Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Markoebelo

my go kupilismy razem z projektem, dość gruba książeczka.

Wg nas jest dość potrzebny jeśli chcesz kupić wcześniej pewne rzeczy.

My wg niego kupowaliśmy porotherm, wiesz ile i jakiej stali masz kupić itp.

Kris100 jak miło zobaczć Diunkę pnącą się do góry :D

Budujesz z 25+styropian?

Jeśli tak to jaka grubość styropianu?

Kris100 Właśnie się zastanawiam.

Bo z jednej strony kosztorys przydałby się do wcześniejszego zakupu materiałów , ponoć jest podane podobno czego i ile.

A z drugiej strony kosztuje on 300 zł , a to kojlejny wydatek , chyba że kupie odrazu z projektem to 150 zł.

Rozumiem Kris100 że Ty go nie kupowałes i jakoś się udało.

Mam nadzieję że już niedługo kupię projekt.

Markoebelo Ja działałem na podstawie zestawienia materiałów ze strony z diuną w zakładce kosztorys, a reszte powiedzą Ci w hurtowni. Zależy też z czego będziesz budował, w zestawieniu materiałów masz podane ilości suporeksów i ich wymiary liczysz ile metrów wychodzi ścian i kupujesz to co chcesz. Mam zestawienia swoich zakupów, to zawsze mogę ci coś podpowiedzieć. Stan zero kosztował mnie 24tyś. W kosztorysie nie ma kosztu piasku, koparki, mi samego betonu na ławy poszło 18 kubików, a w zestawieniu jest połowe mniej, zależy na jakim terenie budujesz. tak jest ze wszystkim. Z kosztorysem to by Ci wszystkiego brakło. Oni budują dom w teorii, a Ty zmagasz się z szarą rzeczywistością. 300 pare tyś. trzeba mieć.

Z braku czasu umieszczamy tylko zdjęcia. Pozrawiamy wszystkich budujacych diuna 3. Jak widać np. naszej budowy materiał nie został obliczony zbyt precyzyjnie w kosztorysie.

http://images20.fotosik.pl/336/fd29e31417f6198b.jpg

http://images21.fotosik.pl/281/b7f9e194945e9560.jpg

http://images21.fotosik.pl/281/1ee2a57d79ea2bc2.jpg

Do Rafal911 - Dom piękny! Aż miło popatrzeć! My budujemy Diunę I lustro. Tzn pozwolenia już są, rozpoczęcie budowy maj/ czerwiec. Ciekawa jestem jaki planujesz kolor elewacji i dachówki. Dzięki za zdjęcia. Czekamy na kolejne.

Pozdrowienia dla wszystkich miłośników Diuny :D

Magda i Tomek

Witajcie!

Elewacja na pewno nie będzie żółta :evil: załośc. Jakaś kawa z mlekiem, cokół w kolorze mlecznej czekolady i gzymsy/ obramowania okien w kolorze wanilii.Pozdrawiamy

Wybrałem dwa projekty (choć coraz bardziej skłaniam się ku Diunie III), ale konkretną decyzję podejmę kiedy ostatecznie zapadnie decyzja o budowie, a na to niestety jak się okazało będę musiał jeszcze długo poczekać. :-? '':('' :evil:

Czyli na razie nic się nie zmieniło - dalej jestem tylko jedynie fanem Diuny i jej budowniczych. 8)

A tak poza tym to ciekawą kolorystykę elewacji zapowiadasz. Czekam na kolejne zdjęcia.

Pozdrawiam :D

Cześć rafał911zamówiłem już więżbę i nie długo ją odbieram, czy możesz Mi podać wymiary tych dodatkowych elementów. Jeżeli masz jeszcze jakieś ciekjawe spostrzerzenia to porszę Cię o informację o nich. Ja np. powiększyłem schody trochę się wydłużyły, bo te w projekcie to jakieś minimalistyczne. Zwiększyłem tez szerokość krokwi z 6 do 8 cm. Ile poszło Ci betonu na ten wyższy strop, bo we wtorek mi zalewają i nie bardzo wiem i ile zamówić. Też robiłeś terivę?

Cześć rafał911. Jeżeli masz jeszcze jakieś ciekjawe spostrzerzenia to porszę Cię o informację o nich.

Robiłem strop tradycyjny , wyszło mi 15 m3. Dzięki temu strop ma 10 cm a nie około 30 , zwiększyły sie dzięki temu ścianki kolankowe niepodnosząc dachu. Też zwiekszyłem krokwy na 8 cm. Zlikwidowałem 2 słupy podpierające więźbę a w tych miejscach belki wsparły sie na ściankach działowych murowanych z siporka a nie jakiegos gips kartonu. Te płatwie mają długość taką samą jak murłata niżej , moze miec wymiary np 14 na 14 ale mozesz sie skonsultowac z majstrem od więźby. I nie impregnowałem więźby w tartaku tylko sam opryskiwaczem do roślin ( przynajmniej wiem ze proporcje są zachowane a nie sam barwik jak podobno niektórzy robią)

Witam wszystkich .

W tym tygodniu a może nawet jutro kupię projekt !!! Bardzo się z tego ciesze że wreszcie podjałem decyzję ( mam nadzieję że trafną)

Bedzie to Diuna 3 w odbiciu lustrzanym tak że wchodzac do domu garaż bedzie po lewej czyli garaż będzie od strony północnej ogród od wschodu , sciana salonu i kuchni od południa.

Mam do was pytanie , czy możecie mi powiedzieć :

-ile wynosi powierzchnia ścian nośnych

-czy moge kupić Porotherm 25 P+W ( czy wystarczy taka grubość ? ) - te pustaki zasygerował mi budowlaniec bo są dłuższe.Ciekaw jestem ile takich pustaków wejdzie. Koszt jednego 10,5 zł

-jaki doradzalibyście do tego styropian

-jakie pustaki sugerujecie na sciany działowe

-Co jako pierwsze kupic tzn co najbardziej drożeje

Bede budował w okolicach Krakowa - czy ktoś z Was jest niedaleko ? :)

Zmiany jakie będe wprowadzał są niemal identyczne do zmian Renatki :)

pozdrawiam i trzymam kciuki za Was Diunowiczów