Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pokoj dziecinny na gorze - scianka kolankowa podniesiona o 2 szt. Porothermu. Okno balkonowe 100*210+20cm - tak aby okno bylo jednoskrzydlowe, nie dzielone i w calosci otwierane i uchylane.

http://images24.fotosik.pl/191/cceb807c76ca1f25m.jpg

Fragment kuchni - brak spizarni i okna w "spizarni", scianka dzialowa pomiedzy kuchnia i salonem o dlugosci 1,25 m (tyle ile mialaby glebokosc spizarni)

http://images30.fotosik.pl/191/fa257c74e8ff730em.jpg

Witam po przerwie miłosnikow Diuny. Wiosna się rozpoczyna więc i my powracamy już pełną parą do tematu "budowa". Papierki pozałatwiane, ekipa wchodzi w połowie czerwca więc zbieramy się w garść. :lol:

Jeśli chodzi o okna w garażu, u nas zamiast nich będą trzy pasy luksfer.

A przejście między garażem a mieszkaniem dodatkowo będzie oddzielone jescze jednymi drzwiami (na wysokości schodów).

Mam pytanko do osób które są "na ukończeniu" stanu surowego zamkniętego - gotowego do wprowadzenia: w jakim koszcie udaje się wam zamknąć budowę? My właśnie jesteśmy na etapie cyferek no i ciężko nam oszacować potrzeby finansowe...

witam :)

jestem tu nowa :) w planach mamy z mężem w przeciagu miesiaca zakupić projekt DIUNY II + plus pare zmian.Jakiego typu zmiany dokonuje sie u architekta czy moze lepiej w biurze projektowym, jak sie lepiej opłaca? A jakie zmiany można dokonac tylko na podstawie wpisu do dziennika?

Przepraszam za te pytania ale jestem jeszcze zielona, ale na pewno szybko wszystko przyswoje :)

Kidu, o ile podnosiles śc. kolankowe w poszczegolnych pomieszczeniach?Tez mam taki zamiar... POZDRAWIAM!!

Nadzik zależy od tego jakich chcecie dokonać zmian?

W Warszawie wymagają na wszystko zgody architekta, pieczątek, podpisów, projektów itpi - bez tego gmina nie wyda PNB.

Już pod Warszawą nie ma takich problemów.

U nas odbiór domu jest z linijką - koleżance komisja nie chciała odebrać bo coś było nie tak ze schodam wewnętrznymi i - także wszytko musi być na papierze, zgodnie z prawem itp itd.

KIDU - Specjalnie taką wysokość do jętek zostawiłeś? Rozsuwałeś płatwie? Czy może będziesz podwieszanym sufitem zmieniał wysokość pomieszczeń?

Dla wyjaśnienia: nasza ścianka kolankowa podniesiona jest o 2 pustaki na całym domu - w części garażowej ścianka jest wysoka na metr, nad salonem ma 60 cm; wysokość do jętek to 2,7 m (w takim przypadku jętki muszą być dużo dłuższe niż w projekcie); w wyższej części zyskaliśmy dodatkowo strych - niewysoki, ok. 1,7 m, ale zawsze :wink:

maxim_m - trochę się wtrącam... no ale :D U nas dodatkowo krokwie z części garażowej nie wystają poza część salonową

http://images27.fotosik.pl/114/c3072d21f6bec0f6.jpg

Radovan, jeju ale TY nie masz wykuszu z tyłu domu!!

Napisz mi wszystko o tej zmianie, prosze bo ja tez bym tak chciala, nie podoba mi sie te wąskie wyjscie na taras i to jeszcze tak z boku, calkiem nie widoczne... a zreszta wykusz z przodu domu bedzie cieszyl oko bardziej niz ten z tylu :) wiec od tygodnia mysle wlasnie nad likwidacja tego. Duza taka zmiana kosztuje?

@Rodovan wtrącaj sie częsciej :D

mam pytanie tez czysto techniczne. w czesci obniżonej od korytarza mam miec łazienke , tam gdzie miała byc kotłownia 1/8 , zastanawiam sie jak rozwiązac kolizje drzwi które maja byc z prwej strony a nie jak w projekcie z lewej , czyli od salonu a nie od garażu, ze schodami które tam mają byc. (2 stopnie) . a druga sprawa , zastanawiam sie jak to bedzie , dwa schodki będą nachodzic na schody zabiegowe do góry , jak jest u Was ? cos nie wiem jak to wyjdzie. moze jakies zdjęcia ktos zrobi tych elementów .

pozdrawiam

Witam serdecznie:)))

Kilka dni temu staliśmy się posaidaczami projektu Diuna mix, zaplanowałam troszkę zmian ale nie wiem , czy słusznych.

Bardzo proszę o opinie:

-pom. nr 6 (parter) chce zrobić kuchnię , a ścianę zewnętrzną przesunąć na równo ze sciana wykuszu + wyjście na taras z nr6 i z salonu przez "okno" (środkowe),

-pom. nr 7 pomniejszam na pralnię, a z nr 8 chcę zrobić łazienkę

- pom. nr 4 ma być gabinetem , a nr 9 powiększam wiatrołam.

Poddasze zaplanowałam tak:

-pom. 3i4 pokój

-pom. nr 7 łazienka

a reszta bez zmian.

Pokój nad garażem ma mieć dwie małe lukarny zamiast okien połaciowych.

Najbardziej interesuje mnie czy przesuwając ściane zewnętrzną nr6 nie zrobię z kuchni norki. Jeżeli chodzi o strony świata, to te wyjścia wychodza na południowy zachód:)

I co Wy na to??? :roll: