arona 08.11.2009 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Mam prośbę do osób które wykonały strop monolityczny w Diunie Mix - jak rozwiązaliście sprawę ocieplenia wykuszy pod balkony - monolit jest dużo "cieńszy" niż z gotowych bloczków i zastanawiam się jak podejść do tego problemu i jaka grubość tego stropu monolitycznego z uwagi na dość spore rozpiętości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Novy0 09.11.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 arona ja ociepliłem te wykusze styrodurem 2cm - tak mi poradził inspektor nadzoru czyli od dołu 2 cm i potem od góry też pójdzie 2 cm i wystarczy z nawiązką - strop ma 10cm a na wykuszach 8cm bo 2 cm odeszło na ten styrodur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 10.11.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Novy0te 4 cm Ci wystarczy?a jakie masz ocieplenie na scianie elewacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Novy0 10.11.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 na elewacji mam 12 cm ale te 4cm to styrodur a styrodur ponoć liczy się 3x tyle co styropian tej samej grubości (cena też jest niczego sobie ) Do tego właśnie służy styrodur -stosuje się go tam gdzie są mostki cieplne oraz na belkach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 11.11.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Witam, zestaw przestawiłam jak poprzednio i oczywiście zapraszam na herbatkę do mojej kuchni i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnMac 11.11.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 WITAM. CO ZA PECH, ZE TAK PÓŹNO TRAFIŁAM NA FORUM. MY REALIZUJEMY DIUNE III , ZACZYNAMY POWOLI WYKOŃCZENIÓWKĘ. CZY MOZECIE PODAĆ JAKIEŚ LINKI Z REALIZACJI KUCHNI. JESTEM W TRAKCIE OGLADANIA FOTEK OD MARIOLI6 I JESTEM POD WRAZENIEM DZIĘKI Z GÓRY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 13.11.2009 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Novy0 na elewacji mam 12 cm ale te 4cm to styrodur a styrodur ponoć liczy się 3x tyle co styropian tej samej grubości (cena też jest niczego sobie ) Do tego właśnie służy styrodur -stosuje się go tam gdzie są mostki cieplne oraz na belkach itp. Noniestety mylisz się . Każdy dowód trzeba poprzedzić analizą - a więc do dzieła Model będzie posiadał dwie zmienne - dla Twojego styropianu elewacyjnego - normalna fasadówka o lambdzie 0,04 W/mK i dla super ciepłego - wręcz szarego o lambdzie 0,031 W/mK Dane są z allegro (więc reprezentatywne). Lambda dla sturoduru 4 cm ( zsumowałem dwie warstwy, choć nie powinno się tu sumować bo pomiędzy nimi jest beton) 0,035 W/mK Zabawa ma na celu pokazanie jak jest w rzeczywistości u Ciebie. - czyli co i jak - na zasadzie wyrównywania wiedzy. Wynik będzie pokazany w oporze cieplnym "R" w porównaniu parametrów izolacyjności dla 2 styropianów z owym styrodurem. Definicja: Opór cieplny jest to stosunek grubości warstwy materiału do współczynnika przewodnictwa cieplnego rozpatrywanej warstwy materiału. R = di / lambdę gdzie: Ri – opór cieplny warstwy materiału [m2K/W], di – grubość warstwy materiału [m], λi – lambda - współczynnik przewodnictwa cieplnego [W/mK]. Opór cieplny Twojej ściany fasadowej normalnej dla lambdy styropianu (0,04) => 0,12/0,04 = 3 opór cieplny Twojej ściany fasadowej ciepłej dla lambdy styropianu (0,031) => 0,12/0,031 = 3,87 opór cieplny balkonu nad wykuszem dla lambdy styroduru (0,035) => 0,04/0,035 =1,14 Reasumując ocieplenie wykuszu masz jakieś 3 razy słabsze niż ściany szczytowej. Powstanie Ci tam dość duży mostek, przez który będzie wylatywało dość dużo kW energii rocznie (też to mozna policzyć). Czyli to co masz na balkonie przekładając na klasyczny styropian fasadowy ni ejest trzy razy cieplejsze, a trzy razy chłodniejsze. Odpowiada styropianowi o grubości 4,5 cm Ten kto Ci to mówił nie wie co mówi i wprowadza Cię w błąd, a jego wiedza n.t. materiałów izolacyjnych zatrzymała się 10 lat temu. Jeżlei nie jest za późno to popraw tę izolację bo nie jest najllepsza. Przeświadczenie o super zdolnościach izolacyjnych styroduru wywodzą się z czasów gdy styro klasyczny miał słabe parametry i nie było czegoś takiego jak np fundamentowy. Przy obecnym wyborze to żadna rewelacja - styropian fundamentowy jest tańszy a współczynniki ma takie same, lub porównywalne. Na Twoim miejscu jeżeli nic nie możesz zmienić na górze, to ociepliłbym od dołu (choć nie jest to super wyjście) czymś równie ciepłym jak elewacja i obudować to k-g. Mój wywód nie jest prawdziwy jeżeli masz ten styrodur o jakichś super parametrach - ale to nie jest realne, bo najcieplejszym obecnie jest piana PUR o lambdzie 0,023 (nie wspominając o aerogelu, ale jest on poza zasięgiem logiki). Owa piana jest niespełna 2 x cieplejsza od klasycznego styro, więc mówienie że styrodur jest 3 x cieplejszy to nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Novy0 13.11.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 wow glowac jestem pod wrażeniem .. , jesli jest faktycznie tak jak napisałeś to musze pomysleć żeby to czymś jeszcze docieplić żeby nie przemarzało w zimie - teoretycznie jest czym bo od góry idzie przeciez jeszcze 10 cm wylewki więc można tam dać 2x albo styropian albo styrodur. W każdym bądź razie inaczej sie tego nie da zrobić przy lanym stropie no chyba ze sobie zaniżę sufit na dole nad częścią wykuszu ale tego właśnie chciałem uniknąć. Pozostaje jedynie docieplić to od góry Dzięki za wnikliwą analizę - jesli możesz to napisz na priv jakby to najlepiej docieplić od góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiilow 15.11.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Witam wszystkich budującychJestem ze Słupska i swoja Diune MIX zacząłem budować w kwietniu 2009r. Mam małe pytanie do zaawansowanych budowniczych tego domu, ile m2 jest tynków na parterze i poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniowiola 15.11.2009 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Witam wszystkich po długiej nieobecności na forum, spowodowanej oczywiście intensywnymi pracami w Diunie. Dużo się zmieniło i przybyło, a tak w skrócie:skończona elewacja (docieplenie, siatka,klej, gzymsy, gruntowanie, parapety)bramy garażowekostka brukowa i uporządkowanie wokół domuroślinki już rosną i zdążyły zakwitnąć rododendronyW środku skończone wszystkie instalacjetynki, wylewki, zabudowa poddaszapłytki w kuchni, salonie, korytarzu i kotłownikominek rozbudowany na całą ścianędrzwi wewnętrzne czekają na montaż w piątek zrobili przyłącze gazukotłownia gotowa czekam jeszcze z malowaniem ponieważ nie wszędzie tynki wyschły, ale w tym tygodniu zaczynam malowanie meble do kuchni i barek między salonem a kuchnią zamówione, powinny być na koniec miesiąca tak z grubsza to wszystko postaram się zdjęcia wstawić jak najszybciej Pozdrawiam wszystkich Diunowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxim_m 16.11.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 daniowiola tyle tego , ze przydały by sie jakies fotki czekamy . pierwszy ogień w kominku. jeszcze nie skonczony . zdjecie troche nie aktualne , ale jeszcze nowszych nie ma. pozdrawiam http://images36.fotosik.pl/115/099990c5eba41c4fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniowiola 17.11.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 postaram się dzisiaj fotki zrobićkorzystam z ładnej pogody i od rana do późnej nocy działam na budowie i niemam kiedy zdjęć robić ale dzisiaj postaram się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
debik 17.11.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witajcie!!! Nasz projekt już siedzi u architekta, i mam nadzieje ze niebawem złoże w starostwie. Mam tylko pytanie odnośnie wyrównania poziomów pomieszczeń garażowych z mieszkalnymi. Już o to kiedyś pytałem, a teraz nasz Pan Architekt każe nam się już zdecydować na warjant który chcemy wybrać. On proponuje nam podnieść 3 wysokości nad mieszkalną i jednocześnie 2 wysokości ścianki kolankowej nad pomieszczeniami garażowymi. Czy ktoś oprócz BLUEMENA robił coś takiego. Ja się boje tego, że podnosząc o 3 cegły ściankę nad pomieszczeniami mieszkalnymi, niekorzystnie wpłynie to na wizualne wrażenia naszej DIUNY(zza bardzo zwiekszy stosunek ścian - do dachu). Co o tym sądzicie?? a może ktoś też tak podnośił i może fotki przesłać ?? Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluemen 17.11.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 WItam Zdjecia podsyłam brak czasu ciągła bieganina i nawet niema kiedy zrobic zdjęć co dopiero powklejac na strone.Już teraz wiem że drugi raz też byśmy podnosili i na jednym poziomie robili dom http://img406.imageshack.us/img406/2782/12491790.jpghttp://img406.imageshack.us/img406/5084/56490945.jpghttp://img406.imageshack.us/img406/1534/55922628.jpghttp://img406.imageshack.us/img406/8060/85543395.jpghttp://img406.imageshack.us/img406/770/89601709.jpghttp://img406.imageshack.us/img406/4123/36699485.jpg POzdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
debik 17.11.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Witam My robimy dół i górę na jednym poziomie na górze damy trzy pustaki+wieniec a nad garażem dwa +wieniec POzdrawiam Dzieki Bluemen za fotki, ale nie bardzo kumam, bo z tego co pisałeś, to zrozumiałem , że właśnie tak zrobiłeś ????? a ja szukam , kogoś kto już przykrył dach w takim układzie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 18.11.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Mariola6 ale bajer ten Wasz salon, co tydzień nowy mebel,uwielbiam Was "podglądać" na fotosiku Zestaw jadalniany super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Q10 19.11.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Witam.Ja z pytaniem do diunowiczów,czy w Warszawie na bartyckiej można kupić projekt Diunki III ?Jeśli nie to gdzie ?(chodzi mi o warszawe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 19.11.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 BeaWroc, dzięki , cieszę się że też Ci się podoba. Co do podnoszenia ścianki kolankowej i wyrównywania dachu, to uważam że budynek straci na uroku. Ja właśnie dlatego wybrałam ten projekt, że nie był prosty i zwykły, tylko pełno w nim zakamarków i schodków w róznych miejscach. Więc jestem na "nie" zmianom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GiT 19.11.2009 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Witam, Mariolu - bluemen i ja nie wyrównywaliśmy dachu tylko poziomy na parterze i poddaszu, wyszło naprawdę ok. A dzięki podniesieniu ściany kolankowej tylko na "większej" części domu - pozostaje różnica między połaciami. PS Przytulnie u Ciebie w Diunce Pozdrawiam GiT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mahol 20.11.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Hej. Planuję na dniach kupić pustaki. Zdecydowałem się budować betonem komórkowym. Teraz pytanie do tych co budowali właśnie z tego materiału: jakiej klasy kupowaliście pustaki? 400,500 czy 600? I jakie docieplenie stosowaliście? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts