anpi 11.07.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Pralka zużywa 2 kW tylko przez kilka minut podczas prania (na pracę grzałki). Klimatyzator pracuje w lecie przez kilkanaście godzin. Policzmy... 2,3 kW x 12 godzin = 27,6 kWh = ok. 10-11 zł Jeśli w lipcu jest 20 upalnych dni, to rachunek za prąd do JEDNEGO klimatyzatora wyniesie ok. 200 zł. Dużo, czy mało? Niech każdy sam sobie odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 11.07.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 200zł/m-c to bardzo dużo.Przynajmniej dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.07.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Dla mnie też, ale specjalnie tego nie pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 11.07.2006 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Z moich doświadczeń z poprzednich sezonów wynika, że jest to ok 100 - 150 zł miesięcznie ( klimatyzator nie działa non-stop, tylko w cyklach a jak schłodzi w dzień to w nocy bardzo rzadko się włącza ), ale nawet gdyby to było 200 zł to i tak nie jest to dużo. Nie wydaje mi się, aby ta kwota mogła kogokolwiek przerazić, zwłaszcza tutaj, gdzie każdy z nas wydał lub wyda kilkaset tysięcy na budowę swojego domu. Podkreślam, że ten JEDEN klimatyzator to klimatyzator centralny, który chłodzi cały ( bez wyjątków ) dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 11.07.2006 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 11.07.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 adam_mk GWC rurowy, co jeszcze? Gdzie można o tym poczytać? Czy tylko z doświadczeń? Materiały? Myślę o silce.Poddasze? Myślę wełna minimum 20 cm. Co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 11.07.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Rafał, jeden klimatyzator 2,3 kW chłodzi Ci cały dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 11.07.2006 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Ooczywiście, że tak. 2,3 to jego pobór energii, moc chłodnicza to 7 kW. Wygląda tak: http://www.gamber.pnet.ws/obrazy/55.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Corwin 11.07.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Byłem, widziałem i potwierdzam 1 agregat chłodzi cały dom. A ponieważ nie przepadam za upałami to też sobie taki zamówiłem właśnie u Rafała... Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.07.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Myślałam o wentylacji, GWC, ale chyba też zostanę przy klimie z centralnym klimatyzatorem. Dopiero rozpoczynam temat, więc czy mógłbyś mniej więcej napisać jaką masz konfigurację klimy i ile Cię to kosztowało ? Wydaje mi się tańsze niż inne rozwiązania a poza tym nie ma problemu "bezwładności" systemu... chyba....:) Ustawiam i mam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Ten klimatyzator to przecież pompa ciepła, o której tu wszyscu czytali. Tylko zamiast grzać - chłodzi. To, co się zakopuje On trzyma w domu a to co inni wstawiają do domu On wywalił do ogrodu. Potwierdzam. To działa. I trzeba też zasilać, bo podłączone do prądu działa lepiej! Acidtea Całe to forum jest na ten temat : co wybrać i jak to dobrze zbudować. Trzeba podzielić problem na kawałki i te kawałki sukcesywnie wpisywać w wyszukiwarkę. Zimne piwo, trochę logiki i czytać. Co do szczegółów to chętnie pomożemy. Pryncypia to jedynie TY. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 31.08.2006 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Na końcu sezonu napisz jaki dostałeś rachunek za prąd. Zostałem zapytany, więc odpowiadam. W okresie 01.07.2006 - 31.07.2006 zużyłem łącznie 598 kwh energii elektrycznej, co przy mojej taryfie dało 206,13 zł. Ponieważ mój średni rachunek za prąd z ostatnich trzech miesięcy wynosił ok 100 PLN miesięcznie, to można przyjąć, że koszt klimatyzacji w lipcu wyniósł 106,13PLN. Temperatura w domu była ustawiona na 24 C całą dobę, jak gorący był lipiec nie muszę chyba nikomu przypominać. Czy to dużo czy mało nich każdy odpowie sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 31.08.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Tylko klimatyzator nie jest wieczny. Z moich obserwacji wynika, że czy używany, czy nie, żyje jak kot czy pies - około 10 lat, a czasami krócej.Więc trzeba uwzględnić koszt amortyzacji.Jak się go już ma - to nie warto go oszczędzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.08.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 można przyjąć, że koszt klimatyzacji w lipcu wyniósł 106,13PLN. To rzeczywiście niedużo. Tym bardziej, że w naszym klimacie takich rekordowo upalnych dni jest maksymalnie kilkadziesiąt w roku. Rafał, czy możesz jeszcze tu publicznie zdradzić ile kosztuje taki klimatyzator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 01.09.2006 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 To będzie trudne bo kupiłem go razem z całym systemem grzewczo - wentylacyjnym. Orientacyjna cena samego klimatyzatora w okresie gdy go kupowałem wynosiła ok 2500 USD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 01.09.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 ja jednak stawiam na "zaciemnianie" i nie otwieranie okien....dom z silki ściana 3-warstwowa, w lipcu mieliśmy zasłonięte rolety w małym lufcikiem by dopuścić trochę światła, okna nie otwierane...i w domu było ok 24 stopnie....pod koniec upałów na poddaszu gdzie śpimy wrosła do 28..w końcu wszystko się nagrzeje tymbardziej że dach grafitowy...ale na następne lato do samej naszej sypialni zawsze można zakupć klimatyzator pokojowy...........i pytanie jaki to jest koszt?...i ile zużywa dziadostwo prądu..?, dla nas miesięcznie dodatkowe 200 zł za klimę to dużo....budowaliśmy dom ciepły,i oszczędny z jakiegoś powodu......chcemy malo płacić choćbyśmy spali na kasie...nie śpimy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiula7771 01.09.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Ja mieszkam w ponad stuletniej kamienicy. Latem zimno, ze trzeba sweter zakładac przy najgorszych upałach i zima sybir. O rachunki jakie płacę za piece akumulacyjne zima nawet nie pytajcie - rata bankowa za kredyt to przy tym pikuś no ale o upałach latem nic nie wiem - to fakt.Dlatego mimo, że bede miała poddasze - spimy na dole:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 01.09.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Jakoś umknął mi wcześniej ten problem. Muszę się pochwalić, że bardzo pozytywnie w te letnie upały zaskoczył mnie nasz domek z bala. Postawiony był z mokrego drewna, wyschnął i trochę się rozszczelnił a mimo to w najgoretsze dni temp. na parterze/ drzwi i okna pozamykane , ale bez firanek, zasłon czy okiennic/ nie była wyższa niż 25 st., na poddaszu temp. zbliżona tej na zewn. czyli ok. 30 st. Kiedy wieczorem się ochłodziło wystarczyło pół godziny wietrzenia i znowu temp. zbliżona do tej zewnętrznej czyli ok. 20 st. w całym domu łącznie z poddaszem. I jeszcze jedno zaskoczyło mnie tego lata. Otóż 23 lipca byliśmy w Lubiążu- upał był wyjątkowo dokuczliwy więc żeby się ochłodzić wybraliśmy się na zwiedzanie kompleksu pałacowo - klasztornego / gdzies czytałam, ze mury tam są ponad 2 m grube/ i przykra niespodzianka, we wnętrzach duchota, gorąc temp ponad 28 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 01.09.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Mieszkam w domu 100-letnim i myśl o miłym chłodzie przyspieszam moje kroki w 35-stopniowym upale (a jak trudno w nim chodzić każdy wie). Dlatego dom, który buduję będzie 3W. Dotychczasowe mieszkanie - to opłaty ok. 200, 300 zł (jak większe mrozy)za gaz zimą. Przyjmijmy, że grzeję przez zimne półroku. Czyli wychodzi 150 miesięcznie w skali roku.Kwota raty kredytu - ok. 1400 zł przez najbliższe 30 lat. 1400 + 150 = 1550 złDodać do tego 100 zł to może być dla niektórych kluczowe.Dla mnie to już jest różnica nawet jeśli przez 2 m-ce tylko. 3500USD *3 =10.500 zł (koszt klimatyzatora)Wolę wydać te pieniądze na etapie budowy (w sprawdzoną, co zwykle oznacza tradycyjną, technologię) i nie mieć kosztów potem. Poza tym W UPAŁ to urządzenie grzeje powietrze wokół mojego domu, tak? No to mi się nie podoba. Jeśli wszyscy moi sąsiedzi będą tak robić to dogrzewamy dodatkowo wszyscy.Przy domkach jednorodzinnych problem mały. Przy domach szeregowych i mieszkaniach w mieście w bloku już pewien problem widzę. Parę razy udało mi się przejść koło takiego ustrojstwa wiszącego lub stojącego w uliczce, więc nikt niech nie próbuje mi wmawiać, że to się nie czuje. P.S. Buduję bardzo tradycyjnie i co rusz słyszę, pytanie czy mi się opłaca, bo "przecież nie wie pani ile pomieszka w tym domu". Czy to oznacza, że jak dom zbuduję i sprzedam lub porzucę, to on się rozpływa? Znika? Ktoś, cholera, będzie w nim mieszkał. Może nie ja, może moje dzieci, może ktoś obcy. Czy z tego powodu mam budować badziewnie? Bo nie moje? Pieniądze ze sprzedaży będą moje. Jeżeli zbuduję porządnie, to może moje dzieci nie będą musiały się dorabiać kolejnego od "0" i mniej pieniędzy będą ode mnie pożyczać na wnuki? Postoi to 100 lat i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 01.09.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Sorry, gapiostwo.Cena klimy to w poście powyżej było tylko 2500 USD czyli 7.500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts