Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich Diunowiczów.

Mam nadzieję, że niedługo wraz z mężem dołaczymy do Waszego sympatycznego grona, póki co nie możemy się zdecydować, który projekt zakupić czy Diunę II czy Diunę II zm.1. Mamy kilka niewiadomych, dlatego też prosimy o pomoc w ich rozwiązaniu.

Tak więc... :D czy ktoś buduje w okolicach Gdańska i byłby tak dobry żeby pokazać nam swój domek w realu?

Ewentualnie, bardzo prosimy o podanie nam wymiarów Diuny II (po podłodze) dla salonu i pokoju na parterze (bez wnęki) oraz pokoju na poddaszu, tego ze schodkami (tj. nr 5) z rozbiciem na część niższą i wyższą.

I jeszcze jedno pytanko. W którym miejscu wg projektu znajduje się przyłączenie prądu do budynku (tablica znamionowa, bezpieczniki)?

Pozdrawiamy

W którym miejscu wg projektu znajduje się przyłączenie prądu do budynku (tablica znamionowa, bezpieczniki)?

Pozdrawiamy

u nas przyłącze prądu wchodzi wiatrołapem, w budynku bedą 3 rozdzielnie prądu, pierwsza główna właśnie w wiatrołapie na ścianie od kuchni, druga w garażu, trzecia gdzieś na piętrze.

W projekcie Diuna IIzm salon ma 545 szer. i 702 dłg. plus wnęka wykuszu 100 ,a pokój ma 275 szer. i 371dłg. My mamy projekt dopiero u adaptacji więc jeszcze długa droga przed nami. Natomiast w Diunie II salon ma 456 szer. i 702 dłg. a pokój 252 szer. 360 dłg.

Tintinek - fajny projekt kuchni. Tylko czy ten kran pod oknem nie będzie przeszkadzał w otwarciu okna, choćby do umycia?

Nam tak zasugerował gostek, który nam będzie projektował kuchnię, prawdopodobnie więc przesuniemy kran na przerwę między oknami i zrobimy narożny zlew.

Tak w ogóle to witam po dłuższej nieobecności. Nasza Diunka III juz rośnie, choć nie w tak powalającym tempie jaki był umówiony z murarzami... no ale idzie. Piwnice gotowe, ściany parteru prawie też, strop zwieziony, lada moment mają go układać i zalewać.

Na tym etapie zrobiliśmy jedna zmiankę w stosunku do zatwierdzonego projektu: ściankę w małym pokoju na parterze wysunęłiśmy o 1,2 na równo z kolumną, tym samym pokój "wysunęliśmy z cienia", zyskaliśmy 1,2 pokoju i pokój na górze nie będzie wisiał na kolumnie :-)

Cały czas mamy deylemat czy dachówka czy blacha - orientujecie się w całościowej różnicy w koszcie materiału i położenia?

Witam po raz pierwszy i od razu w temacie diuny bo to jest projekt, ktory wybraliśmy po 3 latach (!) poszukiwań.

Mianowicie chodzi mi o pewne zmiany w projekcie Diuny II zm.1.

Chcemy zlikwidować wykusz w salonie wraz z przebudowaniem kawalka tej sciany (powiększenie pokoju 6) oraz poszerzyć garaż, bo 537cm to chyba troche mało na komfortowe użytkowanie 2 aut.

Zmiany obrazuje poniższy rysunek:

http://images50.fotosik.pl/9/3adefc81514f7516.jpg

Co sądzicie? Będzie dobrze czy z czymś przedobrzyłem?

Oczywiście w miejsce wykuszu zostanie mały balkonik z okna na poddaszu.

Jaki jest odstęp belek na dachu? Czy jak dodam jedną celem powiększenia garażu to uzyskam 6 m szerokości? (zamiast 5,37m)

pozdrawiam wszystkich Diunomaniaków :)

wbat

wbat widzę ,że planujesz zrobic te same zmiany co ja zrobiłam w Diunie IIzm z tym że ja zlikwidowałam i wykusz i balkonik nad nim ,a zamiast balkoniku będzie zadaszony taras na całą dłg .salonu na 3,5 metra szer. (przedłużenie salonu) Garaż zostawiliśmy taki jak jest chociaż nam też wydaje się wąski jak na dwa samochody.