jarcyś 09.12.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Szukamy wykonawcy do tarasu i schodów zewnętrznych. Gość zarzyczył sobie za samą robociznę 5 tys. Zakres robót odpowiada mniej więcej temu co w projekcie. Nie orientujemy się czy to dużo czy to mało. Jest to mniej więcej, 1/6 robocizny za stan surowy otwarty więc sądzimy , że jest to chyba to lekka przesada. Jeśli moglibyście coś w tej sprawie doradzić to byłoby miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 10.12.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 jarcyśu nas murarz wliczył schody i taras do ogólnej ceny za robociznę stanu surowego otwartego, dlatego ciężko nam sie wypowiadać. Daliśmy za całość 24 tyś. Wiec chyba te 5 tyś to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OluniaW 13.12.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 projekt naszej kuchni http://images32.fotosik.pl/417/ed2894d753ec7ec7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OluniaW 13.12.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 i jeszcze takie coś wymyśliłam zamiast ściany między kuchnią a salonem, z tym że będą jednak dwie szyby zamiast jednej http://images25.fotosik.pl/303/43a53c863b38928c.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Marcin 13.12.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 FAjny projekt. Kurcze tylko boje sie ze w moim przypadku to okazałoby sie ze jest za malo szafek Ale podoba mi sie ten pomysł. FAjnie wyglądaja te szafki pod oknem, ladnie sie to komponuje. Ja to jeszcze chciałam wyspę w kuchni, ale wtedy musiałabym zrezygnować ze spiżarni, wiec sie raczej nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Marcin 13.12.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Mam pytanie czy ta szyba to będzie na stałe zamontowana czy chcesz z niej zrobić takie ruchome drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 13.12.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 OluniuWPiękna kuchnia.Czy zrezygnowałas ze spizarki? Bo na ścianie gdzie powinna byc masz płytę kuchenną. Ja się cały czas głowie nad projektem i właśnie drzwi od spiżarki bardzo to utrudniają. Jednak ta przestrzeń magazynowa według mnie jest niezbedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyychu 13.12.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Bardzo ciekawy pojekt. Mam pytanie, gdzie będzie się znajdować płyta do gotowania? Czy będą to palniki gazowe, płyta elektryczna czy też indukcyjna? Jak zrealizujesz odprowadzenie z okapu? Wepniesz go do komina czy zastosujesz pochłaniacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 13.12.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Olunia bardzo ciekawy projekt. Z tego co widzę, płyta jest elektryczna (lub indukcyjna) na ścianie od strony wiatrołapu - okap wpuszczany w szafkę. Powiedz mi proszę czy wyceniałas gdzies już tę kombinację? Chodzi mi szczególnie o cenę szafek pod wykuszem - musza mieć głębokośc 100cm i taki sam blat - cena chyba kosmiczna Jak zamierzasz rozwiązać otwieranie okna środkowego m- czy bateria będzie łamana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OluniaW 13.12.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Ula i Marcin szafek, może faktycznie nie za wiele, ale ja będę miała spiżarnię z boku więc nie "zagracałam" kuchni a co do wyspy to koleś mówił że nei byłoby problemu , a co do szyby to będzie zamontowana na stałe i będą dwie, od strony salonu wygląda to tak, ściana spiżarni 1,5m + 60cm ściany i szyba +30cm ściany i znowu szyba i na koniec znowu 30 cm ściany (zrobię fotkę to wkleję ) Patty wejście do spiżarki jest koło /za lodówką spiżarka jest mała ale zawsze to coś krzychu tak jak napisał glowac kuchenka jest indukcyja, pochłaniacz w szafce, ale podłączony też do komina wentylacyjnego Glowac ten zlew na środku też nie za bardzo mi się spodobał, dlatego przesuneliśmy go maxymalnie w prawo, tak żeby bateria była na wysokości słupka, a nie szyby, ale koleśnie robił mi już nowej wizualizacji kuchnia z tym co widać, ale bez sprzętu AGD z montażem wyszła 15 800,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OluniaW 13.12.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 http://images37.fotosik.pl/39/ba4fe0a44a795f0b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KEEGAN 13.12.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Olunia Piękna kuchnia, bardzo nam się podoba, gdyż..... będziemy mieli bardzo podobną . Układ dolnych szafek prawie identyczny. Na ścianie od wiatrołapu szuflady: 60, 80, 80. W wykuszu: szafka 45, zmywarka zintegrowana 60, zlewozmywakowa 60, szafka 45. Nad płytą będzie okap kominowy 90. Zamiast lodówki side by side, damy lodówkę do zabudowy, a drugą starą wstawimy do spiżarni. Wymiary mogą się troszkę różnić, bo podaję z pamięci, a projekt robiłem ponad rok temu. Jak znajdę chwilę, to wrzucę kilka jpg. naszego projektu. glowac Z racji tego, że projektuję i produkuję meble kuchenne na wymiar pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytania odnośnie szafek i blatu pod wykuszem. Szafki mogą być tradycyjnej głębokości tzn. od 48-52 cm. Wysuwasz je tylko do przodu, żeby nawis blatu był taki sam jak na szafkach od strony wiatrołapu. U nas blat na ścianie wiatrołapu będzie miał 70cm głębokości, a w wykuszu 80 cm. Jeżeli chodzi o koszty blatów, to niektóre firmy produkują blaty o gł. 80 cm, niestety większość tylko 60 i 120 cm. Blat 120 jest 2-3 razy droższy od 60. Jeżeli muszę zastosować u klienta gł. 70 cm i większą to reszta jest odpadem za który musi zapłacić. Dlatego resztę blatu, po uzgodnieniu z inwestorem docinam na wymiar, żeby mógł go wykorzystać na półki w spiżarni lub w garażu. W takim projekcie, jak Oluni cena mebli ze względu na nietypowy blat wzrasta o kilkaset złotych, co przy ogólnym koszcie kilkunastu tysięcy nie jest chyba dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OluniaW 13.12.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Keegan do naszych kuchni idealny jest blat z kompozytu, ale niestety straszliwie drogi bo sam blat 8.500,00, szafki w wykuszu będą miały standardową głębokość tylko faktycznie blat będzie szerszy, a co będzie nad szufladami koło okapu? szafki czy raczej nic nie planujesz? chętnie obejrzę wasz projekt więc czekam na fotki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxim_m 14.12.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 olunia , podoba nam sie twój pomysł z tymi szybami. wkleje kilka zdjec z projektu jaki nam zrobił stolarz. to narazie wstepny zarys i pierwsza wizualizacja , nie jest to wszystko tak jak bedzie , ale ogólnie lodówka i piekarnik bedzie obok wejscia do spizarki, tez myslimy o wyspie , ale nie ma koncowej koncepcji jak ma wyglądac wejscie do kuchni ,a to bedze od tego zalezało, zona nie chce zlewozmywaka w wykuszu , wiec bedzie obok , jesli sie zdecydujemy na wyspe to moze blat indukcyjny bedzie w niej. parapety raczej połączone z blatem ( znaczy blat wpuszczony) wiec napewno ze 120-ki trzeba bedzie robic. prosze o sugestie i wypowiedzi za i przeciw. http://images35.fotosik.pl/40/98bb3af82e6d9dbb.jpgszafki bedą szersze , zlew bedzie innego ksztaltu i moze w prawym rogu, górne szafki weższe. pomysł na kszesła stolarza. http://images26.fotosik.pl/305/aa9d5011049a9653.jpg http://images26.fotosik.pl/305/622a9ae7292e9a1c.jpg http://images24.fotosik.pl/305/496055e4a9762a5b.jpg narazie nie mam czasu na konsultacje dalsze nad projektem kuchni , jak cos nowego bedzie to wkleje.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OluniaW 14.12.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 maxim ja nie zdecydowałam się na wyspę, bo teraz mam kuchnię całkowicie otwartą na salon i już mi się to znudziło, znowu nie chciałam mieć całkowicie ściany i dlatego wymyśliłam te szyby, jak skończą tynkować to zrobię fotki jak to wygląda od strony salonu:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 15.12.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam wszystkich,projekty kuchni piękne i bardzo nowoczesne. Ja chciałabym kuchnię częściowo nowoczesną ale też trochę tradycyjną. Jak na razie z czterech projektantów nikt nie stanął na wysokości zadania. Ale ponieważ w pierwszej kolejności robię i wyposażam aneks kuchenny na górze, to projektowanie właściwe kuchni odłożyłam na później. Glowac, wiem, że przy Twoich dzieciątkach masz mało czasu, ale chętnie zobaczyłabym Twoją propozycję kuchni mniej nowoczesnej, co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Marcin 15.12.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 maxim_m muszę przyznać że Wasz projekt kuchni też jest ciekawy. Fajnie wyglądają te łamane blaty i szafki w wykuszu no i macie wyspę nad którą ja intensywnie myślę. Bałam się, że nawet przy małej wyspie będzie bardzo ciasno w kuchni, ale dzieki Waszym wizualizacjom mogę sobie popatrzec i stwierdzić, że jest nizle.. Ja osobiście planuję mieć właśnie trochę takiej wolnej przestrzeni na blatach, gdzie będę mogła rozłożyć sie z pracami kuchennymi, i planuję kuchnię w tradycyjnym stylu, taki trochę "domek na wsi", ale do tego etapu wykańczania domu mamy jeszcze sporo czasu, wieć może mi sie to zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patty1719502153 15.12.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 maxim_m Bardzo ładna kuchnia. Rónież planuję wcięte szafki w wykuszu Z moich uwag - co do wyspy, przynajmniej na tej wizualizacji jest bardzo mało miejsca wokół niej, szczególnie róg okno/zlew (nie wiem czy tam się szafki otworzą w pełni). Myślę, że bedzie niewygodnie, zwłaszcza przy chodzeniu lodówka-zlew i lodówka-kuchenka, a to są najczęsciej pokonywane trasy. Zmniejszy się to gdy płytę umieścisz na wyspie, tylko czy wtedy nie będzie ryzyka, że strącisz gorący garnek z zawartością? (a przy małych dzieciach dostep do kuchenki z 4 stron to 4x więcej ryzyka, że czegoś dotkną). Plusem wyspy z wizualizacji jest ten mały stolik z krzesłami, można szybko zjeść posiłek, czy posadzić dziecko i samemu coś robić. Ja tak o dzieciach bo maluchy są najważniejsze, a dużo czasu spędzamy razem w kuchni Tyle moich własnych przemyśleń. Pozdrawiam Patty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KEEGAN 15.12.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Olunia Wrzuciłem jpgi projektów kuchni, salonu i tej części łazienki, gdzie będzie wanna wpuszczona w podłogę do fotoalbumu na fotosiku. Faktycznie blaty kompozytowe, granitowe, czy z konglomeratu kwarcowego są kosmicznie drogie, ale wyglądają rewelacyjnie. Szczególnie wykonany np. z corianu, gdzie zlewozmywak i blat stanowią jeden element. maxim Świetny projekt od strony wizualnej. Mam jednak kilka uwag technicznych. Jeżeli zdecydujecie się na płytę na wyspie, to przy smażeniu ryb, czy mięsa podłoga wokół wyspy będzie zachlapana tłuszczem. Oprócz tego podczas gotowania nie będzie można usiąść przy wyspie, bo odległość od krawędzi stołu do gorących garnków wyniesie 30-40 cm. W związku z tym, że w naszej kuchni też próbowałem wkomponować wyspę wiem, że między wyspą, a szafkami jest trochę mało miejsca. Jeżeli posiłki przygotowuje tylko jedna osoba, można to przeboleć. Natomiast jeśli żona zagoni cię do pomocy komunikacja będzie zakłócona. Za mało miejsca jest na blacie, gdzie znajduje się zlewozmywak i płyta, mięso, warzywa itp. po opłukaniu trzeba będzie przenosić na wyspę, lub do wykuszu, co znowu wiąże się z zabrudzeniem podłogi. I jeszcze jedna uwaga. Jeżeli umieścisz piekarnik obok lodówki, która nie jest do zabudowy gorąca para może uszkodzić uszczelkę w jej drzwiach. Dlatego trzeba wybrać piekarnik z dobrym systemem chłodzenia obudowy i unikać długotrwałego otwierania drzwi podczas pieczenia. Reasumując, jeżeli nie przeszkadzają Wam te drobne mankamenty o których wspomniałem, to kuchnia jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolo83 17.12.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 witam wszystkich tez planuje budowac diune gdyz bardzo mi sie podoba i jedyna zmiana w projekcie bedzie zlaczenie pomieszczenia 7 z 6 w jedno.Jestem bardzo ciekawa jak wygladaja wszystkie pomieszczenia juz wybudowane ich stam surowy lub urzadzone.jesli ktos ma mozliwosc przesłania zdiec to byla bym wdzieczna [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts