokości czynszu, jaki uzyskałby właściciel za dzierżawę gruntu o powierzchni zajętej przez urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewkabz 11.07.2006 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 strasznie mi głupio bo tego nie zauważyłam, tamten temat przecytaam chyba zbyt pobieznie, przepraszam za kłopot no i przy okazji bardzo ci dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts