Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam , wszystkich. mam pytanie do osób które maja juz zainstalowaną wanne na górze na scianie pod oknem dachowym. czy nie obawiacie sie , ze tam jest zbyt nisko pod skosem , i nie da sie wstac normalnie , np. chcąc sie chocby opłukac prysznicem ??? tez mam w planie tam wanne wstawic , mam juz przygotowane miejsce , ale martwi mnie to jak to bedzie w uzytkowaniu.

prosze o wasze opinie ( mariola i olunia juz mają )

pozdrawiam

mimo mojego wzrostu 186 nie mam problemu.

tak czy siak masz regulację nóżek - tu coś można ugrać jak wylewki są normalnie wylane.

my obowiązkowo przed obudową wanny zrobiliśmy test, gdy była już wanna na budowie - wchodzenia i wychodzenia :)

mozesz też w przypadku jakiejś lipy odsunąć wannę od ściany i będizesz miał więcej miejsca - wtedy bedizes zmiał taką przybudówkę - ale zyskasz na wysokości.

To można wymierzyć znając wysokość wanny, jej dno, i wysokość podłogi.

my sie odsuneliśmy od ścianki kolankowej na jakieś 30 co, i jest ok.

nie wiem gdzie masz okno połaciowe - ale od biedy możesz tak ustawić wannę w łaziencę że bedziesz do niej wchodził w świetle okna...

Witaj maxim,

rozważania na temat wanny trzeba zacząć od tego jak wysoka jest ściana kolankowa - niektórzy podnosili o 1-2 pustaki, więc i miejsca maja wiecej.

U nas bedzie wanna wolnostojąca i rowniez robiliśmy przymiarki i wybróbowywaliśmy. W świetle okna stoję (170cm) bez problemów - tylko przy użyciu wtedy prysznica bedzie pochlapane okno.

srodkowe okno fix

bateria standardowo

zmywarka bedzie przesunieta w prawo o jedna szfke

to ja nie mam sie czego czepić, dla mnie jest bardzo funkcjonalnie :D

BeaWroc parę postów wcześniej pisałaś że chciała byś mieć choć połowę tego co ja a tu proszę .. już mnie dogoniłaś - gratulacje

owszem 8) nieudolnie gonimy :wink:

Witam,

próbuję skontaktować się z Dorotą B. z pomorskiego, czy ktoś może mi w tym pomóc? Pisałam do niej na prywatną wiadomość, ale nie odpisuje Tak bardzo chciałabym zobaczyć Diunkę na żywo, a z tego co wiem Dorota jest najbardziej zaawansowanym Diunobudowniczym na pomorzu

Odpowiedz poszła na priv

Mam pytanie do właścicieli diuny mix

chcę podnieść ścianki kolankowe, nad garażem o jednego pustaka, a nad cześcia mieszkalna o dwa pustaki.

murarze twierdzą, że zrównam w ten sposób dach garazowy z dachem domowym, a ja nie moge pojąc jakim cudem, preciez chcę podnieść o tę samą wysokość :roll:

podobnio dach z przodu najdzie na dach wyższy bo scianki garazu sa bliżej mieszkalnej, z tyłu jest 1,20 to nie ma problemu ale z przodu podobno jest 90 cm i to nie pozwala na równe oddalenie dachu :roll:

nie wiem czy ktoś zrozumiał o co mi chodzi, ja juz nic nie rozumiem :evil:

mniej wiecej rozumiem o co chodzi

u nas

wyglada to tak

nad garazem 2xphorotherm+wieniec+murlata

nad mieszkaniem 1phorotjerm+ wieniec+murlata ( na fotce jeszcze pod phoroterm cegielka zeby zrownac poziom podlogi ( tam jest to obnizenie zeby strop byl cienszy - lzejszy )

http://picasaweb.google.pl/domteczowa/081028Wiezba#5264749861513115874

dzieki temu ze dachy sa lekko przesuniete

fornt jest mniejsza roznica wysokosci

http://picasaweb.google.pl/pawel.suchecki/Pavulonowo#5349836666954385058

http://picasaweb.google.pl/pawel.suchecki/Pavulonowo#5349836706882470594

z tylu odstep jest troche wiekszy

http://picasaweb.google.pl/pawel.suchecki/Pavulonowo#5349836211871585282

No własnie, Wy zamieniliscie bloczki ytonga na porotherm wiec siłą rzeczy wyszło wyżej bo pustaki są wyższe od ytonga , my budujemy z ederu, który jest też wyższy.

Wasze dachy faktycznie sa bardzo blisko siebie, ja chciałabym je jakoś oddalić , myślałam że jak dodam pustaków na częsci mieszkalnej to tym samym odsunę dachy od siebie, murarze mówia ze nie oddalę-dlaczego?

Jeżeli byscie dali na częsci mieszkalnej dwa porotermy jak na garazowej to dachy nie miałyby wiekszej różnicy?

jakos nie moge sobie wyobrazic o co chodzi waszemu murarzowi

podnoszac kolankowa nad czescia mieszkalna oddalacie sie od dachu nad garazem wiec ... chyba wszystko ok

warunek

albo podnoscicie sciany wszystkie tak samo

albo nad czescia mieszkala wyzej

NIGDY odwrotnie

pogadajcie jeszcze raz z murarzem , moze cos sie mu pokielbasilo :)

warunek

albo podnoscicie sciany wszystkie tak samo

albo nad czescia mieszkala wyzej

NIGDY odwrotnie

własnie , nie podnosić garażu wyżej od części mieszkalnej, no i ja tez tak mówię, ale rzucam grochem o ścianę :cry:

jestesmy na etapie zalewania stropu na częsci mieszkalnej mam dwa tygodnie na przeforsowanie swoich spostrzeżeń, jak sie nie da , to zostawie tak jak jest, przecież sama nie domuruję :evil: