Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam nowoprzybyłych miłośników Diuny.

Wp03 mam nadzieję, że jednak zostaniesz z nami :D

Jelik, cieszę się, że tak bardzo jak mnie spodobała Ci się Diuna :D Napisałeś, że w planowanych zmianach chcesz zrobić pralnię z wejściem od garażu. Wydaje mi się takie rozwiązanie mało komfortowe, bo wyobraź sobie, że rozbierzesz się w górnej łazience i musisz zejść z ubraniami po schodach na parter i do garażu, a tam przecisnąć się obok stojącego auta, aby brudne ciuchy zostawić w pralni. No chyba, że jakiś zsyp na brudną bieliznę planujesz z górnej łazienki do pralni na zasadzie szybu, to wtedy to przejście z garażu nie będzie takie uciążliwe.

A części pokoju nr 6 nie szkoda Ci na szafę? W moich zmianach, kiedy kibelek wrzucę do pomieszczenia nr 8 zrobi się piękny wiatrołap, po zlikwidowaniu ścianki działowej, z miejscem na dużą szafę.

Pomieszczenie nr 8 z pomieszczeniem nr 7 będzie inaczej poprzedzielane ściankami działowymi, dzięki czemu powstanie kibelek od strony mieszkalnej, kibelek od strony poczekalni i poczekalnia do gabinetu (gabinet pomieszczenie 6). Kłopotem są tylko schody, które znajdują się w oryginalnym planie w pomieszczeniu 6 (a których na stronie Domusa nie zaznaczyli) U mnie te schody wypadną między poczekalnią, a gabinetem - fatalnie! Nie mam pomysłu na zlikwidowanie tych schodów. Tam gdzie jest okno w pomieszczeniu 7 będą drzwi na zewnątrz.

Ja akurat mam taką potrzebę zmienić w ten sposób parter, a Tobie Jelik, jeśli mogę radzić, to pomyśl jeszcze raz o tej pralni. Ja baba jestem i tak po babsku myślę, że chyba nie chciałabym do pralni przez garaż chodzić.

Aśka77 jakie wspaniałe wieści! Widzę, że znalazłaś wyjście przed podwyżkami cen materiałów. I bardzo dobrze! :D

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Przeczytałem również rady Eskimosa dotyczące Diuny i w takich momentach ciesze się że istnieją takie miejsca jak forum muratora w którym mozna powymieniać się cennymi uwagami niosącymi za sobą z pewnością wiele udogodnień - choćby oszczędności w kasie, poprawienie (udoskonalenie) projektu.

Ja sam jestem na etapie początkowym stąd doswiadczenie jeszcze znikome stąd i wiedza niewielka- pisze o tym bo sam przesiadując na tym forum na tym etapie nie jestem w stanie udzielic innym znaczącej pomocy informacyjnej licząc na pozyskanie jej od innych bardziej doświadczonych inwestorów.Ale za jakiś czas... .

Co do zmian w tym projekcie to faktycznie Renatko muszę przemyśleć jeszcze temat tej pralni.

Eskimos w swoim poście sugerował likwidacje wykuszu od strony ogrodu- i ja chyba na to pójdę aczkolwiek pozostawię lukarnię zrównując ją z salonem (bo można by było jeszcze zlikwidować lukarnie pozostawiając spad dachu-ale myślę że straci ten dom na uroku)

Pozdrawiam

Witam Was wszystkich serdecznie. :lol: Po długich poszukiwaniach upragnionego domku natknęłam się na Diunę III. Okazało się że projekt spełnia nasze oczekiwania i cóż tu pisać, jest po prostu cudny!!! :lol: Chyba się ze mną zgodzicie. Jeszcze fajniejsze było to, że wątek budowy tego domku jest na forum, dziękuję osobie która mnie na Was naprowadziła. Mam nadzieję że przyjmiecie mnie do grona sympatyków. :wink: Moja sytuacja jest obecnie taka , że czekam na warunki zabudowy i jak je tylko otrzymam to już chyba nic nie będzie stało na przeszkodzie by zakupić projekt.Pozdrawiam Magda

Witam Was wszystkich serdecznie. :lol: Po długich poszukiwaniach upragnionego domku natknęłam się na Diunę III. Okazało się że projekt spełnia nasze oczekiwania i cóż tu pisać, jest po prostu cudny!!! :lol: Chyba się ze mną zgodzicie. Jeszcze fajniejsze było to, że wątek budowy tego domku jest na forum, dziękuję osobie która mnie na Was naprowadziła. Mam nadzieję że przyjmiecie mnie do grona sympatyków. :wink: Moja sytuacja jest obecnie taka , że czekam na warunki zabudowy i jak je tylko otrzymam to już chyba nic nie będzie stało na przeszkodzie by zakupić projekt.Pozdrawiam Magda

Witaj Madziu w gronie uwielbienców tego cudownego projektu.

Ja sam jestem tutaj świerzy ale spotkałem się tutaj z miłym przyjeciem stąd w imieniu innych forumowiczów również witam Cie gorąco.

Moja sytuacja jest zbliżona do Twojej - ja też czekam na WZ i jak tylko je dostanę to ruszam z kopyta.

Ciesze się że jest nas coraz wiecej.

Pozdrawiam

Lubię tu zajrzeć i poczytać co piszą szczęśliwcy i niecierpliwcy :-? Ja niestety należę do tych drugich. Ogólnie to chyba zwariowałam, muszę wam się przyznać że od całych trzech miesięcy mieszkam w nowym bloku i mamy 80-cio metrowe mieszkanie(wcześniej mieszkalismy z teściami w domku). Czekaliśmy na wybudowanie tego mieszkanka dwa lata, myśleliśmy że w bloku będzie ok, będziemy mieli dla siebie więcej czasu , a przy domku trawkę trzeba skosić itp. bzdury wymyślaliśmy. Właściwie to cały czas myśleliśmy o domku, i wylądowaliśmy w bloku :cry: . Zdradziłam nasze plany o domku i zostałam ukarana, kiedy poznałam życie w bloku, to ja bez tej trawki żyć nie mogę :cry: Zalałam się łzami , nie muszę opisywać tych mankamentów życia w bloku :evil: Nie należę do osób które płaczą i nic z tym nie robią , szybko oboje z mężem zaczęliśmy szukać działki i .....znaleźliśmy :lol: .Cudna, jak z bajki, z przodu las , z tyłu strumyk. Jak tam jadę to sił mi przybywa, i na sercu jakoś lżej. Pozdrawaim uwielbieńców cudnej Diuny, mam nadzieję że zawitam na tym forum na dłużej. Magdalena

MagdalenaK bardzo sie cieszę, że trafiłaś do nas wreszcie.

Gdy wybudujesz śliczną Diunę w takim cudnym otoczeniu to naprawdę będzie jak w bajce. Jaką dużą masz tę działeczkę? A dach jakiego koloru planujesz? Ja planuję ciemnoczerwony, taki jak w propozycji Domusa. Na tle lasu będzie ładnie się odcinał.

Witaj Renatko , witam oczywiście wszystkich pozostałych miłośników Diuny, działkę mam 30 -to arową, jest naprawdę piękna , nie chcę zapeszać ale jak tylko załatwię wszystkie formalności to natychmiast prześlę zdjęcie. Co do dachu to myślę że elewacja będzie zbliżona do tej na planach, bądź dach ciemny a elewacja w kolorze jasnobrązowej papryki, nie wiem czy się dobrze wyraziłam. Nie mogę się doczekać gdy to wszystko się zacznie, teraz jestem w takim zawieszeniu, ta papierologia jest po prostu be.. , męczy porządnych ludzi pracy. Pozdrawiam cieplutko :lol: Magda

Papierologia też mnie przerażała dlatego zleciłam wszystkie uzgodnienia projektantce, która robiła adaptację budynku na działkę i plan zagospodarowania działki. W moim przypadku tych uzgodnień było troszkę, a zapłaciłam za nie tylko 500 zł, w tym pani projektant z tych pieniążków zapłaciła zaliczkę 148 zł za wydanie warunków przyłącza w ZE. Czyli de fakto zapłaciłam 352 zł plus oczywiście podstawowa usługa. Potem pani złożyła wszystko w Starostwie, a ja sobie tylko po odbiór gotowego pozwolenia pojadę.

Może takie rozwiązanie satysfakcjonowałoby Cię?

30 arów to piękna działka!

Witam Was wszystkich, mam nadzieję że pobędę tu dłużej:)

Działeczkę zakupiłam we wrześniu 2006 od tego czasu dnie i noce spędzałam nad szukaniem właściwego projektu i znalazłam!!!! DIUNA III

Prawie wszystko mi w niej pasuje w co nie mogę do tej pory uwierzyć:)

Narazie jestem na etapie podziału działki (ma 33 ary więc nie miał by kto kosiarką jeździć chociaż mój przyszły mąż zapiera się że "on będzie", ale tym razem zaufam sobie:)) Jak już tylko wszystko będzie podzielone odrazu występuję o pozwolenie na budowę, niestety musimy poczekać do przyszłej wiosny, finanse..... wesele w sierpniu itd itp

Ale jedno już wiemy - będzie to Diuna, zazdroszczę Wam wszystkim że już macie się czym pochwalić i życzę "łatwej budowy", mam nadzieję że pomożecie mi przy budowie bo muszę przyznać jestem początkująca :lol:

Widzę że BEASZA jest z bielska:) Fajnie że ktoś jest z tego samego miasta, powiedz w której dzielnicy się budujesz??? Może będziemy sąsiadami :wink: :D :p

Pozdrawiam

Witam wszystkich, mam zakupiony projekt diuna I i na wiosnę też startuję z budową. Zaciekawiła mnie ta binformacja o tej ustawie. Czy dotyczy też większych domów i jak w ustawie liczą metraż, bo przecież diuna I i diuna III to takie same domy lekko pozmieniane. Macie namiary na dobre i tanie materiały budowlane. Ceny są tak różne za to samo, że można łatwo przepłacic. Zastanawiałem się nad Jopkiem i chyba się zdecyduję można u nich wynegocjować dobrą cenę, a wyroby nie takie złe. Do 17 lutego są ostre upusty. Pozdrawiam wszyskich miłośników diuny

Dzięki Renatka ściągnąłęm sobie wczoraj ustawę kredyt biorę we frankach, także nic z tego, a tak w ogole to dużo szumu o nic. Czy ktoś z budującyh będzie się budował w okolicach Legnicy a może chociaż na dolnym śląsku. Dostałem super namiar na hurtownie w Świdnicy rozmawiłem już z przedstawicielem dorze radzi i nie chce zedrzeć skóry. Pozdrawiam

Dzięki Renatka ściągnąłęm sobie wczoraj ustawę kredyt biorę we frankach, także nic z tego, a tak w ogole to dużo szumu o nic. Czy ktoś z budującyh będzie się budował w okolicach Legnicy a może chociaż na dolnym śląsku. Dostałem super namiar na hurtownie w Świdnicy rozmawiłem już z przedstawicielem dorze radzi i nie chce zedrzeć skóry. Pozdrawiam

Witaj kris100 jesteśmy z Legnicy, mamy zamiar budować Diunę III w Spalonej!!!

Pozdrawiamy milosników Diuny

Renatka

Dzięki za ocenę.:D

Moje ewentualne zmiany miały się posunąć sporo dalej, ponieważ myślałem o zlikwidowaniu nie tylko balkonów, ale również wykuszy (skłoniły mnie do tego lektura postów Eskimosa i własne upodobania). Jednak sądzę, że Diuna straciłaby zbyt wiele ze swojego uroku... Dlatego też zlikwidowane zostaną balkony, a wykusze pozostaną by urozmaicić (upiększyć) bryłę domu.

Pozdrawiam :D

Czytam często sobie posty, analizuję wasze uwagi, które są niezmiernie cenne. Zastanawiam się przy tym czy uda się zmieścić przy budowie Diuny w kwocie około 280 tyś . Gdyby ktoś z was mógłby mi odpowiedzieć na to pytanie, to byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam wszystkich miłośników Diuny III. Magda

Witam ponownie po długim czasie.

Ja w sumie do wp03 i jego zmian.

Ogólnie nieźle wyglada.... tylko zastanowiłeś się nad tym jak odprowadzisz wodę z dachu. Rynna wypadnie ci akurat ma słupku pomiędzy oknami w wykuszu. Jak takie rozwiązanie odwodnienia wizualnie ci nie przeszkadza to zmiany nie są złe.

Witam!

Balba:

To mi dopiero ćwieka zabiłaś :oops:

Powyższy rysunek to tyko moje swobodne wizje Diuny. Jestem na razie na etapie wyboru projektów i ich dostosowywania do własnych gustów. To co widać na rysunku to raczej tylko kierunek w jakim ewentualnie pójdą moje zmiany w tym projekcie. Kwestię rozwiązań technicznych pozostawiam architektowi.

Dzięki za zwrócenie uwagi na ten problem - muszę zapamiętać aby został w odpowiedni sposób rozwiązany.

Pozdrawiam :D