Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Chciałbym was zapytać jakiej mocy macie kocioł (najlepiej na ekogroszek), w sklepie zaproponowali nam moc 20 Kw ( do 180 m2) z podajnikiem ślimakowym Defro eko plus za dobre pieniądze, ale boje się że może być za mały. A wogule co myślicie o tej firmie ? Prosze o opinie

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich

Chciałbym was zapytać jakiej mocy macie kocioł (najlepiej na ekogroszek), w sklepie zaproponowali nam moc 20 Kw ( do 180 m2) z podajnikiem ślimakowym Defro eko plus za dobre pieniądze, ale boje się że może być za mały. A wogule co myślicie o tej firmie ? Prosze o opinie

My będziemy mieć Kotstal Eco 25 kW z Działdowa

http://kotly-dzialdowo.pl/website/?page_id=36

Przede wszystkim ten kocioł jest dosyć wąski (97 cm z koszem) i mam nadzieję że nie będziemy musieli kombinować z ewentualnym serwisowaniem ślimaka gdyby się zaciął co czasami się może zdarzyć :/ Ponadto ma palnik Brucer i sterownik ecoal i był polecany na forum o ogrzewaniu, przede wszystkim z uwagi na to że sam dobiera optymalne ustawienia. No i ma wyciągany ruszt awaryjny i duże, wygodne drzwiczki górne do ewentualnego załadunku śmieci. Jeszcze go u siebie nie mamy, ale widzieliśmy go u producenta.

Ja mam piec GRO-ECO z firmy SAS o mocy 23kW i po pierwszym sezonie mogę powiedzieć że sprawuje się rewelacyjnie - przy dobrym opale i ustawieniach popiół wychodzi jak z papierosa - przez cały sezon spalił mi ok. 3,5 tony eko-groszku (budynek wybudowany z maxa i ocieplony styropianem 12cm) i w domu było ciepło - do tego stopnia że musiałem pozakładać termostaty na grzejniki. Można założyć do niego ruszt awaryjny i zdalny regulator temperatury pokojowej ale nie stosowałem więc się nie wypowiem. Teraz w sezonie letnim spala ok. 3 worki węgla na miesiąc (30 kilogramowe) na ogrzanie ciepłej wody. Co do firmy SAS , Defro czy innych to myślę że wszystkie są porównywalne najlepiej wybrać tą w której mamy najbliżej serwis bo co jak zimą coś nawali a serwis się pojawi za tydzień ? ;]

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich "Diudowiczów"

My właśnie jesteśmy świeżymi posiadaczami projektu Diuny Mix i bylibyśmy niezmiernie wdzięczni za możliwość obejrzenia domu na żywo.

Budujemy w podkarpackim okolice Strzyżowa.

Czy ktoś z szanownego grona byłby tak miły i pochwalił się na żywo swoim domkiem.

Często jestem w woj. świętokrzyskim, lubelskim, małopolskim. Będziemy wdzięczni za cenne rady.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich Diunowiczów.

Właśnie dziś zamówiliśmy nasz wymarzony projekt DIUNA II lusterko. Na wstępie gratuluję wszystkim tym, którzy planują, budują lub mieszkają już w Diunce :) Mam pytanie do Was - czy możecie powiedzieć mi przybliżony koszt stanu surowego zamkniętego jaki Wam wyszedł?

My dodatkowo będziemy częściowo podpiwniczać (pod garażem), więc to będzie dla nas dodatkowy koszt ...

dzięki wielkie za odpowiedź.

Nas stan surowy Diuny Mix zamknięty z oknami, bramą z napędem i drzwiami kosztował prawie 200.000 zł, bez tarasu i schodów wejściowych :( Niestety dużo, ale wszystkie prace zlecane były firmie. Bardzo dużo kosztował nas dach, bo za materiały i robociznę za więźbę, deskowanie , papowanie, dachówkę koramik,okna dachowe i rynny zapłaciliśmy prawie 70.000! Przy czym mamy trochę większą powierzchnię dachu, bo podnosiliśmy ściankę kolankową i adoptowaliśmy kąt nachylenia dachu do 45 stopni.

Pomimo kosztów, jeżeli macie taką możliwość zróbcie piwnicę pod garażem, ale koniecznie z wygodnymi betonowymi schodami, żeby można było znieść tam opony czy kosiarkę.

nasz stan surowy zamknięty to ok 140 tyś. diuna mix

ściany zewnętrzne z maxa a środek z suporka okna z zewnątrz kolor(salon obustronny kolor)

drzwi metalowe kryty blachodachówką piwnic nie ma

musze jeszcze zaznaczyc że mamy skosy lane z betonu a mało kto to robił bardzo polecam

mamy już tynki wiec góra jest gotowa do wykańczania bez paprania się z płytami karton gips wełną itd wcale to taniej nie wychodzi słysząc opinie

u nas żadna wieksza firma nie robiła ale najmowaliśmy majstrów do murowania do krycia dachu

tak to u nas wygląda i życzymy powodzenia karolino :welcome:

mam do was pytanie czy wy też nie mieliście projektu przyłącza energii elektrycznej

a czy może mi ktoś powiedziec jak te procedury wyglądaja

obecnie pan który projektował to przyłacze był po zgode na wejście na działke i zawiózł do gminy a co dalej nie mam pojęcia wiecie może czy jest szansa aby nam w tym roku podłączyli prąd w marcu minie rok jak tą sprawe zaczęlismy załatwiac

jeżeli coś wiecie bardzo proszę o informację

Witam Was ponownie,

dziękuję za wstępnie oszacowane kalkulacje;)

mam dodatkowe pytanie - kto z Was buduje Diunkę w województwie pomorskim i jest w stanie się nią pochwalić? Najlepiej DIUNA II, DIUNA II zm. I lub DIUNA MIX.

Chodzi o to, że jak dobrze wiecie łatwiej jest wyobrazić sobie to co chcemy na żywym przykładzie. A nasz projekt juz jest w drodze i niedługo czeka nas wizyta u architekta ;)

Będę wdzięczna za informację ;)