Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bez drzwi wew. da się mieszkać :wink:

Niby tak... :wink: ale jakoś tak nam sie poukładało, że z ostatnim malowaniem czekamy do zakończenia wszystkich brudnych robót, a tu z powodu braku drzwi płytkarz nie może skończyć roboty. W jednym pokoju coś ościeżnica nie pasuje... a niby robili na wymiar... :evil: Naprawdę marzę o chwili gdy wszyscy robotnicy w brudnych ubłoconych buciorach przestaną łazić mi po podłogach, zabiorą swoje zabawki i pozwolą w końcu mieszkać :wink:

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Skoro już jesteśmy przy kosztach ja też mam pytanie: ile mniej więcej kosztują okna do całej Diuny? Wiem, że zależy to od wymiarów itd, ale tak orientacyjnie cena za jednostronny kolor, bez szprosów. My dostaliśmy póki co wycenę z jednego miejsca i łącznie z zaokrąglonymi drzwiami balkonowymi szt. 2 i drzwiami tarasowymi wołają ok. 15tys. To dużo czy raczej tak średnio?

Ps. Tak na chwilę obecną wygląda nasza diunka i taka zostanie aż do wiosny...

Teraz ogarniamy trochę działkę :roll:

http://ewka_diunka.republika.pl/projekty/Kopiaprzodzabezpieczony.jpg http://ewka_diunka.republika.pl/projekty/Kopiatylzabezpieczony.jpg

Patty dziękuję za odpowiedź. Wypytaj proszę męża o szczegóły, będę baaardzo wdzięczna :D

Projekt przewidywał ścianki gips-kartonowe, więc dopłaciliśmy za ściany murowane, ale nie musieliśmy już płacić za gips-karton. Strop teriva bez problemu utrzyma ścianki murowane. Tyle mąż. Pozdrawiam, Patty

Witam!

Skoro już jesteśmy przy kosztach ja też mam pytanie: ile mniej więcej kosztują okna do całej Diuny? Wiem, że zależy to od wymiarów itd, ale tak orientacyjnie cena za jednostronny kolor, bez szprosów. My dostaliśmy póki co wycenę z jednego miejsca i łącznie z zaokrąglonymi drzwiami balkonowymi szt. 2 i drzwiami tarasowymi wołają ok. 15tys. To dużo czy raczej tak średnio?

Ps. Tak na chwilę obecną wygląda nasza diunka i taka zostanie aż do wiosny...

Teraz ogarniamy trochę działkę :roll:

http://ewka_diunka.republika.pl/projekty/Kopiaprzodzabezpieczony.jpg http://ewka_diunka.republika.pl/projekty/Kopiatylzabezpieczony.jpg

ewa88 pięknie rośnie domek.

U mnie okna ze szprosami, kolor od wew biały, od zew złoty dąb, drzwi balkonowe z łukiem,, okienko okrągłe na klatce schodowej i szyby bezpieczne to ponad 20 tys.

Męczę Was i męczę, ale mam jeszcze jedno ważne pytanie. Wg projektu Diuny Mix cały balkon (łącznie z łukami nad drzwiami) jest wykonany z drewna. Czy budowaliście z drewna czy z pustaków? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo w pn wchodzi u nas cieśla i muszę postanowić, czy ma to robić jeszcze murarz czy już cieśla.

panczurka

my budowaliśmy lukarny balkonowe w całości z ceramiki - jedynie małe trójkąty były drewniane - ale było to spowodowane że ślepa ścianka kolankowa jest maksymalnie wysunięta w stronę murłaty.

bez tego ceramika by wisiała w powietrzu - a tu z wieńcami i cała resztą nie chcieliśmy już kombinować.

Slepa ścianka kolankowa jest max w stronę murłaty - ale jest użytkowa - jakieś 1,5 m od murłaty - żeby można było jakieś łóżko tam wstawic pod tą ściankę.

Witam Wszystkich .Na początku chciałabym podziękować państwu Glowacom(jeśli to można tak odmienić :wink: ) za pokazanie nam swojej diunki.SERDECZNE DZIĘKI .To napewno ułatwiło nam decyzje co do projektu,a szczegulnie mężowi,bo nie był do końca przekonany. Twierdził że ten domek jest za duzy dla nas (narazie 3osobowej rodzinki) ,ale teraz już zmienił zdanie :D .Jeszcze rza DZIĘKI.

Mam jeszcze do Was forowicze pytanie,co sądzicie kolektorach słonecznych do ogrzewania wody?Ostatnio nad tym się zastanawiam czy by nie zamątować takich.Co otym sądzicie,dobre to rązwiązanie przy kotle na węgiel?

Ztego co czytam w necie to wcale nie jest złe rozwiązanie.Co WY na to?

Mam jeszcze do Was forowicze pytanie,co sądzicie kolektorach słonecznych do ogrzewania wody?Ostatnio nad tym się zastanawiam czy by nie zamątować takich.Co otym sądzicie,dobre to rązwiązanie przy kotle na węgiel?

Ztego co czytam w necie to wcale nie jest złe rozwiązanie.Co WY na to?

My planujemy instalacje dwóch kolektorów na 3-0s. rodzinę, z 300 litrowym zbiornikiem, ale tylko do wody użytkowej. Większość instalatorów uważa, że nie warto instalować kolektorów do CO, ponieważ:

-trzeba zainstalować więcej paneli, żeby dały rade ogrzać wodę w grzejnikach, więc

-w lecie jest problem z gorącą wodą, kolektory grzeją jak szalone i albo trzeba mieć duży bufor (basen, zbiornik 1000l -nie wiem czy wystarczy), albo zasłaniać kolektory- co jest bez sensu przy takim koszcie zakupu i montażu

-w zimie, gdy trzeba grzać w CO, często są chmury i wtedy nawet nowoczesne k.próżniowe mogą nie dać rady.

panczurka

Męczę Was i męczę, ale mam jeszcze jedno ważne pytanie. Wg projektu Diuny Mix cały balkon (łącznie z łukami nad drzwiami) jest wykonany z drewna. Czy budowaliście z drewna czy z pustaków? Będę wdzięczna za odpowiedź, bo w pn wchodzi u nas cieśla i muszę postanowić, czy ma to robić jeszcze murarz czy już cieśla.

my też mamy ceramike i boki obite płyta OSB

Witam wszystkich po długiej przerwie spowodowanej pracami od ostatniej wizyty na forum prace poszły do przodu zostało wykonane:

- instalacja kanalizacyjna z wyjściem z budynku

- instalacja wody ciepłej, zimnej i cyrkulacji

- instalacja elektryczna (telewizja internet alarm oświetlenie wew. i zew. razem

198 punktów)

- poprowadzone rury do kolektorów

- zamontowane szafki i rozdzielacze oraz poprowadzone rurki do kotłowni

- zamontowane drzwi wejściowe

- zamontowane wszystkie okna i balkomy

- rozprowadzona instalacja centralnego odkurzacza 5 punktów

- doprowadzona woda do budynku

- doprowadzone zasilanie

aktualnie są robione tynki gipsowe po nich bedzie rozprowadzenie instalacji do centralnego ogrzewania no i miksokret a jak będę się nudził to zrobie ocieplenie dachu w zimie no i tyle na ten sezon niech budynek odpoczywa