Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziękuję Ci Ojcze ! Dzięki Tobie Żyjemy !

Recommended Posts

Dużo robi dobra izolacja termiczna i mur.

Ja mam raczej gruby mur i 12 cm styropianu, dobrze zaizolowane połacie dachowe - ponad 25 cm.

W domu przyjemny chłodek. Nie przekracza 23 stopni. Bez klimatyzacji i angażowania prądu...

Podobnie jest u mnie. W piwnicy mam max 16' nawet w lipcowe upały.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja dopisuję się do grupy naturalnego uśredniania temperatury, tym co natura dała, a nie pobieraniem w tym celu energii z zewnątrz. Dlatego też w moim projekcie są ściany nośne z pełnej cegły 25 cm, działowe też z pełnej 12 cm i betonowe skosy na poddaszu. Całość porządnie zaizolowana, z przemyślaną wentylacją mechaniczną.

Jednym słowem dom będzie jednym wielkim "uśredniaczem" temperatury, mam nadzieję, że nie tylko dobowej, ale i tygodniowej.

Zasada jest taka: jeśli na zewnątrz w nocy mamy 22 C, w dzień 30 C, w domu przez całą dobę temperatura będzie w okolicach 26 C. Przy dobrym ociepleniu efekt może się wydłużyć na kilka dni, więc jeden, dwa wyjątkowo upalne dni w takim domu niewiele robią.

Umiejętnie stosując wentylację można średnią dobową przeciągać w korzystną dla nas stronę. Dla przykładu podanego powyżej, jeśli zastosujemy intensywną wentylację w nocy, gdy na zewnątrz mamy 22 C i umiarkowaną w dzień, gdy na zewnątrz mamy 30 C, to możemy się spodziewać, że temperatura w naszym domu będzie utrzymywała się w okolicach 25 C, a nie 26 C.

Można wiele pisać o zaletach masywnej konstrukcji, tak samo jak o jej wadach. Dla mnie zalety przeważają, więc mam nadzieję obyć się bez klimatyzatora - być może zainwestuję w GWC.

• 1 year później...
Nie róbcie sobie żartów, ja mam dom z 44,5 PH a na stropie 30 cm izolacji. Tylko. że to ma niewielkie znaczenie gdy dom stoi w słonecznym miejscu a temperatura przekracza grubo 30 st. Oczywiście w budynku zawsze jest chłodniej niż na zewnętrze ale nie można mówić tu o komforcie. Większośc z moich sąsiadów kupiła sobie przenośne klimatyzatory bo nie mogli spać w nocy, zwłaszcza na poddaszach.

Klima w nowoczesnym domu ! Zdecydowanie tak !

Wpadłeś w pułapkę reklamy.

Zbudowałeś ścianę jednowarstwową z drogiego "uniwersalnego" materiału jakim jest porotherm (uwaga ta dotyczy też ścian z np. ytonga). Taki materiał izoluje w miarę skutecznie wnętrze budynku, ale nie zapewnia odpowiednio dużej akumulacji ciepła (chłodu). Zdecydowanie inaczej zachowuje się nawet cieńsza ściana warstwowa.

Ja w swoim domu zastosowałem jeszcze inny sposób akumulacji ciepła (chłodu) posadzka o bardzo dużej masie (ok. tona betonu i piasku na każdy metr kwadratowy posadzki). Sądzę, że to załatwi problem odpowiedniej akumulacji.

Zapomnieliście jeszcze o jednej zasadniczej wadzie klimy.

W domu 22C na dworze 36C i teraz chciałbym zobaczyć Wasze dzieciaki biegające co chwilkę w tę i nazad po picie, piłkę, zabawkę, kanapkę.

Wiecznie przeziębione, zakatarzone, chore. Zresztą Wy też długo byście nie pociągnęli.

Nie męczy Was ten mechaniczny chłód klimy w samochodzie ?? Tylko w samochodzie to już przegiecie, bo w takie dni to tam może być i 50C.

od tych wakacji mam w domu klimę

trochę przesadziłem z jej mocą bo zamiast 2,7kW mam 6 ale dzięki temu bardzo szybko załatwia temperaturę w mieszkaniu i w ciągu dnia włącza sie sporadycznie

rachunek za prąd?

ku mojemu zaskoczeniu wcale nie taki straszny - radykalnego wzrostu nie odczulem

A teraz zaczynam doceniać inne walory klimy.

Jak robi sie chłodniej w mieszkaniu włączam klimę i dosłownie kilka minut mam ciepełko za beznadziejnie niska cenę - niż jakbym miał dogrzewać sie inaczej - na dole, teściowie, zimnolubni są i dla nich jeszcze za wcześnie na odpalenie CO

W domu 22C na dworze 36C i teraz chciałbym zobaczyć Wasze dzieciaki biegające co chwilkę w tę i nazad po picie, piłkę, zabawkę, kanapkę.

Wiecznie przeziębione, zakatarzone, chore. Zresztą Wy też długo byście nie pociągnęli.

Nie męczy Was ten mechaniczny chłód klimy w samochodzie ?? Tylko w samochodzie to już przegiecie, bo w takie dni to tam może być i 50C.

i widzisz - powtarzasz stereotypy - a co sie stanie jak wiaterek na dworze zawieje? tez sie przeziębi ?

Oczywiście jak ustawisz sobie mając na zewnątrz 30, i więcej, w środku 16 nie dziw sie ze każdy ducha wyzionie ;)

poza tym niech dzieciak sie hartuje :)

Nikt nie każe ustawiać dużej różnicy temperatur. W samochodzie często przegina się bo w środku jak napisałeś 50 st. a włącza się nawiew np. 16 nic dziwnego że chorujemy. Wystarczy mądrze eksploatowac klimę, a nie mrozić ile wlezie.

widzisz - powtarzasz stereotypy - a co sie stanie jak wiaterek na dworze zawieje? tez sie przeziębi ?

Oczywiście jak ustawisz sobie mając na zewnątrz 30, i więcej, w środku 16 nie dziw sie ze każdy ducha wyzionie ;)

poza tym niech dzieciak sie hartuje :)

Jak wiaterek zawieje to ma kilka stopni mniej lub tę sama temperaturę.

To naturalne.

Nie wspominam o bakteriach i grzybach w klimie, jej konsedrwacji, naprawie, uzupełnianiu jako kosztach.

U mnie w firmie latem obowiązuje wręcz zakaz siedzenia w garniakach i pod krawatem przy klimie. Za dużo ludzi chodziło przeziębionych i zakatarzonych.

Nie to żebym był jej przeciwny, ale samo zdrowie to to nie jest.