Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie, razem z mężem też budujemy , tyle że DIUNA II lustro. Mury idą w górę od poniedziałku, i tak wczoraj wszędzie były 4 warstwy no i cała ściana zewnętrzna przy salonie i kuchni :).

Tyle że pojawiły się dylematy: powiększyliśmy salon o pokój obok niego, aby wyjście na taras było centralnie przez balkonowe podwójne drzwi ( w miejscu starego okna w tamtym pokoju). No i nie ma kominka. Więc jak wchodzimy do domku po minięciu wiatrołapu- będzie od razu ogromny salon, a ja się zastanawiam czy nie zostawic tam kominka albo chociaż dać tam jakąs kolumnę?? No i możnaby wtedy wydłużyć trochę wiatrołap z kibelkiem.

Jak myślicie?? Większość z was ma już piękne domki na wykończeniu, więc każda rada czy pomysł się przyda :)

Pozdrawiam

agatomek5

Myślę że jest niemożliwe aby całkowicie pozbyć sie tej ściany-bo to ściana nośna-my przesuwaliśmy tą drugą ścianę w tym pokoju na dole i musieliśmy zrobić dodatkowo podciąg,tą zmianę powinniście nanieść na plany.Poradzcie się kierownika budowy,napewno nie powinni decydować budowlańcy,tak szczerze to nie za bardzo widzę możliwość powiększenia wiatrołapu chyba że zlikwidujecie wc,co niektórzy forumowicze tak właśnie zrobili.A wejście bezpośrednio do salonu-rzecz gustu.Nam to nie odpowiada.Napewno warto przemyśleć takie decyzje.To forum to kopalnia wiedzy,radzę przejrzeć fotosiki diunowiczów.Życzymy dobrej pogody,i dużo, dużo cierpliwości i stalowych nerów.pozdrawiamy

a u nas powoli ruszają porządki na zewnątrz, a w środku elektryka i ogólnie poddasze...

pozdrawiam

Mahol

Oglądając domek na zewnątrz zauważyłem, że nie masz komina w kuchni u mnie też brak ale teraz mam problem z wentylacją z kuchni i łazienki. Jak poradziłeś sobie z tym tematem masz jakieś fotki w wewnątrz widzę że jest wywiewa też myślę tak zrobić ale nie wiem jak w środku ( z czego zrobiony)

Pozdrawiam

Witam, jesteśmy tutaj świerze goście :), i przepraszam ze tak wale bez ogródek, ale czy byl by ktos tak niesamowicie mily i zechcial sie pochwalić swoja Diuna II, poniewaz ten wlasnie projekt wybraliśmy wraz z mężem, prawie jednoglosnie. Dodam że jesteśmy z woj. malopolskiego, okolice Gorlic i Nowego Sącza, i bardzo chcielibyśmy zobaczyc ten dom w realu jeszcze przed końcem wakacji. Bardzo jesteśmy wdzięczni za odpowiedzi.

Pozdrowienia

Aga Rafał

Jęsli chodzi o grubość styropianu to ja dawałem 12cm oraz wate na poddasze 15 + 10 i stwierdzam po przezimowaniu w Diunce że jest to wystarczające - jest ciepło nawet w największe mrozy - mam ogrzewanie na eko-groszek i ubiegłej zimy poszło mi 3,5t opału. Co prawda mieszkałem dopiero od lutego ale domek grzał sie już od października ub. roku bo chciałem dobrze dogrzać mury a poza tym non stop były prowadzone intwnsywne prace wykończeniowe :). Teraz w sezonie letnim piec podgrzewa tylko ciepłą wodę i wcina ok. 3 (30kg) worki węgla miesięcznie.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczow,od dluzszego czasu sledze watek i duzo mi daly wasze informacje,inspiracje i foty. Budujemy sie z rodzicami i od maja jestem posiadaczka stanu surowego zamknietego Diuny III :) ciekawa jestem czy w wielkopolsce jest ktos kto posiada taki domek juz wykonczony. chcialabym looknac jak wygladaja pomieszczenia bo scianki dzialowe sie beda stawiac dopiero za 2-3 tygodnie a ja nie mam wyobrazenia przestrzennego co i jak bedzie wygladac, rzeczywista wielkosc pokoi itp :)

Mam tez pytanko,czy wszyscy macie projektowe tarasy czy ktos z Was zmienial troszke forme? my chcemy troszke powiekszyc taras i nadac mu ciut inny ksztalt ale nei wiemy czy bedzie sie rownie bajecznie prezentowal...jak mi sie uda to wrzuce fotki naszych murow :)

jeszcze nie mamy okien dachowych, w garazu nie ma drzwi na ogrod,sa dwa okna

http://images43.fotosik.pl/1042/e3c3b2a86b787b72m.jpg

http://images39.fotosik.pl/1010/b5c7022e498eee38m.jpg

Edytowane przez Justyna Kowalewska