Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BeaWroc - coś się musiało Twoim murarzom pokiełbasić - moze źle Cię zrozumiał ? Jeśli nad częścią mieszkalną podnosisz wyżej to jakim cudem dachy mogą sie zrównać jeśli część garażowa jest niżej ?

Najlepiej powiedz to majstrowi tak: nie wiem jak Pan to zrobi ale nad częścią mieszkalną chcę mieć ścianke kolankową na 90cm a garaż ma być niżej o xx cm - niech kombinuje :D Różnica dachów powinna być taka jaką różnicę masz w stropie między częścią mieszkalną a garażową - u mnie jest to tylko jeden stopień bo podnosiłem tą niższą część więc zamierzam teraz nad częścia mieszkalną dać 4 MAXy na ściankę kolankową natomiast nad tą zaniżoną częścią 2MAXy i np. cegłę albo K2 żeby w dachu była wyraźna różnica.

ja chcę zostawic na garażu dwa pustaki(tak jak w projekcie) ale że eder jest wyższy od ytonga , to siłą rzeczy wyjdzie wyzej, wieniec ma być bez zmian, a nad częścią mieszkalna chciałam podnieć o dwa pustaki (czyli razem trzy) , wieniec bez zmian, dzisiaj usłyszałam ze mam im to dac na pismie zeby na nich nie było jak dachy na siebie najdą :o :o :o , ja za chwile oszaleję :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

jakim cudem te dachy na siebie najdą, mało tego usłyszałam że na te chwile jestem na styk z okapen ( w warunkach mam 4,5 metra) a sciany maja 3,10 m , w którym momencie jestem na styk :-? :roll:

nad częścią mieszkalną 3 pustaki i nad garażem 2 pustaki to już masz różnicę jednego pustaka - jeśli poziomy by były równe (cz. mieszkalnej i garażu) to faktycznie deko mało, dachy by praktycznie zachodziły na siebie ale trzeba uwzględnić jeszcze to że część garażowa jest niższa od mieszkalnej o co najmniej 1-2 pustaki (zależy ile zaniżyłaś) i według mnie to wystarczy - wydrukuj jakieś zdjęcia od kogoś kto podnosił o 3 pustaki i przyklej to majstrowi na czole ;]

Witam, proszę o podpowiedź osoby które budują Diunę lub Diunę Mix i podnosiły w nich ściankę kolankową na wys. ok. 3-4 pustaków, jaką wysokość ma wtedy komin, tyle co w projekcie czy jest wyższy, jeśli tak to o ile konkretnie zmienia się wysokość bo murarze powiedzieli mi, że powinien mieć wys. 8,30 - 8,50m po podniesieniu ścianki bo cały dach podniesie się do góry?

PIOTR GENDERKA jeśli podnosisz ścianę kolankową to automatycznie o tyle samo podnosi się dach (zyskujesz wtedy strych nad pomieszczeniami) chyba ze zmienisz kąty nachylenia dachu - sprawdź jakie masz warunki zabudowy - tam powinien być określony kąt dachu.

W związku z tym łatwo obliczyć wysokość komina - zobacz ile było oryginalnie i dodaj do tego wysokość tych dołożonych pustaków do ścianki kolankowej (nie zapomnij o zaprawie ;)

Witam wszystkich :) mam pytanie: czy jest ktoś kto wyrównał różnicę poziomów na parterze i ma już schody?? Bo nie wiem jak teraz się pomieścimy ze schodami wewnętrznymi... :roll: czy zmieszczą się schody ze spocznikiem?? nie chcę za bardzo zabiegowych...

A tu nasze postępy na dzień dzisiejszy:

http://ewka_diunka.republika.pl/projekty/efekt.jpg

:)

ewa88 jesli chodzi Ci o to że początek schodów jest na tym samym poziomie co część salonu i kuchni to ja tak mam - dopiero za schodami mam stopień niżej. Niestety wyszło o ile dobrze pamietam coś ok. 2,90m (ponieważ zawyżyłem też u góry aby tam tez mieć jeden stopień tylko) wysokości na schody więc nie udało mi się zmieścić schodów ze spocznikiem (wychodziły bardzo niewygodne) Zrobiłem zabiegowe ale nie żałuję - według mnie są wygodne i dość szerokie (w połowie długości są szersze niż normalne) jak wyszło widać w galerii ;)

u nas garaz tylko nizej

u nas też :D

mam problem kominkowy, zrobilismy ścianę od komina w salonie w stronę drzwi wyjściowych szeroka na 98 cm, chciałbym wcisnąc tam kominek narozny, z tego co szukałam , są w szerokościach od 62 do 70 cm , czy wystarczy mi tej ściany, czy musze przerzucac kominek na środek salonu :-?

cos takiego np:

http://schornsteineundkamine.de/UserFiles/Produkty/133930484547a06ee2f4210.jpg

Moc 8 kW

Wymiary drzwi: 525/310 mm

Wymiar całkowity: 670/570 mm

Głębokość: 465 mm

agaa100

ja wiem czy tak nieźle wygląda wskaźnik EP?

tak czy siak to >10 litroey dom.

To trochę teoretyczne dywagację - dlatego zostało napisane że to wskaźnik praojektowy = jest bo być musi, zgodnie z ustawą

domy energooszczędne do jakieś 7 litrów, a tu mamy >10....

to raczej norma obecnie.

ciekawe dla jakiej strefy klimatycznej, bo jeżlei dla Wrocka, o super - ale Wrocław jest w najcieplejszej strefie w kraju i nie da się porównać.

dom wybudowany w Zielonej Górze będize miał inny wskaźnik niż w Suwałkach.

my w wakacje chcemy oddać budynek, więc napiszemy ile nam wyszło - miało być energooszczędnie.....

a i jescze jedno - każdy z nas cośzmieniał, albo usytuowanie pomieszczeń, albo technologię ściany konstukcyjnej - to wszystko ma wpływ na wskaźniki i końcowy rezultat w postaci literki z alfabetu :D

życzę wszystkim literki B - bo A to pasywniak :D

wiesz Aga, wskaźnik EP to takie pitu pitu, wg mnie istotniejszy jest EK, bo on odpowiada za koszt ogrzewania w 100%.

to trochę bez sensu, bo wskaźnik EP i klasa literowa jest mocno skorelowana z odnawialnymi źródłami, a to nie idize w parze z kosztami

taki sam dom ogrzewany prądem będzi ew dużó niższej klasie wg EP niż ten ogrzewany peletami - a koszty roczne mogą być podobne, lub prąd moze być tańszy.

Wg mnie klasa powinna być odzwierciedleniem EK, a nie EP.