tom soyer 01.09.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Dużo robi dobra izolacja termiczna i mur. Ja mam raczej gruby mur i 12 cm styropianu, dobrze zaizolowane połacie dachowe - ponad 25 cm. W domu przyjemny chłodek. Nie przekracza 23 stopni. Bez klimatyzacji i angażowania prądu... Podobnie jest u mnie. W piwnicy mam max 16' nawet w lipcowe upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśny_ziutek 01.09.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Ja dopisuję się do grupy naturalnego uśredniania temperatury, tym co natura dała, a nie pobieraniem w tym celu energii z zewnątrz. Dlatego też w moim projekcie są ściany nośne z pełnej cegły 25 cm, działowe też z pełnej 12 cm i betonowe skosy na poddaszu. Całość porządnie zaizolowana, z przemyślaną wentylacją mechaniczną. Jednym słowem dom będzie jednym wielkim "uśredniaczem" temperatury, mam nadzieję, że nie tylko dobowej, ale i tygodniowej. Zasada jest taka: jeśli na zewnątrz w nocy mamy 22 C, w dzień 30 C, w domu przez całą dobę temperatura będzie w okolicach 26 C. Przy dobrym ociepleniu efekt może się wydłużyć na kilka dni, więc jeden, dwa wyjątkowo upalne dni w takim domu niewiele robią. Umiejętnie stosując wentylację można średnią dobową przeciągać w korzystną dla nas stronę. Dla przykładu podanego powyżej, jeśli zastosujemy intensywną wentylację w nocy, gdy na zewnątrz mamy 22 C i umiarkowaną w dzień, gdy na zewnątrz mamy 30 C, to możemy się spodziewać, że temperatura w naszym domu będzie utrzymywała się w okolicach 25 C, a nie 26 C. Można wiele pisać o zaletach masywnej konstrukcji, tak samo jak o jej wadach. Dla mnie zalety przeważają, więc mam nadzieję obyć się bez klimatyzatora - być może zainwestuję w GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.10.2007 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Nie róbcie sobie żartów, ja mam dom z 44,5 PH a na stropie 30 cm izolacji. Tylko. że to ma niewielkie znaczenie gdy dom stoi w słonecznym miejscu a temperatura przekracza grubo 30 st. Oczywiście w budynku zawsze jest chłodniej niż na zewnętrze ale nie można mówić tu o komforcie. Większośc z moich sąsiadów kupiła sobie przenośne klimatyzatory bo nie mogli spać w nocy, zwłaszcza na poddaszach. Klima w nowoczesnym domu ! Zdecydowanie tak ! Wpadłeś w pułapkę reklamy. Zbudowałeś ścianę jednowarstwową z drogiego "uniwersalnego" materiału jakim jest porotherm (uwaga ta dotyczy też ścian z np. ytonga). Taki materiał izoluje w miarę skutecznie wnętrze budynku, ale nie zapewnia odpowiednio dużej akumulacji ciepła (chłodu). Zdecydowanie inaczej zachowuje się nawet cieńsza ściana warstwowa. Ja w swoim domu zastosowałem jeszcze inny sposób akumulacji ciepła (chłodu) posadzka o bardzo dużej masie (ok. tona betonu i piasku na każdy metr kwadratowy posadzki). Sądzę, że to załatwi problem odpowiedniej akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.10.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Zapomnieliście jeszcze o jednej zasadniczej wadzie klimy.W domu 22C na dworze 36C i teraz chciałbym zobaczyć Wasze dzieciaki biegające co chwilkę w tę i nazad po picie, piłkę, zabawkę, kanapkę. Wiecznie przeziębione, zakatarzone, chore. Zresztą Wy też długo byście nie pociągnęli.Nie męczy Was ten mechaniczny chłód klimy w samochodzie ?? Tylko w samochodzie to już przegiecie, bo w takie dni to tam może być i 50C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.10.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 od tych wakacji mam w domu klimętrochę przesadziłem z jej mocą bo zamiast 2,7kW mam 6 ale dzięki temu bardzo szybko załatwia temperaturę w mieszkaniu i w ciągu dnia włącza sie sporadycznierachunek za prąd? ku mojemu zaskoczeniu wcale nie taki straszny - radykalnego wzrostu nie odczulemA teraz zaczynam doceniać inne walory klimy. Jak robi sie chłodniej w mieszkaniu włączam klimę i dosłownie kilka minut mam ciepełko za beznadziejnie niska cenę - niż jakbym miał dogrzewać sie inaczej - na dole, teściowie, zimnolubni są i dla nich jeszcze za wcześnie na odpalenie CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.10.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Zapomnieliście jeszcze o jednej zasadniczej wadzie klimy. W domu 22C na dworze 36C i teraz chciałbym zobaczyć Wasze dzieciaki biegające co chwilkę w tę i nazad po picie, piłkę, zabawkę, kanapkę. Wiecznie przeziębione, zakatarzone, chore. Zresztą Wy też długo byście nie pociągnęli. Nie męczy Was ten mechaniczny chłód klimy w samochodzie ?? Tylko w samochodzie to już przegiecie, bo w takie dni to tam może być i 50C. i widzisz - powtarzasz stereotypy - a co sie stanie jak wiaterek na dworze zawieje? tez sie przeziębi ? Oczywiście jak ustawisz sobie mając na zewnątrz 30, i więcej, w środku 16 nie dziw sie ze każdy ducha wyzionie poza tym niech dzieciak sie hartuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 12.10.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Zapomnieliście jeszcze o jednej zasadniczej wadzie klimy. W domu 22C na dworze 36C i teraz chciałbym zobaczyć Wasze dzieciaki biegające co chwilkę w tę i nazad po picie, piłkę, zabawkę, kanapkę. Wiecznie przeziębione, zakatarzone, chore. Zresztą Wy też długo byście nie pociągnęli. Nie męczy Was ten mechaniczny chłód klimy w samochodzie ?? Tylko w samochodzie to już przegiecie, bo w takie dni to tam może być i 50C. Nikt nie każe ustawiać dużej różnicy temperatur. W samochodzie często przegina się bo w środku jak napisałeś 50 st. a włącza się nawiew np. 16 nic dziwnego że chorujemy. Wystarczy mądrze eksploatowac klimę, a nie mrozić ile wlezie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.10.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 widzisz - powtarzasz stereotypy - a co sie stanie jak wiaterek na dworze zawieje? tez sie przeziębi ? Oczywiście jak ustawisz sobie mając na zewnątrz 30, i więcej, w środku 16 nie dziw sie ze każdy ducha wyzionie poza tym niech dzieciak sie hartuje Jak wiaterek zawieje to ma kilka stopni mniej lub tę sama temperaturę. To naturalne. Nie wspominam o bakteriach i grzybach w klimie, jej konsedrwacji, naprawie, uzupełnianiu jako kosztach. U mnie w firmie latem obowiązuje wręcz zakaz siedzenia w garniakach i pod krawatem przy klimie. Za dużo ludzi chodziło przeziębionych i zakatarzonych. Nie to żebym był jej przeciwny, ale samo zdrowie to to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts