Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam zamierzam robic w tym roku elewacje czy ktos z was moze powiedziec ile wyszlo wam za elewacje m2 i cena

u nas wyszło 250 m2 styropianu i ok 1 tona kleju za robotę wyszło 5 tys w tym oprawienie parapetów oczywiście bez struktury

Edytowane przez ewa31

nam powiedzieli w tamtym roku 20 zł za styropian i zatopienie siadki a jak bedziemy robic strukture oczywiście zalezy jaką to zapłacimy jeszcze 17zł od metra tak mi się wydaje dopytam męża chyba że chcesz położyc stiuka no to wtedy cena idzie ogromnie w górę napisz wojtekopole z jakich materiałów ci to zrobią Edytowane przez ewa31

My też zaglądamy, ale rzeczywiście pustawo na tym forum.

My przygotowujemy się do c.o i wciąż mam dylemat co rekuperacją - robić nie robić :confused:, tym bardziej, że tradycyjna wentylacja już jest, ale mówią, że nie będzie działać tak jak powinna.

A i kolejny dylemat centralny odkurzacz - macie jakieś swoje doświadczenia?

Centralny odkurzacz to w sumie prosta i nie najdroższa instalacja. Można koszty rozłożyć w czasie. Więc my zaryzykowaliśmy. Jeszcze nie korzystamy, więc nie mogę nic więcej dodać. A co do tradycyjnej wentylacji - kominiarz oświecił mnie, że często nie działa dlatego, że są za szczelne okna. po prostu nie ma dostępu powietrza z zewnątrz. Jeśli się go zapewni (nawiewniki, rozszczelnione okna) jest podobno ok. Cudów nie ma - ruch, wymiana powietrza musi być zachowany. Można sobie przeprowadzić prostą próbę - zobaczyć jak wentylacja działa przy otwartym i zamkniętym oknie. Moim zdaniem nie ma co zwiększać kosztów. Tym bardziej, jeśli jest już tradycyjna instalacja. Po ilu latach zwróci się rekuperacja?

Wentylacja mechaniczna to podwyższenie sobie komfortu mieszkania w dobrze wentylowanych pomieszczeniach. Na pewno jest lepiej niż jak się ma wentylacje zwykłą grawitacyjną. Wentylacja mechaniczna to dodatkowe koszty które trzeba włożyć w system i później miesięcznie do rachunku za prąd (ok. 20zł przy dobrym sprzęcie). Dodatkowo rekuperacja się opłaca ale jak zainwestujemy w lepszy rekuperator, który zużywa mało prądu i ma dużą sprawność odzysku ciepła - tak aby te ok. 20zł miesięcznie się zwróciło + koszty zakupu całego systemu (koszt centrali i kanałów itp)

• 2 months później...
Wentylacja mechaniczna to podwyższenie sobie komfortu mieszkania w dobrze wentylowanych pomieszczeniach. Na pewno jest lepiej niż jak się ma wentylacje zwykłą grawitacyjną. Wentylacja mechaniczna to dodatkowe koszty które trzeba włożyć w system i później miesięcznie do rachunku za prąd (ok. 20zł przy dobrym sprzęcie). Dodatkowo rekuperacja się opłaca ale jak zainwestujemy w lepszy rekuperator, który zużywa mało prądu i ma dużą sprawność odzysku ciepła - tak aby te ok. 20zł miesięcznie się zwróciło + koszty zakupu całego systemu (koszt centrali i kanałów itp)

A ja bym dodał jeszcze dodatkowy koszt jakim jest wymiana filtrów - rocznie wyjdzie nawet dodatkowo 300zł!!

Pozdrawiam

• 1 month później...