Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U kogo robiliście adaptacje projektu do warunków.

W przedstawicielstwie Domusa zaproponowali mi cenę 1700 zł i zasugerowali że jeżeli złożę wniosek u nich w biurze to będzie korzystniej dla mnie (jeżeli będe brał architekta od nich ) w poroównaniu z sytuacją gdybym zamówił projekt przez internet i przyszedł do przedstawiciela z prośbą o adaptację.

Czy chodzi im tylko o to że zarobia na mnie w bo to u nich złożę wniosek czy coś jeszzcze się za tym kryje.

Moze lepiej poszukać na własną rękę ?

Sam nie wiem...

Witaj Renatko,

a co u Ciebie? Nic nie piszesz ostatnio czy coś idzie do przodu z Twoją Diuną? Pozdrawiam

Do przodu tyle, że pozwolenie leży w Starostwie gotowiutkie do odebrania, a ja nie mam kiedy te skromne 250 km w jedną stronę podjechać i je odebrać. Kiedy byłam tam w długii weekend, to nie było komu go podpisać więc pozwolenia na budowę nie odebrałam.

Urlop mam od 4.06. Poczeka na mnie troszkę.

W przedstawicielstwie Domusa zaproponowali mi cenę 1700 zł i zasugerowali że jeżeli złożę wniosek u nich w biurze to będzie korzystniej dla mnie (jeżeli będe brał architekta od nich ) w poroównaniu z sytuacją gdybym zamówił projekt przez internet i przyszedł do przedstawiciela z prośbą o adaptację.

Czy chodzi im tylko o to że zarobia na mnie w bo to u nich złożę wniosek czy coś jeszzcze się za tym kryje.

Sam nie wiem...

nam w Domusie powiedzieli (w marcu), że mogą nam nanieść zmiany ale dopiero w czerwcu :evil:

Znaleźliśmy architektkę z listy architektów poleconych na stronie Domusa.

Obdzwoniliśmy wszystkich na Mazowszu, zebraliśsmy kosztorysy i porównaliśmy ceny i wybraliśmy babkę z pracowni Vinci.

koszt adaptacji, naniesienia zmian to to dla niej ok. 2000zł na rękę.

Sam nie wiem...

nam w Domusie powiedzieli (w marcu), że mogą nam nanieść zmiany ale dopiero w czerwcu :evil:

Znaleźliśmy architektkę z listy architektów poleconych na stronie Domusa.

Obdzwoniliśmy wszystkich na Mazowszu, zebraliśsmy kosztorysy i porównaliśmy ceny i wybraliśmy babkę z pracowni Vinci.

koszt adaptacji, naniesienia zmian to to dla niej ok. 2000zł na rękę.

A nie szkoda wam 2000 zł jak robicie zmiany niekonstrukcyjne to mozna wpisem do dziennika budowy zrobic , ale widze ze wszyscy biegają do architekta po parę kresek a oni Was kasują równo .

Właśnie nie wiem.

Kobieta w urzedzie gminy- architekt powiedziała mi że każdy projekt gotowy ma mieć adaptacje do warunków.

A ja nie bede wprowadzał zmian wymagających zgody , itd.

Szkoda mi oddac 2000 zł za niepoitrzebną sprawę.

Jak myślicie kto może odpowiedziec czy napewno trzeba ???

pozdr

Właśnie nie wiem.

Kobieta w urzedzie gminy- architekt powiedziała mi że każdy projekt gotowy ma mieć adaptacje do warunków.

A ja nie bede wprowadzał zmian wymagających zgody , itd.

Szkoda mi oddac 2000 zł za niepoitrzebną sprawę.

Jak myślicie kto może odpowiedziec czy napewno trzeba ???

pozdr

Co innego naniesienie zmian w projekcie o których piszesz a co innego zrobienie adaptacji. Adaptacja sama nie ingeruje w projekt( jeśli oczywiście nie ma komplikacji jakis np z gruntem) tylko nanoszą w projekcie gdzie będą przyłącza , plan zagospodarowania działki, czesc opisowa. i spinają razem całośc. Więc pisze Ci jedynie żeby zrobic samą adaptacje bez zmian w projekcie ( np inne okno , zamiana pomieszczen itp)

u nas jest wiele zmian w projekcie - i do tego konstrukcyjnych.

Właśnie dzwoniła architektka i kręciła nosem na obniżenie parteru w części mieszkalnej (podwyższy nam to dół do ok.3m) chyba leniwa jest baba.

Mąż kazał jej zrrócić uwagę, aby zmieniła przy tej zmianie wysokość okien, żeby nie były wyżej, po obniżeniu podłogi o prawie 30cm.

Zobaczymy co wymodzi :roll:

Markoebelo świetny wybór !!!

Chociaz my bysmy teraz wzięli Diune MIX - taniej by nam wyszło - bo dużo mniej zmian.

Zastanawia mnie kilka kwesti.

Ile wg was większe będą koszty budowy stanu surowego zamkniętego DIUNY MIX w porównianiu z DIUNA 3 ???

Czy to są błędne informacje na stronie ze powierzchnia dachu w diunie mix ma 190 a w D 3 227 metrów ?

I wyskość Mixa jest większa o ponad metr , czy jest podniesiona pustakami ?

pozdr

Markoebelo tym dachem to na 100% walnęli się - garaż będzie poszerzony więc i powierzchnia dachu będzie większa niż w Diunie 3.

Z tą wysokością to sama nie wiem :roll:

My obliczyliśmy, że po poszerzeniu garażu o 1,2m powierzchnia sypialni (nad garażem to ok.25m pow. uż.)

Generalnie dom jest większy,tu dochodzą koszty materaiłu na ściany, dodatkowych stropów (chyba +1) bloczki fundamentowe i stropowe, dachówka, więźba, ocieplenie - tak wg nas na oko 10,000zł pęknie jak nic :cry:

Jutro zadzownię do biura i spróbuję rozwikłac zagadke wysokości i powierzchni dachu.

Wczesniej napisałem że zamówiłem projekt 3 , ale po kilku godzinach i rozmowie ze znajomym jednak postanowiłem dac sobie jeszcze dwa dni na decyzje i zadzowniłem do biura aby wstrzymali sie z wysyłką

Teraz coraz bardziej skłaniam się ku Mix .Jest trochę wiekszy , bardziej przystosowany do moich adaptacji.

W końcu w zyciu nie buduje się wiele domów , lepiej raz a porządnie.

pozdr

Witam.

Po rozmowie z Panią z Domusa mogę zweryfikowac kilka błednych informacji na stronie Diuny mix.

Mianowicie : wysokośc jest taka sama jak diuny 3 czyli ok 8,17 m

W mix garaz jest szerszy o 60 cm

Stopnie między 6 i 7 na parterze sa w mixie i 3 , to dwa stopnie po 18 cm- dużo trochę :-?

Powierzchnia dachu mixa oczywiście jest źle podana , prawidłowa to 247 m2

Głębokośc mixa wcale nie jest większa o 2 m jakby to wynikało z rysunku - 3 i mix mają identyczne , tylko na rysunku w mixie wliczyli wykusze z obu stron domu a w 3 nie.

Troszke inna budowa sciany zew zamiast 36 cm , jest 36,5 ale nie wiem czy to stanowi wielką różnicę.

To narazie tyle , pozdrawiam :)