Aśka 17.03.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Przebudowuje dom łącznie z dachem. Dach ma być prosty, dwuspadowy. Poddasze użytkowe. Jeszcze niedawno zastanawiałam się pomiędzy dachówką a blachodachówką, wiadomo .... koszt.Ostatnio jednak pani architekt zasugerowała gont bitumiczny. Niestey nic nie wiem na temat tego pokrycia, oprócz tego że jest stosunkowo tani, szybki w układaniu, ale wystarcza tylko na 10 lat. Czy ktoś ma doświadczenia w tej materii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 ostatnio zauwazylem nowe pokrycie Onduline KSK, ktore stanowi cos w rodzaju gontu. Raczej jest to dywan z posypka kwarcowa, ktory przykleja sie na zimno na klej (jak naklejke - klej jest juz na pokryciu pod folia ochronna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 17.03.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Dobry gont bitumiczny jest droższy od blachy!!!. Ja mam już 10-ć lat, nie widzę żadnych problemów. Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 17.03.2003 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Mógłbyś napisać z jakiej firmy masz pokrycie? O ile jest to droższe od blachodachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 17.03.2003 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 czy naprawde nikt nie potrafi mi pomóc???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 17.03.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Nie denerwuj się. Nie pamiętam firmy, najważniejsze jest: szerokość warstwy klejącej. Im więcej tym lepiej. Ja mam jakąś fińską. Ale każde pokrycie będzie dobre, pod warunkiem: zrobienia prawidłowo. Blacha mojego sąsiada, daje piękny dźwięk podczas ulewnego deszczu, nie wspomnę o gradzie!!!. Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.03.2003 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 zamiast mocno krzyczeć może by tak poszukać np: http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=7953&forum=34&39ja mam nieco przykre doświadczenia z gontami i nikomu nie polecam bo wychodzi dużo drożej niż blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 17.03.2003 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Może krzyk nie jest odpowiednią formą, ale jak widać skuteczną Dzięki:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 To niedobre: mała trwałość, łatwo odrywane przez wiatr, jeśli zrobione nieprawidłowo to może być nieszczelne, wymaga pełnego deskowania dachu (koszty). Tyle z podstawowych wad, zalet nie widzę bo mi się to po prostu nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 17.03.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 a mi się podoba i zalety też ma tłumienie dzwiękówprostota wykonania prostota naprawymniejsze nagrzewanie niż blachasnieg nie zjeżdża tak jak z blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 W porywie zapału zmajstrowałem dla psa budę i pokryłem ją gontem. Wyglądało pięknie - do momentu gdy pies postanowił sprawdzić trwałość tego pokrycia.Wiem, że zazwyczj psy nie biegają po dachach domów, ale test trwałości w mojej opinii został niezaliczony. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 17.03.2003 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Anonimowy!!!, podziel się wiedzą, jakie jeszcze materiały sprawdzałeś w ten sposób?. Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 januszek, piszmy o goncie w ogóle, to nie ma byc porównanie gont-blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 przepraszam, to jednak ma być takie porównianie, nie doczytałem pierwszego postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Marek K: To był test niezamierzony, ale rezultaty przeszły moje wyobrażenia. Przykroiłem to sobie w myślach do mojego dachu, występujących w okolicy wiatrów, drzew (kasztany i drobne gałęzie) jako dodatkowe dane wejściowe wrzuciłem dwa piwa i otrzymałem wynik negatywny dla gontu. PS. Dysponuję szeroką bazą innych, nie mniej ciekawych testów różnych materiałów i usług - na życzenie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 17.03.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 On 2003-03-17 15:07, Anonymous wrote: To niedobre: mała trwałość, łatwo odrywane przez wiatr, jeśli zrobione nieprawidłowo to może być nieszczelne, To miały być wady w stosunku do blachy. A we wszystkich tych zarzutach blacha wypada o wiele gorzej, do tego ma kupę własnych indywidualnych minusów. Oczywiście o kupowaniu gontów Orła można zapomnieć, podstawa to dobry producent - wychodzi na poziomie kiepskiej dachówki betonowej. Ja mam gonty Katepal - fińskie - żadnych zastrzeżeń. A że są w kolorze niebieskim i w wariancie Rocky to w efekcie mam najładniejszy dach w okolicy - mimo że ma bardzo prosty kształt. W każdym razie mogę podawać swój dom jako punkt orientacyjny przy tłumaczeniu jak gdzie trafić. )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Cavallino, bronisz gontu bo go juz masz na dachu. Ale spojrzmy prawdzie w oczy - to jest tandetne rozwiazanie, ktore przywedrowalo zza oceanu, a jest niczym innym jak papa udajaca cos czym ona nie jest i nigdy nie bedzie - dachowke. Aska, ani gont bitumiczny ani blacha! Tylko dachowka (w ostatecznosci betonowa)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aśka 18.03.2003 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Widze że jednak od dachówki nie uciekne Starałam się ograniczyć koszty jak tylko się da, ale widze że akurat tu się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cavallino 18.03.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 On 2003-03-17 20:19, Anonymous wrote: Cavallino, bronisz gontu bo go juz masz na dachu. Nie - wybrałem gont świadomie. Mogłem za tą samą lub mniejszą cenę mieć dachówkę, ale wolałem mieć ładny i niesztampowy dach. Jak będę miał jakiekolwiek zastrzeżenia co do eksploatacji to ZAWSZE mogę na nim dachówkę ułożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts